Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Crna Gora

Јанош Винету

Crna Gora - Page 24 Empty Re: Crna Gora

Post by Јанош Винету Tue Feb 04, 2020 5:05 pm

bruno sulak wrote:
    Anđe'o wrote:

Kako god da se zove, ne zove se srpski. A i nije poenta samo u tome kako se zove, nego koji se jezik zaista uči.

pa koji se jezik uci?

evo ja sam izguglao. zove se crnogorsko-srpski, bosanski i hrvatski.

jel mora da se zove samo srpski? jel to diskriminacija? ne znam pitam. 

mislim ne zelim da se svadjam vec stvarno mi nije jasno. ideja da su srbi diskriminisani, na bilo koji nacin a najmanje kao u NDH, je krajnje problematicna. jasno je da milo zeli da osnazi crnogorsku naciju i jasno je da srpski nacionalisti cg. naciju vide kao potpunu aberiaciju, nesto sto se krade iz srpskog nacionalnog bica. mislim to je njihov problem. da li mi moramo da govorimo njihovim jezikom?

Учи се "матерњи", без ћирилице.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Feb 04, 2020 5:09 pm

Kondo wrote:ustaša kenjada nije krepo
    Добар ти онај амфилоспин на прошлој страни. Шта кажеш, већ месец дана паметан?

Треба те бре водити по школама и показивати деци. Ево, децо, то је та тешка болест. Тако то изгледа.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Tue Feb 04, 2020 5:13 pm

bruno sulak wrote:
    Anđe'o wrote:

Kako god da se zove, ne zove se srpski. A i nije poenta samo u tome kako se zove, nego koji se jezik zaista uči.

pa koji se jezik uci?

mislim ne zelim da se svadjam vec stvarno mi nije jasno. ideja da su srbi diskriminisani, na bilo koji nacin a najmanje kao u NDH, je krajnje problematicna. jasno je da milo zeli da osnazi crnogorsku naciju i jasno je da srpski nacionalisti cg. naciju vide kao potpunu aberiaciju, nesto sto se krade iz srpskog nacionalnog bica. mislim to je njihov problem. da li mi moramo da govorimo njihovim jezikom?

#1 Који националисти? Које су то јаке националне снаге којих се Милогорци плаше? По трећи пут помињемо на овој теми : ниједна партија у ЦГ не залаже за утапање у Србију нити негира црногорску државност. И како је то легитимно оснажавање црногорске нације тешком дискриминацијом српске?

#2 Ово је врло слично Кењадином хаикуу кад га ухвате у лажи, оптужује све да су четници и пита ”Морамо ли да говоримо језиком национализма?” Па ти говори језиком филмске критике, пантомимом, немам појма.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Feb 04, 2020 5:13 pm

Utvara wrote:
    bruno sulak wrote:

pa koji se jezik uci?

Учи се "матерњи", без ћирилице.    

u nastavnom planu koji sam skinuo pise da se zove kako sam napisao i da koriste oba pisma. 

ali verujem ti da si u pravu. moguce je da je u praksi drugacije i da je cirilica ugrozena.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Feb 04, 2020 5:15 pm

Utvara wrote:
    bruno sulak wrote:

dobro, ajmo ovako. kako se zove jezik koji se uci kod njih u skolama. pitam ozbiljno. ne znam.

mislim ovde je pitanje toga sto ljudi uzimaju kredite da kupe jednu kravu. to znaci da je njihov protivnik mafijaski rezim. ako su njihovi protivnici ljudi koji se izjasnjavaju kao crnogorci onda imamo problem posto pitanje drzavne zajednice, ujedinjena sa srbijom i svega onoga sto je doslovce politicki program dela SPC treba valjda se resava nekim referendumima, izborima i na slicne nacine.

#1 Зашто то питаш кад је написано 2 стране уназад? По који пут, педесети? Чему глупирање?

