Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Informer

Bleeding Blitva

Informer - Page 31 Empty Re: Informer

Post by Bleeding Blitva Fri Feb 10, 2023 4:50 pm

Filipenko wrote:Ako si isla u skolu pre raspada zemlje, znala bi da je hrvatsko-srpski zvanicno, sluzbeno ime jezika kojim se govorilo na teritoriji Socijalisticke Republike Hrvatske, koja se uglavnom poklapa sa danasnjom teritorijom nezavisne drzave Hrvatske. Jesu li Hrvati promenili jezik ili progovorili nekom iskonskijom verzijom jezika kojim su govorili jos otkad im je Vuk darivao najlepsi dar, a oni otvarali Jugoslovensku akademija nauka i umjetnosti u Zagrebu?

Trebala sam povuć uču za rukav i reći da mi napiše u đačku knjižicu 'derivat srpskog' uz ocjenu iz jezika Informer - Page 31 286371741

_____
    my goosebumps have goosebumps
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Feb 10, 2023 4:57 pm

Tema za Robi K.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Feb 10, 2023 5:10 pm

Mislim, kako god ga zvali, jedini koji ovde govore 100% svojim jezikom su hercegovci. Svi ostali su morali pomalo, a neki pomnogo, da ga "nauče".
    паће

Post by паће Fri Feb 10, 2023 5:18 pm

Mór Thököly wrote:Mislim, kako god ga zvali, jedini koji ovde govore 100% svojim jezikom su hercegovci. Svi ostali su morali pomalo, a neki pomnogo, da ga "nauče".

Као и педесетак стотинак села по Војводини... свако својим.

Мада, ако могу да изнесем лични утисак... Једном пред новака купујем јелку на пијаци, од неког типа из околине Ариља. било ми криво што нисам имао ништа више да купим, само да га мало још слушам како говори. Каква економија израза, с каквим је минималним бројем добро пробраних речи рекао све што је хтео... ма чудо.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Feb 10, 2023 6:12 pm

Pa oni su negde istocna granica tog jezika. Na zapadnoj strani recimo Brač
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Fri Feb 10, 2023 6:15 pm

Mór Thököly wrote:Pa oni su negde istocna granica tog jezika. Na zapadnoj strani recimo Brač
    A ca, a ca, ca kažu Bracanina 2?
    Pardon, Broocanina.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Feb 10, 2023 6:17 pm

Ne ne, slušao sam kako pričaju stariji. I to je hercegovački/zahumski
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Fri Feb 10, 2023 6:18 pm

Mór Thököly wrote:Ne ne, slušao sam kako pričaju stariji. I to je hercegovački/zahumski
    Ima tu više slojeva, jugoistočni dio otoka, Sumartin i okolica su naseljeni iz BiH.

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Feb 10, 2023 6:20 pm

Ferenc Puskás wrote:
    Mór Thököly wrote:Ne ne, slušao sam kako pričaju stariji. I to je hercegovački/zahumski
    Ima tu više slojeva, jugoistočni dio otoka, Sumartin i okolica su naseljeni iz BiH.

Pa dobro, cak to ni nema neke veze sustinski. Al sad moram da pogledam/da se prisetim odakle to tacno bese...
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Fri Feb 10, 2023 6:45 pm

Povaljski prag, u originalu bosančicom Informer - Page 31 1844795956  .

J A Z [’ MAIJSTR ’ IM E IM I] R A D O N -
    -J A [S’jZD A H ’ S ’JA V [R ]A T A [BOGA ]
    GOSPOD A R AD I I D A B U D U [CES ]T ’N IK
    [JA SE]J CR [’]K [ ’]V I

C R fJK Y SVETAGO IO A N A K N E -
    -Z ’ BREC ’KO V LO Z l SE B Y T I
    C [E ]S T ’N IK ’ JEJ I D A ZEM LE U N -
    -JU [PO K ]O N ’CU

_____
    Filipenko

Post by Filipenko Fri Feb 10, 2023 7:12 pm

Bleeding Blitva wrote:
    Filipenko wrote:Ako si isla u skolu pre raspada zemlje, znala bi da je hrvatsko-srpski zvanicno, sluzbeno ime jezika kojim se govorilo na teritoriji Socijalisticke Republike Hrvatske, koja se uglavnom poklapa sa danasnjom teritorijom nezavisne drzave Hrvatske. Jesu li Hrvati promenili jezik ili progovorili nekom iskonskijom verzijom jezika kojim su govorili jos otkad im je Vuk darivao najlepsi dar, a oni otvarali Jugoslovensku akademija nauka i umjetnosti u Zagrebu?

