(americku ambasadu inace)
Virus
- Post n°151
Re: Virus
A sto ne moze? mislis nece ljudi da slusaju?
_____
????
- Post n°152
Jer ce ljudi poludeti, ali to vise manje, nego sto ce morati onda da izmisle pod hitno novih 5-10mlrd evra
- Guest
- Post n°153
Mór Thököly wrote:Srbija ne moze ovakve mere, drzava nema kapacitet da to sprovede. Kod nas moze ili ovako kao sada ili policijski cas. Ako doguramo do 3-4k novih dnevno bice veselo, jer ce morati policijski cas, a ne mogu da ga uvedu, realno. A morace.
Sve se slažem. Tough times ahead.
- Post n°154
Oni bi morali, vec sada, da potpuno zabrane sva okupljanja, narede i maske na otvorenom i ukinu skole, fakseve i kafice. To je zapravo minimum. Ovo sto ide u susret je daleko gore od onog letos
- Post n°155
Oni bi morali pre svega da ukinu sebe.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°157
Mór Thököly wrote:Jer ce ljudi poludeti, ali to vise manje, nego sto ce morati onda da izmisle pod hitno novih 5-10mlrd evra
In connection with the newly adopted crisis measures the Cabinet also approved the extension of Call 2 of the Covid - Rental programme. The subsidy programme will now also include those operations that have been banned or significantly restricted by the measures announced today. As a result of this expansion, the programme allocation will be increased by 1.8 billion crowns to a total of three billion crowns. The government will release these funds from the government budget reserve. The Call has already been announced by the Ministry of Industry and Trade (in Czech language).
ne pokusavam da kontriram ili tako nesto, samo naglas razmisljam, ima mera izmedju zatvaranja i neradjenja nicega.
ovo je dakle 100 miliona evra drzavne pomoci. (dodatnih ne znam koliko je bilo pre)
_____
????
- Post n°158
Ma to he samo direktna pomoc verovatno direktno najpogodjenijima. Govorim o sveukupnoj steti za ekonomiju.
- Post n°159
Mislim, ovo je haos, ja uopste ne znam kako ce se svet izvaditi iz jos jednog, i goreg, potopa nego u prolece. Kad budu poceli da se ozbiljno svode racuni bice veselo. Predvidjanja recimo za Srbiju i taj pad od 1, 2, 3 posto su besmislena ako se kriza bude prelivala,a hoce, iz EU, koja je najznacajniji partner ekonomski. A nista se ne moze jer je alternativa masovno umiranje. Jezivo.
Last edited by Mór Thököly on Thu Oct 22, 2020 1:19 am; edited 2 times in total
- Post n°160
Inače, prosečan broj sahrana na dan je u prethodne dve nedelje ispod trogodišnjeg proseka za mesec oktobar. Pričam o BG grobljima.
- Post n°162
Ma bole ih uši, glavno da su išli na more u Hr.Mór Thököly wrote:Češka vlada odlučila je na vanrednoj sednici da od četvrtka neočekivano, kao u proleće, zatvori i prodavnice, osim onih sa prehrambenim proizvodima, drogerija i apoteka, zato što dosadašnje mere zatvaranja škola i ugostiteljskih objekata, obaveza nošenja maske, radikalno smanjenje broja ljudi koji mogu da se okupe napolju i unutra nisu dovoljno efikasne.
Premijer Andrej Babiš izvinio se na konferenciji za novinare građanima i preduzećima što se ovakve mere uvode i to tako na brzinu, a ministar Roman Primula obećao je da će se mere postepeno ukidati čim se trend preokrene i statistike i prognoze postanu povoljnije sa nagoveštajem da se pandemija vraća polako pod kontrolu oko broja R od 0,8, što znači da epidemija kovid-19 jenjava.
„Izvinjavam se što sam do sada ovu mogućnost zatvaranja isključivao , jer jednostavno nisam mogao da zamislim da bi mogla da se ponovi. Moramo prvenstveno da zaštitimo živote građana“, rekao je premijer Babiš.
Danas
- Post n°163
Meni nije jasno kako smo u ovakvom kontra ritmu ne samosa EU, nego i sa non-EU susedima i sire.. Mada nije to toliko ni lose, jer kad kod njih svih pocne da opada mozda utice na to da i kod nas peak kada dodje bude ponesto nizi. Ponesto.
- Post n°164
jbga, nisam bio 2.5 meseca u zemlji i prvi utisak po povratku mi je bio da su ljudi ipak dosta odgovorniji. ne svi i ne znam koliko je to u procentima ali broj onih koji nose maske u poredjenju sa junom je zaista neuporediv. takodje disciplina oko ulaska u radnje itd. kako to moze da spreci novu eksploziju ne znam, ne verujem, ali kapiram da ipak postoje realni limiti.
ukoliko su naravno ovi nasi brojevi tacni i drzava ne mulja nesto sa naduvavanjem da bi pratila restriktivne trendove okolo. pored toga mislim da je pitanje vremena kada cemo otkriti neke nove i mozda vaznije kriterijume za procenu dramaticnosti situacije od broja pozitivnih. za sada na ovako velikim brojevima mi i dalje imamo jako mali broj obolelih, hospitalizovanih, intubiranih pa i umrlih. mozda je to zato sto je prosecna starost niska pa su to mladi ljudi sa jakim organizmom, ne znam.
