Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Virus

Nektivni Ugnelj

Virus - Page 29 Empty Re: Virus

Post by Nektivni Ugnelj Wed Mar 18, 2020 8:18 pm

Ok, it's official, da vam kazrm nesto - da prodjemo bez nekog velikog rata i da pevamo. Mrtav sam ozbiljan.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Wed Mar 18, 2020 8:20 pm

KinderLad wrote:Ok, it's official, da vam kazrm nesto - da prodjemo bez nekog velikog rata i da pevamo. Mrtav sam ozbiljan.

Pa idemo u rat protiv korone, jes cuo sta Tramp kaze.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Mar 18, 2020 8:21 pm

Ma pusti ti to...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Mar 18, 2020 8:21 pm

kondo

Post by kondo Wed Mar 18, 2020 8:21 pm

Cuj Tramp, reko Milanovic!

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Wed Mar 18, 2020 8:23 pm

Са киме рат?
    Са Албанцима?
    Па они су у већем сосу него ми сто пута, треба да им пошаљемо макар један вентилатор/респиратор и хиљаду тестова, као знак добре воље и елементарне човечности.
    Што каже Сердар, већ се води рат против вируса. Прави ратови ће се водити после епидемије, кад се ствар стиша и почне поново одмеравање пољуљаних снага.
    Мислим да неће бити већих ратова, мало ли је и ово што се сада води. Сирија је потпуно разорена, Ирак у побуни, Јемен је и Богу за плакати.
    Само да ово не оде у Африку, уназадиће их за 10 година.

Last edited by Utvara on Wed Mar 18, 2020 8:25 pm; edited 1 time in total

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Mar 18, 2020 8:23 pm

KinderLad wrote:Bacio sam pogled na market, FTSE i ostalo. Here's the good news: posedujem obradivu zemlju.

Računaj na nju Virus - Page 29 4101625831

Samo da prijavim da je u mojoj okolini sjetva skoro pa duplo jača nego unazad desetak godina. Mnogima je frka a ima se slobodnog vremena i zemlje za obradu. Ima i goriva ali je zato od juče sadni luk 5,2 km za kg, cijena uduplana u skladu sa obimom sjetve, želim im da u Slavinovićima te pare ostave.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Mar 18, 2020 8:23 pm

Mislim da je važno da postoje glasovi koji se protive olakom žrtvovanju slobode. Teofil Pančić je ispunio kvotu za petoricu, opredelivši se da mahom ignoriše činjenicu da karantinske mere sprovodi i još poneka zemlja u Evropi.

Priredio: Teofil Pančić
    18. mar 2020

Prema zvaničnim podacima, na dan nastanka ovih redova (18. mart 2020.) u Srbiji je zabeleženo 89 slučajeva zaraženosti korona virusom; srećom, niko do sada nije umro od posledica zaraze. U Velikoj Britaniji, do istog dana, registrovano je 2626 zaraženih, uz 71 smrtni ishod.

U Srbiji je uvedeno vanredno stanje, policijski čas, de facto masovni i neselektivni karantin celokupnog stanovništva, uz posebno oštre pretnje starijima od 65 godina da će njihovo izlaženje iz kuće biti tretirano kao kriminalan čin. Javni gradski i međugradski prevoz samo što nije obustavljen. Kulturni život (pozorišta, bioskopi, promocije knjiga…) potpuno je stao (bez ijedne javne reči otpora, protesta, ili makar blage zapitanosti i sumnje mora li to baš tako).

Sve što se može nazvati bilo kojom formom javnog života, osim njegove čisto virtuelne forme (doduše, ljudi bliski vlasti zapretili su već i ukidanjem sloboda u virtuelnom svetu društvenih mreža) ugašeno je. Vlast ni ne krije, naprotiv, s nekim zastrašujućim ponosom i odlučnošću ističe, da joj je cilj da stane svaki „nekontrolisani“ život, da se obustavi svako kretanje i komuniciranje među građanima. Srbija, jednom rečju, postaje mračna i gluva zemlja senki, a njeni gradovi – gradovi duhova. Čučaćemo po kućama u paničnom strahu – da li od virusa, da li od Države, možda nije ni važno. Preostaje još samo da nam isključe struju posle 20 ili 22 sata, pa da se lepo vratimo u mitski „srednji vek“. Kugu ionako već imamo, ili barem nešto što nam se takvim predstavlja.

