(jasna đuričić je glavna zvezda festivala zbog aide, rts je radio bar 5 intervjua sa njom, i uspeo je da film spomene 0 puta)
RTS - vaše pravo da znate sve što dečko kaže
aaa, ti prilozi iz sarajeva su ignorišimo slona u sobi, zaobilazimo ga, nema veze što nas surlom udara.
(jasna đuričić je glavna zvezda festivala zbog aide, rts je radio bar 5 intervjua sa njom, i uspeo je da film spomene 0 puta)
"Bača bazi" – deca igračke ili dečaci koje kupuju bogataši u Avganistanu
Bača bazi na dari jeziku, jednom od zvaničnih jezika u Avganistanu, u bukvalnom prevodu znači "igrati se sa decom". Taj izraz, međutim, označava dramatičan fenomen koji pogađa dečake od 7 do 18 godina koje oblače u žensku odeću i od kojih se traži da igraju pred bogatašima koji ih kupuju ili otimaju, kako bi im služili za seksualno maltretiranje.
Rođeni siromašni, obučeni i našminkani kao žene, naterani su da plešu do kraja svog detinjstva ne bi li zabavljali odrasle bogataše koji ih drogiraju i siluju. Nažalost, dečaci koji trpe ovakvu vrstu najgoreg fizičkog i psihičkog maltretiranja u ovoj zemlji postoje još od antičkih vremena. O tome se danas često ćuti, dok stanovnici te zemlje "okreću glavu od problema" jer je to nešto što postoji od davnina pa je i prihvaćeno kao "uobičajeno i normalno".
Tolerisana pedofilija koja, iako zvanično ilegalna u Avganistanu, prvi put je zvanično prikazana svetu 2010. godine dokumentarnim filmom The dancing boy of Afghanistan Nadžibulaha Kurajšija, avganistanskog reditelja i novinara.
On je prikazao jezivu realnost dece koja ne mogu da se pobune ni oslobode, jer ukoliko bi prijavili svoje silovatelje, oni sami bi bili osuđeni na smrt jer su se bavili prostitucijom i jer su homoseksualci, dok bi se bogataši lako izvukli iz cele situacije.
Nažalost, i veliki broj avganistanske policije i vojske je umešan u ovu stravičnu realnost i za njih je posedovanje "harema" bača bazija znak moći, bogatstva i uticaja.
"Žene su stvorene da rađaju decu, dečaci su za zadovoljstvo" – antički je izraz koji se koristi u toj zemlji. Dečaci su najčešće oteti na ulici ili ih familija prodaje za novac, hranu ili terene, a bogataši ih tretiraju kao igračke koje šminkaju, oblače u žensku odeću, drogiraju ih opijatima i posmatraju ih kako igraju, ljube u usta pred ostalim posmatračima a na kraju i siluju.
Prema izveštaju Avganistanske nezavisne komisije za ljudska prava (AIHRC), dečace i tuku a u nekim slučajevima i podlegnu tim povredama.
Amerikanci okretali glavu
Za vreme građanskog rata između Avganistanaca i talibana, bača bazi su bili zabranjeni jer je ovakav fenomen u suprotnosti za šerijatskim zakonom. Od 1993. godine do američke invazije te zemlje 2001, pišu italijanski mediji, ova praksa je bila kažnjiva smrću, ali je vraćena nakon pada talibana 2002. kada više nije postojala ta zabrana.
Od tog momenta, ove dečake nisu maltretirali samo bogataši i oni koji su učestvovali u ratnim aktivnostima, već i avganistanska policija koja je primala ogromne sume novca kao mito, a takođe i sama učestvovala u silovanjima. Poput njih, žmurili su i ministri i sudije jer su, zapravo, i sami učestvovali u svemu.
Njujork tajms je pisao o tome i da su američki vojnici imali naređenje da ne smeju da reaguju u tim situacijama, a neki od njih su izjavili za taj list da su tokom noći slušali jezive krike dečaka, ali nisu mogli ništa da urade jer im nije bilo dozvoljeno. Njihovi nadležni su im govorili da "moraju da okrenu glavu na drugu stranu jer je to kultura Avganistanaca".
