https://www.straitstimes.com/world/europe/uk-scientists-worried-vaccines-may-not-work-on-south-african-coronavirus-variant-mediaSimon Clarke, an associate professor in cellular microbiology at the University of Reading, said that while both variants had some new features in common, the one found in South Africa “has a number additional mutations... which are concerning”.
He said these included more extensive alterations to a key part of the virus known as the spike protein – which the virus uses to infect human cells – and “may make the virus less susceptible to the immune response triggered by the vaccines”.
Lawrence Young, a virologist and professor of molecular oncology at Warwick University, also noted that the South African variant has “multiple spike mutations”.
“The accumulation of more spike mutations in the South African variant are more of a concern and could lead to some escape from immune protection,” he said.
VAKCINA
- Post n°901
Re: VAKCINA
- Guest
- Post n°906
mene ovo sve u suštini nervira, te deca ne prenose, te neće da radi na mutiranom virusu, te možda nam izraste veći kurac i slično
svi po vakcinu odmah, pa neće da bude mutacija, nekima će da presedne vakcina, ali daleko manjem broju nego covid i to je to
sad su svi fini ovi političari, kao debili imate pravo da birate da li da se vakcinešete ili ne
pa videli smo kako to funkcioniše sa maskama, ljudi su retardi i ako ih ne vakcinešete na silu, sviraće kurcu letnji dan do podne
sve vakciniši ako imaš muda i da idemo dalje, ko preživi nek se buni i a u kurac
svi po vakcinu odmah, pa neće da bude mutacija, nekima će da presedne vakcina, ali daleko manjem broju nego covid i to je to
sad su svi fini ovi političari, kao debili imate pravo da birate da li da se vakcinešete ili ne
pa videli smo kako to funkcioniše sa maskama, ljudi su retardi i ako ih ne vakcinešete na silu, sviraće kurcu letnji dan do podne
sve vakciniši ako imaš muda i da idemo dalje, ko preživi nek se buni i a u kurac
- Post n°907
+1Talason wrote:mene ovo sve u suštini nervira,
ljudi su retardi
i a u kurac
_____
????
- Post n°908
Talason wrote:što manje ljudi posluži kao inkubator za virus, manje će biti varijacija na temu
video sam teofila u jednoj kafani u blizini obilićevog venca, pre dva dana
to me je podsetilo na činjenicu da ljudima ne sme biti DATO da imaju slobodu
sve vakciniši, pa nek se buni ko preživi
Teofilo valjda u decembru preležao koronu, sad se kurči ...
- Post n°909
Neće se ić namore opet, vidim. https://t.co/thQy2779K5
— Radomir Martin:tm: (@radomir_martin) January 4, 2021
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°910
A ja ti upravo objasnjavam da taj stav u suštini jeste antivakserski jer nema nikakvu prakticnu osnovu, samo iracionalni strah. Pitanje "a sta tacno cekas da vidis?" je sasvim validno u tom slucaju. To nije isto sto i "necu primiti u trudnoci jer nije jos ispitana na trudnicama" ili "necu vakcinisati dete jer nije ispitana na deci".Sotir wrote:То што си се ти тад укључила у део поста не значи да је и тад почело.lalinea wrote:
hm, ne bas, diskusija je pocela tvojom konstatacijom da neki hoce da sacekaju da vide efekte na drugima. ja diskutujem sa tim argumentom, ne sa anketama.
Моја констатација је била да нису сви који неће да се вакцинишу одмах противници вакцине како се представља. Поновљено више пута.
Ти си се ухватила дела реченице да неки хоће да сачекају да виде како делује на другима, и вртиш се тога. Потпуно небитан део. Тај став није антивакцинашки. Реално и да се појаве проблеми, стаће са вакцинацијом.
_____
you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
- Post n°911
Из тог дијаграма закључујем да тим редом иду у вакцину, не вакцина у њих.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°912
Francuzi vakcinisali 516 ljudi a imaju pola miliona doza A mi se bunimo što smo potrošili samo četvrtinu od 4.800 doza.
Kažu da u Francuskoj osoba koja želi vakcinu mora da popriča sa svojim lekarom nekoliko dana pre toga, da se slučajno ništa ne lomi preko kolena. Tako barem piše Guardian.
