Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Crna Gora

ćaća

Crna Gora - Page 25 Empty Re: Crna Gora

Post by ćaća Tue Feb 04, 2020 5:52 pm

Od osnivanja programa za crnogorski jezik u Nikšiću, koji ove godine obilježava deceniju rada, broj studenata u odnosu na druge dvije katedre je u porastu. U posljednje tri godine crnogorski jezik sveukupno upisuje između 85 i 95 studenata, računajući i Nikšić i Cetinje, a srpski je sve manje privlačan, pa su ga ove godine upisala 34 brucoša, a prošle 47.

https://www.vijesti.me/eu-vijesti/sve-vise-studenata-upisuje-crnogorski-a-sve-manje-srpski-jezik

Shodno Ustavu Crne Gore službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski. U službenoj upotrebi su srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.

Ćirilično i latinično pismo su ravnopravni.

Prema Popisu stanovništva domaćinstava i stanova 2011. godine crnogorski jezik govori 36,97% stanovništva, srpski 42,88%, bosanski 5,33%, albanski 5,27%, hrvatski jezik o,45% stanovništva.

https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/population-demographic-situation-languages-and-religions-51_me
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Feb 04, 2020 5:54 pm

Anđe'o wrote:
    bruno sulak wrote:

pa sta ja treba da kazem? da govorim pidgin south slavic s obzirom da nisam srbin. to je taj jezik i u tom jeziku se nalazi i odrednica srpski. pise da treba da se uce oba pisma (narocito zato sto je cirilica i crnogorsko pismo). dosta crnogoraca danas veruje da su okupirani 1918. godine odnosno da je tada ugasena cg. drzavnost. nije naci strategija vec nacionalizam. isto kao sto je nacionalizam misljenje da se crna gora vratila svojoj srpskoj matici spontano 1918. godine. 

ne znam ko koga tera da se oslobodi bilo kog identiteta.

Ne, nego ne postoje nikakvi istorijski fakti koji ukazuju na to da je Srbija okupirala Crnu Goru i to je prosto totalna izmišljotina, a šta ko smatra je druga stvar. I, usput, Crna Gora je, suštinski, unela svoju državnost u Jugoslaviju 1918, isto kao i Srbija. Sad, to što postoji kobajagi jugoslovenska ekipa (apel 88) koja, u stvari, vidi Jugoslaviju kao tamnicu naroda pod srpskom dominacijom. pa prekraja istoriju u, zapravo, anti-jugoslovenskom duhu, je zanimljivo pitanje koje u sebi krije sasvim drugo pitanje - da li je Milo zaista sam u ovome što radi?

Nema veze što se tu nalazi odrednica "srpski" - ti ljudi koji se izjašnjavaju kao srbi (a i dosta onih koji se izjašnjavaju kao crnogorci, usput) prosto govore srpskim jezikom, a ne crnogorsko-srpskim. Niko ih nije pitao da li hoće da im se to promeni. I rekoh jezici se razlikuju. Ljudi imaju pravo da čuvaju svoj jezik i crkvu, šta god mi o toj crkvi mislili.

I mislim hajde da budemo pošteni - sad ima oko 30% tih Srba u Crnoj Gori, a da je neka pro-srpska stranka na vlasti, to bi se samo obrnulo i Crnogorci bi bili u manjini, pošto tu postoji jedan značajan deo ljudi koji je uvek uz vlast. U takvoj situaciji je potpuno sumanuto praviti krupne poteze - uvoditi nove jezike, nove crkve, otimati crkve, itd.

pa cuj meni smetaju ludani koji tvrde da je hrvatski neki poseban jezik. mislim da je pameti on bi se i tamo pisao kao hrvatsko-srpski, zar ne?

a da ljudi treba da cuvaju svoju crkvu to im niko ne brani. ali pitanje crkvene imovine, njenog raspolaganja i titulara je nesto drugo. ili nije?

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started

Post by Nino Quincampoix Tue Feb 04, 2020 5:59 pm

Daj nemojte da se pravite blesavi. Sa crkvom je isto kao sa jezikom. Ustanovljen je državni jezik i on ima da se uči i govori. Kontrola imovine SPC ima za cilj da se ista da na korišćenje nekoj državnoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, idealno bi bilo da aktuelno sveštenstvo i vernici na to pristanu, ali izgleda da oni nešto nisu voljni. Ne mislim da je CG isto što i NDH ali ovo sranje i ideologisanje koje ga prati vrlo liči na HPC i Germogena.

