Ja sam vec naglasio i podvukao to koliko je moguce, da je moja kritika prema Balasevicu, njegovom javnom radu, i politickom kontekstu u kojem njegove pesme postoje i u kojem jedino mogu imati takvu ulogu kakvu imaju.
Da apsolutno nije protiv onih koji slusaju Balasevica i kojima je stalo do njega. S tim u vezi sam se izvinio bemty ako je pogadja to sto sto govorim i koliko je moguce sam je razuverio da govorim samo o onome kako ja dozivljavam politiku iza toga,a ne o njoj ili njenim secanjima. Isto mogu da ponudim tebi, i podjednako je iskreno.
Tokom ove stvari, koliko vidim ljudi su uzeli pesmu "Kada odem" kao najprigodniju o Balasevicevom kraju. Za mene je u razmisljanju o tome (iako sam naveo neke druge pesme gde se o dodjosima govori direktnije) stalno na pameti pesma "Nevernik". Jedna potpuna autoprojekcija, u kojoj se naravno zatvorenost i iskljucivost pripisuje zapadnim Srbima ("vazno im bilo odakle su moji"). S obzirom da je samodokazivo da je Balasevicu i njegovima, najvaznije odakle su ciji, za mene je istinski tuzno bilo kad sma video da je bio vigil u Banjaluci. Balasevic to nije zasluzio.
Ako se, a to je po mom osecanju stvari ispravno, vojvodjanstvo gleda kao nacionalizam u nastanku, onda se ponasa kao svaki nacionalizam i treba mu "drugi" koji nema iskupljujucih osobina. To su za Balasevica ocigledno Srbi van Srbije.
Balasevic je odvratno ljudsko bice i njegova poetika se zasniva na toj odvratnosti u dobroj meri. Pod time ne mislim da si ti odvratno ljudsko bice jer to slusas, samo apelujem d osvestis i analiziras tu politiku, polazeci od sasvim ociglednih premisa - a) da ljude ne mozes kriviti za identitetske uloge u koje su rodjeni b) da su Srbi van Srbije ljudi.
Siguran sam da ti to mozes, znam da Balasevic ne moze. Odnosno sad vise ne moze nista, al da nije mogao.
Sto se tice mog odnosa prema rezimu, posto sad se to vec pominje neki put (uglavnom mojom krivicom, moram da kazem da u pola postova ne znam da kazem da li se zajebavam ili ne kad o tome pisem). Ja bih reko ovako:
Ja sam kao glasac bio protiv ovog rezima:
- kad je nastao jer sam glasao za Borisa Tadica
- kad je Vesna Pesic poredila predstavnike ovog rezima sa najvecim evropskim drzavnicima XX veka
- Kad je Vuk Jeremic saradjivao sa rezimom u nameri da postane gen sek UN
- Kad je Dragan Djilas bio predsednik KS i kad je podrzavao rezim na RTSu
- Kad je Sasa Radulovic bio njegov deo
- Kad je Srdjan Verbic bio njegov deo
- Kad je Srdjan Dragojevic bio njegov deo
- Kad je Dusko Vujosevic govorio da Aleksandar Vucic "ima sve osobine velikog drzavnika".
- Kad je rezim potpisivao sporazume u Briselu, kad je menjao zakon o radu, kad je snazno gestikulirao nacionalistickoj javnosti (sa zastavama, spomenicima, zajednckim praznicima sa RS, sa ovim filmom sad itd itd itd).
Tako da, da se s mene sjasi, dok se od ovih drugih ne trazi bar neka minimalna doslednost i princip u politickom delovanju.
Ja kao opozicini glasac, imam pravo da analiziram, pratim i kritikujem rad opozicionih stranaka i da stavljam na njih odgovornost za njihove neuspehe. To bi svaki opozicioni glasac trebalo da radi inace nije glasac i gradjanin nego bot.
Vucic nece sprovesti nikakvu homogenizaciju, on ce samo nastaviti stabilizaciju i asocijaciju. U tome je nemogucnost domace javnosti da se postavi prema Vucicu, jer nece da ga gleda u evropskom kontekstu, u kojem on ocigledno prirodno obitava.
Na kraju sto se tice ove zlokobne slike gde ja gledam kako odvode drugosrbijance i idem u crkvu (falilo je samo da se jebemo dok vas odvode), meni je uvek drago da zivim u drugosrbijanskim glavama a da ne placam kiriju, nego dajte bar komunalije da podelimo. Osim sto u realnosti ako neko negde odvodi drugosrbijance dok ja to gledam, onda ih odvode u minstarske fotelje i drzavne sinekure.