Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Virus

Sotir

Virus - Page 24 Empty Re: Virus

Post by Sotir Sun Nov 01, 2020 11:00 am

У Немачкој је смртност у односу на потврђене случајеве испод 0,5%, а у Италији и испод 0,9%. Можда је мало већа реално јер је сад велик раст па касни једна крива за другом.
    У сваком случају, раније је тај проценат био и доста преко 2%, и то на мањем броју пацијената.

Код нас је исто испод 1%, чак и ако упоредимо податке умрлих са зараженим од пре недељу дана. Мада су наши подаци непоуздани

Мислим да је то више зато што смо се ми прилагодили, него што се вирус променио.

Last edited by Sotir on Sun Nov 01, 2020 11:01 am; edited 1 time in total
    kondo

Post by kondo Sun Nov 01, 2020 11:00 am

ja sam optimista.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.

Post by MNE Sun Nov 01, 2020 11:09 am

daleko ispod 1% zato što ima gomila pozitivnih koji nisu uopšte zvanično upisani/testirani, ja bih rekao bar 10 puta više
    паће

Post by паће Sun Nov 01, 2020 11:14 am

Опет бих се вратио на оно што ми није јасно. Како вирус може да се промени? Као да причамо о некој држави која промени себи неки закон па сад не ради више овако него онако.

Мутира појединачни вирус, па се рашири ако је мутација успешна, оном брзином којом се иначе шири, мешајући се притом са немутираним или другачије мутираним, доживљавајући притом нове мутације...

Напросто немамо механизам којим бисмо то посматрали, а камоли да можемо да из тога извлачимо некакве закључке и шгјз развијемо стратегију. Имамо само податке о зараженима, како су прошли, при чему још и интервенишемо (лекови итд) тако да има превише фактора у игри да бисмо могли да тврдимо да познајемо вирус. Осим статистички.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Nov 01, 2020 11:39 am

http://www.politika.rs/scc/clanak/465737/Krizni-stab-nije-ocekivao-toliko-zarazenih

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije

Post by beatakeshi Sun Nov 01, 2020 11:45 am

Virus prevazišao očekivanja!

(pola vesti od Nove eS, pola od Bete, foto pokojni TANJUG, Politika prop'o)

Post by MNE Sun Nov 01, 2020 11:47 am

putare iznenadio snijeg u januaru i tako to
    lalinea

Post by lalinea Sun Nov 01, 2020 12:23 pm

паће wrote:Напросто немамо механизам којим бисмо то посматрали, а камоли да можемо да из тога извлачимо некакве закључке и шгјз развијемо стратегију. Имамо само податке о зараженима, како су прошли, при чему још и интервенишемо (лекови итд) тако да има превише фактора у игри да бисмо могли да тврдимо да познајемо вирус. Осим статистички.
    Kako nemamo? Sekvenciranje genoma virusa je danas skoro rutinska stvar, a to je dovoljno da se prate mutacije i da se izvede evolucija sojeva. Za to su potrebne studije koje uzimaju uzorke iz razlicitih populacija iz razlicitih preioda itd. E, sad za neke (mnoge) od mutacija koje tako identifikuju nije ocigledno kako one uticu na karakteristike virusa, ali neke mutacije su ocigledno vezane za virulentost.

_____
    you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels

Post by MNE Sun Nov 01, 2020 1:10 pm

Janko Suvar

Post by Janko Suvar Sun Nov 01, 2020 1:33 pm

Slovačka je u subotu testirala više od milion stanovnika, pošto je vlada pokrenula veliku operaciju kako bi se testirao najveći deo populacije tokom vikenda.

Testirali su se stanovnici stariji od 10 godina, a Slovačka ima ukupno 5. 5 miliona stanovnika.

U akciji testiranja učestvuje više od 40.000 zdravstvenih radnika i timova podrške, među kojima su policija, vojska, volonteri i oni rade na 5.000 lokacija.

_____
    ????
    kondo

Post by kondo Sun Nov 01, 2020 1:39 pm

kurčiš se.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Sun Nov 01, 2020 1:41 pm

Svi u karantin, a Slovak testom boc.

