by Guest Sat Apr 25, 2020 1:00 pm
Kore kupovne 500 grama, neke ovdašnje, Coly se zovu i najbolje su se pokazale od svih kupovnih za ovu namjenu, ne pravim ni sa jednim drugim.
Prvo ih malo nauljim, ali stvarno malo i ostavim par minuta da pauziraju složene jedna na drugoj tako nauljene, ukupno ih je četrnaest u pakovanju. Dok one miruju i omekšavaju, pripremim nadjev, mladi zrnati sir, domaći ili kupovni, tristotinjak grama, dodam jedno jaje i u to narendam tridesetak grama nekog topljivog sira, edamec, gauda ili trapist, vrlo malo posolim i dobro izmiješam. U zdjelu sipam malo kisele vode i glavninu soli kojom zasoljavam burek sipam u to, takođe izmiješam da se so istopi i onda i u to dodam kašiku-dvije ulja. Blago nauljim dno tepsije, ja koristim teflonsku, onda naredam tri kore, krajevi su van tepsije, dodajem trećinu nadjeva i preko toga premotavam krajeve kora, polivam onom mješavinom kisele, soli i ulja, tako ih vlažim i mastim, zato se samo malo naulje prije toga. Ponovim to tri puta i sa preostalih četiri-pet kora završavam "poklopac", njegove krajeve premotam ispod bureka i oni su dno koje sprečava da iscuri nadjev i biva hrskavo nakon pečenja, meni omiljeni dio bureka. Nakon trećeg polivanja imaćeš višak vode u bureku, nikakv problem, drži burek rukom i izvrni tepsiju pa izlij taj višak u zdjelu i ponovo prelivaj. Gornje, završne kore, posebno nauljim, mora se inače će da se sparuše i i raspadnu. Pečem u smederevcu banovićkom šporetu na drva i ne mogu ti kazati tačnu temperaturu, kod mene to traje četrdeset minuta, temperatura malo iznad srednje po banovićkim standardima, malo ispod 200 otprilike.
Nakon pola sata pečenja, kad već dobije boju kakvu treba, prokuham malo kisele vode i polijem ga sa decilitar i po otprilike. Voda/para slivena na dno pomogne da se to ispeče kako red nalaže, još je bitinija u mesnoj varijanti, par minuta kasnije voda isparava i formira se fina hrskava korica i na vrhu i na dnu, sredina ko duša, onaj topljivi sir tu uradi jako bitan poso. Prije polivanja ključalom kiselicom papirnim ubrusom pokupim mast koja se izdvoji iz bureka i nalazi se uz krajeve tepsije, to je čist višak, ono što ostaje u njemu je sasvim dovoljno i uopšte nije pretjerano. Ulje suncokretovo.