Trebala sam povuć uču za rukav i reći da mi napiše u đačku knjižicu 'derivat srpskog' uz ocjenu iz jezika Informer - Page 31 286371741

Pa sta si trebala/tribala ne znam, ali Hrvati zaista ne pricaju svojim jezikom. Mozete vi zvati svoj srpski jezik kako god zelite, ali to prosto nije hrvatski jezik.

Hrvatski jezik je standardizirana varijanta srpskohrvatskoga jezika kojom uglavnom govore Hrvati.

Inace, ja bih oslobodio dalmatinski jezik i dalmatinsku osobenost neizdrzivog pritiska hrvatskog. Oni zasluzuju da budu za sebe, da dalmatinska lisnica ostaje u dalmatinskom dzepu, a ne da se Zagrebi i Karlovci grade od njihovih para.
    Notxor

Post by Notxor Fri Feb 10, 2023 7:18 pm

Lisnica je klasičan hrvatski. Takulin bi trebalo da je dalmatinski

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    kapetanm

Post by kapetanm Fri Feb 10, 2023 7:21 pm

A šlajpik?
    Notxor

Post by Notxor Fri Feb 10, 2023 7:24 pm

Šlajpik i zvuči kao nemački - dalmatinski je više venecijanski.
    Uostalom, ispraviće me prisutni Dalmoši.

_____
    kondo

Post by kondo Fri Feb 10, 2023 7:31 pm

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Notxor

Post by Notxor Fri Feb 10, 2023 7:38 pm

Perfektno!

_____
    паће

Post by паће Fri Feb 10, 2023 7:38 pm

Notxor wrote:Šlajpik i zvuči kao nemački - dalmatinski je više venecijanski. млетачки.

Звучи немачки ал' ми је етимологија нејасна. Кад кренем да је тражим, почне да ми избацује чланке о дефиницији етимологије Informer - Page 31 3274312807 .

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    rumbeando

Post by rumbeando Fri Feb 10, 2023 8:06 pm

Filipenko wrote:Ako si isla u skolu pre raspada zemlje, znala bi da je hrvatsko-srpski zvanicno, sluzbeno ime jezika kojim se govorilo na teritoriji Socijalisticke Republike Hrvatske

Netačno, u Hrvatskoj se po ustavu govorio hrvatski književni jezik koji se nazivao hrvatskim ili srpskim, a u Srbiji srpskohrvatski, koji se naravno piše bez crtice.

Ustav Socijalističke Republike Hrvatske iz 1974, član 138:
    U Socijalističkoj Republici Hrvatskoj u javnoj je upotrebi hrvatski književni jezik – standardni oblik narodnog jezika Hrvata i Srba u Hrvatskoj, koji se naziva hrvatski ili srpski.

Imaš ovde sken službenog lista tj. kako se u Hrvatskoj zove, Narodnih novina, s tim ustavom:
    https://pdfcoffee.com/ustav-socijalisticke-rh-1974-pdf-free.html (22. strana po numeraciji u čitaču, 131. po numeraciji na stranama)

Ustav Socijalističke Republike Srbije iz 1974, član 146:
    U Socijalističkoj Republici Srbiji ravnopravni su jezici naroda i narodnosti i njihova pisma.

Ustav Socijalističke Republike Srbije iz 1974, član 240:
    Državni organi i organizacije koje vrše javna ovlašćenja vode postupak na srpskohrvatskom jeziku.

