Crna Gora
- Post n°51
Re: Crna Gora
Ne verujem da dole protestuju "Srbijanci", kao ni "velikosrbijanci"
- Post n°52
Gargantua wrote:https://www.autograf.hr/moj-stav-o-dukanovicevom-nasrtaju-na-spc-u-crnoj-gori/
Naravno, ali kako ti da ubediš ljude koji nisu sposobni da upotrebe elementarnu logiku i izgluglaju par podataka.
- Post n°53
doci ce ovo do novog drzavnog udara a milo nest'o!
- Post n°54
Најогавнији могући deja vu 90-их, и то са обе стране: такозваним народима је, од свих могућих, умувана најретрограднија, најнекрофилскија опција, национализам се поново, по ко зна који пут, показао као панацеја за све стварне проблеме...
Једина разлика у односу на 90-те је што су светиње замениле (вековна) огњишта, а као бајаги православље тутнуто као истинска вредност, преча од свега...
Огавна мешавина навијаштва, новокомпонованог 'крст на шофершајбни и крстим се пролазећи поред цркве' славског православља, странчарења и изнад свега неумрлог национализма предвођеног, 2020. године, мантијашима...
И - потпуни банкрот сваке политичке опције од свих које су протеклих 30-ак година имале прилику да људима понуде било какво иоле модерно решење стварних проблема, проблема од којих се живи, решење које се не би ослањало на национализме, примитивно православље, прилику да политичке неистомишљенике не сврставају по аутоматизму у присталице милошевића, туђмана, вучића, ђукановића, четнике, усташе, шиптаре, комуњаре...
Поново широм отворена - као да су икада била и затворена - врата ловцима на домаће издајнике, неистомишљенике...
Једина разлика у односу на 90-те је што су светиње замениле (вековна) огњишта, а као бајаги православље тутнуто као истинска вредност, преча од свега...
Огавна мешавина навијаштва, новокомпонованог 'крст на шофершајбни и крстим се пролазећи поред цркве' славског православља, странчарења и изнад свега неумрлог национализма предвођеног, 2020. године, мантијашима...
И - потпуни банкрот сваке политичке опције од свих које су протеклих 30-ак година имале прилику да људима понуде било какво иоле модерно решење стварних проблема, проблема од којих се живи, решење које се не би ослањало на национализме, примитивно православље, прилику да политичке неистомишљенике не сврставају по аутоматизму у присталице милошевића, туђмана, вучића, ђукановића, четнике, усташе, шиптаре, комуњаре...
Поново широм отворена - као да су икада била и затворена - врата ловцима на домаће издајнике, неистомишљенике...
_____
Dok si to smislio, na mom si visio.
Je l imamo temu na kojoj pišemo o tome koliko je Biki lepa ili može ovde?
- Guest
- Post n°55
Anđe'o wrote:Gargantua wrote:https://www.autograf.hr/moj-stav-o-dukanovicevom-nasrtaju-na-spc-u-crnoj-gori/
Naravno, ali kako ti da ubediš ljude koji nisu sposobni da upotrebe elementarnu logiku i izgluglaju par podataka.
Sve ovo ovdje rečeno sam saznao od dobrih ljudi SPC-a kojima vjerujem, kao i svojim profesorima na teološkim učilištima i autorima knjiga koje sam pročitao.
Za kraj, dragi predsjedniče Stjepane Mesiću, za “CPC” (koju ste podržali, a to vrijedi i za druge neupućene političare i javne osobe u crkvenu i religiološku problematiku), kako mi reče jedan moj prijatelj srpski vladika, ”braća Dalton & Jesse James su pobožno društvance”. To je istinska razbojnička Đukanovićeva družina.
Мислим, све је могуће ако ћеш да верујеш "добрим људима СПЦ". Такође је апсолутно све могуће ако ћеш да верујеш Милу Ђукановићу. Сад, што би човек веровао било једној било другој страни? Зар су ствари заиста бинарне?
