Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PC tiranija

паће

PC tiranija - Page 17 Empty Re: PC tiranija

Post by паће Thu May 20, 2021 4:42 pm

Janko Suvar wrote:jebote zivot kolko nista nije normalno PC tiranija - Page 17 1949538119

То је нова нормалност, навикни се. Или, речима неког из тамоа, "научи да се завалиш и уживаш у кризи".

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu May 20, 2021 4:43 pm

što reče zapad imamo i vreme kakvo zaslužujemo
    паће

Post by паће Thu May 20, 2021 4:43 pm

Четврта михољска зима.

_____
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    kondo

Post by kondo Thu May 20, 2021 4:44 pm

Turul madár wrote:
    Marius Lăcătuș wrote:

jedan šoven i nacoš kao što je Šuljagić ne može da joj ospori.

samo da ti javim da su posle ratova 90ih jedini zlikovci i nacoši koji genocid i zločine slave i opet bi ponovili, tvoje srbende, isto kao zadrti nacisti njemci posle ww2, mada su njemci ekspresno sprečeni da to veličaju i mitologizuju.

to nije u koliziji s onim što sam rekao. to što šuljaga nije imao šansu za osvetu do sada a koju dosta često priziva ga ne čini manje nacošem i šovenom. to što pripada novoj bosanskoj kasti genocid akademika je manji nivo problema bez obzira što su se namnožili (reuf, jasmin, brezar itd). to je jedan obrazac koji se posle primio i na kosovu.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu May 20, 2021 4:44 pm

ja srbiji realno i želim što više sns-a i ovakvog vremena
    Notxor

Post by Notxor Thu May 20, 2021 4:44 pm

Ne bih rekao:

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    kondo

Post by kondo Thu May 20, 2021 4:50 pm

kabanica se ne vadi iz kola. ja sam se maločas parkirao, počela kiša, lepo navukao na sebe i pravac pijac po jagode, mladi luk i crveno sočivo. a smeta mi već mesecima, vucara se po zadnjem sedištu i podu...

još da juče nisam vratio tigar gumenjake iz gepeka u kuću pre nego što sam krenuo nazad, gde bi mi bio kraj.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Mr.Pink

Post by Mr.Pink Thu May 20, 2021 5:28 pm

Ja izvuko jugoplastiku kabanicu novu svoju za aksu

Bole nas

Jagode me jos uvek ne interesuju

_____
    radikalni patrijarhalni feminista

smrk kod dijane hrk
    паће

Post by паће Thu May 20, 2021 6:29 pm

Ја сам прекјуче морао да од свог аватара позајмим шешир. Зајебано то кад почне фризура да прокишњава.

_____
    Notxor

Post by Notxor Sun May 23, 2021 2:48 pm

https://nova.rs/kultura/sukob-biljane-srbljanovic-i-muharema-bazdulja/

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    паће

Post by паће Sun May 23, 2021 2:55 pm

Базди није добро. Написао је нешто смислено, сажето и није ни убацивао Штулића. Неће ово на добро изаћи.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun May 23, 2021 3:09 pm

jedini način da se reši dilema je da neko pita pesnika šta je spesmom teo kasti
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Sun May 23, 2021 3:44 pm

oh, pa ja tek sad vidim da se Biki uvredila što joj je Badzulj objasnio stvari koja ona očigledno nije znala. 
    Ustvari, mislim da se nije uvredila što ie objasnio, nego zato što joj je objasnio kao što bi objasnio detetu. Tu je ubacila i catchphrase mainsplaining, koju je upotrebila u potpuno pogrešnom kontekstu, naime nije Bazdulj ponovio ono što je Biki rekla (što bi bio mainsplaining), nego joj je objasnio kao što bi objasnio debilu, što ona i jeste.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun May 23, 2021 3:53 pm

Proglašavati pesmu staru više stotina godina za pesmu koja veliča nasilje nad ženama

1) nije stara više stotina godina već je njen autor Himzo Polovina (što je BS i navela u tekstu)
    2) BS, da ponovim već peti ili šesti put, nije rekla ni implicirala da ova pesma veliča nasilje nad ženama 

na kraju ću stati na stranu BS. ona je ponudila lošu interpretaciju pesme ali njeni kritičari to koriste za obračun sa PC tiranijom (o kojoj u njenom komentaru pesme nema ni govora, čak naprotiv)
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sun May 23, 2021 4:19 pm

Čitav prethodni tekst pesme se zanemaruje, a u kontekstu citirane strofe jasno je da je tu situaciju Fata izrežirala. Ona je došla, tražila konkretnog čoveka, postavila zahjev za koji je jasno da je nerealan, jer niti ima novca da uzme oku zlata, niti Mujo u magazi ima toliko zlata. Ona je režirala situaciju u kojoj će se njih dvoje naći nasamo“, rekao je Bazdulj.

