Et Janoš
Kapitalizam 101
- Post n°901
Re: Kapitalizam 101
Pa to što sad pišeš je banalnost, a pritom i vrlo drugačije od onoga od čega si krenuo.
Et Janoš
Et Janoš
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°902
паће wrote:А ту је проблем што је у неким земљама еутаназија лакше доступна него неке друге опције. Или нама бар одавде тако изгледа.
Ако је тако, како су се у тим земљама помериле друштвене норме, под каквим утицајима и одакле?
Tačno, to je pitanje.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Guest
- Post n°903
Али ајде искрено, ако уопште знаш шта то значи - шта тебе боли курац што је неко одлучио да оконча живот? У чему је, по тебе, разлика да ли га боли нешто физички или ментално? How the fuck is any of that your business?Јанош Винету wrote:Једно је еутаназија у случајевима неизлечивог рака или неке друге болести која изазива страховите болове и мучење, а нешто сасвим другу еутаназија у случајевима менталне болести, аутизма или инвалидности.
То апсолутно није нормално и нема везе са личним изборима.
Тј. такав лични избор није допуштен у већини душтава.
Свако друштво тежи томе да људе наведе да живе пуним плућима, да их рехабилитује, да привређују и да допринесу друштву, да буду функционални. Слабије јединке штити и подржава док не ојачају.
Инвалиде, аутистичне и ментално оболеле особе збрињава.
И онда у Шведској просто баце старце на милост и немилост корони а кад почну да умиру ускрате им медицинску помоћ. Потпуно здраве аутистичне људе у Канади квалификују за еутаназију. У Америци пуштају људе оболеле од тешких облика шизофреније да лутају улицама уместо да их ставе у државне институције. Имаш шизофренију или аутизам, или неку другу менталну болест, депресију, самоубилачке мисли? То је проблем тебе и твоје породице, а не државе.
А јефтино решење је и еутаназија на захтев, као у Швајцарској. Просто платиш и убију те, без икакве комисије, преке потребе, лекарског прегледа.
- Guest
- Post n°904
Питање је да ли друштво има права да натера појединца да живи у, за тог појединца, неподношљивој патњи? Ја мислим да нема, а нека су друштва такође стигла до таквог става. Ако ћу да будем понешто циничан, мислим да су еутаназије кућних љубимаца погурале ту ствар.паће wrote:А ту је проблем што је у неким земљама еутаназија лакше доступна него неке друге опције. Или нама бар одавде тако изгледа.
Ако је тако, како су се у тим земљама помериле друштвене норме, под каквим утицајима и одакле?
- Post n°905
Ali nije pitanje teranje pojedinca da živi, nego asistiranje u odluci da umre. Nemoj da me shvatiš pogrešno, ja sam načelno bliže stavu da eutanaziju treba legalizovati, ali ipak mi se čini pomalo naivnim verovati da neće postojati društveni pritisci koji će pojedince gurati ka ovom izboru jednom kada je on dostupan, i koji potencijalno mogu ugroziti slobodnu odluku.
Tačno je da postoji puno moralne panike oko ovog pitanja, ali mislim da ima i legitimne zabrinutosti.
Tačno je da postoji puno moralne panike oko ovog pitanja, ali mislim da ima i legitimne zabrinutosti.
_____
- Post n°906
Erős Pista wrote:Ali nije pitanje teranje pojedinca da živi, nego asistiranje u odluci da umre. Nemoj da me shvatiš pogrešno, ja sam načelno bliže stavu da eutanaziju treba legalizovati, ali ipak mi se čini pomalo naivnim verovati da neće postojati društveni pritisci koji će pojedince gurati ka ovom izboru jednom kada je on dostupan, i koji potencijalno mogu ugroziti slobodnu odluku.
Већ стижу приче да се то увелико догађа. Не знам колико да им верујем, али је помало стравично да се увелико прича о томе, дакле кренула је 1 нормализација тога. Звучи као да је за овакву или онаку социјалну помоћ потребно прескочити доста препрека, док је за еутаназију довољан потпис.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°907
Да, отварају се ту разна питања, али сводити све по кратком поступку на протестантизам је малограђанштина par excellence, док је кривити “капитализам” толико уопштено да је сасвим бесмислено. Истерују људи личне агенде на нечем што је нечија аутентична трагедија.