А има и ово:
Мирно и државнички? И Александар Вучић, а у истој реченици??? Прво и пре свега - није истина. Сва медијска халабука, навијачка дивљања, сасвим објективан покушај извоза "револуције" - ништа од тога у Србији не може да се деси мимо Вучићеве воље. То можда г. Пилсел не зна, јер се по сопственом признању информише преко српских владика - али ти би требало да јако добро познајеш дотичну проблематику.Srbijanski predsjednik Vučić, ipak, nije upao u postavljenu zamku Đukanovića, mirno i državnički odmjereno je reagirao naglašavajući, da će sve uraditi da se održi mir i stabilnost u regiji.
Иначе је надасве забавно да г. Пилсел католичку цркву у Хрватској назива "нехуманом, националистичком сектом", јебе им кеву гледе усташлука, и старог и новог, итд. Све је човек дабоме у праву, ал` ту се испречила проклета балканска тараба: е да би био у праву са своје стране тарабе, одједном су ти српске владике дивни и мирољубиви, а Вучић идеал државништва? Колико год да и тзв. Апел 88 пати од истог феномена, ипак не иде у овако карикатурална искривљења.
- Post n°56
No Country wrote:Anđe'o wrote:
Naravno, ali kako ti da ubediš ljude koji nisu sposobni da upotrebe elementarnu logiku i izgluglaju par podataka.Sve ovo ovdje rečeno sam saznao od dobrih ljudi SPC-a kojima vjerujem, kao i svojim profesorima na teološkim učilištima i autorima knjiga koje sam pročitao.
Za kraj, dragi predsjedniče Stjepane Mesiću, za “CPC” (koju ste podržali, a to vrijedi i za druge neupućene političare i javne osobe u crkvenu i religiološku problematiku), kako mi reče jedan moj prijatelj srpski vladika, ”braća Dalton & Jesse James su pobožno društvance”. To je istinska razbojnička Đukanovićeva družina.
Мислим, све је могуће ако ћеш да верујеш "добрим људима СПЦ". Такође је апсолутно све могуће ако ћеш да верујеш Милу Ђукановићу. Сад, што би човек веровао било једној било другој страни? Зар су ствари заиста бинарне?
А има и ово:
Мирно и државнички? И Александар Вучић, а у истој реченици??? Прво и пре свега - није истина. Сва медијска халабука, навијачка дивљања, сасвим објективан покушај извоза "револуције" - ништа од тога у Србији не може да се деси мимо Вучићеве воље. То можда г. Пилсел не зна, јер се по сопственом признању информише преко српских владика - али ти би требало да јако добро познајеш дотичну проблематикSrbijanski predsjednik Vučić, ipak, nije upao u postavljenu zamku Đukanovića, mirno i državnički odmjereno je reagirao naglašavajući, da će sve uraditi da se održi mir i stabilnost u regiji.
Ne verujem nikome, nego sam se informisao - informiši se i ti.
Pre neko veče si izbegao razgovor kad sam napisao onoliko teksta - hoćeš sad da ti kopipestujem pa ako hoćeš opet raspravu? Mene ne zanima Garijevsko uanlajnersko podjebavanje doskočicama, nisam toliko zaludan u životu.
Rekoh - probaj da odgovoriš (sebi pre svega):
1. Kojim aktom je CPC postala autokefalna. Piše u apelu 88 intelektualaca da je autokefalna - ko i kada joj je dao autokefalnost?
2. Kako se to desila okupacija CG 1918? Ko je vodio rat? Gde su bitke? Ko je poginuo? Gde je primenjena "krvava sila"?
Nisam vernik i boli me uvo za SPC, a za Crnu Goru još više. Pišem ovo isključivo zato što sam prilično potresen Apelom 88, jer mi nije jasno kako ljudi mogu da lažu:
Latinka Perović, istoričar
Šerbo Rastoder, istoričar
Ivo Goldstein, istoričar
Husnija Kamberović, istoričar
Milivoj Bešlin, istoričar
Momir Samardžić, istoričar
Nikola Samardžić, istoričar
Živko Andrijašević, istoričar
Dragan Markovina, istoričar
Edin Omerčić, istoričar
Adnan Prekić, istoričar
Dakle, saopštenje nije pisao udbaški nepismeni žbir Marijan Rističević, pa da ne zna, nego ljudi koji su istoričari. Zašto lažu?
