by Margit Savović Wed Sep 02, 2020 8:10 pm
Samo smo Bradilko i ja verovali, dok su svi drugi mračili.
U nedelju sam do pola dana bila u BG i vriskala od procenata izlaznosti. Slećem u TV i onda se desio onaj vremenski jaz kada nije bilo apdejta o izlaznosti. Prošli smo autom pored jednog BM, 15 ljudi čeka da glasa! Haos!
Moje selo je dominantno hrvatsko. Zapravo, HGI je osnovan u mom selu. Uveče pričam sa nekoliko drugara i čujem da su glasali što za Srbe, što za Bečića, što za Dritana. To se nije ranije dešavalo. Ljudima je preselo. Oni jasno artikulišu da ovde u policiju ne možeš da se uzdaš. Da “pravdu” dobijaš vaninstitucionalno ako imaš rodjaka u Kavačima. Drugo, ovde su se mnogi zadužili da opreme apartmane pod pritiskom tržišta, a onda imaš i četvoročlane porodice gde su svo četvoro u različitim strankama (DPS, SDP, HGI i SD) u zavisnosti koje državno preduzeće kontroliše koja stranka. Nakon što su proglašeni rezultati, mojim komšijama Hrvatima je laknulo što nemaju jedan mandat koji bi Milu obezbedio većinu.
Bila sam i do HN. Srbuje se level max. Vijore se trobojke i peva ona srpska verzija Oj Lijepa Majska Zoro. Jebiga. HN je uvek bio takav, premda je i povelik gradić i dobar broj ljudi je glasao za Dritana. Zapravo, za Milov pad je neposredno zaslužan Dritan koji je otkinuo glasove DPS u Podgorici najpre, a onda u HN i u Kotoru.
Pričam sve vreme sa svim ljudima i oseća se optimizam i vera u novu vlast da će povratiti državu narodu i da će smeniti načelnike iz uprave policije najpre. Ako nova vlast makar i pod pritiskom bude održavala narativ da je ovo zajednička pobeda svih narodnosti i da je zajednički neprijatelj lopovska hulja to može biti dobra stvar. Mnogo je važan kolektivni zanos za progres države. Mi smo to imali 45-te jer smo imali zajednički ponos i pomalo 2000-te, ali su nas naši lopovi izjebali. Crnogorcima držim palčeve da imaju više sreće!