#2 Људи који се изјашњавају као Црногорци не трпе никакву дискриминацију, трпе они који се изјашњавају као Срби. Људи су приморани да се изјашњавају као Црногорци не би ли могли да имају елементарне економске услове за живот. Друга опција им је да се иселе за Србију или иностранство или да уђу у криминал, што већина чини.

#3 Којим референдумима и изборима у мафијашком недемократском режиму који спроводи насилни етнички инжењеринг? Референдум ти је сада на улици.
    Када би било демократије можда би то прешло у домен политичког а не идентитетског, али за то је крив Мило и његово систематско уништавања опозиције, поткупљивање и уништавање партијског представништва.

znaci srbi u cg su diskriminsani tako sto su izlozeni stalnom progonu? izbacuju profesore sa fakulteta? opkole pijacu i tuku seljake? otpustaju ih iz redovnog sastava policije?

ili je ovo pitanje crkvene imovine doslovce.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Tue Feb 04, 2020 5:15 pm

bruno sulak wrote:

pa koji se jezik uci?

Ako se crnogosrko-srpski, bosanski, hrvatski ( to je šta, jedan jezik?) uči kao zvanični, onda su ovi što govore srpski manjina i moraju im se dati manjinska prava, dakle imaju pravo da uče svoj jezik. Ili da budu konstutivan narod, što je sasvim realno, s obzirom na to koliko ih ima i da dobiju sva prava koja iz toga proizilaze.
    I crnogorski (ili crnogorsko- srpski, ili whatever) se razlikuje od srpskog, ima dva slova više, itd.
    Šta ćemo dalje sa time da vlast huška one koji se izjašnjavaju kao Crnogorci na one koji se izjašnjavaju kao Srbi, time što vrši reviziju istorije i gura tezu da je Srbija okupirala Crnu Goru 1918? Pa to je totalno naci strategija.
    I izvini, ja bih da osporim priču o tome kako Crna Gora mora da se reši srpskog identiteta da bi postojala kao samostalna država. Zašto se, na primer, Kosovo ne reši albanskog identiteta?

Postoje ljudi koji u nekoj zemlji žive. Postoji njihov jezik, njihova kultura, vera, itd. To se ne sme gaziti.
    Zuper

Post by Zuper Tue Feb 04, 2020 5:17 pm

Utvara wrote:Прелистај онда 2-3 стране уназад. Фокусирај се на др. Лабрадора и Брадилка.

Мучно је понављати једно те исто и стиче се утисак да не нисте добронамерни када доводите такве ствари у питање по педесети пут. За Канаду се зна да није добронамеран, за Гарија сумњам, за тебе се надам. Не знам шта је то у политичком Југословенству направило вас такве.

Од када су чистачице и спремачице у јавним предузећима, сељаци и радници на пумпи политички противници? Политички противник је свако ко се не изјашњава као Црногорац. Не верујем да је 100.000 људи на улицама ради политичког противништва, пре ећ бити да је национални идентитет у питању. Инжењеринг идентитета је ”репресија политичких противника” и то је ОК, кошер, нема ту репресије?

Ne.
    Protivnik, ne samo politicki, je onaj ko se izjasnjava kao Srbin u vecem delu CG.
    Ti ne mozes da dobijes posao u javnoj sluzbi ako se izjasnjavas kao Srbin u vecem delu CG.
    Sever CG je ostavljen da skapa a onda da ucenama prelaska u drugu etnicku grupu, dps, dobiju posao da ne bi skapali.
    Ostali nisu problem, stavise, hrvatima se izmisljaju poslanicka mesta, tipa dobiju mandat u Podgorici i tako.
    To je sve posledica toga sto Milo zna da je pokrao referendum 2006 i on mora inzenjeringom da to suzbije, plus se predstavi kao zastitnik ugrozene CG.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Feb 04, 2020 5:19 pm

Anđe'o wrote:
    bruno sulak wrote:

pa koji se jezik uci?