Post by Nino Quincampoix Tue Feb 04, 2020 6:02 pm

Bojim se da ne razumete kako stvari funkcionišu u sredini kakva je Crna Gora i kakve mehanizme vlast koristi kako bi obavezala ljude na lojalnost.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Feb 04, 2020 6:03 pm

Again, jezik nije samo "pitanja i gramatika"
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Tue Feb 04, 2020 6:07 pm

bruno sulak wrote:
    Anđe'o wrote:

Ne, nego ne postoje nikakvi istorijski fakti koji ukazuju na to da je Srbija okupirala Crnu Goru i to je prosto totalna izmišljotina, a šta ko smatra je druga stvar. I, usput, Crna Gora je, suštinski, unela svoju državnost u Jugoslaviju 1918, isto kao i Srbija. Sad, to što postoji kobajagi jugoslovenska ekipa (apel 88) koja, u stvari, vidi Jugoslaviju kao tamnicu naroda pod srpskom dominacijom. pa prekraja istoriju u, zapravo, anti-jugoslovenskom duhu, je zanimljivo pitanje koje u sebi krije sasvim drugo pitanje - da li je Milo zaista sam u ovome što radi?

Nema veze što se tu nalazi odrednica "srpski" - ti ljudi koji se izjašnjavaju kao srbi (a i dosta onih koji se izjašnjavaju kao crnogorci, usput) prosto govore srpskim jezikom, a ne crnogorsko-srpskim. Niko ih nije pitao da li hoće da im se to promeni. I rekoh jezici se razlikuju. Ljudi imaju pravo da čuvaju svoj jezik i crkvu, šta god mi o toj crkvi mislili.

I mislim hajde da budemo pošteni - sad ima oko 30% tih Srba u Crnoj Gori, a da je neka pro-srpska stranka na vlasti, to bi se samo obrnulo i Crnogorci bi bili u manjini, pošto tu postoji jedan značajan deo ljudi koji je uvek uz vlast. U takvoj situaciji je potpuno sumanuto praviti krupne poteze - uvoditi nove jezike, nove crkve, otimati crkve, itd.

pa cuj meni smetaju ludani koji tvrde da je hrvatski neki poseban jezik. mislim da je pameti on bi se i tamo pisao kao hrvatsko-srpski, zar ne?

a da ljudi treba da cuvaju svoju crkvu to im niko ne brani. ali pitanje crkvene imovine, njenog raspolaganja i titulara je nesto drugo. ili nije?

Naravno da je pitanje imovine bitno - ta imovina pripada SPC.

Pazi ovako, država radi ove stvari istovremeno:

- donosi zakon kojim bi trebalo da preuzme vlasništvo nad delom crkvi koje sad drži SPC.
    - forsira CPC i to otvoreno govoreći o potrebi da se zaokruži državnost crnogorskom crkvu. Ja sad neću da ponavljam priče o tome da ta CPC nije nikako priznata, nego je uopšte pitanje kakve veze ta CPC može da ima sa CPC koja je postojala pre 1918 - šta je vezuje, koji kontinuitet? Pa CPC od pre 1918 je ušla u sastav SPC, i sad može jedino tako i da izađe. Dakle pokušava se da se zameni jedna crkva drugom.
    - forsira novi jezik, koji, u stvari, čak ne govori ni većina naroda u CG. Službeni jezik je crnogorski, ali više naroda govori srpski?! Kako to ti razumeš?

I zašto se izmišlja narativ da je Srbija okupirala Crnu Goru?
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Feb 04, 2020 6:07 pm

dr. Labrador Špegelj wrote:Bojim se da ne razumete kako stvari funkcionišu u sredini kakva je Crna Gora i kakve mehanizme vlast koristi kako bi obavezala ljude na lojalnost.

pa iste kao u srbiji.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started

Post by Nino Quincampoix Tue Feb 04, 2020 6:08 pm

Mnogo je kapilarnije.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Feb 04, 2020 6:22 pm

ne znam drugari ja jos jedan rat necu podneti a borami cak ni ratnu histeriju. sve sto ste napisali je govnjivo ali nasi tabloidi svaki dan zidaju cele-kule nad kojima se ceri milo. nismo mi DJV ili neko slican ali we live in a society.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Feb 04, 2020 6:22 pm

KinderLad wrote:A sad ovo zamislite da pise npr neki Englez a ne Srbin - nusprodukt celog ovog sranja ce biti konacni slom i poslednjih ostataka jugoslavizma u Srbiji tj medju Srbima. Al to mi tek treba malo vise vremena da objasnim. Some other time.

evo ja ću:

glavna (dugoročna) stvar se dešava ne u crnoj gori nego u srbiji (među srbima). ovo što milo radi je put ka trajnijem i potpunijem razdvajanju "identiteta". u nekom trenutku u srbiji i međ' srbima će i oni kafanski integrativni nacionalisti doći na poziciju da su to dve nacije. 