ет Пишта
ет Пишта
- Post n°908
Pa možda stvarno ima veze sa protestantizmom, a i sa kapitalizmom. Slažem se da ga je Janoš baš banalizovao na kraju.
_____
- Post n°909
Да се метафорички изразим, боле људе свашта. Боле их уво, боле их и курац. Боли те и срце и душа.
Једна од главних идеологија хришћанства је неретрибутивна правда и теза о светости живота. Прва од десет Божијих заповест је ”не убиј”.
Жив човек може да се опорави ако му је лоше и не сме се допустити да олако посегне за самоубиством у тренуцима малодушности.
Живи се и ако немаш руке и ноге, ако те боли душа одмориш, пробаш неке лекове, промениш средину, тражиш опоравак и лек. Какав год био живот је мио и сваки дан је ћар. Тек у изузетним и објективним околностима и када су алтернативе исцрпљене можемо допустити смрт особе. Они који имају неизлечив рак живе ионако неколико месеци, зашто убијати људе који ће свеједно умрети за кратко време?
Ако су баш тврдо одлучили да се убију онда нека то чине сами а не да терају друге да им одузимају живот.
Једна од главних идеологија хришћанства је неретрибутивна правда и теза о светости живота. Прва од десет Божијих заповест је ”не убиј”.
Жив човек може да се опорави ако му је лоше и не сме се допустити да олако посегне за самоубиством у тренуцима малодушности.
Живи се и ако немаш руке и ноге, ако те боли душа одмориш, пробаш неке лекове, промениш средину, тражиш опоравак и лек. Какав год био живот је мио и сваки дан је ћар. Тек у изузетним и објективним околностима и када су алтернативе исцрпљене можемо допустити смрт особе. Они који имају неизлечив рак живе ионако неколико месеци, зашто убијати људе који ће свеједно умрети за кратко време?
Ако су баш тврдо одлучили да се убију онда нека то чине сами а не да терају друге да им одузимају живот.
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Post n°910
Јанош Винету wrote:
Не претеруј. Прва је она о монополу.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°911
Ja takodje podrzavam smrt zapada u svakom pa i ovom obliku, kao i to da nokantrija najbliži uspavaju ko kera kad im ne bude vise od koristi
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°912
Јанош Винету wrote:
Једна од главних идеологија хришћанства је неретрибутивна правда ...
Daj ne zajebavaj.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Guest
- Post n°913
Тако је. “Не убиј” је на одличном шестом месту.паће wrote:Јанош Винету wrote:
Не претеруј. Прва је она о монополу.
- Post n°914
Nije svaki dan ćar kod umirućih ljudi kod kojih više ni morfijum ne pomaže, a kada se to protegne na 200-300 dana, ume da bude jebenica i ima i slučajeva da ljudi danima mole svoje najbliže da ih udave ili otruju, jer sami ne mogu to da urade. Poslednji stadijum raka jetre, sa pridruženim malignitetima u mozgu i kostima, je, na primer, jedan baš onako mio život, stenješ u polukomi, a kad prođe morfijum to više nije ni vrištanje nego nešto kao mukanje, sonorno, vibrantno, kao da celo telo učestvuje u tome - to su oni bolovi izvan skale, od kojih izgubiš razum ali ne i svest.
Nemam ništa protiv polemike o eutanaziji jer i sam imam sumnje u prag kriterijuma, ali ovo da je svaki dan ćar važi dok to...više nije tako.
Nemam ništa protiv polemike o eutanaziji jer i sam imam sumnje u prag kriterijuma, ali ovo da je svaki dan ćar važi dok to...više nije tako.
_____
Gdje punac drži pive?
- Post n°915
Nesto nesto Vikinzi khm mhmЈанош Винету wrote:Једно је еутаназија у случајевима неизлечивог рака или неке друге болести која изазива страховите болове и мучење, а нешто сасвим другу еутаназија у случајевима менталне болести, аутизма или инвалидности.
То апсолутно није нормално и нема везе са личним изборима.