Ovo je najcrnji revizionizam, potpuno jednak onome koji sprovodi onaj četnički istoričar Dimitrijević. To bi trebalo da shvatiš.
- Post n°57
Anđe'o wrote:No Country wrote:
А има и ово:
Мирно и државнички? И Александар Вучић, а у истој реченици??? Прво и пре свега - није истина. Сва медијска халабука, навијачка дивљања, сасвим објективан покушај извоза "револуције" - ништа од тога у Србији не може да се деси мимо Вучићеве воље. То можда г. Пилсел не зна, јер се по сопственом признању информише преко српских владика - али ти би требало да јако добро познајеш дотичну проблематик
Pre neko veče si izbegao razgovor kad sam napisao onoliko teksta - hoćeš sad da ti kopipestujem pa ako hoćeš opet raspravu? Mene ne zanima Garijevsko uanlajnersko podjebavanje doskočicama, nisam toliko zaludan u životu.
1. Kojim aktom je CPC postala autokefalna. Piše u apelu 88 intelektualaca da je autokefalna - ko i kada joj je dao autokefalnost?
2. Kako se to desila okupacija CG 1918? Ko je vodio rat? Gde su bitke? Ko je poginuo? Gde je primenjena "krvava sila"?
Nisam vernik i boli me uvo za SPC, a za Crnu Goru još više. Pišem ovo isključivo zato što sam prilično potresen Apelom 88, jer mi nije jasno kako ljudi mogu da lažu:
Ivo Goldstein, istoričar
Edin Omerčić, istoričar
Adnan Prekić, istoričar
Dakle, saopštenje nije pisao udbaški nepismeni žbir Marijan Rističević, pa da ne zna, nego ljudi koji su istoričari. Zašto lažu?
Ovo je najcrnji revizionizam, potpuno jednak onome koji sprovodi onaj četnički istoričar Dimitrijević. To bi trebalo da shvatiš.
NCFOM, ponovio sam post, pošto možda nećeš uspeti da ga nađeš od Garijevog spama.
- Guest
- Post n°58
Мислим да си се мало превише дао у реторику. `Ође раде емоције, управо у томе и јесте проблем.Anđe'o wrote:No Country wrote:
А има и ово:
Мирно и државнички? И Александар Вучић, а у истој реченици??? Прво и пре свега - није истина. Сва медијска халабука, навијачка дивљања, сасвим објективан покушај извоза "револуције" - ништа од тога у Србији не може да се деси мимо Вучићеве воље. То можда г. Пилсел не зна, јер се по сопственом признању информише преко српских владика - али ти би требало да јако добро познајеш дотичну проблематик
Ivo Goldstein, istoričar
Edin Omerčić, istoričar
Adnan Prekić, istoričar
И Црној Гори живе неки људи који мисле да је Црна Гора српска Спарта, и неки други, који са отприлике подједнаким резонима мисле да су их Срби поробили 1918-те. И једних и других је релативно мало, а у том доста широком идентитеском простору између те две групе - живи, како може и уме, највећи број грађана Црне Горе. И како и сви грађани било чега и било где на свету - мало се мрдају ближе једнима, па се онда преливају ка другима, and so it goes. Флуидна је та ствар. А поготово у Црну Гору!
Размишљај, дакле, о тараби. Шта ти мислиш о некаквом проблем, али пре свега из визуре сопственог дворишта? Меншчини да је то једини (донекле) исправан начин.
- Guest
- Post n°59
Ма јел се ти то мени обраћаш? Оно, већ сам те пар пута питао исту ствар, одговора нема.bradilko wrote:da si fer dodao bi ovde i mila kako zbori da je kucnuo čas za obračun sa ustašama za sva vremena, rat za mir, bombardovanje dubrovnika, podrška karadžiću i mladiću itd. da si mila podržao od 97. fo 2000. razumeo bih ali posle toga to je već..
kao što onom drugom ne trebaju informacije. informisao se 90- ih i to je to. a sad evropski derbi velikana virtus- partizan!!!
