Ja računam da je 50 godina dovoljno da se našteluje Neural Networks algoritam koji će da greši manje nego natprosečni dijagnostičar.
Virus
- Post n°651
Re: Virus
@Mor
Ja računam da je 50 godina dovoljno da se našteluje Neural Networks algoritam koji će da greši manje nego natprosečni dijagnostičar.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°652
Vilmos Tehenészfiú wrote:@Mor
Не видим ту проблем, штавише ја бих такав систем поставио као подсетник лекару - симптоми које си досад пронашао би могли да потичу од 1)... са вероватноћом 98, 2)... 94,... 5) ...23%.
Само да се приликом пројектовања и постављања система избаце директори и уопште они који одлучују о парама. Јер од њих ће да крене зло, и они су разлог зашто је ова прича требало на капитализам 101 а не овде.
- Post n°653
Grešiš. Za dijagnostiku ni lekar uvek nije u pravu. Softver samo treba da manje greši nego lekar. Dal je to 2, 3 ili 6 sigma je pitanje na koje će ovi mladji naći odgovor, ti i ja nećemo to dočekati.паће wrote:Vilmos Tehenészfiú wrote:Nešto mi je palo na pamet. Zbog prirode posla (vidi pod ovo 10-100 use cases) u skorijoj budućnosti (do 20 godina) će neural networks biti pomagalo pri dijagnostici u svakoj ordinaciji, a u daljoj (do 50 godina) će znatno smanjiti broj lekara potreban da opslužuje stanovništvo.
И као и у свим случајевима где софтвер преузме посао, његов се развој зауставља оног тренутка кад је покрио 90% случајева, а људи који би требало да буду растерећени и посвете своје време решавању преостале зајебане десетине, буду најурени као технолошки вишак. Нема везе шта је, здравље, куповина, инсталација телефонске линије, било шта - ако спадаш у они 10% мож' да се јебеш (осим ако и по том питању спадаш у неких 10%, онда ни то).
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°654
Ne radi NN tako kako ti misliš da radi.паће wrote:Vilmos Tehenészfiú wrote:@Mor
Не видим ту проблем, штавише ја бих такав систем поставио као подсетник лекару - симптоми које си досад пронашао би могли да потичу од 1)... са вероватноћом 98, 2)... 94,... 5) ...23%.
Само да се приликом пројектовања и постављања система избаце директори и уопште они који одлучују о парама. Јер од њих ће да крене зло, и они су разлог зашто је ова прича требало на капитализам 101 а не овде.
_____
- Post n°655
Vilmos Tehenészfiú wrote:Grešiš. Za dijagnostiku ni lekar uvek nije u pravu. Softver samo treba da manje greši nego lekar. Dal je to 2, 3 ili 6 sigma je pitanje na koje će ovi mladji naći odgovor, ti i ja nećemo to dočekati.паће wrote:
И као и у свим случајевима где софтвер преузме посао, његов се развој зауставља оног тренутка кад је покрио 90% случајева, а људи који би требало да буду растерећени и посвете своје време решавању преостале зајебане десетине, буду најурени као технолошки вишак. Нема везе шта је, здравље, куповина, инсталација телефонске линије, било шта - ако спадаш у они 10% мож' да се јебеш (осим ако и по том питању спадаш у неких 10%, онда ни то).
То је шта би требало да буде, и што лако може да буде - ту причу о експертском систему (који ће да учи комбинације симптома и прати шта лекар устнаови па да постепено зна шта знају сви лекари у болници) сам слушао још 1988. и вероватно је досад нешто и постигнуто и вероватно постоје разлози зашто ту апликацију још немају сви лекари у својим телефонима.
Већ из тога што ни скоро 40* година касније то још немамо, и знајући како се догађа развој тамо где се догађа, очекујем описани сценарио.
---
* знам да рачун даје 33 године, али рачунам да нисам био прва рука, и тој је причи требало онолико да стигне до мене
- Post n°656
Vilmos Tehenészfiú wrote:@Mor
Čuj 50 godina... Google već godinama radi na tome sa Asencionom, Amazon od pretprošle godine sa NHS, imaju pristup njihovim bazama podataka.
- Post n°657
То ће, на дужи период, омогућити далеко бољу рану дијагностику и превенцију.
