Vilmos Tehenészfiú wrote:
Pa i ne bi. Bez Crvene Armije ne bi oslobodili Srbiju u jesen 1944. Oslobodili bi Beograd kada se Nemci potpuno povuku iz Grčke i Srbije, jedno mesec dana pre Zagreba.
Koliko je JNA bila van svog elementa u frontalnom sukobu sa Nemcima a bez Crvene Armije najbolje se videlo na sremskom frontu. Veliki gubitci, nikakav učinak, 6 meseci im trebalo da probiju front, a i to se dogodilo zato što je neprijatelju ponestalo municije.
Колико је Вилмош ван свог елемента говори:
- да се партизанска војска у том периоду звала НОВЈ, од марта 45-е се звала ЈА, а назив ЈНА је дошао тек после рата.
- да је НОВЈ без Црвене армије у фронталном сукобу са Немцима од јесени 1944. године у низу сукоба у Далмацији, од Шибеника, Книна, Вучјег Кланца, Мостара, Бихаћа и тако даље, успела да уништи скоро комплетну немачку 264. дивизију (слата на Сремски фронт), као и већи део легионарске 369. дивизије. Плус покоји батаљон ту и тамо.
- да је НОВЈ успела да пре доласка Совјета потисне четнике из Србије.
- за глупости о Сремском фронту ме мрзи да ти пишем, па ћу те просто замолити да поставиш референтне изворе за своје тлапње.
- Горенаведени успеси су изведени уз помоћ Англоамериканаца - што ревизионисти данас прескачу. Треба поменути - ниво помоћи није био на нивоу за постигнуте успехе. Нпр слање оклопног батаљона лаких тенкова је било намењено да се после повлачења Немаца почисте џепови отпора. Само то партизани нису добро разумели па су кренули да тамане Немце пре него што су се ови повукли.
Део о ШББ КББ - не вреди коментарисати пуно, нисам ја параисторичар калибра Пеђе Марковића.
Али, разбијањем четника у Србији НОВЈ је успела да овлада већим руралним делом, као и мањим градовима. Поменимо само Ваљево нпр. Да би Немци очували најбитније делове - веће градове, руднике и железнице - морали би да ангажују више снага које у том периоду једноставно нису имали. Све и да су Совјети заобишли Бугарску и Југославију и заглавили се у Мађарској, немачки положај у Југославији би био далеко отежан.
Подсетимо се да им ни у Далмацији није претило опкољавање, већ су остали без снага, и морали да се под борбом извлаче одатле.