Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

R.I.P.

Erős Pista

R.I.P. - Page 11 Empty Re: R.I.P.

Post by Erős Pista Mon Feb 22, 2021 8:35 pm

Daï Djakman Faré wrote:pa ja nisam fan riblje corbe (znam mozda 6-7 pesama u vr glave) i nemam predstavu ni kako su se njegove pesme kotirale ranije vs kako bi se drzale sad. vise mislim na njegovu poetiku nego muziku i boru corbu kao drustvenu pojavu.

i dan danas postoje citave generacije muskaraca u sfrj ciji su sadrzaji svesti trajno oblikovani borinom poetikom i njegovim delovanjem. bukvalno svaki working class prosecni mile iz provincije do tamo nekog 1965-godista je produkt borinog neuroprogramiranja. a da ne pricamo ako su alkosi, prigradske tipologije iz najnizeg socioekonomske tier-a - tu onda bukvalno svaki.

Istina.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Feb 22, 2021 8:44 pm

Ferenc Puskás wrote:Auh kolko potcjenjujete Štulić Branimira! Pa taj ima armije vjernih koji će izmiliti, makar u šlafroku s kapom s kićankom i volujskim rogom na uhu i tako izaći na barikade.

Ja ne potcjenjuem.

Ne sporim da Borinih fanova iz Fareovog posta ima širom SFRJ, ali Bora je izgubio puno teritorije i publike, ima puno sela i gradova u kojima se neće usuditi da za Boru urade nešto slično.

Samo da se ne zametne posvetometrija™.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    plachkica

Post by plachkica Mon Feb 22, 2021 8:52 pm

ja sam boru sahranila odaaaavno, da bih bez griže savesti mogla da slušam ovu pesmu

Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Feb 22, 2021 8:57 pm

Brena nije samo YU zvezda, u Bugarskoj ne možeš u kafani da kažeš da si odavle, odma počnu da naručuju Brenu da te oduševe, po Rumuniji i dalje prepričavaju njene koncerte, to niko odavde nema u  tom obimu.
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Mon Feb 22, 2021 9:06 pm

Daï Djakman Faré wrote:od tih jugo galaktikosa meni je jedino nekakva moneta bora corba.

ovi svi ostali su podrazavali stvarnost ili malogradjanski eskapizam kao djole ili prosto bili simboli kao brena a jedino je bora corba poput maga glinom oblikovao svest svakom lumpenu, alkosu i prosecnom miletu na ovim prostorima od 1978 naovamo. i u tom smislu je meni no contest  #teamcorba

Vidiš, ja se tu ne bih složio. Bora je podjednako muzičar malograđanske Srbija kao i Đole Balašević. Nije Bora lumpenski, niti Miletov muzičar. Naprotiv, za mnoge malograđane je upravo on jedan od bitnijih linija razgraničenja za nižu srednju klasu od tzv seljaka.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    kondo

Post by kondo Mon Feb 22, 2021 9:12 pm

bože šta se ovde sve piše bez imalo blama, odoh da spavam

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    ficfiric

Post by ficfiric Mon Feb 22, 2021 9:17 pm

Talason wrote:Brena nije samo YU zvezda, u Bugarskoj ne možeš u kafani da kažeš da si odavle, odma počnu da naručuju Brenu da te oduševe, po Rumuniji i dalje prepričavaju njene koncerte, to niko odavde nema u  tom obimu.

I Bugari su Jugosloveni R.I.P. - Page 11 1844795956

_____

Uprava napolje!

