When one individual inflicts bodily injury upon another such that death results, we call the deed manslaughter; when the assailant knew in advance that the injury would be fatal, we call his deed murder. But when society places hundreds of proletarians in such a position that they inevitably meet a too early and an unnatural death, one which is quite as much a death by violence as that by the sword or bullet; when it deprives thousands of the necessaries of life, places them under conditions in which they cannot live – forces them, through the strong arm of the law, to remain in such conditions until that death ensues which is the inevitable consequence – knows that these thousands of victims must perish, and yet permits these conditions to remain, its deed is murder just as surely as the deed of the single individual; disguised, malicious murder, murder against which none can defend himself, which does not seem what it is, because no man sees the murderer, because the death of the victim seems a natural one, since the offence is more one of omission than of commission. But murder it remains.No Country wrote:Ако одређену популацију системски доводиш до ивице самоубиства - онда је то наравно злочин. Осим Газе, слабо ми шта пада на памет…?
Kapitalizam 101
- Post n°926
Re: Kapitalizam 101
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Guest
- Post n°927
Тај “пролетеријат” који је на рубу егзистенције можда постоји негде у Кини и Бангладешу, али свакако не у друштвима у којима је неки облик еутаназије легализован. Мислим да причамо о сасвим непостојећем проблему.
- Post n°928
Dobro, sad pokusao da se ubacis u cipile ljudi koji pored ciste fizičke gladi na stranu, trpe mozda i npr psihičke i društvene pritiske oko toga sta bi i kako bi trebalo da zive, da li uspešni tj ostvareni u onom sto se očekuje od njih. Da li ce njihove part time poslove pojesti ai ili krah trzista, ili kako se osećaju dok, secas se izvestaj kanadske policije, nikada nece imati svoj krov nad glavom u vlasništvuNo Country wrote:Тај “пролетеријат” који је на рубу егзистенције можда постоји негде у Кини и Бангладешу, али свакако не у друштвима у којима је неки облик еутаназије легализован. Мислим да причамо о сасвим непостојећем проблему.
_____
Pristalica krvne osvete
- Guest
- Post n°929
Јесте, пропаде Канада, гладује. И у Шведској, чујем, има проблема?
- Post n°930
Ne znam dal si vise mentalno hendikepiran, ili kmetovski utemeljen, al bar sam probaoNo Country wrote:Јесте, пропаде Канада, гладује. И у Шведској, чујем, има проблема?
_____
Pristalica krvne osvete
- Post n°931
Splitovacu vas.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°932
Erős Pista wrote:Splitovacu vas.
Nakon splitovanja :pace:
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°933
Ja sam ja, a ti si kriminal!
_____
Gdje punac drži pive?
- Guest
- Post n°934
Будала седи код маме и тате на стану и храни и диже светску револуцију, да ослободи изнемогле канадске пролетере који умиру од глади! На Интернету, дабоме, који такође плаћају мама и тата.disident wrote:Ne znam dal si vise mentalno hendikepiran, ili kmetovski utemeljen, al bar sam probaoNo Country wrote:Јесте, пропаде Канада, гладује. И у Шведској, чујем, има проблема?
Е, тако, Пишта, сад слободно кажи “вас”, нану ли ти безобразну.
- Post n°935
Ja ne znam statistike za siromastvo u Ontariju, ali broj ljudi koji na lokalnim fejsbuk grupama moli za pomoc u hrani do sledece plate/benefit cheka, je nezanemarljiv.
_____
you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
- Post n°936
https://www.cbc.ca/news/canada/food-bank-use-highest-in-canadian-history-hunger-count-2023-report-1.7006464lalinea wrote:Ja ne znam statistike za siromastvo u Ontariju, ali broj ljudi koji na lokalnim fejsbuk grupama moli za pomoc u hrani do sledece plate/benefit cheka, je nezanemarljiv.
_____
Pristalica krvne osvete
- Post n°937
Zanimljiv trend, nezaposlenost opada, a posete narodnim kuhinjama rastu. Reklo bi se da je udeo onih koji rade za kikiriki sve veći.
https://fbcblobstorage.blob.core.windows.net/wordpress/2023/10/hungercount23-en.pdf (strana 33)
https://fbcblobstorage.blob.core.windows.net/wordpress/2023/10/hungercount23-en.pdf (strana 33)
- Post n°938
Ili da su cene recimo zivotnog prostora otisle u nebo. I jos neke.