- Post n°60
No Country wrote:Мислим да си се мало превише дао у реторику. `Ође раде емоције, управо у томе и јесте проблем.Anđe'o wrote:
Ivo Goldstein, istoričar
Edin Omerčić, istoričar
Adnan Prekić, istoričar
И Црној Гори живе неки људи који мисле да је Црна Гора српска Спарта, и неки други, који са отприлике подједнаким резонима мисле да су их Срби поробили 1918-те. И једних и других је релативно мало, а у том доста широком идентитеском простору између те две групе - живи, како може и уме, највећи број грађана Црне Горе. И како и сви грађани било чега и било где на свету - мало се мрдају ближе једнима, па се онда преливају ка другима, and so it goes. Флуидна је та ствар. А поготово у Црну Гору!
Размишљај, дакле, о тараби. Шта ти мислиш о некаквом проблем, али пре свега из визуре сопственог дворишта? Меншчини да је то једини (донекле) исправан начин.
Iz vizure sopstvenog dvorišta se i pitam - zašto ljudi kojima sam verovao, a od kojih neke i poznajem - lažu?
- Guest
- Post n°61
Па не значи обавезно да лажу. То да ли се Црна Гора одушевљено одрекла своје државности или је све то било под итекаквим војним притиском - то ти је једно отворено питање. Ја свакако не знам довољно да бих могао да нешто паметујем око тога. Видим да обе "историје" итекако живе међу Црногорцима. Вероватно неће бити да су једни баш потпуно у праву, док други лажу ко пси?
Гледе аутокефалности, то је сасвим лако доказиво, те си се (само?) зато толико и ухватио за то. МНЕ је покушао да ти ствар објасни из једног мало ширег угла, и није се добро провео. Не верујем ни да ћу ја бити боље среће. Дакле, Црна је Гора вековима била верска држава, при томе слободна (а за разлику од Србије, јел да). Црногорски владика можда није имао ћагу о аутокефалности, али је у пракси био суверенији од било ког Пећког патријарха. То да ти сада неки Црногорац дође и устврди да су 1918-те изгубили и државу и цркву (again, код њих је то добрим делом историје било једно те исто), са тим ти не мораш да се сложиш, али би било корисно да признаш легитимност таквог става. Или ћеш да наставиш да се држиш за легалност, ко неки, боже-ме-прости. Коштуница?
Гледе аутокефалности, то је сасвим лако доказиво, те си се (само?) зато толико и ухватио за то. МНЕ је покушао да ти ствар објасни из једног мало ширег угла, и није се добро провео. Не верујем ни да ћу ја бити боље среће. Дакле, Црна је Гора вековима била верска држава, при томе слободна (а за разлику од Србије, јел да). Црногорски владика можда није имао ћагу о аутокефалности, али је у пракси био суверенији од било ког Пећког патријарха. То да ти сада неки Црногорац дође и устврди да су 1918-те изгубили и државу и цркву (again, код њих је то добрим делом историје било једно те исто), са тим ти не мораш да се сложиш, али би било корисно да признаш легитимност таквог става. Или ћеш да наставиш да се држиш за легалност, ко неки, боже-ме-прости. Коштуница?
- Post n°62
Koko puta su staznam goldstajna napadali zbog jasenovca. mislim to su tako lake mete
Bedara je sto je lik fazon jevrej. I tako za skoro svakog na. Spisku
Mada ima tu i reakcionara, ne kazem
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°63
Inace to za pecku patrijarsiju i njenu autokefalnost misim d smo apsolvirali
Njima je pravoslavlje bilo prece i od srpstva, tj. prodali su narod radi ocuvanja neke nazovi nezavisnosti njihove
Pa i danas patrijarh mrtav ladan porucuje da treba pravoslavlje po svaku cenu sacuvati
Njima je pravoslavlje bilo prece i od srpstva, tj. prodali su narod radi ocuvanja neke nazovi nezavisnosti njihove
Pa i danas patrijarh mrtav ladan porucuje da treba pravoslavlje po svaku cenu sacuvati
- Post n°64
lol ova rasprava ima 1 jak ispredragstorski kvalitet
- Post n°65
No Country wrote:то ти је једно отворено питање
Sva su pitanja uvek otvorena.