_____
    ????
    паће

Post by паће Sun Nov 01, 2020 1:41 pm

lalinea wrote:
    паће wrote:Напросто немамо механизам којим бисмо то посматрали, а камоли да можемо да из тога извлачимо некакве закључке и шгјз развијемо стратегију. Имамо само податке о зараженима, како су прошли, при чему још и интервенишемо (лекови итд) тако да има превише фактора у игри да бисмо могли да тврдимо да познајемо вирус. Осим статистички.
    Kako nemamo? Sekvenciranje genoma virusa je danas skoro rutinska stvar, a to je dovoljno da se prate mutacije i da se izvede evolucija sojeva. Za to su potrebne studije koje uzimaju uzorke iz razlicitih populacija iz razlicitih preioda itd. E, sad za neke (mnoge) od mutacija koje tako identifikuju nije ocigledno kako one uticu na karakteristike virusa, ali neke mutacije su ocigledno vezane za virulentost.

Видимо ал' још не знамо шта видимо и шта то значи. Јесмо ли притом у стању да пратимо ширење мутације? Колико различитих мутација истовремено можемо да пратимо, на којој територији?

Мислио сам на то да је обим тога напросто превелик, сложеност проблема превазилази технологију. Оно се догађа брже него што смо у стању да изведемо било какве закључке. Док тако нека студија уради нешто, колико нових мутација се већ раширило? На којој територији?

_____
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    kapetanm

Post by kapetanm Sun Nov 01, 2020 1:50 pm

Zaboravljeni as:

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=11&dd=01&nav_category=12&nav_id=1756510
    паће

Post by паће Sun Nov 01, 2020 1:53 pm

Јел' уме тај да састави две реченице у којима ће да тврди исто, или да бар неким делом не противрече једна другој?

_____
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Sun Nov 01, 2020 2:20 pm

"Procenjujemo rizik da se situacija pogorša i mogućnost da se ona održi pod kontrolom postojećim merama, ako to nije moguće onda se pooštravaju mere. Za sada su još uvek na snazi mere koje ako ih svi sprovedemo daće rezultate", kazao je Janović.

Moguće da će se granica o broju okupljanja u zatvorenom prostoru spustiti ispod 30 koliko je sada, najavio je on kao moguću novu meru.

On je rekao i da za sada nismo u situaciji koja zahteva uvođenje policijskog časa, ali Krizni štab će odlučiti.

"Nije neophodno da zatvaramo sve šole i celokupno školstvo pređe na onlajn nastavu", kazao je Janković.

Kazao je i da ovaj talaas koronavirusa još nije dostigao vrhunac i da je u interesu das e on odloži.

_____
    ????

Post by beatakeshi Sun Nov 01, 2020 2:24 pm

Pominjao sam da imam drugara koji ima onlinie knjižaru, kod njega najprodavanija knjiga
    Virus - Page 24 Izmedju-dva-sveta-78880
    cijena? prava sitnica - 2200

Posle godina priprema, pojavila se knjiga profesora Nestorovića. U ovoj neobičnoj knjizi koja se bavi pojmovima života, smrti, svesti, komunikacije i čime sve ne, na skoro 600 strana ćete promaći zanimljive odgovore (i pitanja) o svetu oko nas i načinu kako nastaju bolesti. Ova intrigantna knjiga želi da nas naučni kako da živimo u skladu sa Svemirom i sobom.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Nov 01, 2020 2:36 pm

паће wrote:ОКако вирус може да се промени?

pa ovaj je nastao tako što se promenio
    kapetanm

Post by kapetanm Sun Nov 01, 2020 2:52 pm

Danas je svaki peti od testiranih zarazen. Tzv Konov koeficijent je 22%
    lalinea

Post by lalinea Sun Nov 01, 2020 3:36 pm

паће wrote:
    lalinea wrote:

Видимо ал' још не знамо шта видимо и шта то значи. Јесмо ли притом у стању да пратимо ширење мутације? Колико различитих мутација истовремено можемо да пратимо, на којој територији?