Ako se crnogosrko-srpski, bosanski, hrvatski ( to je šta, jedan jezik?) uči kao zvanični, onda su ovi što govore srpski manjina i moraju im se dati manjinska prava, dakle imaju pravo da uče svoj jezik. Ili da budu konstutivan narod, što je sasvim realno, s obzirom na to koliko ih ima i da dobiju sva prava koja iz toga proizilaze.
    I crnogorski (ili crnogorsko- srpski, ili whatever) se razlikuje od srpskog, ima dva slova više, itd.
    Šta ćemo dalje sa time da vlast huška one koji se izjašnjavaju kao Crnogorci na one koji se izjašnjavaju kao Srbi, time što vrši reviziju istorije i gura tezu da je Srbija okupirala Crnu Goru 1918? Pa to je totalno naci strategija.
    I izvini, ja bih da osporim priču o tome kako Crna Gora mora da se reši srpskog identiteta da bi postojala kao samostalna država. Zašto se, na primer, Kosovo ne reši albanskog identiteta?

Postoje ljudi koji u nekoj zemlji žive. Postoji njihov jezik, njihova kultura, vera, itd. To se ne sme gaziti.

pa sta ja treba da kazem? da govorim pidgin south slavic s obzirom da nisam srbin. to je taj jezik i u tom jeziku se nalazi i odrednica srpski. pise da treba da se uce oba pisma (narocito zato sto je cirilica i crnogorsko pismo). dosta crnogoraca danas veruje da su okupirani 1918. godine odnosno da je tada ugasena cg. drzavnost. nije naci strategija vec nacionalizam. isto kao sto je nacionalizam misljenje da se crna gora vratila svojoj srpskoj matici spontano 1918. godine. 

ne znam ko koga tera da se oslobodi bilo kog identiteta.

_____
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Tue Feb 04, 2020 5:21 pm

bruno sulak wrote:
    Utvara wrote:

#1 Зашто то питаш кад је написано 2 стране уназад? По који пут, педесети? Чему глупирање?

#2 Људи који се изјашњавају као Црногорци не трпе никакву дискриминацију, трпе они који се изјашњавају као Срби. Људи су приморани да се изјашњавају као Црногорци не би ли могли да имају елементарне економске услове за живот. Друга опција им је да се иселе за Србију или иностранство или да уђу у криминал, што већина чини.

#3 Којим референдумима и изборима у мафијашком недемократском режиму који спроводи насилни етнички инжењеринг? Референдум ти је сада на улици.
    Када би било демократије можда би то прешло у домен политичког а не идентитетског, али за то је крив Мило и његово систематско уништавања опозиције, поткупљивање и уништавање партијског представништва.

znaci srbi u cg su diskriminsani tako sto su izlozeni stalnom progonu? izbacuju profesore sa fakulteta? opkole pijacu i tuku seljake? otpustaju ih iz redovnog sastava policije?

ili je ovo pitanje crkvene imovine doslovce.

#1 Да, сва три се редовно догађају. На факултетима има места само за Николаидисе и сличне. Зато и има 100.000 људи на улицама са јебеним црквеним барјацима, у јануару и фебруару. Коме више да се обраћају осим Богу на небесима?

#2 Не, више од тога. Ово је и политичко и идентитетско питање. Да ли ће се писати латиницом ś и да ли ће гледати ХРТ (који могу) уместо РТСа (који не могу да гледају). Политичка, а не техничка ствар који ТВ програм може да се гледа. Праве се православни Хрвати са албанским менталитетом, понављам опет.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Feb 04, 2020 5:22 pm

Zuper wrote:
    Utvara wrote:Прелистај онда 2-3 стране уназад. Фокусирај се на др. Лабрадора и Брадилка.

Мучно је понављати једно те исто и стиче се утисак да не нисте добронамерни када доводите такве ствари у питање по педесети пут. За Канаду се зна да није добронамеран, за Гарија сумњам, за тебе се надам. Не знам шта је то у политичком Југословенству направило вас такве.