Sotir

Post by Sotir Mon Feb 22, 2021 9:29 pm

Talason wrote:Brena nije samo YU zvezda, u Bugarskoj ne možeš u kafani da kažeš da si odavle, odma počnu da naručuju Brenu da te oduševe, po Rumuniji i dalje prepričavaju njene koncerte, to niko odavde nema u  tom obimu.
    Тако ја Бугарима причам који је спектакл био Азисов концерт у дискотеци у Варни. Флертовао је са публиком са пар метара иако је и Китаец био ту
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Mon Feb 22, 2021 9:34 pm

Daï Djakman Faré wrote:pa ja nisam fan riblje corbe (znam mozda 6-7 pesama u vr glave) i nemam predstavu ni kako su se njegove pesme kotirale ranije vs kako bi se drzale sad. vise mislim na njegovu poetiku nego muziku i boru corbu kao drustvenu pojavu.

i dan danas postoje citave generacije muskaraca u sfrj ciji su sadrzaji svesti trajno oblikovani borinom poetikom i njegovim delovanjem. bukvalno svaki working class prosecni mile iz provincije do tamo nekog 1965-godista je produkt borinog neuroprogramiranja. a da ne pricamo ako su alkosi, prigradske tipologije iz najnizeg socioekonomske tier-a - tu onda bukvalno svaki.

Ovaj, nije Bora neuroprogramirao njih, nego je bilo obrnuto: on je Miletove price iz kafane pretvorio u tekstove pesama i snimio na plocu. Takve su mu skoro sve angazovane pesme iz tog doba osim Pogledaj Dom Svoj Andjele koja pomalo lici na poeziju. I zato se te angazovane pesme (osim donekle poslednje) ne pamte, jer tu nema umetnosti - ali su dobar snapshot tema koje su mucile Mileta te godine kada je snimljena ploca. To je radio i Balasevic, imao je pesmu 1987 gde taksativno nabraja sta smo sve prosli te godine, ima politicari, ima ubistvo vojnika na spavanju, ima sveeee.

Kontra toga sto smo lako zaboravili jer je bila kvarljiva roba je recimo '68 Stulica koja jeste pre svega umetnost jer opisuje stanje coveka koji je vrhunac smisla svog postojanja doziveo na studentskim protestima sa 22-23 godine. Ali na nekom visem nivou (koji nije ocigledan na prvu loptu) to jeste i kritika drustva - zabokrecine koje te tera u depresiju i razmisljanja kako skok u Savu i nije tako lose resenje.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Mon Feb 22, 2021 9:37 pm

fikret hadžiabdić wrote:Ne sporim da Borinih fanova iz Fareovog posta ima širom SFRJ, ali Bora je izgubio puno teritorije i publike, ima puno sela i gradova u kojima se neće usuditi da za Boru urade nešto slično.

jeste, a i mnogo je izgubio publike i usled ciroze jetre, the great scourge of corba fans. a ako cemo realno i u srbiji je odavno blam priznati da volis corbu jer je covek politicki problematicna tresina. a zadrigli prigradski tipovi su u principu problematicna demografija za bilo kakvo mobilizovanje i simbolicno akcijanje jer su oni u osnovi nekakav dionizijski lumpen kult smrti i prostakluka. od akcija povodom corbine eventualne smrti maksimum koji se da ocekvati od njegovih fanova je odlazak u klozet i simbolicko isplovljavanje braon ladje R.I.P. - Page 11 1233199462  

ocu reci zbog prirode borinog kulta jako je tesko uhvatiti ih bilo za glavu bilo za rep, a kamoli sad kvantifikovati uticaj i skoro sigurno si ces pre potceniti nego preceniti borin uticaj.

no najveca ce mobilizacija svakako biti za brenu. to ce bukvalno biti sahranjivanje jugoslavije sto rece neko. ali opet brena je samo simbol i prazno mesto. tu ne postoji nista nalik koherentnoj demografiji kao sto je imaju corba pa cak i balasevic. ocu reci tek je to liseno nekakvog opipljivog uticaja.

_____
    i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Mon Feb 22, 2021 9:40 pm

Ako ćemo realno, ove reakcije su pomalo i do trenutnog raspoloženja javnosti. Nekad nam dođe da patimo za veličinama, a nekad ne.