- Post n°67
Pa njemu bitno
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°68
Slab nesto moleban ovaj danas bio
Vucko na porti kod sultana. Prioriteti jebigica
Vucko na porti kod sultana. Prioriteti jebigica
- Guest
- Post n°69
А ти ми имаш један јак пепепејски квалитет да добацујеш са галерије. So what?dr. Labrador Špegelj wrote:lol ova rasprava ima 1 jak ispredragstorski kvalitet
- Post n°70
mne nije ništa objasnio oko autokefalnosti. to je proglasio kralj nikola 1905. u parlamentu. vladika je imao i titulu egzarh pećke patrijaršije.No Country wrote:Па не значи обавезно да лажу. То да ли се Црна Гора одушевљено одрекла своје државности или је све то било под итекаквим војним притиском - то ти је једно отворено питање. Ја свакако не знам довољно да бих могао да нешто паметујем око тога. Видим да обе "историје" итекако живе међу Црногорцима. Вероватно неће бити да су једни баш потпуно у праву, док други лажу ко пси?
ogromna većina 1918. je bila za ujedinjenje, ogromna. srpska vojska je dočekivana kao oslobodilačka a ne kao okupatorska. vlada crne gore je kapitulirala valda 15.
i zelenaši i bjelaši su bili za ujedinjenje.
- Post n°71
No Country wrote:Дакле, Црна је Гора вековима била верска држава, при томе слободна (а за разлику од Србије, јел да).
eto to je ta grtaličko kenjadanska faktografija.
državi koja je stekla nezavisnost i međunarodno priznanje 1878 i trajala do 1918 on pretvara 40 godina državnosti u vekove...
s kakvim se neotesanim mentolom i lažovom ovde preganja ceo forum, da li je normalno.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°72
Mr.Pink wrote:Koko puta su staznam goldstajna napadali zbog jasenovca. mislim to su tako lake mete
priznaj da ga sapunjaš na azema, znamo se
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°73
Nije Crna Gora bila verska država, već je vladika bio gospodar. Takođe, ne znam šta znači bila je slobodna? Nezavisna, kao i Srbija, postala je 1878.
- Guest
- Post n°74
u toj jednačini je sve pogrešno
i crna gora kao država i spc kao crkva i debeovci kao popovi i ratni zločinci kao državnici i narod kao retardi i dijaserci kao proliv običan i forum koji hrabri retarde i pičketine od forumaša koje se snebdivaju da oteraju u 3-4 kurca par mrmota koji su sebi dali pravo na monopol
marš u pičku lepu materinu retardiranu
i crna gora kao država i spc kao crkva i debeovci kao popovi i ratni zločinci kao državnici i narod kao retardi i dijaserci kao proliv običan i forum koji hrabri retarde i pičketine od forumaša koje se snebdivaju da oteraju u 3-4 kurca par mrmota koji su sebi dali pravo na monopol
marš u pičku lepu materinu retardiranu
- Post n°75
Pa bila je faktički slobodna mnogo dulje. Tako da je dvostruko neumjesno da pjeniš i ideš u ličnu ravan: jer je neumjesno po sebi; i jer pjeniš, a u krivu si.Kondo wrote:No Country wrote:Дакле, Црна је Гора вековима била верска држава, при томе слободна (а за разлику од Србије, јел да).
eto to je ta grtaličko kenjadanska faktografija.
državi koja je stekla nezavisnost i međunarodno priznanje 1878 i trajala do 1918 on pretvara 40 godina državnosti u vekove...
s kakvim se neotesanim mentolom i lažovom ovde preganja ceo forum, da li je normalno.
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.