Од када су чистачице и спремачице у јавним предузећима, сељаци и радници на пумпи политички противници? Политички противник је свако ко се не изјашњава као Црногорац. Не верујем да је 100.000 људи на улицама ради политичког противништва, пре ећ бити да је национални идентитет у питању. Инжењеринг идентитета је ”репресија политичких противника” и то је ОК, кошер, нема ту репресије?

Ne.
    Protivnik, ne samo politicki, je onaj ko se izjasnjava kao Srbin u vecem delu CG.
    Ti ne mozes da dobijes posao u javnoj sluzbi ako se izjasnjavas kao Srbin u vecem delu CG.
    Sever CG je ostavljen da skapa a onda da ucenama prelaska u drugu etnicku grupu, dps, dobiju posao da ne bi skapali.
    Ostali nisu problem, stavise, hrvatima se izmisljaju poslanicka mesta, tipa dobiju mandat u Podgorici i tako.
    To je sve posledica toga sto Milo zna da je pokrao referendum 2006 i on mora inzenjeringom da to suzbije, plus se predstavi kao zastitnik ugrozene CG.

ja ovo ne znam ali onda to treba da se kaze. samo bih primetio da dps nije druga etnicka grupa. clanstvo u vladajucoj stranci nije diskriminacija vec politicka korupcija,

_____
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Tue Feb 04, 2020 5:24 pm

bruno sulak wrote:
    Anđe'o wrote:

pa sta ja treba da kazem? da govorim pidgin south slavic s obzirom da nisam srbin. to je taj jezik i u tom jeziku se nalazi i odrednica srpski. pise da treba da se uce oba pisma (narocito zato sto je cirilica i crnogorsko pismo). dosta crnogoraca danas veruje da su okupirani 1918. godine odnosno da je tada ugasena cg. drzavnost. nije naci strategija vec nacionalizam. isto kao sto je nacionalizam misljenje da se crna gora vratila svojoj srpskoj matici spontano 1918. godine. 

#1 ”Доста Црногораца”, не, није доста него мањина на власти, и то она којој ветра у леђа даје ДПС и Милов идеолог Николаидис. О томе нису смели да причају док се Црна Гора није осамосталила, сада могу да раде шта хоће, па то и чине.

#2 Дрљевићизам је легитимна стратегија? Свако добро.

Last edited by Utvara on Tue Feb 04, 2020 5:30 pm; edited 3 times in total
    Zuper

Post by Zuper Tue Feb 04, 2020 5:25 pm

bruno sulak wrote:
    Zuper wrote:

Ne.

ja ovo ne znam ali onda to treba da se kaze. samo bih primetio da dps nije druga etnicka grupa. clanstvo u vladajucoj stranci nije diskriminacija vec politicka korupcija,

DPS je postao crnogorska etnicka grupa koja ima privilegije. Zato to nije samo politicko pitanje.
    Kao sto ni dolazak hdz 1990 na vlast u hrvatskoj to nije bilo samo politicko pitanje kada su isteravali Srbe iz administracije i policije sto se nikada nije shvatilo medj' Srbima.

Last edited by Zuper on Tue Feb 04, 2020 5:26 pm; edited 1 time in total
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Feb 04, 2020 5:26 pm

Licno uopste ne moram da ulazim u ta nacionalna pitanja da bih objasnio svoju poziciju. Ssvom je dovoljna mega korupcija, stranacka dislriminacija, kriminal i sve ostalo da bih vrlo lako utvrdio da je glavni problem Milo. Kad jos uzmemo u obzir drugu stvar koja mi je bitna (osim liberalno-demokratskog unutrasnjeg uredjenja) a to su evroatlantske integracije, a imajuci u vidu da je zemlja bez problema sa SPC u Natou, a da sa Milom nema trika da udje u EU, takodje je jasno da je glavni problem Milo.