U članku koji je izašao još 2015. godine ovaj list piše i o tome da je američki kapetan specijalnih jedinica Den Kvin izjavio da su oni tu došli jer im je rečeno da talibani čine jezive stvari ali "mi smo postavili na vlast ljude koji su još gori od talibana i čine još užasnije stvari".
Dakle, svih ovih godina avganistanska vlada nije bila u stanju ili nije želela da stane na put ovom problemu koji je teško iskoreniti zbog rasprostranjenosti i korupcije.
Od 2017. godine avganistanski krivični zakon smatra praktikovanje bača-bazija ilegalnim i kažnjava počinioce ili do sedam godina zatvora ili smrtnom kaznom. No, pravni sistem je slab, korupcija izuzetno proširena, a na ulicama je na hiljade dece koje prose ili traže način da prežive.
Ovi dečaci bivaju oslobođeni kada napune 18 godina, ali niko i ništa ne može da izbriše horor koji nose u duši i ožiljke na telu nakon godina silovanja kojima ih podvrgavaju pedofili i homoseksualci.
Danas, kada je Kabul u rukama talibana, pitanje je šta će biti sa tim dečacima i kakav ih scenario sada očekuje, budući da ta praksa nije iskorenjena bez obzira na to u čijim je rukama bio Avganistan.
Malo casual homofobije na RTSu.
Nema nikakvog smisla u ovom kontekstu govoriti o "homoseksualcim", osim da bi se malo sirila mrznja i paranoja. Ti ljudi nisu "homoseksualci" ni po sopstvenoj percepciji, niti u ocima drustva u kojem zive, a sa onim sto se na zapadu podrazumeva pod homoseksualnoscu, tek nema nikakve veze.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Svtjbm
evo profesora lompara na rb2
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
Sta kaze?
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
cirilica i borba za nj
drug lekar piso referat za sanu na latinici pa mu prof otvorio cirilicne oci
patriote su u vecini, al drugasrbija ima jaku potporu pa su dominatni
ukljucio sam se pred kraj, to je vrteo u tih 10ak minuta
#smalldickenergy sto bi rekla ruska ambasada u nekoj od baltickih drzava
drug lekar piso referat za sanu na latinici pa mu prof otvorio cirilicne oci
patriote su u vecini, al drugasrbija ima jaku potporu pa su dominatni
ukljucio sam se pred kraj, to je vrteo u tih 10ak minuta
#smalldickenergy sto bi rekla ruska ambasada u nekoj od baltickih drzava
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
Tnx!
Tacno ih rezim kupuje jednig po jednog ovim srpskosvetskim i cirilicnim bombonicama
Tacno ih rezim kupuje jednig po jednog ovim srpskosvetskim i cirilicnim bombonicama
_____
To sam prvo pomislio kad se po x-ti put pocela da pominje cirilica. Kad nestane Srba, nadgrobni spomenik ce biti na cirilici. To je najvaznije.
Gde su srpski grobovi tu su srpski lomopari.
_____
Izgleda da se polako prestrojavaju sa šatro umerenjaštva na nacionalističku desnicu. Jedino na toj polarizaciji mogu da ostanu na vlasti.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
Nije vise ni polako.
_____
Podsajt Oka jedva da se azurira. Mislim da objave tekst jednom u pet dana. Bazdulj prestao da pise one svohe na danasnji dan minijature, 31. Avgusta, slutimm zbog mesta u UO.
Tolko im bilo. Potrosili su sve teme.
Tolko im bilo. Potrosili su sve teme.
_____
Dnevnik 2.
Vest prva: Kosovo.
Vest druga: Vucic u Dubaiju, pet minuta najmanje.
Tek u devetom minutu, korona brojke. Danas je umrla 51 osoba, najvise od pocetka ovog talasa. Vakcinacija stagnira.
Cestitke bravo.
Tek u devetom minutu, korona brojke. Danas je umrla 51 osoba, najvise od pocetka ovog talasa. Vakcinacija stagnira.
Cestitke bravo.
