EU - what's next?
- Post n°377
Re: EU - what's next?
Za BiH izgleda na mapi obrnuli da i ne.
Last edited by rumbeando on Wed Jan 20, 2021 1:09 pm; edited 1 time in total
- Post n°378
Ovo je previse dobro (sa mog licnog srpskog stanovista)
- Post n°380
Фројдовска омашка.rumbeando wrote:Za BiH izgleda na mapi obrnuli da i ne.
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Post n°381
puko eurostar
mene kao zaljubljenika u zeleznice to pogadja dosta
mislim da sa raspadom euro brzih zeleznica pocinje i de facto raspad eu-a
mene kao zaljubljenika u zeleznice to pogadja dosta
mislim da sa raspadom euro brzih zeleznica pocinje i de facto raspad eu-a
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Guest
- Post n°382
Juncker is recalled from tending his plough in rural Luxembourg to take the reins of the flailing Commission pic.twitter.com/xemD4hQIOp
— Sam Morgan (@SamJamesMorgan) January 29, 2021
- Post n°384
nisam pratio ali ako dobro čitam, AZ prodala vakcine za veće pare englezima nego što su to briselski škrtci želeli da plate.... ju ju ju. kako to?
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Guest
- Post n°385
Plus su rekli da sa njima imaju tvrd ugovor koji je i ranije sklopljen a sa EU nešto kao "trudićemo se da ispunimo".
- Post n°386
Ne placa EU vakcine, vec EU pravi sistem nabavke, raspodele i placanja i pregovara sa proizvodjacima. Placaju drzave clanice, svaka za sebe. Poenta sistema raspodele i objedinjenog pregovaranja je u tome sto cena X nije isto za Luksemburg ili Bugarsku. EU treba da stiti svoje clanice i radi u njihovom interesu. Takodje, stvarno cisto sumnjam da nisu sklopili ugovor, nego mi izgleda kao da AZ pokusava da se izmigolji.
- Guest
- Post n°387
Kačila je danas EU neku redigovanu verziju ugovora, pa su novinari preko Adobea sklanjali zatamnjene delove teksta. Nisam se udubljivao, ne znam detalje.
- Post n°388
Ja verujem da je dogovor cvrst. Nije mi verovatno da je drugacije.
Sto se tice cene - jbg. Jedino mogu da razumem popust na kolicinu (koja je ogromna)
Sto se tice cene - jbg. Jedino mogu da razumem popust na kolicinu (koja je ogromna)
- Guest
- Post n°389
Negde videh da je cena takva da proizvođač ne zarađuje ništa ali su mu svi troškovi pokriveni, s tim da i unutar te kalkulacije postoje varijacije, odražene u različitim cenama.
- Guest
- Post n°390
Commission doing European Sovereignty pic.twitter.com/SYKXpM1x2A
— Mehreen (@MehreenKhn) January 29, 2021
- Post n°391
Kako mediji o ovome zapravo izvestavaju je pravi skandal a ne toliko sta EU radi. Daily Mail je maltene u ratnom propagandnom modusu a ni ostatak engleske (britsi se nigde ne pitaju) nacoske stampe ne zaostaje. Sa druge strane i dobar deo evropske stampe ima pik na komisiju posto uvek dobro dodje kao izgovor za gluposti na nacionalnom nivou.
Sustina je u tome sto je EU, ukljucujuci i EMA agenciju, obazrivija kad je u pitanju sigurnost vakcina i ko odgovara ako nesto krene po zlu. EU nije trazila samo nizu cenu, zbog vece kolicine, nego pre svega kompanije delimicno odgovaraju. Takodje, traze vise podataka pre nego sto odobre neku vakcinu. U Uk su mnogo manje obazrivi, imaju preko 100K mrtvih, vladu manje vise zabole i generalni sentiment je onako bas neofeudalan - kompanije i vladajuca klasa nista ne odgovaraju a stampa navija za nove pobede a generalno precutkuje katastrofu i moguce rizike.