Last edited by KinderLad on Tue Feb 04, 2020 5:30 pm; edited 1 time in total
    ćaća

Post by ćaća Tue Feb 04, 2020 5:28 pm

bruno sulak wrote:
    dr. Labrador Špegelj wrote:Ja se samo nadam (a strepnja mi je dublja od nade), da će ovo artikulisati nekakvu političku reprezentaciju Srba u Crnoj Gori, nezavisnu i od Beograda i od Amfilohija, koja će se boriti za punu ravnopravnost svih građana Crne Gore.

ovo je sada ozbiljno pitanje: na koji nacin je narusena ravnopravnost gradjana crne gore? na stranu kriminalna priroda milovog rezima ali gde se ogleda diskriminacija srba u CG?

Etnička struktura Uprave policije je u značajnoj mjeri nesaglasna strukturi stanovništva Crne Gore.
    Etnički Crnogorci značajno su prezastupljeni, sa oko 84,49% zaposlenih u Upravi policije, dok je, prema
    zvaničnim rezultatima popisa održanog 2011. godine, njihov udio u ukupnom stanovništvu 44,98%. Sve
    ostale etničke grupe nedovoljno su zastupljene. Procentualno, Hrvati su najmanje zastupljena grupa,
    čiji udio među radnicima Uprave policije nije ni desetina njihovog udjela u stanovništvu Crne Gore16,
    dok su Muslimani najpribližnije zastupljena etnička grupa, čiji udio u policiji odražava 92% njihovog
    udjela u stanovništvu. U apsolutnom iznosu, iako druga najbrojnija etnička grupa, Srbi su najnezastupljeniji. Njima je udio među radnicima Uprave policije manji od petine udjela u stanovništvu. Jedina
    jezički različita etnička grupa, Albanci, zastupljeni su tek četvrtinom udjela u stanovništvu Crne Gore.
    Bošnjaci su takođe nedovoljno zastupljeni u policiji, sa oko dvije petine udjela u čitavom stanovništvu.
    Trenutno nema ni jednog policajca romske etničke pripadnosti, 0,0%. Treba takođe napomenuti da je
    ovakve podatke bilo nemoguće dobiti za prethodni izvještaj OEBS-a o reformi policije u Crnoj Gori, jer
    je tadašnja zvanična politika Uprave policije bila da zaposlene ne klasifikuje po etničkoj pripadnosti.
    Statistički podaci postali su dostupni tek pošto je Evropska komisija dala preporuku Vladi Crne Gore da
    ih objavi. Potrebno je reagovati na uočene nesrazmernosti u budućoj politici i strategiji razvoja ljudskih
    resursa.

https://www.osce.org/me/montenegro/97002?download=true
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Feb 04, 2020 5:28 pm

A sad ovo zamislite da pise npr neki Englez a ne Srbin - nusprodukt celog ovog sranja ce biti konacni slom i poslednjih ostataka jugoslavizma u Srbiji tj medju Srbima. Al to mi tek treba malo vise vremena da objasnim. Some other time.
    ćaća

Post by ćaća Tue Feb 04, 2020 5:33 pm

Ministarstvo rada i socijalnog staranja: Od ukupnog broja zaposlenih Albanaca/Albanki
    ima 1%, Crnogoraca/Crnogorki 89%, Muslimana/Muslimanki 0,5%, Srba/Srpkinja 5%.52
    Ministarstvo prosvjete i nauke: Od ukupnog broja zaposlenih, ili 93 zaposlenih, Crnogoraca/Crnogorki ima 39, Srba/Srpkinja 4, jedan Albanaca/Albanki 1, Muslimana/Muslimanki 1, troje se niejsu izjasnili, nepoznato 45

http://www.yihr.me/wp-content/uploads/2010/03/cg-izvestaj-2010-web.pdf
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Feb 04, 2020 5:34 pm

ćaća wrote:
    bruno sulak wrote:

ovo je sada ozbiljno pitanje: na koji nacin je narusena ravnopravnost gradjana crne gore? na stranu kriminalna priroda milovog rezima ali gde se ogleda diskriminacija srba u CG?