Istog tog dana, osamnaestog marta, čitam u (štampanom) The Guardianu kako je britanski premijer Boris Džonson „energično savetovao građanima da izbegavaju barove, klubove i pozorišta“ („strongly advised people to avoid bars, clubs and theatres“). Šta nam ovo govori? Da u Britaniji, uprkos 71 žrtvi, i dalje rade „barovi, klubovi i pozorišta“, jer da ne rade, ne bi bilo potrebe da Džonson savetuje ljudima da ih izbegavaju. To nam, nadalje, govori da nema ni vanrednog stanja, ni policijskog časa, ni obustave saobraćaja, ni karantina za zdrave, ni bilo koje druge forme prisilnog, a neselektivnog obustavljanja životnih tokova.

Ovako je, dakle, u Srbiji, a onako u Britaniji. Bar na današnji dan. Možda će biti drugačije sutra, ili za tri dana, ili za nedelju ili mesec, ne znam. Ne pretendujem da znam ni šta je „bolje“ i pametnije, još manje smem da slutim kako će to sa koronom naposletku ispasti u Srbiji, a kako u Britaniji ili bilo gde u svetu. Možda korona naposletku nas samo blago okrzne jer smo bili dobri i poslušni i pokorni, a Engleze i ostale Ostrvljane pobije u ogromom broju jer su bili previše ležerni, komotni, raspusni i uopšte svojeglavi. I išli u „barove, klubove i pozorišta“ umesto da ufačlovani ćućore po kućama moleći se drhturavo prvo za zdravlje Gospodara, a onda i za vlastito. Možda. Ali, kako bih vam rekao… nije da je to baš mnogo verovatno.

Ne govorim ovde o koroni, neka se njome bave oni koji je bolje poznaju. Razmišljam, međutim, o nečemu drugom. Ne verujem da Britanci manje od Srba ili bilo koga drugog vole vlastiti život, živote svojih bližnjih, konačno i živote svojih starijih i bolesnih, koji su najugroženiji. Niti su, dakle, ravnodušniji prema patnjama okoline, niti su nužno hrabriji u suočavanju s opasnošću koja može lično pogoditi svakoga od njih.

Pa, zašto je onda tako različit odgovor vlasti (a i populusa) u Britaniji od onoga u Srbiji, i to na opasnost koja je bar trenutno na Ostrvu kud i kamo veća i neposrednija, sudeći po statistici? I zašto Britanci deluju mnogo manje raspoloženi da makar i nakratko odustanu od svega što predstavlja „njihov način života“, a u plemenitom cilju spasavanja života samog?

Jedna je mogućnost da su Britanci ludi i neodgovorni, a „mi“ pametni i zreli. Neću da je isključim, samo ću primetiti da bi to bila istorijska premijera i neviđeni presedan. Ali, hajde da zamislimo da su i takva čuda moguća.
    Ima, međutim, i druga mogućnost. Skrušeno priznajem da mi ona izgleda mnogo verovatnijom, i tako će biti sve dok me stvarnost eventualno ne demantuje. A to je da se na Ostrvu, svim teškoćama i užasima uprkos, tvrdoglavo praktikuje kultura slobode, koja je snažno i neraskidivo povezana s gotovo neograničenim pravima pojedinca i s vrlo striktno ograničenim pravima države.

Pojedinac koji ima prava, dakako, preuzima i izvestan, ponekad nemali rizik; to ide jedno s drugim. Bez te slobode – koja nije laka, i ume da bude skupa – zapravo nema ni Britanije, nema ni njenog „načina života“. A ako se sloboda olako trampi za (ionako neizvesno) očuvanje golog života, onda je to loša trgovina, i izgleda da većina Britanaca to makar instiktivno naslućuje, kao da im je taj stav već upisan u DNK. Ko ne razume koliko je to fundamentalno važno, neka barem prestane da olako i bez stvarnog razumevanja citira onu Čerčilovu repliku njegovim ratnim generalima da budžet za kulturu ne sme biti okrnjen ni tokom rata, jer „šta onda uopšte branimo“.

