Beograd
- Post n°401
Re: Beograd
Ali da se vratim na omiljeniju temu. Setio sam se da u Beogradu postoji npr Lješka ulica. Pa postoji Carigradska. Pa postoji Sredačka. Zašto je, u tom svetlu, problem da postoji i Mostarska ili Sarajevska meni je misterija.
- Post n°402
malo prostora za diskusiju, bas niko ne misli da treba menjati imena tih ulica.Mór Thököly wrote:Ali da se vratim na omiljeniju temu. Setio sam se da u Beogradu postoji npr Lješka ulica. Pa postoji Carigradska. Pa postoji Sredačka. Zašto je, u tom svetlu, problem da postoji i Mostarska ili Sarajevska meni je misterija.
takodjer, licna karta ne mora da se menja, ali saobracajna mislim da mora, kad ti se to desi
_____
????
- Guest
- Post n°403
Ништа, подсетићу те када се будеш пробудио упишан.Erős Pista wrote:Nemam pojma sta si hteo da kazes, ali dobro.
- Guest
- Post n°404
Erős Pista wrote:buffalo bill wrote:Pregruba je ta podela na politiku i osvetu (koja ispada nepolitička), uopšte mi ne leži taj argument.
Naravno da osveta nije nepoliticka, ali nije sredstvo politicke borbe (kojoj se, ako je retroaktivno procenimo kao pravednu, svasta moze oprostiti). Ima puno primera slavljenja politickih atentatora i atentata, ali - osvete? Samo osvete? Name one.
Mislim, ima neceg potpuno bizarnog u ovoj ideji.
Sogomon Tehlirian je u Berlinu 1921. ubio Talat pašu, bivšeg osmanskog velikog vezira i u suštini kreatora osmanskog genocida nad Jevrejima. Nije ni po čemu drugom poznat osim kao atentator - osvetnik (ako je to bitno).
2017. je u Marseju jedan manji trg dobio njegovo ime. I to u stranoj zemlji, kao "osvetnik-ubica" mimo nekakve "državne agende", ubio bivšeg političara koji u trenutku smrti nije bio na poziciji moći nego de facto izbeglica. Inače je deo života proveo u Srbiji, ima ovde par crtica o njemu.
- Guest
- Post n°405
Da ponovim da sam ja "nazivski originalista" tj da imena ulica treba da ostanu onakva kakva im je u početku nadenula ona ekipa koja ih je pravila, uz razumljivu toleranciju za prigodnu fleksibilnost datu budućim generacijama.
- Post n°406
Ne, u sustini, iskristalisao sam stav - 90% stvari koje ova ekipa radi je trolovanje, pa tako i ovo. Tako da "jednog dana" treba i ove promene imena ulica imati u vidu.
- Post n°407
Једну ствар, на ту тему, бих похвалио код Досовске власти овде. Прекрстили су месне заједнице онако како их народ зове. Тј бар пола. Јесте, мз Жарко Зрењанин је од претходне мешње, али је око истоимене улице, која се раније звала Швапска. Никола Тесла је око истоимене школе (која више није ту) и улице (јесте), и то је легло и сви знају где је. Вељко Влаховић, по булевару... хм, то би требало да се зове Багљаш. Доситеј Обрадовић, око истоименог трга, нико не зове тако - сам трг се зове Леснина (по згради, на којој је био огроман логотип, жути круг) а јужна половина те мз је Шећерана (која више не ради, купила је Викторија па се и она распала). Сава Ковачевић исто, то сви зову Мужљанска колонија.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°408
Ma naravno. Ovima su samo pare bitne i tu ih treba bosti. Njihov najveći uspeh je propagandni - još uvek su lopovi "žuti".
Et Mor.
Et Mor.
- Post n°409
buffalo bill wrote:Erős Pista wrote:
Naravno da osveta nije nepoliticka, ali nije sredstvo politicke borbe (kojoj se, ako je retroaktivno procenimo kao pravednu, svasta moze oprostiti). Ima puno primera slavljenja politickih atentatora i atentata, ali - osvete? Samo osvete? Name one.
Mislim, ima neceg potpuno bizarnog u ovoj ideji.
Sogomon Tehlirian je u Berlinu 1921. ubio Talat pašu, bivšeg osmanskog velikog vezira i u suštini kreatora osmanskog genocida nad Jevrejima. Nije ni po čemu drugom poznat osim kao atentator - osvetnik (ako je to bitno).
2017. je u Marseju jedan manji trg dobio njegovo ime. I to u stranoj zemlji, kao "osvetnik-ubica" mimo nekakve "državne agende", ubio bivšeg političara koji u trenutku smrti nije bio na poziciji moći nego de facto izbeglica. Inače je deo života proveo u Srbiji, ima ovde par crtica o njemu.