Etnička struktura Uprave policije je u značajnoj mjeri nesaglasna strukturi stanovništva Crne Gore.
    Etnički Crnogorci značajno su prezastupljeni, sa oko 84,49% zaposlenih u Upravi policije, dok je, prema
    zvaničnim rezultatima popisa održanog 2011. godine, njihov udio u ukupnom stanovništvu 44,98%. Sve
    ostale etničke grupe nedovoljno su zastupljene. Procentualno, Hrvati su najmanje zastupljena grupa,
    čiji udio među radnicima Uprave policije nije ni desetina njihovog udjela u stanovništvu Crne Gore16,
    dok su Muslimani najpribližnije zastupljena etnička grupa, čiji udio u policiji odražava 92% njihovog
    udjela u stanovništvu. U apsolutnom iznosu, iako druga najbrojnija etnička grupa, Srbi su najnezastupljeniji. Njima je udio među radnicima Uprave policije manji od petine udjela u stanovništvu. Jedina
    jezički različita etnička grupa, Albanci, zastupljeni su tek četvrtinom udjela u stanovništvu Crne Gore.
    Bošnjaci su takođe nedovoljno zastupljeni u policiji, sa oko dvije petine udjela u čitavom stanovništvu.
    Trenutno nema ni jednog policajca romske etničke pripadnosti, 0,0%. Treba takođe napomenuti da je
    ovakve podatke bilo nemoguće dobiti za prethodni izvještaj OEBS-a o reformi policije u Crnoj Gori, jer
    je tadašnja zvanična politika Uprave policije bila da zaposlene ne klasifikuje po etničkoj pripadnosti.
    Statistički podaci postali su dostupni tek pošto je Evropska komisija dala preporuku Vladi Crne Gore da
    ih objavi. Potrebno je reagovati na uočene nesrazmernosti u budućoj politici i strategiji razvoja ljudskih
    resursa.

https://www.osce.org/me/montenegro/97002?download=true

ok. da li.mislis da je to hdzovska strayegija? cak ni ovo nije diskriminacija.

_____
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Tue Feb 04, 2020 5:37 pm

bruno sulak wrote:
    Anđe'o wrote:

Ne, nego ne postoje nikakvi istorijski fakti koji ukazuju na to da je Srbija okupirala Crnu Goru i to je prosto totalna izmišljotina, a šta ko smatra je druga stvar. I, usput, Crna Gora je, suštinski, unela svoju državnost u Jugoslaviju 1918, isto kao i Srbija. Sad, to što postoji kobajagi jugoslovenska ekipa (apel 88) koja, u stvari, vidi Jugoslaviju kao tamnicu naroda pod srpskom dominacijom. pa prekraja istoriju u, zapravo, anti-jugoslovenskom duhu, je zanimljivo pitanje koje u sebi krije sasvim drugo pitanje - da li je Milo zaista sam u ovome što radi?

Nema veze što se tu nalazi odrednica "srpski" - ti ljudi koji se izjašnjavaju kao srbi (a i dosta onih koji se izjašnjavaju kao crnogorci, usput) prosto govore srpskim jezikom, a ne crnogorsko-srpskim. Niko ih nije pitao da li hoće da im se to promeni. I rekoh jezici se razlikuju. Ljudi imaju pravo da čuvaju svoj jezik i crkvu, šta god mi o toj crkvi mislili.

I mislim hajde da budemo pošteni - sad ima oko 30% tih Srba u Crnoj Gori, a da je neka pro-srpska stranka na vlasti, to bi se samo obrnulo i Crnogorci bi bili u manjini, pošto tu postoji jedan značajan deo ljudi koji je uvek uz vlast. U takvoj situaciji je potpuno sumanuto praviti krupne poteze - uvoditi nove jezike, nove crkve, otimati crkve, itd.
    rumbeando

Post by rumbeando Tue Feb 04, 2020 5:38 pm

Utvara wrote:Учи се "матерњи", без ћирилице.    