_____

~~~~~

Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Feb 22, 2021 9:42 pm

Daï Djakman Faré wrote:
    fikret hadžiabdić wrote:Ne sporim da Borinih fanova iz Fareovog posta ima širom SFRJ, ali Bora je izgubio puno teritorije i publike, ima puno sela i gradova u kojima se neće usuditi da za Boru urade nešto slično.

jeste, a i mnogo je izgubio publike i usled ciroze jetre, the great scourge of corba fans. a ako cemo realno i u srbiji je odavno blam priznati da volis corbu jer je covek politicki problematicna tresina. a zadrigli prigradski tipovi su u principu problematicna demografija za bilo kakvo mobilizovanje i simbolicno akcijanje jer su oni u osnovi nekakav dionizijski lumpen kult smrti i prostakluka. od akcija povodom corbine eventualne smrti maksimum koji se da ocekvati od njegovih fanova je odlazak u klozet i simbolicko isplovljavanje braon ladje R.I.P. - Page 11 1233199462  

ocu reci zbog prirode borinog kulta jako je tesko uhvatiti ih bilo za glavu bilo za rep, a kamoli sad kvantifikovati uticaj i skoro sigurno si ces pre potceniti nego preceniti borin uticaj.

no najveca ce mobilizacija svakako biti za brenu. to ce bukvalno biti sahranjivanje jugoslavije sto rece neko. ali opet brena je samo simbol i prazno mesto. tu ne postoji nista nalik koherentnoj demografiji kao sto je imaju corba pa cak i balasevic. ocu reci tek je to liseno nekakvog opipljivog uticaja.

Ovo za Borine fanove je genijalno!!!

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Летећи Полип

Post by Летећи Полип Mon Feb 22, 2021 9:47 pm

Ovaj, moje i vaše životno iskustvo se ono baš razlikuju. Zadrigli prigradski tipovi slušaju zavičajne narodnjake (ako su stariji), turbofolk/IDJ ako su mlađi. Boru sluša srednja klasa.

_____

~~~~~

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Feb 22, 2021 9:47 pm

Da se razumemo - nece biti niceg slicnog ni za koga. Balasevic je veci (ne "bolji", "popularniji" ili stajaznam), nego "veci" u jugoslovenskom kontekstu kad se svi relevantni reperi uzmu zajedno u obzir. Balaseviceve je covek za cije pesme znaju i oni koji u ex-YU slusaju narodnjake (veliki procenat, ne znam tacno koliki, ali veliki), a cije ploce u svojoj kolekciji ima i 1 Sale Veruda. Takvog jos jednog prosto nema. Nebitno je sta ko misli o muzici, tekstovima, etc. On je prosto popkulturno pozicioniran u YU-mitologiji na mestu na kome je - sam.
    kondo

Post by kondo Mon Feb 22, 2021 9:51 pm

A Austrougarin pride!

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Mon Feb 22, 2021 9:52 pm

Летећи Полип wrote:
    Daï Djakman Faré wrote:od tih jugo galaktikosa meni je jedino nekakva moneta bora corba.

ovi svi ostali su podrazavali stvarnost ili malogradjanski eskapizam kao djole ili prosto bili simboli kao brena a jedino je bora corba poput maga glinom oblikovao svest svakom lumpenu, alkosu i prosecnom miletu na ovim prostorima od 1978 naovamo. i u tom smislu je meni no contest  #teamcorba

Vidiš, ja se tu ne bih složio. Bora je podjednako muzičar malograđanske Srbija kao i Đole Balašević. Nije Bora lumpenski, niti Miletov muzičar. Naprotiv, za mnoge malograđane je upravo on jedan od bitnijih linija razgraničenja za nižu srednju klasu od tzv seljaka.
    argh, nema tu seljaci i neseljaci. preslikavas kulturni rat iz urbanih sredina 1990-ih u provincijalne 1980-te gde mu mesto nije.