- Post n°658
Zapanjen sam kvalitetom razmisljanja o lecenju tipa dijagnostika check engine.
Jednom sam isao na neku kontrolu na kojoj je trebalo dati trivijalno tumacenje lab testova. Pitanje je bilo kad vidi rezultate da mi kaze jesam li prelezao boginje u detinjstvu. Mlada doktorka gleda papir gleda mene pa sarmantno ukljuci mobilni pa vrti vrti pa puce veza i udje u slicne aplikacije. Zaista me je umirila.
Jednom sam isao na neku kontrolu na kojoj je trebalo dati trivijalno tumacenje lab testova. Pitanje je bilo kad vidi rezultate da mi kaze jesam li prelezao boginje u detinjstvu. Mlada doktorka gleda papir gleda mene pa sarmantno ukljuci mobilni pa vrti vrti pa puce veza i udje u slicne aplikacije. Zaista me je umirila.
- Post n°659
Da.Sotir wrote:То ће, на дужи период, омогућити далеко бољу рану дијагностику и превенцију.
_____
- Post n°660
Čuj, lasno je naučiti NN da da dijagnozu kada pacijent nije motivisan da sakrije istinu. Granični slučajevi su izazov, a “čitanje” neverbalne komunikacije i intuicija koja se godinama prakse stiče je kako lekari rešavaju taj problem.ćaća wrote:Vilmos Tehenészfiú wrote:@Mor
Čuj 50 godina... Google već godinama radi na tome sa Asencionom, Amazon od pretprošle godine sa NHS, imaju pristup njihovim bazama podataka.
Primeri: učenik koji objektivno nema zdravstveni problem, ali je došao kod lekara da izboksuje opravdanje za izostanak iz škole. Mladić koji zaista ima zdravstvene probleme ali izbegava da kaže da je sinoć partijao uz malo belog. To su 2 primera koja pacijenti-glumci na USMLE usmenom testu prezentuju lekarima-kandidatima koji u roku od 10 minuta moraju da pregledaju svakog pacijenta, daju dijagnozu i upišu je u portal.
_____
- Post n°661
Jedine dve zemlje u Evropi koje toliko malo testiraju da imaju prosečan udeo pozitivnih tokom poslednjih 7 dana veći od 30% su Srbija i BiH.
https://ourworldindata.org/grapher/positive-rate-daily-smoothed?region=Europe
https://ourworldindata.org/grapher/positive-rate-daily-smoothed?region=Europe
- Post n°662
Vilmos Tehenészfiú wrote:Čuj, lasno je naučiti NN da da dijagnozu kada pacijent nije motivisan da sakrije istinu. Granični slučajevi su izazov, a “čitanje” neverbalne komunikacije i intuicija koja se godinama prakse stiče je kako lekari rešavaju taj problem.ćaća wrote:
Primeri: učenik koji objektivno nema zdravstveni problem, ali je došao kod lekara da izboksuje opravdanje za izostanak iz škole. Mladić koji zaista ima zdravstvene probleme ali izbegava da kaže da je sinoć partijao uz malo belog. To su 2 primera koja pacijenti-glumci na USMLE usmenom testu prezentuju lekarima-kandidatima koji u roku od 10 minuta moraju da pregledaju svakog pacijenta, daju dijagnozu i upišu je u portal.
Varanje ucenika za opravdanje, pa i mladica koji je ludovao prosle noci su mizerni problemi u odnosu na nedobijanje posla u 40+ zato sto je kompjuter izracunao da ces dobiti rak za 4 do 7 godina. I sad ako mi kazes privatnost podataka, ima na svetu otprilike maksimum 15 zemalja u kojima verukem da ce eventualno biti ispostovana
- Post n°663
[size=32]Nova, dosad nepoznata varijanta koronavirusa, otkrivena je u Češkoj, javili su danas češki mediji.[/size]
[size=32]Novu varijantu otkrili su stručnjaci iz specijalizovane laboratorije Eliyabet farmakon iz Brna, a prema njihovoj proceni, mutacije ne izgleda opasnija od britanskog ili južnoafričkog soja.[/size]
Od vesti iz zemalja koje umeju da hendluju koronu izdvajamo
(b92)
Australijske vlasti uvele su danas trodnevni karantin u trećem po veličini gradu u zemlji, Brizbejnu, u pokušaju da suzbiju širenje zaraznije, britanske varijente korona virusa.