Мислио сам на то да је обим тога напросто превелик, сложеност проблема превазилази технологију. Оно се догађа брже него што смо у стању да изведемо било какве закључке. Док тако нека студија уради нешто, колико нових мутација се већ раширило? На којој територији?
    Pa ovo malo lici na argument "ako ne znamo sve onda ne znamo nista", a to je jedan prilicno antinaucni stav. U principu da - mi bi mogli da pratimo sirenje neke mutacije ovakvog virusa, ako bi to imalo smisla. Npr ako bi se klinicka slika znacajno promenila u jednom regionu, onda bi imalo smisla ispitati da li je doslo do novog soja i odakle je potekao, kojom brzinom se siri, kako je mutacija promenila funkcionisanje i slicno. To nije toliko slozen problem. Pracenje svih mogucih mutacija nema nikakvog smisla jer je vecina mutacija non-sense (nonsense mutacija: promena u nukleinskoj kiselinikoja se ne odrazava u proteinima)

_____
    паће

Post by паће Sun Nov 01, 2020 3:50 pm

Можда личи али није. Велим да је проблем сложенији, за два-три реда величине, него што смо сад у стању да израчунамо-корелујемоРЖ-повежемо, а да од узрочно-последичног низа немамо ни цео први члан.

Те је ОК што постижемо и оволико са овим што имамо. Само да се не надамо некој чврстој речи од науке, не скоро, има ту да се ради и гомила тога да се испита, док дођемо до јасног.

Најгоре би било да вирус напрасно удари у штрајк, повуче се, тимови се разиђу, тоне података остану неколицини да их обраде, паре пресуше, а онда годину две касније ево њега опет... а војска распуштена.

_____
    Sotir

Post by Sotir Sun Nov 01, 2020 3:59 pm

паће wrote:
    Најгоре би било да вирус напрасно удари у штрајк, повуче се, тимови се разиђу, тоне података остану неколицини да их обраде, паре пресуше, а онда годину две касније ево њега опет... а војска распуштена.
    Што би рекао Но 2 у Остин Пауерсу:
    Кахм, то се већ десило са Сарс 1.
    lalinea

Post by lalinea Sun Nov 01, 2020 4:10 pm

паће wrote:Можда личи али није. Велим да је проблем сложенији, за два-три реда величине, него што смо сад у стању да израчунамо-корелујемоРЖ-повежемо, а да од узрочно-последичног низа немамо ни цео први члан.

Те је ОК што постижемо и оволико са овим што имамо. Само да се не надамо некој чврстој речи од науке, не скоро, има ту да се ради и гомила тога да се испита, док дођемо до јасног.
    Onda ja ne razumem na sta ti konkretno mislis, o kojim aspektima pandemije pricas? Sta je konkretno taj prvi clan koji nemamo? (Genom ovog virusa imamo jos od januara)
    Mi imamo jako puno cvrstih reci od nauke kad je ovaj virus u pitanju. Da se pojavi drasticno drugacija llinicka slika negde zacas bi nasli sta se promenilo u genomu. 
    Ne shvatam onda sta je tvoja teza ako nije "mi trenutno ne mozemo da znamo nista" (sto nije tacno).

_____
    Margit Savović

Post by Margit Savović Sun Nov 01, 2020 5:01 pm

Jedan od najboljih drugara pozitivan, a nema nikakav simptom. Testirao se zbog puta u CRO.
    паће

Post by паће Sun Nov 01, 2020 5:06 pm

lalinea wrote:Ne shvatam onda sta je tvoja teza ako nije "mi trenutno ne mozemo da znamo nista" (sto nije tacno).

Не ништа (не да не волим црно и бело, него ни сиво), него не довољно да бисмо знали како тачно ради, држим да је то напросто превелик проблем. А кад бисмо знали тај механизам, онда би вакцина требало да је још пар корака иза тога, зар не?

Или смо у ствари много ближе томе него што мислим, само до мене не допире довољно текста да могу да пратим шта се у струци догађа. Што је можда и добро - ако напишу тако да и ја укапирам, опет ће се дочепати новинари и направити помрачење мајора.

_____

Post by Sponsored content

Similar topics

-
      » Virus
      » Virus
      » Virus
      » Virus
      » Virus

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 6:35 am