Virus
- Post n°251
Re: Virus
devedesete su imale nemoženamnikoništizam, dekadentna ds faza dal se sećaš kako nam je bilo pre neokafanizam, a ovo je nekako baš neznakovito vreme. nema svoju mitologiju.
- Post n°253
ne ide se u grad samo dab upozno nekog
raspad drustva je bio i onomad pa se partijalo ko nikad
jako sam nezadovoljan odgovorima, ko da forum nije prenapucen drustvenjacima
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Post n°254
pa čuj, prvo bi morali da utvrdimo da li je to zaista i istina a ne samo 1 percepcija, uzrokovana starenjem i promenom ličnih socio-ekonomskih i društvenih prioriteta.
- Post n°255
pa ja krenem od licne percepcije pa priutpitam druge dal su nesto slicno primetili
_____
- Post n°256
ćaća wrote:samo 1 percepcija, uzrokovana starenjem i promenom ličnih socio-ekonomskih i društvenih prioriteta.
Nova.rs wrote:Piše Ana Vučković: 18
Pre samo nekoliko godina smo se moji prijatelji i ja šalili da će doći vreme kada ćemo ići jedni kod drugih da vidimo kakve su nam nove kupatilske pločice, da jedemo rozbife i pijemo fina australijska vina.
Tada smo još uvek bauljali ulicama u tri ujutru i pili pivo u parku. I jedno i drugo mi se dopada. Nekako sebe smatram osobom za sve – i za bircuz i za salon. Ipak, tada nisam verovala da će ljudi sa kojima se družim, koji za razliku od mene nemaju dete i neku obavezu tako brzo ući u fazu da se vraćaju kući u ponoć.
Govorila sam im da su ludi što ne ostaju do ujutru ili što ne idu na Tajlande i Balije, jer oni barem mogu. Ali i ti prijatelji radije su birali Kosmaje i Avale, bicikle, šetnje. Nije to čak ni zamor materijala i činjenica da i moji prijatelji koji žive sami ili sa dečkom ili devojkom izlaze jednom nedeljno ili ni toliko, jednostavno promenile su se stvari koje nam se rade i u kojima uživamo.
Da, izaći ćemo i videti se, ali po mogućstvu na mestu na kome možemo da razgovaramo, da jedemo nešto lepo, da zajedno spremamo hranu ili igramo društvene igre. Najviše me nervira kada neko pljuje na ono što mu je ranije donosilo zadovoljstvo i ne razume kako to sada neke nove generacije rade. Ja se sa radošću sećam toga kad sam se u šest ujutru probudila u kupatilu kluba “Lajka”, u kome sam spavala dobrih pet sati, drago mi je kad vidim fotografije iza kojih znam da se nalazi neka sumanuta priča, super mi je kada prosledim štikle za koje sam mislila da su dobar izbor za šestočasovni izlazak. Sve je to lepo, samo sada ne mogu više tako. Mogu, ali jednom u tri meseca, i moram da imam vrlo dobar razlog za takav izlazak.
Sad imamo svoje stanove i kuće i namestili smo ih po svom ukusu. Možda je baš zato tako lepo biti kod kuće ili u nju zvati prijatelje. Posle toga taksi, osim ako nismo skinuli aplikaciju za trčanje ili hodanje. To je takođe nešto što nam sada svima prija. Čak i oni koji mogu milion drugih stvari biraju raftinge, druženje sa prijateljima u prirodi, obilaske, hajking, masaže. Biramo ravnu obuću i dan. Noću odjednom volimo da spavamo, konačno uspostavljajući onaj red o kome su nam roditelji govorili u tinejdžerskim godinama.
