Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

R.I.P.

Nektivni Ugnelj

R.I.P. - Page 7 Empty Re: R.I.P.

Post by Nektivni Ugnelj Sun Feb 21, 2021 11:52 pm

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Feb 21, 2021 11:53 pm

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Feb 22, 2021 12:01 am

Evo sta je problem. Ljudi, cak i neki ozbiljni ljudi, misle da je Jugoslavija SFRJ. Jeste i to, ali veoooooma nije samo to. Da ne ulazim sad ovde ni u poreklo ideje, ni u prvu Jugoslaviju. Apsolutno je moguce (a nesto mi govori da je Balasevic bio neka vrsta takvog Jugoslovena) ne voleti Albance i biti Jugosloven. Savrseno mi je jasno da ako neko samo drugu Jugoslaviju jedino smatra za Jugoslaviju onda mu to nije moguce, ali to je prosto netacno. Moguce je cak biti i rasista i biti Jugosloven. Teoretski, a u sustini ni istorijski, nema prepreka za to. Kerenji pokusava, potpuno na silu u svom threadu, da ugura Bosnu u to i kako se "Jugoslavija srucila na Bosnu". To su gluposti. I u tom smislu su gluposti da je jugonostalgija, ova konkretna, podstaknuta Balasevicevom smrcu, nekako dovodiva u vezu sa ratom u Bosni. Balasevic je 1 "stari" Jugosloven (da kazemo malogradjanski, ali takvo je to "staro" jugoslovenstvo generalno) i ja to prilicno jasno vidim (mislim, to bi bio najblizi opis), ali takodje je jasno i zasto masa ljudi to ne vidi.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Feb 22, 2021 12:10 am

ja ne znam šta to znači "ne voleti albance" bez konteksta

čupaju tako rečenice i iz njih nešto zaključuju

šta može čovek da misli i govori, ako živi osamdesetih u sfrjotu, a do njega dolaze vesti, kakve su dolazile, indentifikovani neprijatelji, već naslikana slika
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Feb 22, 2021 12:14 am

To je sad vec "unutrasnja kritika izvora". Ja samo kazem - sve i da je to mislio bez obzira na vesti koje dolaze - to nije nikakav kljucan i definitivan argument za bilo sta sto bi Kerenji voleo da dokaze u vezi sa Dj.B.
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Mon Feb 22, 2021 12:15 am

Dimitrije Ljotic je bio Jugosloven.

_____
    ????
    kondo

Post by kondo Mon Feb 22, 2021 12:16 am

Nekako mi se čini da Balašević nije voleo Kosovare otprilike onoliko koliko oni nisu voleli Jugoslaviju. Pre ili kasnije, ispostavilo se da je predominantni osećaj bio da to što ih je srpska vojska okupirala 1912, SFRJ nije ništa promenila.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Mon Feb 22, 2021 12:51 am

Mór Thököly wrote:Evo sta je problem. Ljudi, cak i neki ozbiljni ljudi, misle da je Jugoslavija SFRJ. Jeste i to, ali veoooooma nije samo to. Da ne ulazim sad ovde ni u poreklo ideje, ni u prvu Jugoslaviju. Apsolutno je moguce (a nesto mi govori da je Balasevic bio neka vrsta takvog Jugoslovena) ne voleti Albance i biti Jugosloven. Savrseno mi je jasno da ako neko samo drugu Jugoslaviju jedino smatra za Jugoslaviju onda mu to nije moguce, ali to je prosto netacno. Moguce je cak biti i rasista i biti Jugosloven. Teoretski, a u sustini ni istorijski, nema prepreka za to. Kerenji pokusava, potpuno na silu u svom threadu, da ugura Bosnu u to i kako se "Jugoslavija srucila na Bosnu". To su gluposti. I u tom smislu su gluposti da je jugonostalgija, ova konkretna, podstaknuta Balasevicevom smrcu, nekako dovodiva u vezu sa ratom u Bosni. Balasevic je 1 "stari" Jugosloven (da kazemo malogradjanski, ali takvo je to "staro" jugoslovenstvo generalno) i ja to prilicno jasno vidim (mislim, to bi bio najblizi opis), ali takodje je jasno i zasto masa ljudi to ne vidi.
    Prilično se ne slažem. Ali docnije nekad, kasno je, moramo spavat.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Feb 22, 2021 12:53 am