Teško da je tako.

Ama baš svi udžbenici za 1. razred OŠ državnog izdavača su na ćirilici. Isto važi i za ostale niže razrede (izaberi odgovarajuću opciju na stranici sa donjeg linka nakon što prvo poništiš izabrani 1. razred desno). Tek od 5. razreda uvode se udžbenici na latinici koji polako postaju preovlađujući tako da u 9. ima svega par na ćirilici.

https://www.zuns.me/izdanja?f%5B0%5D=field_category%3A21&f%5B1%5D=taxonomy_catalog%3A3&f%5B2%5D=field_gender%3A129&f%5B3%5D=field_brands%3A32

Moguće je doduše da su čitanke mešovite nakon što se nauči latinica, ali korice su svakako sve vreme na ćirilici.

Last edited by rumbeando on Tue Feb 04, 2020 5:39 pm; edited 1 time in total
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Tue Feb 04, 2020 5:38 pm

KinderLad wrote:Licno uopste ne moram da ulazim u ta nacionalna pitanja da bih objasnio svoju poziciju. Ssvom je dovoljna mega korupcija, stranacka dislriminacija, kriminal i sve ostalo da bih vrlo lako utvrdio da je glavni problem Milo. Kad jos uzmemo u obzir drugu stvar koja mi je bitna (osim liberalno-demokratskog unutrasnjeg uredjenja) a to su evroatlantske integracije, a imajuci u vidu da je zemlja bez problema sa SPC u Natou, a da sa Milom nema trika da udje u EU, takodje je jasno da je glavni problem Milo.
    Da nije bilo Mila, nikad ne bi ušli u NATO. Uvevši jednu tradicionalno rusofilsku zemlju u NATO, Milo je postao Saudijska Arabija istočnog Jadrana, može raditi šta hoće uključujući naravno i guranje prsta u oko SPC, diskriminaciju Srba i šta već procijeni da treba. Pogotovo što je Cg zemlja prve linije mlakog rata protiv Rusije. Šanse da na Zapadu počnu tražiti novog garanta u Cg, a zarad veće unutarnje stabilnosti, su blizu nule. Pa kriterij stabilnosti na Balkanu je izostanak masovnih grobnica. Ima li ih? Nema. Nema problema.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Zuper

Post by Zuper Tue Feb 04, 2020 5:39 pm

otto katz wrote:
    KinderLad wrote:Licno uopste ne moram da ulazim u ta nacionalna pitanja da bih objasnio svoju poziciju. Ssvom je dovoljna mega korupcija, stranacka dislriminacija, kriminal i sve ostalo da bih vrlo lako utvrdio da je glavni problem Milo. Kad jos uzmemo u obzir drugu stvar koja mi je bitna (osim liberalno-demokratskog unutrasnjeg uredjenja) a to su evroatlantske integracije, a imajuci u vidu da je zemlja bez problema sa SPC u Natou, a da sa Milom nema trika da udje u EU, takodje je jasno da je glavni problem Milo.
    Da nije bilo Mila, nikad ne bi ušli u NATO. Uvevši jednu tradicionalno rusofilsku zemlju u NATO, Milo je postao Saudijska Arabija istočnog Jadrana, može raditi šta hoće uključujući naravno i guranje prsta u oko SPC, diskriminaciju Srba i šta već procijeni da treba. Pogotovo što je Cg zemlja prve linije mlakog rata protiv Rusije. Šanse da na Zapadu počnu tražiti novog garanta u Cg, a zarad veće unutarnje stabilnosti, su blizu nule. Pa kriterij stabilnosti na Balkanu je izostanak masovnih grobnica. Ima li ih? Nema. Nema problema.