Kažu da u Francuskoj osoba koja želi vakcinu mora da popriča sa svojim lekarom nekoliko dana pre toga, da se slučajno ništa ne lomi preko kolena. Tako barem piše Guardian.
- Guest
- Post n°913
Izgleda da postoji ozbiljan konflikt između potrebe za masovnom epidemiološkom merom i same prirode društava u kojima živimo. Mislim da će na nivou društva ovo biti mnogo, mnogo teža borba nego što se činilo pre nekoliko nedelja. Sa druge strane, vakcine će se praviti i naći će put do onih koji ih žele.
- Post n°915
lalinea wrote:ajde da probam jos jednom: hocu da ti napisem da kad pera, mika, zika kaze "ja cu da sacekam sa vakcinom da vidim kako ce da prodju ovi sto se vakcinisu" - to ne znaci apsolutno nista jer pera, mika, zika nemaju mehanizam kojim mogu da zakljuce bilo sta oko vakcina i njihovih efekata. kad ih pitas a sta to cekaju da vide, ne znaju da ti kazu. isto kao sto ne znaju da li su i dalje imuni ako su prelezali npr u junu ili aprilu. i ti i ja i pera/mika/zika mozemo samo da se oslanjamo na studije koje dolaze iz sistema koji nije ustanovljen juce vec funkcionise vise decenija. taj sistem ne ukljucuje cekanje od 15 godina pre odobravanja vakcine da bi se videlo da mozda nema neke lose dugorocne efekte, to je prosto nemoguce proveriti tako kako ti zamisljas vec se radi kroz odredjene sisteme monitoringa nakon sto je vakcina odobrena i pustena u upotrebu.Sotir wrote:
Извини, ја не разумем шта покушаваш да ми напишеш?
ako možda nema znači da će možda i da ima?
- Post n°916
Израел вакцинише 150.000 људи сваког дана, наводно су на 15% становништва.
Тако се то ради кад имаш мозга.
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Post n°917
Јанош Винету wrote:Израел вакцинише 150.000 људи сваког дана, наводно су на 15% становништва.
И војно организовану државу.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°918
a mozda su i u sumi...MNE wrote:lalinea wrote:
ajde da probam jos jednom: hocu da ti napisem da kad pera, mika, zika kaze "ja cu da sacekam sa vakcinom da vidim kako ce da prodju ovi sto se vakcinisu" - to ne znaci apsolutno nista jer pera, mika, zika nemaju mehanizam kojim mogu da zakljuce bilo sta oko vakcina i njihovih efekata. kad ih pitas a sta to cekaju da vide, ne znaju da ti kazu. isto kao sto ne znaju da li su i dalje imuni ako su prelezali npr u junu ili aprilu. i ti i ja i pera/mika/zika mozemo samo da se oslanjamo na studije koje dolaze iz sistema koji nije ustanovljen juce vec funkcionise vise decenija. taj sistem ne ukljucuje cekanje od 15 godina pre odobravanja vakcine da bi se videlo da mozda nema neke lose dugorocne efekte, to je prosto nemoguce proveriti tako kako ti zamisljas vec se radi kroz odredjene sisteme monitoringa nakon sto je vakcina odobrena i pustena u upotrebu.
(sve sto koristis mozda ima lose dugorocne efekte pa se opet istrazivanja ne rade po 30 godina pre nego se nesto pusti u upotrebu. vazi za sve, ne samo za farma proizvode.)
_____
- Post n°919
ovaj moj nema valjan razlog zasto nece..te niko sa posla nije hteo,a on nije lik sa jakim stavom i naucio je da se ne istice plus je dosta troje ljudi da ga ubedi u bukvalno bilo sta..te nece da bude prvi,da vidi sta ce biti drugima...ustvari uopste nema stav i jako me nervira
njegov sef se prijavio jedini pametan inace moj drug iz detinjstva..a on je prelezao i nije imao dobro iskustvo pa covek zna sta se desava..
mada mislim da su ih pitali vise kao anketu nego kao stvaran plan i nameru za skoro izvrsenje
njegov sef se prijavio jedini pametan inace moj drug iz detinjstva..a on je prelezao i nije imao dobro iskustvo pa covek zna sta se desava..
mada mislim da su ih pitali vise kao anketu nego kao stvaran plan i nameru za skoro izvrsenje
- Post n°920
Обавезни војни рок и организован систем мобилизације свакако помаже.
