lalinea wrote:Cek sad ti, objasni se lol. Na sta mislis ovde? Recommendations oko blokera puberteta (a tek operacija) je da toj odluci prethode godine razgovora na temu "zasto? kako? koje je najmanje invazivno resenje?"... mislim, ovde se ne razgovara o tome da li hormonalna terapija treba da bude prvi ili najbolji izbor u svakom pojedinacnom slucaju (a narocito ne o tome da li je neko dosao po nasu decu nametanjem hormonalne terapije), vec o tome da ista treba da postoji kao opcija umesto da je zabranjena.boomer crook wrote:ako ima nesto gore od toga da se na konstataciju ja mrzim svoje telo ne odgovara pitanjem zasto vec se odmah pristupa bolnom i traumaticnom procesu pravljenja novog tela...
pa ne treba da bude zabranjena vec kontrolisana. samo da se razumemo kod predpubertetske dece rod je prilicno fluidan i ne vidim slucajeve u kojima se to ne moze resiti razgovorima ili jos bolje receno broj slucajeva gde se to ne moze resiti terapijom je toliko mizeran da je veca opasnost od greske na drugu stranu. drugim recima medicinsko nacelo je nemoj da pogorsavas situaciju. po meni bi razgovori i skrininzi za neku takvu proceduru trajali bas bas dugo. a tu je obicno hitesrija aktivista ALI POCECE PUBERTET. yeah, no shit sherlock i tada cemo zapravo znati da li ce dete da baci knjigu dzudit batler i ode na plazu sa drugarima da sutira pesak u lice mrsavoj deci.
mislim da ponovim: drustveno (ne kod najveceg dela medicinara) se pitanje traumatskog poremecaja postavlja se kao pitanje slobodnog identitetskog izbora.
ti kazes da se bojis kako bi drustvo tretiralo tvog decaka da je queer (i to mi je potpuno jasno) ali birati sam svoje seksualne partnere, oblaciti se manje vise kako zelis ili biti fabjulus je pitanje zivotnog izbora i identiteta i ako hoces slobode. tertirati opasne procedure kao neophodne kada one to nisu i ne bi trebale da budu je magijsko misljenje. kao onaj strosov indijanac koji je sanjao da su ga neprijatelji uhvatili i zivog spalili pa kada se probudio odma je turio ruku u vatru da to spreci i tako rascini prokletstvo.