U pjesmi, Fata luta gradom, traži Mustafinu radnju, prije nego što je nađe, uđe u šest drugih dućana; na kraju, traži oku zlata. Ljudi koji idu u pravcu interpretacije da se u pjesmi radi o silovanju, ne znaju šta je oka, navodi Bazdulj. To je mjera koja ima više varijanti, ali uvijek se kreće oko kilograma i trista grama zlata. Prema današnjim mjerilima, oka zlata vrijedi malo više od šezdeset hiljada evra.

U tome se, kaže Bazdulj, vidi da razgovor između trgovca Mustafe i Suljagine Fate nema veze s trgovinom, već s flertom. I Mustafa joj odgovara u istom smislu – da uzme zlata koliko želi.

Bazdulj pesmu tumači u klasnom ključu – iz imena (Suljagina Fata) vidi se da devojka pripada višem, plemićkom sloju. Njen otac Suljaga sigurno je čuva za nekoga ko pripada istom društvenom sloju, objašnjava on.
    „Međutim, ona ne želi ugovoreni brak i jedini način na koji je u patrijarhalnom društvu žena mogla da uđe u brak koji njena porodica ne bi odobrila je da bude na neki način označena, jer je sa tim čovekom već bila u intimnoj situaciji. Ova pesma je na izvestan način protofeministička, jer u njoj žena, naravno u vrlo ograničenom patrijarhalnom kontekstu, bira situaciju u kojoj ostaje s čovekom koji joj se sviđa i na taj način potencijalno režira njihovu zajedničku budućnost“, navodi Bazdulj.
    U kontekstu islamske tradicije, već sam ostanak nasamo u dućanu više od vremena koje je potrebno za kupovinu (isto treba imati na umu da se u okolini nalazi i druge radnje), zajednica će sama proglasiti da njih dvoje imaju nešto više od uobičajenog odnosa kupca i prodavca, dodaje Badulj.
    „Čini mi se da je bilo koja interpretacija koja implicira nasilje, koja implicira da je Fata žrtva manipulacije, potcenjivanje i Fate kao žene, i, možda ponajviše potcenjivanje naše narodne poezije koja je vrhunac onoga što je naš narod u književnosti dao. Jer, te pesme koje su sačuvane kroz generacije, čuvaju jedan specifičan kulturni etos i milje. Da ta pesma u sebi nije imala neku vrstu efektne obrade situacije koja nije tako banalna kao situacija nekog seksualnog nasilja, sumnjam da bi bila sačuvana i rado pevana“, kaže Bazdulj.
    „Proglašavati pesmu staru više stotina godina za pesmu koja veliča nasilje nad ženama, ima veze i s trendom koji je na Zapadu počeo s antirasističkim demonstracijama. Na Balkanskom poluostrvu, ipak, niko nikada nije podizao spomenike trgovcima robljem niti smo imali (barem ne do Drugog svetskog rata) rasizam kao mainstream u politici“, govori on.
    „Naša istorija je deo šire istorije i u njoj, takođe, postoje ovakve ili onakve situacije koje je danas moguće interpretirati i davati neke nove pozicije. Međutim, ova pesma mi se zaista čini kao primer koji je u tom smislu jako loš i pogrešan“, zaključuje Bazdulj.

Sve boldovano kod Bazdulja je sasvim OK.

Od manje poznatih naučnih saznanja za danas izdvajamo: “Prošetala Suljagina Fata” Himze Polovine je sevdalinka o silovanju. Dr Polovina je inače bio lekar, neuropsihijatar, dobro je razumeo o čemu peva. Nastavite sa redovnim aktivnostima“, napisala je ona na Fejsbuku.