Ferenc Puskás wrote:
    Mór Thököly wrote:Evo sta je problem. Ljudi, cak i neki ozbiljni ljudi, misle da je Jugoslavija SFRJ. Jeste i to, ali veoooooma nije samo to. Da ne ulazim sad ovde ni u poreklo ideje, ni u prvu Jugoslaviju. Apsolutno je moguce (a nesto mi govori da je Balasevic bio neka vrsta takvog Jugoslovena) ne voleti Albance i biti Jugosloven. Savrseno mi je jasno da ako neko samo drugu Jugoslaviju jedino smatra za Jugoslaviju onda mu to nije moguce, ali to je prosto netacno. Moguce je cak biti i rasista i biti Jugosloven. Teoretski, a u sustini ni istorijski, nema prepreka za to. Kerenji pokusava, potpuno na silu u svom threadu, da ugura Bosnu u to i kako se "Jugoslavija srucila na Bosnu". To su gluposti. I u tom smislu su gluposti da je jugonostalgija, ova konkretna, podstaknuta Balasevicevom smrcu, nekako dovodiva u vezu sa ratom u Bosni. Balasevic je 1 "stari" Jugosloven (da kazemo malogradjanski, ali takvo je to "staro" jugoslovenstvo generalno) i ja to prilicno jasno vidim (mislim, to bi bio najblizi opis), ali takodje je jasno i zasto masa ljudi to ne vidi.
    Prilično se ne slažem. Ali docnije nekad, kasno je, moramo spavat.

Ne, znam da se ne slazes, ali pricacemo, a i pricali smo R.I.P. - Page 7 1399639816
    kondo

Post by kondo Mon Feb 22, 2021 12:56 am

pa nije se jugoslavija sručila na bosnu. to je možda neka kerenjijeva stilska figura ali valjda do sad znamo šta je bila jugoslavila, šta bosna i ko se na koga tu sručio.

ne znam tačno kome kerenji imputira krivicu što albanci 1981. nisu bili jugosloveni mada mogu da pretpostavim. ipak ogromna je razlika između albanaca i bosanskih muslimana i tužno je to uspostavljanje bratstva po liniji žrtve. daleko je veća i nepravednija bosanska žrtva.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Feb 22, 2021 1:02 am

Marius Lăcătuș wrote:pa nije se jugoslavija sručila na bosnu. to je možda neka kerenjijeva stilska figura ali valjda do sad znamo šta je bila jugoslavila, šta bosna i ko se na koga tu sručio.

ne znam tačno kome kerenji imputira krivicu što albanci 1981. nisu bili jugosloveni mada mogu da pretpostavim. ipak ogromna je razlika između albanaca i bosanskih muslimana i tužno je to uspostavljanje bratstva po liniji žrtve. daleko je veća i nepravednija bosanska žrtva.

Ma ne, ja mislim da Kerenji negde shvata da to alleged antialbanstvo prosto nije dovoljno dobar argument sam za sebe i onda dodaje, ali potpuno vestacki, jer 1992 u prolece nikakva Jugoslavija vise ne postoji, osim Zabljacka sto je sve samo ne Jugoslavija.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Feb 22, 2021 1:08 am

A inace postoji, tj postojala je, jos 1 mega popularna grupa koja je takodje u vecoj meri nego bilo sta drugo bila na slican nacin jugoslovenska - EKV, naravno.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Feb 22, 2021 1:14 am