Бар нешто да је остало од наслеђа СФРЈ, резервисти, цивилна заштита, мобилизационе и организационе способности.
Колико разумем, то ни у време своје највеће моћи није изгледало како треба, али уместо да се тај систем унапреди и уподоби новој, демократској контроли, он је тотално заборављен.
Губљење времена на глупости да се радикално смањи, дужина трајања обуке стеше и цео систем може да буде јефтинији и прилагођен новом добу.
Бар нешто да је остало од наслеђа СФРЈ, резервисти, цивилна заштита, мобилизационе и организационе способности.
Колико разумем, то ни у време своје највеће моћи није изгледало како треба, али уместо да се тај систем унапреди и уподоби новој, демократској контроли, он је тотално заборављен.
Губљење времена на глупости да се радикално смањи, дужина трајања обуке стеше и цео систем може да буде јефтинији и прилагођен новом добу.
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Post n°921
lalinea wrote:ajde da probam jos jednom: hocu da ti napisem da kad pera, mika, zika kaze "ja cu da sacekam sa vakcinom da vidim kako ce da prodju ovi sto se vakcinisu" - to ne znaci apsolutno nista jer pera, mika, zika nemaju mehanizam kojim mogu da zakljuce bilo sta oko vakcina i njihovih efekata. kad ih pitas a sta to cekaju da vide, ne znaju da ti kazu. isto kao sto ne znaju da li su i dalje imuni ako su prelezali npr u junu ili aprilu. i ti i ja i pera/mika/zika mozemo samo da se oslanjamo na studije koje dolaze iz sistema koji nije ustanovljen juce vec funkcionise vise decenija. taj sistem ne ukljucuje cekanje od 15 godina pre odobravanja vakcine da bi se videlo da mozda nema neke lose dugorocne efekte, to je prosto nemoguce proveriti tako kako ti zamisljas vec se radi kroz odredjene sisteme monitoringa nakon sto je vakcina odobrena i pustena u upotrebu.Sotir wrote:
Извини, ја не разумем шта покушаваш да ми напишеш?
lalinea wrote:A ja ti upravo objasnjavam da taj stav u suštini jeste antivakserski jer nema nikakvu prakticnu osnovu, samo iracionalni strah. Pitanje "a sta tacno cekas da vidis?" je sasvim validno u tom slucaju. To nije isto sto i "necu primiti u trudnoci jer nije jos ispitana na trudnicama" ili "necu vakcinisati dete jer nije ispitana na deci".Sotir wrote:
То што си се ти тад укључила у део поста не значи да је и тад почело.
Моја констатација је била да нису сви који неће да се вакцинишу одмах противници вакцине како се представља. Поновљено више пута.
Ти си се ухватила дела реченице да неки хоће да сачекају да виде како делује на другима, и вртиш се тога. Потпуно небитан део. Тај став није антивакцинашки. Реално и да се појаве проблеми, стаће са вакцинацијом.
