No Country wrote: William Murderface wrote:
Evo opet, ja u klin ti u plocu. Ne mozes sve citati kroz "srbovanje", budi ekapert sto puta, ne razumes cemu ono u ovom konkretnom slucaju sluzi. Svi sagovornici su ti dobronamerno skrenuli paznju na uzrok cele stvari - a taj uzrok je Milov zakon kojim se diskrimise SPC. Na to si odmahnuo rukom i rekao - heh, diskriminacija, znam ja tu velikosrpsku pricu. Onda insistiras na tome da CG patlament ima "pravo" da donese kakav god zakon hoce. Pa ne, sori, ali nema. Nijedan nema - osim ako nisi u fazonu tiranije vecine. A posebno nema onaj koji u sustini tankom vecinom uspeva vec 20 godina da vlada podeljenom zemljom.
Ovaj apel ti se svidja for all the wrong reasons - jer peva pesmicu koju ti najbolje obozavas - velikosrpstvo, itd. Ali upravo zato je pogresan - on sluzi tome da nesto drugo (cinicnu elitnu politiku, sto rece Utvara) zamaskira u jezik iz devedesetih i tragediju ponovi kao farsu. Bukvalno jedan covek, pomenuti Beba, upravlja i Milovom i Vucicevom propagandnom masinerijom. On stoji i iza ovog apela i iza talking heads koji se pojavljuje na Pinku i Hepiju da seru o kukavnom srpstvu ugasenom. Bukvalno prisustvujemo marionetskoj predstavi.
По шести пут: причао сам искључиво о тзв. апелу, и још мало више о реакцијама на тзв. апел. При томе се нисам либио ни да кажем шта мислим о појединим
овдашњим реакцијама, и мислим да је то твој основни проблем. А јебе ми се живо за Мила Ђукановића и његову кнежевину, а још и знатно живље за СПЦ. Јебе ми се и за Бебу Поповића, а понешто и за светоназор који политичке и друштвене процесе, и то оне сада већ поприлично дугог трајања, види као искључиво кулоарске марифетлуке и заверологију. Е, ал више није ДБ, сада је Беба, сада смо факин апдејтовали наше разумевање света?
Ствар је врло проста: Србијом је опет задувао познати ветар, па се мало развигорио и овим забаченим форумом. Та ствар има своје законитости, узроке и иконографију, и сасвим објективно представља основни друштвени проблем, управо онај који не да Србији да се коначно изглави из живог блата 90-тих, и коначно закорачи у то нешто ново. То јесте пртљаг 90-тих, а са тим се багажом не излази из рупе. Него си осуђен на вечито понављање. То је та прича, и мада јесте донекле забавно за све оптуживати емигрантски сломљени сат - ја ипак мислим да је много корисније позабавити се произвођачима дотичног ветра, дакле медијима и онима који их контролишу, затим навијачима, властима и опозицијом, итд., има то све свој ред и смисао, овде се окупљају паметни људи који познају механизам, да не идем сад у баналије. Да, ја не сумњам да је иза свега веома цинична политика изузетно мале групе људи која чини све да би продужила власт т.ј. лиценцу на пљачку - али је
метод производња кризе, подјаривање национализма, дестабилизација околних држава. Дакле - 90-те. Мрднуло се није. И не зато што то мени когнитивно одговара - не одговара ми уопште, ни на који начин - него зато што никада нису били принуђени да измишљају било шта ново, ова ствар проверено ради. И ту се опет враћамо на оно што тебе заиста жуља: it works on your watch. And among your friends.