Ceo ustav dostupan ovde:
    https://www.digitalna.nb.rs/view/URN:NB:RS:SD_3F0B9AA81525A33BBB609181739FB1F4 (član 146 na 42. strani po numeraciji u čitaču, tj. 87. strani po numeraciji na stranama, a član 240 na 58. strani po numeraciji u čitaču, tj. 116. strani po numeraciji na stranama)
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Feb 10, 2023 8:12 pm

Ferenc Puskás wrote:Povaljski prag, u originalu bosančicom Informer - Page 31 1844795956  .

J A Z [’ MAIJSTR ’ IM E IM I] R A D O N -
    -J A [S’jZD A H ’ S ’JA V [R ]A T A [BOGA ]
    GOSPOD A R AD I I D A B U D U [CES ]T ’N IK
    [JA SE]J CR [’]K [ ’]V I

C R fJK Y SVETAGO IO A N A K N E -
    -Z ’ BREC ’KO V LO Z l SE B Y T I
    C [E ]S T ’N IK ’ JEJ I D A ZEM LE U N -
    -JU [PO K ]O N ’CU

Fora je u tome sto su svi Sloveni/Slaveni do jako kasno, skoro do 9.veka govorili dijalekte jednog jezika. To se kod germanskih jezika raspalo skoro hiljadu godina ranije. Sto se i vidi.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Feb 10, 2023 8:17 pm

Filipenko wrote:
    Bleeding Blitva wrote:

Pa sta si trebala/tribala ne znam, ali Hrvati zaista ne pricaju svojim jezikom. Mozete vi zvati svoj srpski jezik kako god zelite, ali to prosto nije hrvatski jezik.

Hrvatski jezik je standardizirana varijanta srpskohrvatskoga jezika kojom uglavnom govore Hrvati.

Inace, ja bih oslobodio dalmatinski jezik i dalmatinsku osobenost neizdrzivog pritiska hrvatskog. Oni zasluzuju da budu za sebe, da dalmatinska lisnica ostaje u dalmatinskom dzepu, a ne da se Zagrebi i Karlovci grade od njihovih para.

Sta ti ima da ih oslobadjas, oslobodili su se sami

https://www.rijekadanas.com/cakavski-sluzbeno-priznat-kao-jezik/?fbclid=IwAR3ctiwxQ16TQN2O36cB1YAjfaWEiRJVtEqiFzGdRHqzRlmZaogZS7w9Wt0
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Fri Feb 10, 2023 8:32 pm

Filipenko wrote:Inace, ja bih oslobodio dalmatinski jezik i dalmatinsku osobenost neizdrzivog pritiska hrvatskog. Oni zasluzuju da budu za sebe, da dalmatinska lisnica ostaje u dalmatinskom dzepu, a ne da se Zagrebi i Karlovci grade od njihovih para.
    To! I da darujemo Bugarima ove što i posle 150 godina nisu naučili pravilno da govore srpski:

Princeza na semku od papriku

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Fri Feb 10, 2023 8:36 pm

Ferenc Puskás wrote:A ca, a ca, ca kažu Bracanina 2?
    Pardon, Broocanina.
    “Nije moj red da platim”.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Feb 10, 2023 9:14 pm

Vilmos Tehenészfiú wrote:
    Filipenko wrote:Inace, ja bih oslobodio dalmatinski jezik i dalmatinsku osobenost neizdrzivog pritiska hrvatskog. Oni zasluzuju da budu za sebe, da dalmatinska lisnica ostaje u dalmatinskom dzepu, a ne da se Zagrebi i Karlovci grade od njihovih para.
    To! I da darujemo Bugarima ove što i posle 150 godina nisu naučili pravilno da govore srpski:

Princeza na semku od papriku

Pa to je srpski problem, sto ne standardizujemo lepo moravski srpski i gotovo.
    Bleeding Blitva

Post by Bleeding Blitva Sat Feb 11, 2023 1:11 am

Filipenko wrote:
    Bleeding Blitva wrote:

Božemiprosti internalizirat ću podcast velebit Informer - Page 31 3274312807 Informer - Page 31 1233199462

Btw takuin za lisnicu, a Bračani će recimo imati zmiju u takuinu Informer - Page 31 1233199462

_____
    my goosebumps have goosebumps
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat Feb 11, 2023 1:36 am

Btw, Karlovac se gradi?

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 1:42 pm