Taj stav je u suštini folk-epistemologija koju zapravo svi primenjujemo kad smo u dilemi i ne znamo da se snađemo u konkretnoj situaciji niti znamo koga da pitamo - kud svi Turci, tu i mali Alija - i koji u većini "običnih" situacija daje relativno prihvatljive rezultate. Ti si u pravu da nema novog testa koji će razrešiti dilemu ovih "sumnjalica", ali njima to i nije presudno, presudno je odobravanje okoline - onog trenutka kad se to sklopi (a može da se sklopi bukvalno preko noći, kad vlast nagazi propagandu ili naprosto da jače incentive-e za primanje vakcine), ti ljudi će bez problema primiti vakcinu, ne zato što su dobili nove, "iskustvene" potvrde da ona radi, koje su jače ili bolje od onih koje već imamo u procesu ispitivanja vakcine, već zato što će ljudi oko njih primiti i neće im biti ništa, ili naprosto zato što će ljudi kojima veruju reći da treba da se primi. Ajvin partner je case in point.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°922
hm, da, u pravu si. mada je ono sto mene zulja u ovoj konkretnoj neobicnoj situaciji to sto je ta dilema upravo stvorena jakom antivakserskom propagandom (koja se uopste ne zasniva na cinjenicama). onda reci da to nije antivakserski vec skroz racionalan stav ne pije vodu.Erős Pista wrote:lalinea wrote:
ajde da probam jos jednom: hocu da ti napisem da kad pera, mika, zika kaze "ja cu da sacekam sa vakcinom da vidim kako ce da prodju ovi sto se vakcinisu" - to ne znaci apsolutno nista jer pera, mika, zika nemaju mehanizam kojim mogu da zakljuce bilo sta oko vakcina i njihovih efekata. kad ih pitas a sta to cekaju da vide, ne znaju da ti kazu. isto kao sto ne znaju da li su i dalje imuni ako su prelezali npr u junu ili aprilu. i ti i ja i pera/mika/zika mozemo samo da se oslanjamo na studije koje dolaze iz sistema koji nije ustanovljen juce vec funkcionise vise decenija. taj sistem ne ukljucuje cekanje od 15 godina pre odobravanja vakcine da bi se videlo da mozda nema neke lose dugorocne efekte, to je prosto nemoguce proveriti tako kako ti zamisljas vec se radi kroz odredjene sisteme monitoringa nakon sto je vakcina odobrena i pustena u upotrebu.lalinea wrote:
A ja ti upravo objasnjavam da taj stav u suštini jeste antivakserski jer nema nikakvu prakticnu osnovu, samo iracionalni strah. Pitanje "a sta tacno cekas da vidis?" je sasvim validno u tom slucaju. To nije isto sto i "necu primiti u trudnoci jer nije jos ispitana na trudnicama" ili "necu vakcinisati dete jer nije ispitana na deci".
Taj stav je u suštini folk-epistemologija koju zapravo svi primenjujemo kad smo u dilemi i ne znamo da se snađemo u konkretnoj situaciji niti znamo koga da pitamo - kud svi Turci, tu i mali Alija - i koji u većini "običnih" situacija daje relativno prihvatljive rezultate. Ti si u pravu da nema novog testa koji će razrešiti dilemu ovih "sumnjalica", ali njima to i nije presudno, presudno je odobravanje okoline - onog trenutka kad se to sklopi (a može da se sklopi bukvalno preko noći, kad vlast nagazi propagandu ili naprosto da jače incentive-e za primanje vakcine), ti ljudi će bez problema primiti vakcinu, ne zato što su dobili nove, "iskustvene" potvrde da ona radi, koje su jače ili bolje od onih koje već imamo u procesu ispitivanja vakcine, već zato što će ljudi oko njih primiti i neće im biti ništa, ili naprosto zato što će ljudi kojima veruju reći da treba da se primi. Ajvin partner je case in point.
_____
- Post n°923
kakav je takav je,misim taj stav, postoji i jak je u narodu.
- Post n°924
Apsolutno se slazem da to nije skroz racionalan stav - oni objektivno nemaju dobar razlog da odbiju vakcinu, i u pravu si, sama atmosgera nepoverenja verovatno jeste dobrim delom izazvana antivakserskom propagandom. Mislim da je nesporazum izmedju tebe i Sotira u tome sto on hoce da kaze da dobar deo nisu tvrdi antivakseri, vec naprosto generic male Alije koji cekaku da vide kud ce Turci, a ti si (ne bez razloga, jer ono sto je pisao jeste pomalo dvosmisleno) zakljucila da on smatra da je njihova pozicija objektivno racionalna. Objektivno nije racionalna, u kontekstu nije bas ni potpuni neracionalna, a svakako nije fanaticno antivakserska.
_____
- Post n°925
lalinea wrote:a mozda su i u sumi...MNE wrote:
(sve sto koristis mozda ima lose dugorocne efekte pa se opet istrazivanja ne rade po 30 godina pre nego se nesto pusti u upotrebu. vazi za sve, ne samo za farma proizvode.)
upravo, i ja sam siguran da je šansa za neke ozbiljnije dugoročne efekte jako mala (npr. manja od 1%) ali jednostavno ne želim uopšte da razmišljam o tome, preguraću koronu opet ako treba pa kad primaknem 50 god. ako ovo ne prođe do tada primiću i vakcinu, što sam stariji to će biti manje šanse da dugoročni efekti dođu do izražaja