Oko dva miliona stanovnika glavnog grada države Kvinslend neće moći da izlazi iz kuće od 17.00, osim radi neophodnog posla, zdravstvenih razloga, odlaska u nabavku ili vežbanja.
U poslednja 24 sata prijavljena su još četiri lokalno prenete infekcije, čime je ukupan broj slučajeva u novom klasteru povezanom sa britanskom varijantom porastao na sedam, prenosi Rojters.
- Post n°664
[size=34]Za ulazak u Grčku neće biti važno koju ste vakcinu primili.[/size]
[size=33]Dakle, sa potvrdom da ste se vakcinisali bilo kojom vakcinom možete da uđete u Grčku, to je dnas dogovoreno na sastanku ministra turizma Grčke Harisa Teokarisa i Tatjane Matić, ministarke trgovine i turizma.
Moguće već sredinom aprila da Grci otvore granice.
Uskoro opširnije.[/size]
- Post n°665
bilo bi strava da otvore pre pashe, taman da se zabodem dole. imam da radim ko crnac, užasno su majstori sve zasrali u mom odsustvu.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°666
To je Aca Gica, i jos vise zena mu, iskuko, nemaju ovi nista s tim
- Post n°667
Otera ti Poršea pravo u njivu.Mór Thököly wrote:Vilmos Tehenészfiú wrote:
Čuj, lasno je naučiti NN da da dijagnozu kada pacijent nije motivisan da sakrije istinu. Granični slučajevi su izazov, a “čitanje” neverbalne komunikacije i intuicija koja se godinama prakse stiče je kako lekari rešavaju taj problem.
Varanje ucenika za opravdanje, pa i mladica koji je ludovao prosle noci su mizerni problemi u odnosu na nedobijanje posla u 40+ zato sto je kompjuter izracunao da ces dobiti rak za 4 do 7 godina. I sad ako mi kazes privatnost podataka, ima na svetu otprilike maksimum 15 zemalja u kojima verukem da ce eventualno biti ispostovana
_____
- Post n°668
И даље на ЕТФу постоји предмет и катедра Експертских система, има и Интелигенти системи који је у суштини спојена вештачка интелигенција+експертски системи.паће wrote:Vilmos Tehenészfiú wrote:
Grešiš. Za dijagnostiku ni lekar uvek nije u pravu. Softver samo treba da manje greši nego lekar. Dal je to 2, 3 ili 6 sigma je pitanje na koje će ovi mladji naći odgovor, ti i ja nećemo to dočekati.
То је шта би требало да буде, и што лако може да буде - ту причу о експертском систему (који ће да учи комбинације симптома и прати шта лекар устнаови па да постепено зна шта знају сви лекари у болници) сам слушао још 1988. и вероватно је досад нешто и постигнуто и вероватно постоје разлози зашто ту апликацију још немају сви лекари у својим телефонима.
Већ из тога што ни скоро 40* година касније то још немамо, и знајући како се догађа развој тамо где се догађа, очекујем описани сценарио.
---
* знам да рачун даје 33 године, али рачунам да нисам био прва рука, и тој је причи требало онолико да стигне до мене
kapetanm wrote:Zapanjen sam kvalitetom razmisljanja o lecenju tipa dijagnostika check engine.
Дакле скептични сте према аутоматској дијагностици... Али у одбрану вештачке интелигенције рекао бих да су алгоритми везани за ово примитивно машинско учење настали 60их и 70их а да је серверска инфраструктура достигла потребан ниво тек 2012. Потребни алгоритми и научна подлога дошли су из академске сфере много раније. То није редак случај за рачунарске науке, па ни за науке уопште. Писали су о објектно-орјентисаном програмирању 60их, написали и програмски језик, али је то заживело тек почетком 90их.
Last edited by Јанош Винету on Mon Mar 29, 2021 5:41 pm; edited 1 time in total
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Post n°669
+1.
Tih primera da je nauka nesto smislila a praksa primenila deceniju - dve kasnije jer tehnoloski nije moglo odmah da se isprati ima onoliko, i ne samo u programiranju.
