Marius Lăcătuș wrote:ona devojka epidemiolog iz ćuprije koja je bila izvor za mnoge informacije koje su se pokazale kao tačne ili bitne (a lončar je pomenuo danas na KZŠ da je histerisala za zaštitnu opremu) večeras piše da je ključna stvar da je virus oslabio brže nego što su očekivali. da pored toga što broj zaraženih stabilno pada (kod nje u ćupriji je palo sa 80 na 1-2 dnevno), svi novi bez izuzetka su lakši slučajevi koji nisu ni za bolnicu već za kućno lečenje. odatle ovolika prazna mesta po bolnicama i stanje da je zdravstveni sistem preživeo.
Evo ga jučerašnji bilans za Jagodinu (13 negativnih, 2 pozitivnih) i ovo dvoje pozitivnih je bez simptoma.
Pa ja vidim poboljšanje jer sam 29.03. imala 19 hospitalizovanih pacijenata sa obostranom pneumonijom za testiranje, 16.04. sam imala 3, a danas nijednu. Mislim kod mene je poboljšanje baš primetno.
imam pozitivne koji nemaju ama baš nikakve simptome osim što su pozitivni na testu, dok su na početku svi imali simptome i svi imali promene na plucima i oni su se vodili kao laki, jer je bilo tezih. Sada su oni teški, a asimptomatski laki.
Broj je i dalje tu, pozitivnost postoji, virus kruži ali ne ubija.
Dijabet, gojaznost, srčana oboljenja to su rizični faktori, sve ostalo kao da nije uticalo na smrtnost, čak ni prethodne plućne bolesti.
Nemam zašto da tešim bilo koga, još uvek ima pozitivnih, ali su skoro svi bez simptoma.
Vec 15 dana broj testiranih dnevno mi je izmedju 80 i 130.
Više testiramo pa sad nalećemo i na one koje ranije ne bi ni pogledali.
Ma sve to stoji, ali gde su meni nestali ležeći pacijenti i pacijenti na kiseoniku? Ja ti pricam da mi je opao broj obolelih, ali ih i dalje imam, infektivno mi se ispraznilo, testiram samo ambulantne i kontakte. Plus sto se meni poslednjih 15 dana nije promenio broj uzorkovanih.
Niko više ni nema temp, mozda svaki 20ti. Testiram najviše, preko 80% kontakte, zdr. radnike, ljude bez simptoma. Vise se def ni ne primenjuje, svako može da se testira. Ali kazem meni se poll nije promenio već 15 dana.
testovi se ne štede pitaj boga od kad. Kazem ti, nisu pb laki pacijenti, njih je bilo i ranije, pricam ti o tome da ja jos malo više nemam koga da testiram jer nema bolesnih. Znaci nesto se desava.
https://twitter.com/mali_gad (zaključan profil)