Sada, kada konačno možemo da ostanemo napolju koliko želimo biramo da ostanemo kod kuće, pijemo lep čaj, čitamo knjigu ili organizujemo sebi filmski maraton. Farbamo sobu u nežne boje, svetlo je ipak bolja ideja od crnih ili tamnobordo zidova, mojih omiljenih pre desetak godina. Izlazimo i dalje, ali ne onako intenzivno kao pre. Čak više nije reč o manjku energije, ja ostajem budna celu noć ako me obuzme neki roman, samo je pitanje smisla i onoga što nam donosi zadovoljstvo. Tu ima i nekih pametnih životnih zaključaka, pogotovo za nekog ko kao ja ima osetljiva stopala – patike su majka! Sunce, zdravlje, san, šetanje psa, jutarnje plivanje. Ah, baš se ostarilo, neko bi rekao.
Ali za sve koji će to reći kao kontraargument imam da ponudim to da sam izlazila aktivno i krvnički punih osamnaest godina, svakog vikenda, a nekad i češće. Ređala su se piva, vina, rakije, ljudi, ekipe, odlasci, vraćanja, plejsliste, tramvaji, noćni autobusi i u njima kondukteri koje prevoz koji jurca baca levo-desno, masna hrana na povratku kući, sutradan mamurluci i umor, koji tada čak nisu ni bili toliko primetni, jer smo bili mladi.
I sad smo mladi, samo nam se rade druge stvari, možda zato što je epoha izlazaka doživela punoletstvo. Zato gledam one koji sada proslavljaju punoletstvo, beskrajno bi me mrzelo da radim ono što oni trenutno rade, ali ih razumem. I idem u mesaru po rozbif. A moglo bi i neko fino australijsko vino.
- Post n°257
ja ne živim ovde pa moja percepcija nije relevantna. izgleda mi da je grad pust, nema više bašti kafića, ali cenim da je to zbog virusa
- Post n°258
prosle nedelje pri povratku kuci, po zatvranju kafica - oko 23h, sam prosetao malo po centru i bila je bas avetinjska atmosfera - kafici zatvoreni ili osoblje cisti pred zatvaranje, na ulicama tu i tamo po jedna ili max dve osobe setaju, nema onih gomila mladih koji bauljaju ulicama da iskoriste preostalo vreme do poslednjih buseva ili sede u parkovima ili sta su vec radili pre
_____
- Post n°259
nalog sa ženinog laptopa wrote:
ne ide se u grad samo dab upozno nekog
raspad drustva je bio i onomad pa se partijalo ko nikad
jako sam nezadovoljan odgovorima, ko da forum nije prenapucen drustvenjacima
Ma devedsete su bile sok, ali se drustvo jos kako tako drzalo. Ja sad bukvalno na svakom koraku nailazim na totalnu atomizaciju. Ono, porodice, drzava and no such thing as society. Mada je kod nas i drzava upitna.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°261
To znaci da je postojao neki nivo medjusobnog poverenja i da se verovalo da je svet oko nas, uprkos svim sranjima, prijateljsko mesto.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°263
u saveznoj republici jugoslaviji si mogo da spavaš na klupi i da te niko ne dira.Erős Pista wrote:To znaci da je postojao neki nivo medjusobnog poverenja i da se verovalo da je svet oko nas, uprkos svim sranjima, prijateljsko mesto.
- Post n°264
evo jel mogu ja ?Talason wrote:ja ne razumem šta to znači - društvo se još kako tako držalo
to znaci da iako je bilo ratno stanje si u svesti najveceg broja ljudi i dalje imao old normals iz 1980-ih i 1970-ih. a kada vidis sta su ljudima danas old normals - ratne 1990te, tranziciona pljacka 2000ih, austery 2010ih i totalni drustveni stupor - nije velik skok iz toga skociti u totalnu atomizaciju
_____
i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
- Post n°265
Daï Djakman Faré wrote:evo jel mogu ja ?Talason wrote:ja ne razumem šta to znači - društvo se još kako tako držalo
to znaci da iako je bilo ratno stanje si u svesti najveceg broja ljudi i dalje imao old normals iz 1980-ih i 1970-ih. a kada vidis sta su ljudima danas old normals - ratne 1990te, tranziciona pljacka 2000ih, austery 2010ih i totalni drustveni stupor - nije velik skok iz toga skociti u totalnu atomizaciju
E bravo, to.