Tih primera da je nauka nesto smislila a praksa primenila deceniju - dve kasnije jer tehnoloski nije moglo odmah da se isprati ima onoliko, i ne samo u programiranju.
_____
- Post n°670
Прц је помало у томе што у програмирању општа метода покушаја и попушаја кошта мање. Па није неки проблем да се направи конструктивни доказ на ком ће да се види како ће нешто да се понаша, и да се онда нека незграпна решења замењују... зграпним .
У другим областима имаш материјал, енергију, живе људе. Зајебано.
У другим областима имаш материјал, енергију, живе људе. Зајебано.
_____
electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°671
Zato sam i rekao da ce trebati 50 godina, a ne 5 ili 20.
No hajde da dovedem misao do kraja. Za 50 godina ocekujem da ce prvo na sta naidje pacijent kad doje kod doktora da bude Alexa koja ga pita sta mu fali, uzima mu temperaturu, meri mu pritisak i na osnovu onoga sto je pacijent rekao i sta je izmerila postavlja potpitanja. Ako je recimo pacijent rekao da kaslje i da mu svira u plucima, Alexa mu poslusa pluca, uzme mu snimak zdrela (kazi AAAAAA) i posalje ga na rentgen pluca. Sve te podatke dobija doktor iza kulisa, koji uz snimke dobija i Alexinu preporuku dijagnoze (bronhitis) koje lekove da prepise (Levakin).
Doktor na kraju primi pacijenta, kroz razgovor sa njim potvrdi ono sto mu je Alexa servirala, pregleda snimke i prepise mu lekove i terapiju. Dakle Alexa i AI rade one "pesacke" poslove koje lekar radi pre nego sto zaista pocne da radi (daje dijagnozu i prepise lekove), a lekar je tu da pregleda da AI nije pogresio (prepisao Levakin, a pacijent prima lekove za aritmiju).
No hajde da dovedem misao do kraja. Za 50 godina ocekujem da ce prvo na sta naidje pacijent kad doje kod doktora da bude Alexa koja ga pita sta mu fali, uzima mu temperaturu, meri mu pritisak i na osnovu onoga sto je pacijent rekao i sta je izmerila postavlja potpitanja. Ako je recimo pacijent rekao da kaslje i da mu svira u plucima, Alexa mu poslusa pluca, uzme mu snimak zdrela (kazi AAAAAA) i posalje ga na rentgen pluca. Sve te podatke dobija doktor iza kulisa, koji uz snimke dobija i Alexinu preporuku dijagnoze (bronhitis) koje lekove da prepise (Levakin).
Doktor na kraju primi pacijenta, kroz razgovor sa njim potvrdi ono sto mu je Alexa servirala, pregleda snimke i prepise mu lekove i terapiju. Dakle Alexa i AI rade one "pesacke" poslove koje lekar radi pre nego sto zaista pocne da radi (daje dijagnozu i prepise lekove), a lekar je tu da pregleda da AI nije pogresio (prepisao Levakin, a pacijent prima lekove za aritmiju).
_____
- Post n°673
Tako i moj deda pricao pred smrt.
_____
- Post n°674
sve bi ja vas poslao kod rade u varvarinsku da vidite šta je dijagnostika
kad vam poređa sve nalaze laboratorijske i doktorska smatranja iz zadnjih 20 godina jedne pored drugih
zapali cigaru i nalije lonče crne kafe
a iza nje svi sveci srpski koji postoje i koji će tek postojati
takva holistička medicina nigde ne postoji
zato smo i ovako kljakavi kakvi jesmo, da ima 10 rada u srbiji bili bi najbolje lečeni u celi svijet
kad vam poređa sve nalaze laboratorijske i doktorska smatranja iz zadnjih 20 godina jedne pored drugih
zapali cigaru i nalije lonče crne kafe
a iza nje svi sveci srpski koji postoje i koji će tek postojati
takva holistička medicina nigde ne postoji
zato smo i ovako kljakavi kakvi jesmo, da ima 10 rada u srbiji bili bi najbolje lečeni u celi svijet
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°675
Jel ima poster Zvezdinog tima iz Barija?
_____