ali to onda znači da general rules apply, tj da pošto nismo "braća" niti "dva oka u glavi", a ja sam veći i ti si manji i ti diskriminišeš mene i jebuckaš me tamo gde misliš da možeš, ja ću tebe tek onda jebati kao što bih jebao bilo koga drugog koga mogu, jer, podsetimo se, naučio sam da mi nismo isto i mi nismo braća pa što bih te štedeo. hardcore.

a ako milo (kao shorthand za izgraditelja cg nacije na taj način) misli da je dugoročna sreća da će da gradi naciju u kombativnom i kompetitivnom okruženju u kome ima 200k crnogoraca a za susede ima 8 miliiona srba (koji nisu braća nego sada realpolitičari bez sentimenta zajedništva) i 4 miliona albanaca i katoličku crkvu onda taj ceo projekat ima another thing coming. 

e to će biti okvir u kome će se ostvari(va)ti "nemojte da negirate cg državnost i građanski identitet" apelašenje. ali pitanje je vredi li crtati.

Last edited by Gargantua on Tue Feb 04, 2020 6:23 pm; edited 1 time in total
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Tue Feb 04, 2020 6:23 pm

bruno sulak wrote:

Zaboravih na ovo - forsiralo se bratstvo i jedinstvo, i hteli su da podvuku da je u pitanju jedan isti jezik (što i jeste). Ali to su i bila dva jezika pre toga srpski i hrvatski - njihovo postojanje nije niko sporio i bez obzira što se to zvalo ovako ili onako - de facto se u hrvatskoj učio hrvatski, a u srbiji srpski i tu nije bilo nikakvih promena. I još to nije bila demokratija.

A ovde sad imaš jezik koji postoji 15 minuta i hajde da od tog jezika koji postoji 15 minuta i jezika koji postoji par vekova napravimo jedan jezik koji će svi da govore. To pije vodu? Meni ne.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Tue Feb 04, 2020 6:23 pm

bruno sulak wrote:
    dr. Labrador Špegelj wrote:Bojim se da ne razumete kako stvari funkcionišu u sredini kakva je Crna Gora i kakve mehanizme vlast koristi kako bi obavezala ljude na lojalnost.

pa iste kao u srbiji.

Па сјајно. Разиђите се грађани, што сте правили протесте кад Мило&Вучић супер. Дискриминације нема никакве, ни СНС у Србији ни ДПС у ЦГ не раде ништа што је изван легитимног поља политичке борбе.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Feb 04, 2020 6:24 pm

bruno sulak wrote:ne znam drugari ja jos jedan rat necu podneti a borami cak ni ratnu histeriju. sve sto ste napisali je govnjivo ali nasi tabloidi svaki dan zidaju cele-kule nad kojima se ceri milo. nismo mi DJV ili neko slican ali we live in a society.

nema govora da ce biti ikakvog rata izmedju Srbije i CG. iskljuceno.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Feb 04, 2020 6:24 pm

ja nisam siguran da ce integrativni nacionalisti ikada pristati na takvo razdvajanje.

na stranu sto si potpuno u pravu gde milo proklizava iz racionalne politike u nacionalisticko ludijanje.

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Feb 04, 2020 6:27 pm

bruno sulak wrote:ja nisam siguran da ce integrativni nacionalisti ikada pristati na takvo razdvajanje.

na stranu sto si potpuno u pravu gde milo proklizava iz racionalne politike u nacionalisticko ludijanje.

na dve drzave? vecina je vec pristala. 1 aleksandar rakovic (kud ces vise) govori da nema govora da CG posle smene vlasti izadje iz NATO. To je to.
    bradilko

Post by bradilko Tue Feb 04, 2020 6:27 pm

postoje dva filtera, jedan je nacionalni a drugi partijski i oni se preplicu. veliki procenat biraca je ucenjeno i nacionalno se izjasnjavaju kao crnogorci iz klijentelistickih razloga. to jedno drugo povlaci i te cifre su takve najvise iz tog razloga. npr glasac sam dps-a, "sugerise"mi se kako cu se pisati na popisu, koga cu birati na izborima jer gubim beneficije u vidu pomoci, posla, studentskog doma, dozvola za gradnju kuce u divljem naselju jer pola severa se preselilo u podgoricu ili bar ili delove tivta ili budve. tamo ima ogromnih divljih naselja. npr u baru kambodza i da li zaljevo ili oni to zovu tomba. u podgorici malo brdo, konik, karabusko polje, park suma etc. oko tivta gomila ljudi isto se naselila sa severa. taj sever ispraznjen kao i cetinje. tamo se strasno smanjio broj stanovnika..
    sto stvari imas kojim ucenjujes jedan veliki broj ljudi. dps izuzetno poznaje tehnologiju vladanja. oni su tu 30 godina. prave cifre , ne racunajuci manjine, ce se saznati jednog lepog dana kada se smanji korupcija, klijentelisticki odnosi etc. to znaju i ovi likovi kao andrijasevic, rastoder, adzic i ta ekipa i pored licnog interesa znaju da cim nestane sa politicke scene ovakav dps da to sve nece funkcionisati onako kako su oni zamislili i zato mole boga da milo ostane na vlasti sto duze jer im on radi posao. zato su svi skocili zadnjih dana da ga zastite jer se pokazalo da se cifre ne slazu.
    ima to i zvanicno novo citanje istorije, te komiti te okupacija 1918. sto nije stvar nacionalni teznji vec cinjenica.

Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Tue Feb 04, 2020 6:28 pm

edit - et b. sulak

Ja ne mislim da će biti rata između Srbije i Cg. Mislim da će biti rata u Bosni, kad to dođe na red.
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Tue Feb 04, 2020 6:36 pm

Anđe'o wrote:
    bruno sulak wrote:

Zaboravih na ovo - forsiralo se bratstvo i jedinstvo, i hteli su da podvuku da je u pitanju jedan isti jezik (što i jeste). Ali to su i bila dva jezika pre toga srpski i hrvatski - njihovo postojanje nije niko sporio i bez obzira što se to zvalo ovako ili onako - de facto se u hrvatskoj učio hrvatski, a u srbiji srpski i tu nije bilo nikakvih promena. I još to nije bila demokratija.

A ovde sad imaš jezik koji postoji 15 minuta i hajde da od tog jezika koji postoji 15 minuta i jezika koji postoji par vekova napravimo jedan jezik koji će svi da govore. To pije vodu? Meni ne.
    Crna Gora - Page 25 Uro_Daničić_-_Rječnik_hrvatskog_ili_srpskog_jezika_(1882%2C_početna_stranica)

za zapisnik SANU svoj Skadar na Bojani  Recnik narodnog i knjizevnog jezika u 35 tomova jos zove "srpsko-hrvatski"

Last edited by Janko Suvar on Tue Feb 04, 2020 6:39 pm; edited 1 time in total
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Feb 04, 2020 6:37 pm

E sad, na stranu ono ostalo sto nema direktno veze sa CG - da je prosto dobro da regionalni autokrata padne, da je dobro da takav model vladanja dozivi krah, i tako dalje.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Feb 04, 2020 6:40 pm

Utvara wrote:
    #2 Ово је врло слично Кењадином хаикуу кад га ухвате у лажи, оптужује све да су четници и пита ”Морамо ли да говоримо језиком национализма?” Па ти говори језиком филмске критике, пантомимом, немам појма.
    Па чекај, може ли овако да се разговара? Ко ме је ухватио, у којој лажи, када? Какав хаику? Шта булазниш, бре? Видео си како Конду цури из гузице на јавном месту, па мислиш што не би и ти? Па да ли заиста желиш да живиш у таквом свету?
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Tue Feb 04, 2020 6:41 pm

Janko Suvar wrote:
    Anđe'o wrote:

Crna Gora - Page 25 Uro_Daničić_-_Rječnik_hrvatskog_ili_srpskog_jezika_(1882%2C_početna_stranica)

za zapisnik SANU svoj Skadar na Bojani  Recnik narodnog i knjizevnog jezika u 50 tomova jos zove "srpsko-hrvatski"

Ma ok, isti je jezik, ja ne sporim. Reći da je taj jezik "srpski ili hrvatski" ili "srpsko-hrvatski" i "hrvatsko- srpski" je ok. Ali je ok i da ljudi to zovu "srpski" ili "hrvatski" ako hoće. Ali nije isto sa crnogorskim koji su izmislili malopre.

Post by beatakeshi Tue Feb 04, 2020 6:41 pm

Janko Suvar wrote:
    Anđe'o wrote:

za zapisnik SANU svoj Skadar na Bojani  Recnik narodnog i knjizevnog jezika u 35 tomova jos zove "srpsko-hrvatski"
    Pa kad je to jedan jezik.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Feb 04, 2020 6:41 pm

KinderLad wrote:E sad, na stranu ono ostalo sto nema direktno veze sa CG - da je prosto dobro da regionalni autokrata padne, da je dobro da takav model vladanja dozivi krah, i tako dalje.

ovo je potpuno tacno.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Feb 04, 2020 6:42 pm

KinderLad wrote:E sad, na stranu ono ostalo sto nema direktno veze sa CG - da je prosto dobro da regionalni autokrata padne, da je dobro da takav model vladanja dozivi krah, i tako dalje.
    Када неко тако упорно промашује тему као ти - онда то не може бити случајно.
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Tue Feb 04, 2020 6:42 pm

Jeste ja ne sporim, ovo sto mi pricamo je srpski idiom srpsko-hrvatskog.

_____
    ????

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Sat Nov 09, 2024 3:46 am