Mogla je EU da bude brza sa vise rizika, mogla je vise da plati iako siromasnije clanice nisu htele, a mogla je i kao UK da ubaci tajnu klauzulu sa first come first serve za domace proizvodne kapacitete. To sto oni to nisu uradili po meni je zapravo dobar znak bar neke solidarnosti posto i dalje omogucuju izvoz vakcina mada ce sada poceti sa kontrolom i zabranice izvoz u Uk. Umesto toga, svi ih kritikuju da su spori i da je nacionalisticki pristup bolji.
Sa druge strane ni US a ni UK ne izvoze nista i odmah su ubacili te nacionalisticke klauzule. Cela prica je izuzetno mucna posto Evropa a i ceo svet mogu da pocnu da funkcionisu normalno samo kad svi budu vakcinisani. Ovo ce jos vise da osteti UK-EU odnose i gotovo je sigurno da ce od sada UK biti posmatrana ne samo kao ponekad problematicna drzava nego kao sve vise i neprijateljska drzava sa svim posledicama koje to nosi.
Sustina je u tome sto je EU, ukljucujuci i EMA agenciju, obazrivija kad je u pitanju sigurnost vakcina i ko odgovara ako nesto krene po zlu. EU nije trazila samo nizu cenu, zbog vece kolicine, nego pre svega kompanije delimicno odgovaraju. Takodje, traze vise podataka pre nego sto odobre neku vakcinu. U Uk su mnogo manje obazrivi, imaju preko 100K mrtvih, vladu manje vise zabole i generalni sentiment je onako bas neofeudalan - kompanije i vladajuca klasa nista ne odgovaraju a stampa navija za nove pobede a generalno precutkuje katastrofu i moguce rizike.
Mogla je EU da bude brza sa vise rizika, mogla je vise da plati iako siromasnije clanice nisu htele, a mogla je i kao UK da ubaci tajnu klauzulu sa first come first serve za domace proizvodne kapacitete. To sto oni to nisu uradili po meni je zapravo dobar znak bar neke solidarnosti posto i dalje omogucuju izvoz vakcina mada ce sada poceti sa kontrolom i zabranice izvoz u Uk. Umesto toga, svi ih kritikuju da su spori i da je nacionalisticki pristup bolji.
Sa druge strane ni US a ni UK ne izvoze nista i odmah su ubacili te nacionalisticke klauzule. Cela prica je izuzetno mucna posto Evropa a i ceo svet mogu da pocnu da funkcionisu normalno samo kad svi budu vakcinisani. Ovo ce jos vise da osteti UK-EU odnose i gotovo je sigurno da ce od sada UK biti posmatrana ne samo kao ponekad problematicna drzava nego kao sve vise i neprijateljska drzava sa svim posledicama koje to nosi.
- Guest
- Post n°392
EU administracija nije navikla da bude posebno brza, niti je pravljena ni utrenirana za vanredne situacije. To je jedna stvar, uglavnom razumljiva.
Ima druga stvar: urezao mi se u pamćenje onaj virusolog SZO-a, Mark nešto, kad je na početku pandemije na nekoj kzn rekao: "u borbi protiv pandemije važnije je biti brz nego biti u pravu".
Ima druga stvar: urezao mi se u pamćenje onaj virusolog SZO-a, Mark nešto, kad je na početku pandemije na nekoj kzn rekao: "u borbi protiv pandemije važnije je biti brz nego biti u pravu".
- Post n°393
buffalo bill wrote:EU administracija nije navikla da bude posebno brza, niti je pravljena ni utrenirana za vanredne situacije. To je jedna stvar, uglavnom razumljiva.
EU administracija nije bila cak ni nadlezna za ovo pre pandemije sto je totalna glupost.
Meni EU sve vise lici na US pocetkom 19 veka, idu od krize do krize gde postaje sve jasnije da je za neke stvari (granice, odbrana, pandemije, itd.) jaca federalna vlast prekopotrebna.