ako su malogradjani negde prisutni to su kumunisticka elita koja judgementally dizu obrvu na borinu klozet poetiku

_____
    i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Mon Feb 22, 2021 9:55 pm

Летећи Полип wrote:Ovaj, moje i vaše životno iskustvo se ono baš razlikuju. Zadrigli prigradski tipovi slušaju zavičajne narodnjake (ako su stariji), turbofolk/IDJ ako su mlađi. Boru sluša srednja klasa.

ja u svom zivotu poznajem samo srednju klasu - i neke bogatase posredno - ali ono, najveci fan bore corbe kojeg znam je visoka srednja klasa, jako urban tip (mrzi balasevica), rodjeni novobeogradjanin, poznajem i silne borine fanove iz unutrasnjosti, nesto niza srednja klasa. neki od njih su dionizijski tipovi lol al vecina nisu nikakvi alkosi il tako nesto.

misim ja uopste ne verujem svom iskustvu, dok ne vidim naucna istrazivanja sve mi je to mlacenje, ali eto cisto da prilozim svoje skromno iskustvo

Last edited by zvezda je zivot on Mon Feb 22, 2021 9:59 pm; edited 1 time in total

_____
    ova zemlja to je to
    Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Mon Feb 22, 2021 9:58 pm

Vilmos Tehenészfiú wrote:Ovaj, nije Bora neuroprogramirao njih, nego je bilo obrnuto: on je Miletove price iz kafane pretvorio u tekstove pesama i snimio na plocu. Takve su mu skoro sve angazovane pesme iz tog doba osim Pogledaj Dom Svoj Andjele koja pomalo lici na poeziju. I zato se te angazovane pesme (osim donekle poslednje) ne pamte, jer tu nema umetnosti - ali su dobar snapshot tema koje su mucile Mileta te godine kada je snimljena ploca. To je radio i Balasevic, imao je pesmu 1987 gde taksativno nabraja sta smo sve prosli te godine, ima politicari, ima ubistvo vojnika na spavanju, ima sveeee.
    to je neminovno bilo tako na pocetku, ali onda je bora postao duhovni vodja zadriglog lumpenproletarijata i poceo da njih oblikuje i to je radio bar 30 godina, do 2010-ih.

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Feb 22, 2021 9:59 pm

Ja imam jednu pricu al mi blam da delim.

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Feb 22, 2021 10:00 pm

Ustvari mi je blam sto je imam R.I.P. - Page 11 1233199462

_____

Mr.Pink

Post by Mr.Pink Mon Feb 22, 2021 10:01 pm

Ja uhvatim nekad da preslusavam stare boro hitove

Boro je iskren i direktan

I pritom nema nikakvu dubinu. A i sta ce mu

_____
    radikalni patrijarhalni feminista

smrk kod dijane hrk
    Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Mon Feb 22, 2021 10:03 pm

daj na PM ako je nesto kardinalno R.I.P. - Page 11 1233199462

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Feb 22, 2021 10:05 pm

Ma jok. Al cu ti posaljem kad stignem.

_____

ficfiric

Post by ficfiric Mon Feb 22, 2021 10:05 pm

Njega, vala, nikad nisam podnosio. Slina bio i ostao

_____

Uprava napolje!

Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Feb 22, 2021 10:06 pm

ja nisam poznavao nikoga ko sluša čorbu, tj zvanično su svi pričali to bre seljana

potom sam otišao u JLA

tamo sam upoznao hrvata iz batajnice koji je obožao čorbu i znao da svira sve njihove pesme, godinu dana me je ubeđivao da je čorba najveća grupa ikad igde, ali nije uspeo da me ubedi

posle sam na prvom faksu upoznao neki ekipu iz srpskog kumrovca koji su bili u fazonu ručka, čorba pa sve ostalo, to me je podsetilo na vreme pre vojske

Post by Sponsored content

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 11:02 pm