Mislim, ja sam jednom rekao Bafalu (on se da kazemo polovicno slozio) da svi oni ljudi koji ne ljube ili nisu ljubili jugoslovenski komunizam, a ne podnose bratoubilacle ratove 40s & 90s i generalno im je iskreno zao sto je do toga doslo (i raspada zemlje) su oni kojima je prava, ali neosvešćena, domovina - prva Jugoslavija. Ne onakva kakva je bila, naravno, nego kakva bi bila da je ostala kapitalisticka, a do danasnjih dana skoro sasvim sigurno i liberalna i demokratska Jugoslavija. Mislim, tema za diskusiju, naravno.
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Mon Feb 22, 2021 1:15 am

"Mi funkcionisemo bas u nekom slovenskom smislu, jer svi poticemo iz ovih krajeva. Te neke tuzne melodije su nama mnogo prirodnije nego veseli f-dur katolicki ,ne zato sto je katolicki nego zato sto je veseo.
    To nije proizvod naseg socijalistickog obrazovanja, nego jednostavno tradicije porodice, familije i nasledja, koje ce nastaviti da zivi kroz nasu muziku kao nasledje i nece da nestane. "

_____
    ????
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Feb 22, 2021 1:19 am

EKV su u intervjuu za Rock 1989 direktno pitali: jeste li vi vise hrvatska nego srpska grupa, s obzirom na to da vas u Hrvatskoj cini se vise vole? Milan je rekao - mi smo pre svega slovenska/slavenska grupa. Dalje mi ne treba nista.

Post by MNE Mon Feb 22, 2021 9:56 am

Marius Lăcătuș wrote:Nekako mi se čini da Balašević nije voleo Kosovare otprilike onoliko koliko oni nisu voleli Jugoslaviju. Pre ili kasnije, ispostavilo se da je predominantni osećaj bio da to što ih je srpska vojska okupirala 1912, SFRJ nije ništa promenila.
    ne, samo je oslobodila teritoriju koju je okupirala otomanska imperija, isto kao što je 1918. povratila Beograd od Austrougara npr.

sad što su Čarnojevići poveli gomilu Srba za Mađarsku pa su tamo Srbi u međuvremenu postali manjina to je druga priča
    kondo

Post by kondo Mon Feb 22, 2021 10:15 am

Ne pratiš, u međuvremenu je stvoren narativ da je Kosovo drevna Ilirska zemlja, srce Dardanije, da su Srbi tamo okupatori od 10 veka i da su sve srpske crkve izgrađene od ostataka starih albanskih crkava.

_____
    #FreeFacu

Sotir

Post by Sotir Mon Feb 22, 2021 12:26 pm

Е Шуваре, кад је 1 Шешељ Др Војислав успео да истрпи и буде фин у овом тренутку :
    https://objektiv.rs/vest/524852/haos-u-hit-tvitu-seselj-pricao-o-balasevicu-voditeljka-pocela-da-vristi-kad-je-cula-njegove-reci/?utm_source=blic.rs&utm_medium=exchange
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Mon Feb 22, 2021 12:43 pm

Mór, ovo tvoje je koktel od 3 ingredijenta: 1) čašica XIXstoljetnog jugoslavenstva kulturnih elita, 2) čašica transetničkih regionalnih kultura po raznim lokacijama bivše Yuge, 3) 2 dcl ličnih projekcija izmaštanog zavičaja. 
    A uistinu kad odmislimo SFRJ, naši zavičaji su otočići na arhipelagu u graničnom području trenja civilizacijskih tektonskih ploča.

Balašević je više austrougarin, nego Ujedinjiteljev Jugoslaven. Madžari mu nisu strani kao Albanci, o njima neće reći da nemaju kompozitora ni balerine. Dapače su mu bliži, nego srbijanski gedža ili lički dođoš.