Nije korona, naravno, isto što i Hitler. Ali, izgleda da su Britanci bazično oni isti koji su bili i tada, kada su bili – mada teško ranjeni – jedini svetionik pokorene Evrope.

Čučeći uvaljan u testo ovog dubokog mraka, snažno im zavidim na toj kulturi slobode, jer oni imaju šta da brane: nešto što jeste život, ali ne bilo kakav, nego život slobodnih ljudi. Koji možda ovih dana baš i ne hrle u „barove, klubove i pozorišta“, ali samo ako su tako sami odlučili.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Mar 18, 2020 8:24 pm

Utvara wrote:Са киме рат?
    Са Албанцима?
    Па они су у већем сосу него ми сто пута, треба да им пошаљемо макар један вентилатор/респиратор и хиљаду тестова, као знак добре воље и елементарне човечности.
    Што каже Сердар, већ се води рат против вируса. Прави ратови ће се водити после епидемије, кад се ствар стиша и почне поново одмеравање пољуљаних снага.

Ma kakvi bre Albanci Virus - Page 29 3579118792
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Wed Mar 18, 2020 8:25 pm

Serdar_Argic wrote:
    KinderLad wrote:Ok, it's official, da vam kazrm nesto - da prodjemo bez nekog velikog rata i da pevamo. Mrtav sam ozbiljan.

Pa idemo u rat protiv korone, jes cuo sta Tramp kaze.

Virus - Page 29 FMMEkY3

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    rumbeando

Post by rumbeando Wed Mar 18, 2020 8:29 pm

KinderLad wrote:
    rumbeando wrote:Ukupan broj registrovanih zaraženih u Italiji je 35713.

35713 = 28710 aktivnih + 4025 ozdravljenih + 2978 umrlih.

Ovo je uzasan odnos cifara ozdravljenih i umrlih...

Pre dve nedelje, 4.3. odnos između ozdravljenih i umrlih u Italiji bio je 2,6 : 1 u korist ozdravljenih. Sada je daleko gori, 1,35 : 1.

Last edited by rumbeando on Wed Mar 18, 2020 8:34 pm; edited 1 time in total
    Cowboy

Post by Cowboy Wed Mar 18, 2020 8:29 pm

isto i kod mene

danas pravio projekcije za Srbiju, dva meseca od danas. Nije dobro.
    паће

Post by паће Wed Mar 18, 2020 8:48 pm

Djamolidine Abdoujaparov wrote:bilo tapšanje kod mene u kraju Virus - Page 29 1861198401
    odobravam, neka i nije sasvim spontan izraz solidarnosti, jeste nekakav izraz solidarnosti i zahvalnosti.

Ko чему тапше, у чему је фора?

Тј овде нема шансе да приметим, најближа комшиница је 1 удовица преко баште, са свих осталих страна по празна кућа или башта, буду некад и сватови па не знамо :љ.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Solus_Rex

Post by Solus_Rex Wed Mar 18, 2020 8:54 pm

@Паће

A.k.a.

Подржимо Сунце, останимо у кући:

Last edited by Solus_Rex on Wed Mar 18, 2020 8:58 pm; edited 3 times in total
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Mar 18, 2020 8:54 pm

Uh, Teofile... Sve je u ovom tekstu pogresno, osim osnovnog sentimenta - zala za slobodnim kretanjem i zivotom.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Mar 18, 2020 9:08 pm

Margit Savović

Post by Margit Savović Wed Mar 18, 2020 9:09 pm

Sotir wrote:Верујем да се вирус већ пробио, не и да се још ради о већем броју људи, сигурно не 10х. Да је тако, досад би дошло и до људи који спадају у критичне групе и који би завршили на хитној.
    Mislim da ima između 50x i 100x stvarno zaraženih u odnosu na zvanični broj. I to nema veze ni sa kakvom lošom namerom države, nego što postoji selfselection bias u tome ko se testira. Oni koji imaju ozbiljnije simptome i oni koji prijave da su bili u kontaktu. 