Inace SZO epideomiolog je to rekao u kontekstu brze reakciju kad je u pitanju lock-down. Tu nema previse rizika.
No brzina je rizik kad je u pitanju razvoj, proces odobravanja i proizvodnje vakcine.
Recimo, sta ako deo ovih britanskih vakcina nije OK zbog nedostatka podataka ili zbog neke greske u brzoj proizvodnji?
To bi bila katastrofa.
Brza nacionalisticka reakcija da se uzme vakcina za celu populaciju dok ti u susedstvu masovno umiru ljudi je ipak nesto drugo.
- Post n°394
buffalo bill wrote:
То је парафраза старе војне пословице, да доброг официра краси брзина одлучивања, а ако се одлуке покажу исправним, тим боље.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°395
znaci vakcinisanje populacije je nacionalizamAnduril wrote:buffalo bill wrote:EU administracija nije navikla da bude posebno brza, niti je pravljena ni utrenirana za vanredne situacije. To je jedna stvar, uglavnom razumljiva.
Brza nacionalisticka reakcija da se uzme vakcina za celu populaciju dok ti u susedstvu masovno umiru ljudi je ipak nesto drugo.
- Post n°396
MNE wrote:znaci vakcinisanje populacije je nacionalizamAnduril wrote:
Зависи од тога чији је уштрб.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°397
Anduril wrote:buffalo bill wrote:EU administracija nije navikla da bude posebno brza, niti je pravljena ni utrenirana za vanredne situacije. To je jedna stvar, uglavnom razumljiva.
EU administracija nije bila cak ni nadlezna za ovo pre pandemije sto je totalna glupost.
Meni EU sve vise lici na US pocetkom 19 veka, idu od krize do krize gde postaje sve jasnije da je za neke stvari (granice, odbrana, pandemije, itd.) jaca federalna vlast prekopotrebna.
Inace SZO epideomiolog je to rekao u kontekstu brze reakciju kad je u pitanju lock-down. Tu nema previse rizika.
No brzina je rizik kad je u pitanju razvoj, proces odobravanja i proizvodnje vakcine.
Recimo, sta ako deo ovih britanskih vakcina nije OK zbog nedostatka podataka ili zbog neke greske u brzoj proizvodnji?
To bi bila katastrofa.
Nije za zdravstvene sisteme uopšte, osim Ev. ag. za lekove koja je bila krovni regulator za to. Tu se nacrtala politika i pametna ideja da treba nekako centralizovati proces nabavke jer "niko nije bezbedan dok svi nismo bezbedni", čemu je služila uloga EU. Nisam se detaljno bavio time da bih precizirao gde je škripalo zadnjih meseci. Ali ne bih generalno bio kritičan ni prema kakvim vlastima u ovom trenutku, jbg za godinu dana je razvijeno više vakcina, jasno je da su proizvodni kapaciteti usko grlo kako god da se okrene i da će brzina imunizacije biti manja od željene.
edit: ne znam na šta misliš kad kažeš "britanska" vakcina (AZ/Ox?), ista vakcina će da ide i u EU, tako da je kvalitativno isti đavo.
- Post n°398
reko bi da je ovo neki englez ali svejedno:
pravno čitanje ugovora između eu i astrozeke
https://davidallengreen.com/2021/01/what-the-astrazeneca-agreement-actually-says/
pravno čitanje ugovora između eu i astrozeke
https://davidallengreen.com/2021/01/what-the-astrazeneca-agreement-actually-says/
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°399
Fides napustio EPP grupu u Evropskom parlamentu, pre glasanja koje se spremalo a kojim bi verovatno bio izbačen iz grupe.
Orbán’s Fidesz leaves EPP Group before being kicked out – EURACTIV.com
Orbán’s Fidesz leaves EPP Group before being kicked out – EURACTIV.com
- Post n°400
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije