by fikret selimbašić Thu Feb 25, 2021 10:01 am
Sinoća sam sa Pejom bio, u njegovom domu uz pljuge i vino, raspravljali smo mnoge stvari i kužili svijet. Elem, dok smo čekali utakmicu, a i za vrijeme nje, premotavali smo da li je neka smrt prije i nakon Titove jugoslovenskije odjeknula od Balaševe. Naš zaključak je da nije, čak ni Alaksandra Karađorđevića, uostalom, ubili su ga Jugosoveni. Nikola Tesla, Moša Pijade, Kardelj, Đuro Pucar, Silvana Armenulić, Dvornik&Živojinović, Milena&Prle, čak ni masovne smrti, rudarske nesreće, avio i željezničke nesreće. Štulić, Brega, Čola, Brena, Bora... nema više nikoga čija će smrt ovako široko i brojno zahvatiti kao Balaševa. Balaš je mrtav, Jugosalvija je mrtva, počivali u miru, tačka.
Takođe je ova smrt raščistila neke stvari na Burundiju. Razotkrila se Jankova nezrelost, sve ostaolo na stranu, mnogo toga je bilo vidljivo i prije ali je nezrelost i klinačko ponašanje i planina sujete provalila ovim povodom.
Sad sam uvjeren da ne samo da bi Janko drukao Balaševića vojnoj policiji. On bi, sujetan i nezreo, bio spreman da, ako Vučić krene u hegemonizaciju(TM) Srbije, druka drugosrbijance Vacićevim i Bihaljevim paravosjkama. Ne da bi se dokopao njihove bijele tehnike, porodičnog nakita i imanja već da im dokaže kako nisu bili u pravu i kako ih sad stiže kazna zbog neslaganja sa njim. Dok ih Levijatanci odvode ruku vezanih na leđima, on bi to gledao sa prozora i govorio ženi, vidi ih, a lijepo sam im govorio da... Ne čak ni kao ustaša Antiša iz Braće po materi, Antiši je Srba koje ustaše bacaju u jamu istinski žao. Mislim da bi Šiptaru, Baliji lili Hrvatu čak pomogao da se nekako izvuku ali prema drugosrbijancima ne bi imao milosti, uvjeren da tako treba. Kasnije bi se malo kajao, povremeno bi mu se sjećanja na odvedene navirala ali ništa posebno, brojanica oko ruke ili vrata, odlazak u crkvu i paljenje svijeće jednom godišnje za njihove duše su dovoljne da se stavri opet vrate u normalu.
Ništa duboko ne stoji iza mojih zaključaka, samo jedan dežavi sastavljen od mnogo dežavija.