zelim da verujem da ovo nece da ode u haos.
ukoliko su naravno ovi nasi brojevi tacni i drzava ne mulja nesto sa naduvavanjem da bi pratila restriktivne trendove okolo. pored toga mislim da je pitanje vremena kada cemo otkriti neke nove i mozda vaznije kriterijume za procenu dramaticnosti situacije od broja pozitivnih. za sada na ovako velikim brojevima mi i dalje imamo jako mali broj obolelih, hospitalizovanih, intubiranih pa i umrlih. mozda je to zato sto je prosecna starost niska pa su to mladi ljudi sa jakim organizmom, ne znam.
zelim da verujem da ovo nece da ode u haos.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Guest
- Post n°165
pa i ja imam određenu nadu da smo u julu imali takvu eksploziju korone da imamo neki maleni stepen kolektivnog imuniteta koji nas delimično čuva od ekscesa a la Češka, Hrvatska, Slovenija.
ali apsolutno ne računam na to.
ali apsolutno ne računam na to.
- Post n°166
У нпр Немачкој је број преминулих у односу на откривене пао доста испод 1%. Обзиром да сигурно има доста непотврђених, мислим и да је испод 0.5%.
Могуће да су током лета били углавном они који су мање изложени вирусу.
Код нас ме чуди што имамо огроман раст случајева, а број на респираторима бележи малу промену. Јесте да он касни до десетак дана, али и тад смо имали скоро дупли раст у односу на раније.
Такође могуће да се углавном млађи заражују.
Код нас ме чуди што имамо огроман раст случајева, а број на респираторима бележи малу промену. Јесте да он касни до десетак дана, али и тад смо имали скоро дупли раст у односу на раније.
- Post n°167
Иначе ако смо у јуну имали у просеку реално преко 10 преминулих, онда је број заражених био регуларно преко хиљаду.
- Guest
- Post n°168
Sotir wrote:У нпр Немачкој је број преминулих у односу на откривене пао доста испод 1%. Обзиром да сигурно има доста непотврђених, мислим и да је испод 0.5%.
Evo ovako za respiratore, po informacijama iz mojih privatnih kanala. Klinika Dragiša Mišović je od samog početka napravila minimalno invazivni protokol lečenja koji je respiratore uključivao samo kao poslednju, očajničku meru, jer su vrlo ozbiljno shvatili indicije da se respiratori širom sveta koriste na pogrešan način. Rezultat je bila manja stopa smrtnosti nego u drugim bolnicama. Kasnije se antirespiratorstvo proširilo svuda i dalo je odlične rezultate i sada je zlatni standard lečenja bitno drugačiji nego na početku pandemije. Iz ovog razloga, praćenje stope rasta ljudi na respiratorima ume da zavara.
I struktura bolesnih je sada takva da preovladavaju mlađi, sa lakom kliničkom slikom, ali to će se pomaknuti ka starijima, što se u Evropi već dešava - u Francuskoj je udeo starijih od 65 godina učetvorostručen u odnosu na prvu nedelju septembra.
- Post n°169
Puno više od 10 na dan tokom juna, jula i avgusta. Zapravo, ti u tim mesecima imaš da stat.gov prepoznaje preko 3000 više umrlih ljudi nego što je bio slučaj u proseku u prethodnih osam godina. I to može da koincidira sa onim Konovim da je oko 15-20% populacije prokuženo.Sotir wrote:Иначе ако смо у јуну имали у просеку реално преко 10 преминулих, онда је број заражених био регуларно преко хиљаду.
- Post n°170
Кирко,
За респираторе си већ писао, али они остају добар показатељ колико је најтежих случајева и колико би могло да буде преминулих.
Маргит,
Да, ако је било 100 преминулих дневно, значи да смо имали 10 хиљада заражених.
Али чак и то је то премало за процену да имамо двоцифрен проценат оних који су прележали.
За респираторе си већ писао, али они остају добар показатељ колико је најтежих случајева и колико би могло да буде преминулих.
Маргит,
Да, ако је било 100 преминулих дневно, значи да смо имали 10 хиљада заражених.
Али чак и то је то премало за процену да имамо двоцифрен проценат оних који су прележали.
- Guest
- Post n°171
Sotir wrote:Кирко,
Jesu pokazatelj, ali ne umem da ga koreliram ni sa čim više, ajd kao neki opšti trend rasta ali sama relacija je sada dosta mutna.
- Guest
- Post n°172
Без пооштравања мера, спроводити доследно постојеће
Имунолог др Срђа Јанковић рекао је након седнице Кризног штаба да се не уводе нове мере, већ да постојеће морају да се спроводе ригорозно и доследно.
- Post n°175
Nije 100, nego oko 36 jer se ovih 3.3k umrlih u 3 meseca odnosi na 90 dana.
https://publikacije.stat.gov.rs/G2020/Pdf/G20201261.pdf
Ali ne možeš da homogeno deliš 3.3k umrlih sa 1% smrtnošću zato što je u junu i julu korona harala medju milenijalcima koji jako retko umiru. Kao što je i sada slučaj izgleda.
https://publikacije.stat.gov.rs/G2020/Pdf/G20201261.pdf
Ali ne možeš da homogeno deliš 3.3k umrlih sa 1% smrtnošću zato što je u junu i julu korona harala medju milenijalcima koji jako retko umiru. Kao što je i sada slučaj izgleda.