Lujo, spreman si za gostovanje kod Marica.
    Cestitam.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Feb 04, 2020 5:42 pm

hajde da sumiramo: milo je namestio referendum, srbi su diskriminisani, dps je hdz.

mislim ako ne vidite gde je problem ovog razmisljanja jebiga. ovo je krajnje zajebana situacija. ja veceras idem kod drugarice ciji je tata crnogorac. ono bas crnogorac. jel on drjevicevac? mislim kakve su to gluposti? moja drugarica koja je advokat napisala je komentar da dacic treba da se stidi zbog svojih izjava pa su joj zvrljali po vratima ustaska kurvo.

o cemu mi tacno pricamo? o naoruzanim ljudima kojima neko prica da im se sprema NDH? o brutalnoj policiji koja samo cek mig svog oyabuna? mislim ovo je recept za disaster. jos je dobro kako do sada sve to ide. i to sto ce milo biti glavni krivac nikome nece pomoci.

milo je kapitalizovao istorijske probleme, kopao rane i parazitirao na nacionalizmu kao svaki mali balkanski tiranin. ideja da je  lek tome jos sovinizma samo s drugim predznakom je nesto sto smo videli i na kosovu i drugde.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Feb 04, 2020 5:44 pm

rumbeando wrote:
    Utvara wrote:Учи се "матерњи", без ћирилице.    

Teško da je tako.

Ama baš svi udžbenici za 1. razred OŠ državnog izdavača su na ćirilici. Isto važi i za ostale niže razrede (izaberi odgovarajuću opciju na stranici sa donjeg linka nakon što prvo poništiš izabrani 1. razred desno). Tek od 5. razreda uvode se udžbenici na latinici koji polako postaju preovlađujući tako da u 9. ima svega par na ćirilici.

https://www.zuns.me/izdanja?f%5B0%5D=field_category%3A21&f%5B1%5D=taxonomy_catalog%3A3&f%5B2%5D=field_gender%3A129&f%5B3%5D=field_brands%3A32

Moguće je doduše da su čitanke mešovite nakon što se nauči latinica, ali korice su svakako sve vreme na ćirilici.

možda bi bilo dobro da se jedan po jedan navod o diskriminaciji fact check-uje na ovaj način, da bi i mi koji nemamo dublje uvide u CG prilike mogli da steknemo uvid o temi. naravno to podrazumeva da se ne piše napamet. prošli put kad se o diskriminaciji pisalo napamet došlo je do višegodišnjih, kako je rekao valjda Radovan Brankov, nemilih scena.

nego provukla se ovde teza da onaj ko ocenjuje Amfija mora da se odredi i o Milu. pa evo: vrlo privlačan, virilan muškarac, vođa malog ali junačkog naroda koji stenje pod srpskom čizmom. eto i ta je formalnost završena.

Last edited by Papa Lazarou on Tue Feb 04, 2020 5:48 pm; edited 2 times in total
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Tue Feb 04, 2020 5:46 pm

KinderLad wrote:A sad ovo zamislite da pise npr neki Englez a ne Srbin - nusprodukt celog ovog sranja ce biti konacni slom i poslednjih ostataka jugoslavizma u Srbiji tj medju Srbima. Al to mi tek treba malo vise vremena da objasnim. Some other time.
    Jugoslavija je stari stroj za rasrbljavanje i stvaranje novih nacija od dobivenog materijala. 
    Ovo što si napisao je strašno tužno. Ne zbog navodnog umiranja jugoslavizma u Srbiji, već zbog beznadežne irelevantnosti bilo kojeg ishoda u tome smislu.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Feb 04, 2020 5:47 pm

nema ovde ni rusa ni NATO-a niti bilo cega drugog vec samo pipirevka jednog tiranina i jednog savonarole koji je umislio da je samuilo.

_____

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Tue Nov 12, 2024 9:19 pm