Ona je i danas nastavila da obrazlaže svoj stav.
    Pre nego što počnete da besnite, treba da razumete da ni Fata ni Muja, pa čak ni Suljaga, nisu prave ličnosti. Oni su izmišljeni karakteri preko kojih pesnik pripoveda ono što vidi ili izmišlja inspirisan stvarnim pričama, koje umetnički obradjuje, hajde da se otmemo magijskom mišljenju i da razumemo da je ovo samo jedna pesma, te da bukvalno svako ima pravo da je tumači kako hoće.

Gornji bold kod Biljane je samo loše tumačenje. Donji je... jebiga, neki kažu da su sve EKV pjesme ispjevane o drozi. Ne zborim o njenim motivima.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    rumbeando

Post by rumbeando Sun May 23, 2021 4:22 pm

Narodna je.

PC tiranija - Page 17 MBnewuc
    https://www.discogs.com/Himzo-Polovina-Stade-Se-Cvije%C4%87e-Rosom-Kititi/release/3646168

PC tiranija - Page 17 Crafrz7

PC tiranija - Page 17 LOX5hSq
    https://books.google.rs/books?id=M5dHAAAAMAAJ&q=%22suljagina+fata%22&dq=%22suljagina+fata%22&hl=sr&sa=X&ved=2ahUKEwij-fKs_t_wAhUyhf0HHQ4yBnYQ6AEwBXoECAsQAg
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun May 23, 2021 4:27 pm

Moja i greška i lapsus onda: hteo sam reći Nedeljko Bilkić. Dakle on je adaptirao narodnu pesmu.  
    Poenta ostaje - BS uopšte ne želi da "kenseluje" pesmu, nijednu reč nije rekla u tom smislu.
    rumbeando

Post by rumbeando Sun May 23, 2021 4:28 pm

Uz to, na Himzinom snimku je "pošetala", a ne "prošetala", kako je Srbljanovićka napisala.

Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun May 23, 2021 4:34 pm

Fikrete, jeste Bazdulj lepo rastumačio sve oko pesme. Problem je što je napada za pokušaj "kenselovanja" pesme. A tog pokušaja nema, bukvalno nema ni u jednom smislu, on ga izmišlja jer pokušava da ovaj slučaj po svaku cenu uglavi u kalup američkog kulturnog rata. Ta ekipa sve gleda kroz to, mi više nemamo pravo na autohtone kulturne sporove i probleme, sve mora da bude kempus i liberal i Istočna obala i Tramp i au pičku materinu više sa tom Amerikom.

Last edited by San Saba Songbird on Sun May 23, 2021 4:35 pm; edited 1 time in total
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun May 23, 2021 4:35 pm

ja sam pre više od 40 godina kenselovao takve pesme
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sun May 23, 2021 4:39 pm

San Saba Songbird wrote:Fikrete, jeste Bazdulj lepo rastumačio sve oko pesme. Problem je što je napada za pokušaj "kenselovanja" pesme. A tog pokušaja nema, bukvalno nema ni u jednom smislu, on ga izmišlja jer pokušava da ovaj slučaj po svaku cenu uglavi u kalup američkog kulturnog rata. Ta ekipa sve gleda kroz to, mi više nemamo pravo na autohtone kulturne sporove i probleme, sve mora da bude kempus i liberal i Istočna obala i Tramp i au pičku materinu više sa tom Amerikom.

Slažem se, zato nisam ni boldovao taj dio Bazduljeve izjave.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun May 23, 2021 4:40 pm

ISTORIČAR: Suljaginu FATU napisao NASTASIJEVIĆ
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sun May 23, 2021 4:42 pm

PC tiranija - Page 17 3579118792

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    plachkica

Post by plachkica Sun May 23, 2021 4:43 pm

Mór Thököly wrote:ISTORIČAR: Suljaginu FATU napisao NASTASIJEVIĆ

PC tiranija - Page 17 3137070404 PC tiranija - Page 17 3137070404 PC tiranija - Page 17 3137070404
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun May 23, 2021 4:51 pm

Talason wrote:ja sam pre više od 40 godina kenselovao takve pesme

otprilike kad sam prvi put i čuo sva ta zaurlavanja

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 6:22 pm