Koreja je najviše testirala per capita, tako da su kod njih i najniže stope smrtnosti, pošto je delilac relativno najveći. 

Pošto mi je broj zaraženih apsolutno neupotrebljiv (premda je sve neupotrebljivo i samo lovimo u mutnom), uz priznanje da se ne nalaze sve zemlje u istoj fazi širenja epidemije, broj umrlih per milion ljudi u zemlji je sledeći:
    ITA 41.6
    IRA 13.6
    SPA 13.2
    NED 3.3
    SWI 3.1
    FRA 2.6
    CHI 2.3
    KOR 1.6
    BEL 1.2
    UK 1.1
    NOR 0.9
    SWE 0.8
    USA 0.4
    AUT 0.3
    GER 0.3
    AUS 0.3

Zastrašujuće su brojke u Italiji i nešto tu debelo nije u redu. Da li su ljudi Lombardije dosta stari kao Mediteranci, da li to što se živi u zajednicama (a priori je social distancing manji), da li je došlo do raspada zdravstvenog sistema (mada ovo više očekujem u Iranu) ili ovo što Nestorović priča za keltski gen Virus - Page 29 1399639816 . 

Francuska se iznenađujuće dobro drži! 

Ja nemam spreman i uvid kad je ko ušao u restrikcije kretanja i karantinske mere. Jedino znam da se Holandija tvrdoglavo drži svog spartanskog pristupa bolesti. Virus - Page 29 1949538119
    Sotir

Post by Sotir Wed Mar 18, 2020 9:09 pm

Болести и ратови не иду заједно.
    Глад, криза, беспарица - све то се лепо слаже.
    Болест, не.

Поготово што у овом случају постоји један драстичан и лак начин да се пређе преко кризе.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Mar 18, 2020 9:20 pm

Nadam se da si u pravu
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Wed Mar 18, 2020 9:23 pm

Sotir wrote:Болести и ратови не иду заједно.
    Глад, криза, беспарица - све то се лепо слаже.
    Болест, не.

tri reci: bronze age collapse.

_____
    I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds
    Cowboy

Post by Cowboy Wed Mar 18, 2020 9:23 pm

Solus_Rex wrote:@Паће

uh. Minja Virus - Page 29 3826186726 

Virus - Page 29 9k=
    Virus - Page 29 3274312807

@Sotir : kako mislis lak nacin?
    kondo

Post by kondo Wed Mar 18, 2020 9:27 pm

kravare pa ti si veci pickopacenik od pinka, on je barem duhovit Virus - Page 29 1143415371

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Sotir

Post by Sotir Wed Mar 18, 2020 9:28 pm

Mau wrote:
    Sotir wrote:Верујем да се вирус већ пробио, не и да се још ради о већем броју људи, сигурно не 10х. Да је тако, досад би дошло и до људи који спадају у критичне групе и који би завршили на хитној.
    Mislim da ima između 50x i 100x stvarno zaraženih u odnosu na zvanični broj. I to nema veze ni sa kakvom lošom namerom države, nego što postoji selfselection bias u tome ko se testira. Oni koji imaju ozbiljnije simptome i oni koji prijave da su bili u kontaktu. 
    (
    То све стоји, али...
    У Србији има преко милион људи старијих од 65 година (15%)
    Код старијих људи се компликације и смртност јављају чешће. У групи преко 65 година то је одока преко 5%.

Кад би било преко 1000 заражених, по просеку би од тога било 150 старијих, а од њих би бар 8 било већ критично.
    Али код нас још нема тих критичних.
    Sotir

Post by Sotir Wed Mar 18, 2020 9:33 pm

Cowboy wrote:
    @Sotir : kako mislis lak nacin?
    Ово што су покушали у Британији, правимо се као да га нема, (а ризичне ко ј...) .
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Mar 18, 2020 9:34 pm

Slazem se sa Sotirom. Broj je verovatno nesto veci, ali ne mnooogo veci.

Post by Sponsored content

Similar topics

-
      » Virus
      » Virus
      » Virus
      » Virus
      » Virus

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 10:43 am