_____
Sta je za naciju poput srpske 50 mrtvih u epidemijiErős Pista wrote:Dnevnik 2.
Cestitke bravo.
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
OBISTINILO SE ONO ŠTO JE VUČIĆ GOVORIO Srbija dobila nož u leđa
Alo.rs
Ne samo da je RTS po programu koji se ističe u antidržavnoj i antisrpskoj politici sve sličniji N1 već, čini se, da ih polako i prevazilazi.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je istakao da ga RTS podseća na N1, a koliko je bio u pravu potvrdilo se i danas.
Ne samo da je RTS po programu koji se ističe u antidržavnoj i antisrpskoj politici sve sličniji N1 već, čini se, da ih polako i prevazilazi.
RTS je uradio prilog sa Stevanom Dojčinovićem urednikom portala KRIK koji je povezan sa određenim stranim bezbednosnim strukturama i finansijskim organizacijama i otvoreno rade protiv interesa srpskog naroda što su u svojim srbofobnim tektovima više puta dokazali.
Tako je servis koji plaćaju građani Srbije odmah potrčao da uradi prilog sa servisom koji plaćaju inostrane finansijske organizacije o kojima gotovo da nema nikakvog traga.
Takvim navodnim medijima i "istraživačkim" novinarima, odmah je posvećena pažnja zbog informacija koje su potpuno neprovereno izneli kao tačne i pokušali da izmanipulišu narod Srbije.
Umesto da bude servis građana koji će izveštavati i držati stranu interesu svoje države i srpskog naroda, ova odrođena televizija se sada pokazuje kao udarna pesnica stranih struktura i njihovih domaćih slugu.
_____
★
Uprava napolje!
- Korisnik
Senzacionalno - opozicija na RTS-u!
— Slobodni građani (@pokretslobodnih) October 6, 2021
RTS 1, sutra ujutru odmah nakon vesti u 10.
Protivnica predsedniku Pokreta slobodnih građana biće Nevena Đurić iz Srpske napredne stranke. pic.twitter.com/SMWlwwpOyf
Едит Пјаф је 1948. године Шарлу понудила Paillard-Boleks камеру која ће увек бити уз њега. (Le regard de Charles, 2019)
До 1982. године, Шарл је снимао сате и сате материјала који ће постати корпус његовог филмског дневника.
Mediteran kakav je nekad bio:tm:.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
Болекс се беше писао са иксом, радио сам с тим, мада доста давно.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
fikret selimbašić wrote:
Едит Пјаф је 1948. године Шарлу понудила Paillard-Boleks камеру која ће увек бити уз њега. (Le regard de Charles, 2019)
До 1982. године, Шарл је снимао сате и сате материјала који ће постати корпус његовог филмског дневника.
Mediteran kakav je nekad bio.
Odličan film.
+1.
Bio bi vrijedan gledanja i bez tona i titlova. Trudiću se da upecam i reprizu.
Bio bi vrijedan gledanja i bez tona i titlova. Trudiću se da upecam i reprizu.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
Sjajan prilog
Kako vam se čini prilog @RTS_Vesti o Pandorinim papirima i otkrićima KRIK-a?
— KRIK (@KRIKrs) October 8, 2021
Pročitaj sve priče koje smo do sada objavili u okviru #PandoraPapers:
https://t.co/GnoVZVbUpIhttps://t.co/L6ry7Axl7J
_____
šta, mogli su ga i preskočiti? kao da moraju o svemu da izveštava
Spijuni udarili na Malog
_____
★
Uprava napolje!
Dobar sazetak
U ovom epic prilogu videćete opskuran spoj:
— Marija Vučić (@marijavuchic) October 8, 2021
- teorija zavere - CIA pustila papire
- ivana radovanovića režimskog kolumniste
- novinarke ruže
- nema javnog interesa
- krik vrši pritisak na rts na tnjiteru buhu
- "ne znamo da li su uverljivija DOKUMENTA krika ili DEMANTI malog" https://t.co/KM0IbR2MOX
_____
BTW, ko je novinarka Ruza? She's fabulous!
_____