Okej, da, ovo bi zaista bila paralela.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°410
Mór Thököly wrote:Ne, u sustini, iskristalisao sam stav - 90% stvari koje ova ekipa radi je trolovanje, pa tako i ovo. Tako da "jednog dana" treba i ove promene imena ulica imati u vidu.
Ma to se podrazumeva.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°411
Janko Suvar wrote:meni je deda pricaopostoji verzija (ne znam koliko je tacna) da je taj deo esktremno desne emigracije, radio za ekstremno levu vlast u zemlji kad ubio Pavelica
ja bih nakon bavljenja francuskom emigracijom bio spreman da poverujem u ovo. zapravo za to postoji isto toliko dokaza kao i za tvrdnju da je muceni blagoje upucao pavelica.
na kraju krajeva beograd je imao imena ulica po ljudima koji su se obracunali sa ustastvom. ovo je impotentno cetnicko prenemaganje da su eto i oni nesto uradili nekada.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°413
No Country wrote:Ма типична четничка посла. Ни да га убије није умео како треба.
Закачило и Амере касније. Ено Реган преживео, Ленон није.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°414
Društvenim mrežama se vrlo brzo proširila fotografija koja prikazuje grafit na zidu stambene zgrade u Sarajevskoj ulici na kojem piše "Sarajevska bre!".
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°416
Ubrzo će to neko i da dopiše.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°417
Dobar je onaj thread na tviteru, osim onog dela gde neki padobranac pise kako su Tehliriani u Valjevu morali da menjaju prezime jer Turci. Tehliriana jos uvek ima u Valjevu pod oridjinale prezimenom.buffalo bill wrote:
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Guest
- Post n°418
Марсељ има огромну јерменску имигрантску заједницу. То је као да Срби у Чикагу направе споменик Дражи.
- Post n°419
Мало је незгодно закуцати се у једном времену. Да су тако остали оригинални називи већина би данас била бесмислена.buffalo bill wrote:Da ponovim da sam ja "nazivski originalista" tj da imena ulica treba da ostanu onakva kakva im je u početku nadenula ona ekipa koja ih je pravila, uz razumljivu toleranciju za prigodnu fleksibilnost datu budućim generacijama.
Ја бих пошао од другог смера.
Поделио бих називе у више категорија, нпр стални назив, наредних 100, наредних 50 година. (са тим да могу и да продуже мандат).
Реално неки ликови су били великани у своје време али свако време носи доста таквих заслужних.
Онда се лакше може планирати и мењати називе.
- Post n°420
Sotir wrote:Да су тако остали оригинални називи већина би данас била бесмислена.
Sta fali? Svrha naziva ulice je u tome da znamo na koju ulicu mislimo kad je pomenemo.
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°421
Sotir wrote:Мало је незгодно закуцати се у једном времену. Да су тако остали оригинални називи већина би данас била бесмислена.
Не постоје оригинални називи улица, или бар не треба да постоје. Све се улице зову по нечем што се већ зове.
Иначе, то што кажеш има неког смисла, негде има тај обичај да се улица преименује кад се више нико не сећа по чему се то зове. Тако нека комисија у Лос Ангелису сваких десетак година састави списак таквих имена, и у првих пет се увек нађе Непоулиан стрит, ака Наполеонова.
_____
- Post n°422
No Country wrote:Марсељ има огромну јерменску имигрантску заједницу. То је као да Срби у Чикагу направе споменик Дражи.
Istina.
_____
- Post n°423
Да ли сва имена која нама данас битна треба да буду вечно закуцана?ficfiric wrote:Sotir wrote:Да су тако остали оригинални називи већина би данас била бесмислена.
Sta fali? Svrha naziva ulice je u tome da znamo na koju ulicu mislimo kad je pomenemo.
Примера ради, да ли можемо да ставимо у исту раван Стефана Немању, краља Милутина, цара Душана, деспота Стефана, Милоша Обреновића, краља Милана, Карађорђа, Петра првог, Александра, Тита, Ђинђића?
Не, свако има свој значај.
- Post n°424
Za imenovanje ulica treba razviti neki numericko simbolski sistem. Zamisljam neke Romulijance kako dolaze na Zemlju i citaju rasprave dal funkcionalni komad javnog prostora treba da bude oznacen po ubici ustase ili toponimu u Zagorju.
- Post n°425
Nađemo se na uglu Maršala Tolbuhina i General Ždanove? Koliko Beograđana zna gde je to?