- Post n°939
svugde u svetu dobar deo prekarijata vuče neku prehladu pa zato ide na katlanku a posle na dremkić ispod mosta
First They Got Long Covid. Then, It Made Them Homeless
It's estimated that millions of Americans have developed chronic illness as a result of Covid-19 infection.
For some — especially those in the gig economy — it's made them unable to support themselves
_____
Hong Kong dollar, Indian cents, English pounds and Eskimo pence
- Guest
- Post n°940
Сада треба да објашњавам разлику између food banks и глади… Наравно да има сиротиње, и наравно да људи користе сваку помоћ која им је доступна. Али је то неизрециво далеко од “системског изгладњивања пролетријата”, терања у самоубиство и осталих небулозних конструкција. Ово је и даље богата земља, и са солидним социјалним програмима. Сама идеја да из маминог и татиног поткровља крећеш да исправљаш неправде по Канадама је сасвим, сасвим будаласта.
- Post n°941
Ima dosta ljudi i na Zapadu koji i oko svoje 30te zivi kod roditelja. Hocu da kazem, ima ih mnogo vise nego pre recimo 35-40 godina. Znam for a fact, kako god smesno zvucalo, i u 1 Svedskoj prica o tome.
- Post n°942
Nektivni Ugnelj wrote:Ili da su cene recimo zivotnog prostora otisle u nebo. I jos neke.
To i znači "raditi za kikiriki", kad ne možeš da pokriješ skromne troškove života.
- Guest
- Post n°943
Ма наравно. Радничка класа се претвара у прекаријат, средњи слој се истањује, млади све мање раскидају јер не могу да плаћају целу кирију… наравно да је постиндустријски капитализам пљачка и превара и уништавање планете. Но нисмо причали о томе него о еутаназији. Идеја да “капитализам” жели да еутаназира читав друштвени слој или генерацију… је савршено несувисла.
- Post n°944
Капитализам, цео? Па не баш цео... једна мала група...
Заверетлук на страну, има нечег у томе што се прича врти већ месецима, у овом или оном облику. Но, имамо два извора информација - статистике наше дике, и интернет. Све мој до мојега.
А да, и званична саопштења.
Заверетлук на страну, има нечег у томе што се прича врти већ месецима, у овом или оном облику. Но, имамо два извора информација - статистике наше дике, и интернет. Све мој до мојега.
А да, и званична саопштења.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°945
No Country wrote:Ма наравно. Радничка класа се претвара у прекаријат, средњи слој се истањује, млади све мање раскидају јер не могу да плаћају целу кирију… наравно да је постиндустријски капитализам пљачка и превара и уништавање планете. Но нисмо причали о томе него о еутаназији. Идеја да “капитализам” жели да еутаназира читав друштвени слој или генерацију… је савршено несувисла.
_____
Pristalica krvne osvete
- Post n°946
Nisi razumeo - ne mora uopste da zeli. Dovoljno je da sa jedne strane imas populaciju koju sistem ignorise ili ne pomaze dovoljno, a sa druge eutanaziju kao opciju. I onda dobijes ovo, da neko od 28god hoce da umre jer joj je doktor rekao "nema pomoci". Jedan doktor, u jednom zdravstvenom sistemu.No Country wrote:Ма наравно. Радничка класа се претвара у прекаријат, средњи слој се истањује, млади све мање раскидају јер не могу да плаћају целу кирију… наравно да је постиндустријски капитализам пљачка и превара и уништавање планете. Но нисмо причали о томе него о еутаназији. Идеја да “капитализам” жели да еутаназира читав друштвени слој или генерацију… је савршено несувисла.