_____
- Post n°266
Protom mi 30 godina zivimo u kapitalizmu
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°267
mi da, ti ne
imal sto novoga kotebe?
imal sto novoga kotebe?
_____
- Guest
- Post n°268
Čekalo se da nešto prođe pa da se vratimo ne znam ni ja čemu, valjda građanskoj bezbednosti sredine osamdesetih. Sada se konačno shvatilo da to nešto nikada neće proći, kao i da neće, svakako ne u ovom civilizacijskom ustrojstvu, biti uspostavljena ni neka nova, a bazična egzistencijalna platforma koju može da očekuje najveći broj ljudi. Korona je ubila poslednje ostatke takvih misli. Šta to znači za političko ustrojstvo društva, tek ćemo videti.
- Post n°269
Savezna je bila samo sa 2 oka u glavi i odmaklom dizel periodu1088 wrote:uErős Pista wrote:To znaci da je postojao neki nivo medjusobnog poverenja i da se verovalo da je svet oko nas, uprkos svim sranjima, prijateljsko mesto.saveznojsocijalistickoj federativnij republici jugoslaviji si mogo da spavaš na klupi i da te niko ne dira.
- Post n°270
Ma sprda se 1088 sa tim opstim mestom.
_____
- Post n°271
Ал' имала је сајенс фикшн рипаблик тај вајб да се вазда нешто догађа, оно никад нисам хтио оставити све. Сећам се седамдестреће, дошли ми другари из Швабије (не гастоси него домороци), возимо се њиховом ишараном крнтијом кроз град и један пита "шта се догађа?". "Што шта се догађа, ништа се не догађа". "Што се окупио толики народ онда?".
Онда сам одржао кратак час социологије, на тему корзоа. Тада си за једно вече на корзоу могао да видиш око 2000 фаца за пола сата. Сад можеш да седиш цео дан у кафићу, буквално на метар од територије корзоа, и да видиш у збиру око 200-500, како који дан.
Онда сам одржао кратак час социологије, на тему корзоа. Тада си за једно вече на корзоу могао да видиш око 2000 фаца за пола сата. Сад можеш да седиш цео дан у кафићу, буквално на метар од територије корзоа, и да видиш у збиру око 200-500, како који дан.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°272
Мислим да ви то више генерацијски гледате. 90-тих сте били клинци па вам је ваљда све било живахније? Заправо се та прва “атомизација” десила раних 90-тих, 92/3-ће. Што је негде и нормално када ти први комшија постане смртни непријатељ у ранојутарњој борби за литар млека. По граду се пуцало, нико нормалан није “излазио”, нити нам је падало на памет. Сећам се да смо били поприлично фасцинирани брзином сопственог одљуђивања, била је то честа тема разговора.nalog sa ženinog laptopa wrote:ista prica je bila i za prvu deceniju xxi veka u poredjenju sa 90ima, ali je tad objasnjenje bilo da sad ima posla pa ljudi moraju da rade i ne izlaze van petka/subote.
sta mislite zasto je sad ovako tuyno?
- Guest
- Post n°273
Berlin (dpa) - A resurgence in coronavirus cases in Germany entered its third day on Sunday as authorities reported another 24-hour period with more than 1,000 cases.
Health officials tallied 1,122 new coronavirus cases for Saturday, the third time they have done so in a row. Before this new spurt, Germany had not logged more than 1,000 cases a day since May 9.
Health officials tallied 1,122 new coronavirus cases for Saturday, the third time they have done so in a row. Before this new spurt, Germany had not logged more than 1,000 cases a day since May 9.
- Post n°274
Да, а наша деца су тада излазила око 23:00 и враћала се боље што не знам кад.
Иначе, да, тада је парола била како остати нормалан упркос свему.
Иначе, да, тада је парола била како остати нормалан упркос свему.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°275
Od posljedica korona virusa preminula je mlada ženska osoba , rođena 1983., iz Sarajeva, a koja se porodila prije tri dana u Ginekološko-akušerskoj klinici KCUS-a, potvrdila je za N1 generalna direktorica Kliničkog centra UNSA Sebija Izetbegović.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.