rumbeando wrote:Filipenko wrote:Ako si isla u skolu pre raspada zemlje, znala bi da je hrvatsko-srpski zvanicno, sluzbeno ime jezika kojim se govorilo na teritoriji Socijalisticke Republike Hrvatske
Netačno, u Hrvatskoj se po ustavu govorio hrvatski književni jezik koji se nazivao hrvatskim ili srpskim.
Ustav Socijalističke Republike Hrvatske iz 1974, član 138:
U Socijalističkoj Republici Hrvatskoj u javnoj je upotrebi hrvatski književni jezik – standardni oblik narodnog jezika Hrvata i Srba u Hrvatskoj, koji se naziva hrvatski ili srpski.
Dobro, i ako ja taj jezik nazivam srpskim, kako tvoje pisanije potire to? Zapravo, ovim potvrdjujes da sam u pravu - to jeste srpski jezik, a kako ga Hrvati zovu, to je do njih.
Drugo, ne moramo se drzati ustava kao pijan plota.
Trece, ovakve stvari su nesto sto se ne moze tek tako promeniti ne znam kakvim clanovima i odredbama bilo kakvog zakona ili ustava. Mogu i Australijanci od sutra svoj jezik da nazovu australskim, niko im nece sasvim verovati.
Cetvrto, nemam nista protiv srpskohrvatskog. Stavise, nametnuo bih ga od Triglava do Djevdjelije. Osim Crnim Orcima, njima samo cist srpski i samo cirilica.