Ovo je meni skroz ok opcija
"[size=32]In February, the 93-year-old former Dutch Prime Minister Dries van Agt and his wife [/size][size=32]died hand in hand[/size][size=32] by euthanasia."[/size]
[size=32]Ali ovo za ovu devojku nije "non of our business " slucaj, jer je zdravstveni sistem duzan da se bori za nju i sa njenom bolescu. Ne pricamo o terminalnoj dijagnozi i neizdrzivim fizickim bolovima. [/size]
[size=32]I u Kanadi su se pojavili vrlo cudni slucajevi zahteva za eutanaziju. Ono sto je meni apsurd totalni je sto zahtev za psilocibin terapiju (koji moze legalno da se dobije sa specijalnom dozvolom u odredjenim slucajevima) odugovlace po dve godine i na kraju odbiju, ali zato eutanazija ok. Ova zemlja bukvalno nekome sa terminalnom dijagnozom kaze "dozvoljavamo ti i organizovacemo ti da umres kad ti hoces, ali ti ne damo provereni lek koji bi ti omogucio da posljednje mesece prozivis bez anksioznosti i depresije."[/size]
_____
you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
- Post n°947
najjace mi je dobar je kapitalizam/ nije dobar kapitalizam.
pa gde je to dobar a gde je los?
jel losiji nego kad smo mi stasavali 80-ih?
i ko jos to zeli?
sve ode u nacionalizam. da je danas bio onaj milosevic ne bi ga nikad sankcionisali.
da se ne zajebavamo dalje
pa gde je to dobar a gde je los?
jel losiji nego kad smo mi stasavali 80-ih?
i ko jos to zeli?
sve ode u nacionalizam. da je danas bio onaj milosevic ne bi ga nikad sankcionisali.
da se ne zajebavamo dalje
- Guest
- Post n°948
ет Лалинеа
То како “капитализам” третира односно не третира менталне болести, и кога лече а кога пуштају да умре, и колико све то кошта - то је једна сасвим друга и много тужна тема. Још увек је у питању знатно мањи хорор него у нпр. Лази Лазаревићу. Како је по неким Кинама и Русијима не смем ни да мислим. Свет у коме живимо је углавном одвратно место, а поготово према људима са клиничком депресијом. И та одвратност има великог удела и у “неизлечивости” и у њиховој одлуци да се убију. Где је решење - да наставимо да будемо одвратни и да им плус отежамо/ криминализујемо самоубиство? Да им препишемо the magic mushrooms? Може, немам ја ништа против печуркица, мада не видим ту ни неко решење. То што су доктори такви какви јесу, то је део укупног проблема. А ако је неко одлучио да се убије, а не можеш - или нећеш - да му помогнеш и да га излечиш… well, враћамо се на питање о животу у константном болу и патњи, и имамо ли права да од било кога то захтевамо?
То како “капитализам” третира односно не третира менталне болести, и кога лече а кога пуштају да умре, и колико све то кошта - то је једна сасвим друга и много тужна тема. Још увек је у питању знатно мањи хорор него у нпр. Лази Лазаревићу. Како је по неким Кинама и Русијима не смем ни да мислим. Свет у коме живимо је углавном одвратно место, а поготово према људима са клиничком депресијом. И та одвратност има великог удела и у “неизлечивости” и у њиховој одлуци да се убију. Где је решење - да наставимо да будемо одвратни и да им плус отежамо/ криминализујемо самоубиство? Да им препишемо the magic mushrooms? Може, немам ја ништа против печуркица, мада не видим ту ни неко решење. То што су доктори такви какви јесу, то је део укупног проблема. А ако је неко одлучио да се убије, а не можеш - или нећеш - да му помогнеш и да га излечиш… well, враћамо се на питање о животу у константном болу и патњи, и имамо ли права да од било кога то захтевамо?
- Post n°949
Čekajte, možda sam ja surov, bezosećajan ili štagod, ali... Šta sprečava ovu mladu ženu, ili bilo koga drugog sa ''neizdrživom depresijom'', da skoči sa prvog mosta pored kog prođe, ili pak da skrati sebi život na bezbroj drugih (neretko bezbolnih) načina?
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°950
Tabu direktnog suicida & osećaj da radiš nešto nekontrolisano, potencijalno bolno, bez closure-a za okolinu. Eutanazija izbegava sve to. Ovo zaslužuje posebnu temu.
_____
Gdje punac drži pive?