_____
    паће

Post by паће Mon Feb 22, 2021 12:53 pm

Ferenc Puskás wrote: 2) čašica transčetničkih regionalnih kultura
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Feb 22, 2021 12:58 pm

nije stvar u tome da ubaciš random slovo i da to promeni značenje, nego da i dalje ima bar nekog smisla
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Mon Feb 22, 2021 1:00 pm

Talason wrote:nije stvar u tome da ubaciš random slovo i da to promeni značenje, nego da i dalje ima bar nekog smisla
    +1
    Paće, ne lomi mi bagrenje!

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Feb 22, 2021 1:41 pm

Ferenc Puskás wrote:Mór, ovo tvoje je koktel od 3 ingredijenta: 1) čašica XIXstoljetnog jugoslavenstva kulturnih elita, 2) čašica transetničkih regionalnih kultura po raznim lokacijama bivše Yuge, 3) 2 dcl ličnih projekcija izmaštanog zavičaja. 
    A uistinu kad odmislimo SFRJ, naši zavičaji su otočići na arhipelagu u graničnom području trenja civilizacijskih tektonskih ploča.

Balašević je više austrougarin, nego Ujedinjiteljev Jugoslaven. Madžari mu nisu strani kao Albanci, o njima neće reći da nemaju kompozitora ni balerine. Dapače su mu bliži, nego srbijanski gedža ili lički dođoš.

Mađari su u njegovom slucaju susedi. Mozda i prvi. I to ne samo fizicki. 

Licne projekcije jesu, ali "educated". Prvi put mi je to palo na pamet tokom gledanja promocije pomenute Jezernikove knjige. Reko, cekaj, pa Teofil Pancic, o samom Jezerniku da ne pricam, se sigurno ne bi dobro osecali u Titinom jednopartijskom sistemu danas. To sto je Jugoslavija (bila) jedna od imperial shatterzones, to ne znam kako menja na stvari puno. Sto se tice XIX elita...pa nije Jugoslavija jedina takva ideja tada rodjena, opet ne znam kako menja na stvari. Elite stvaraju drzave, ne stvara ih prost puk sigurno, i komunisti su bili nekakva elita (avangarda, jelte)

Sto se samog Balasa tuce, on (verovatno) ne ljubi previse  odredjene, mada realno usko definisane, delove YU, ali s druge strane, sa Makedoncima nema nekih problema. A na kraju krajeva i lički dođoš je "habzburgovac", i to sigurno "veci" nego neki Sarajlija. Tako da...uglavnom ostajem da je (jugo)sloven. Na kraju krajeva, to je i sam govorio, sto u pesmama, sto, i to relativno skoro, u intervjuima ("moja domovina je 'region' "). From horse's mouth - good enough for me. U "region" sigurno ne spadaju Budimpesta i Vijena.
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Mon Feb 22, 2021 1:44 pm

Sotir wrote:Е Шуваре, кад је 1 Шешељ Др Војислав успео да истрпи и буде фин у овом тренутку :
    https://objektiv.rs/vest/524852/haos-u-hit-tvitu-seselj-pricao-o-balasevicu-voditeljka-pocela-da-vristi-kad-je-cula-njegove-reci/?utm_source=blic.rs&utm_medium=exchange
    To je zato sto obojica odredjuju ko sme da zivi u Vojvodini, pa je osetio jednu bliskost.

_____
    ????
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Feb 22, 2021 1:51 pm

Ferenc Puskás wrote:Mór, ovo tvoje je koktel od 3 ingredijenta: 1) čašica XIXstoljetnog jugoslavenstva kulturnih elita, 2) čašica transetničkih regionalnih kultura po raznim lokacijama bivše Yuge, 3) 2 dcl ličnih projekcija izmaštanog zavičaja. 

Panonac, sam je govorio da zemlja omeđena njegovim međama ne liči ni na jednu bivšu ili trenutnu. Da je jugozapad Panonije ono što on smatra najsvojijim(TM) i da su npr. Osijek i Novi Sad  puno više vremena bili gradovi u istoj državi nego u dvije različite. Otprilike od južnog Banata pa negdje do Varaždina i Koprvinice se prostire ta njegova zemlja.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.

Post by Sponsored content

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 4:59 pm