Тј. такав лични избор није допуштен у већини душтава.
Свако друштво тежи томе да људе наведе да живе пуним плућима, да их рехабилитује, да привређују и да допринесу друштву, да буду функционални. Слабије јединке штити и подржава док не ојачају.
Инвалиде, аутистичне и ментално оболеле особе збрињава.
И онда у Шведској просто баце старце на милост и немилост корони а кад почну да умиру ускрате им медицинску помоћ. Потпуно здраве аутистичне људе у Канади квалификују за еутаназију. У Америци пуштају људе оболеле од тешких облика шизофреније да лутају улицама уместо да их ставе у државне институције. Имаш шизофренију или аутизам, или неку другу менталну болест, депресију, самоубилачке мисли? То је проблем тебе и твоје породице, а не државе.
А јефтино решење је и еутаназија на захтев, као у Швајцарској. Просто платиш и убију те, без икакве комисије, преке потребе, лекарског прегледа.
- Post n°916
disident wrote:Ja takodje podrzavam smrt zapada u svakom pa i ovom obliku, kao i to da nokantrija najbliži uspavaju ko kera kad im ne bude vise od koristi
E, ne može ovako da se razgovara.
_____
- Post n°917
Erős Pista wrote:disident wrote:Ja takodje podrzavam smrt zapada u svakom pa i ovom obliku, kao i to da nokantrija najbliži uspavaju ko kera kad im ne bude vise od koristi
E, ne može ovako da se razgovara.
Neka, ba
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Guest
- Post n°918
Поента је да нема везе са чим има везе. Ако ћу ја да просуђујем и прописујем “довољне и неопходне” разлоге из којих ти желиш да умреш… ваљда је јасно да је у питању угрожавање твог врло базичног права. Ако имамо право на живот онда имамо и право на смрт, и ти можда желиш да умреш из неког разлога који се мени чини недовољним. Да ли имам права да преиначим твоју одлуку, да извршим насиље над твојом слободном вољом? Зајебано је. Коначно, какав је то живот, који не желиш али ти “друштвени уговор” не дозвољава да умреш?Erős Pista wrote:Pa možda stvarno ima veze sa protestantizmom, a i sa kapitalizmom.
- Post n°919
Tu je jedno mnogo filozofskije pitanje - da li ste "ti" i tvoje telo - jedno te isto? Tj. ko si "ti", ako nisu? (Ne ti, NC, valjda je jasno)
- Guest
- Post n°920
Па можеш од тога да правиш религиозно питање, само што је ту одговор већ иминентан. Свака религија захтева ограничење личних слобода.
- Post n°921
Pa...ne pravim religiozno pitanje (mada realno, ako cu posteno, ja nisam ni ateista ni vernik, ne da je bitno previse...)
- Guest
- Post n°922
А, ондак нич. Учинило ми се да уводиш “душу” у читаву ствар. Јер шта ако тело није само тело, него има ту још нечег, итд.
- Post n°923
Ima itekako veze sa drustvom i sistemom. Ako s jedne strane odredjenoj populaciji sistematski otezavas zivot, a sa druge im nudis no questions asked eutanaziju - to nije slobodna volja.No Country wrote:Поента је да нема везе са чим има везе. Ако ћу ја да просуђујем и прописујем “довољне и неопходне” разлоге из којих ти желиш да умреш… ваљда је јасно да је у питању угрожавање твог врло базичног права. Ако имамо право на живот онда имамо и право на смрт, и ти можда желиш да умреш из неког разлога који се мени чини недовољним. Да ли имам права да преиначим твоју одлуку, да извршим насиље над твојом слободном вољом? Зајебано је. Коначно, какав је то живот, који не желиш али ти “друштвени уговор” не дозвољава да умреш?Erős Pista wrote:Pa možda stvarno ima veze sa protestantizmom, a i sa kapitalizmom.
_____
you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
- Guest
- Post n°924
Ако одређену популацију системски доводиш до ивице самоубиства - онда је то наравно злочин. Осим Газе, слабо ми шта пада на памет…?
- Post n°925
No Country wrote:А, ондак нич. Учинило ми се да уводиш “душу” у читаву ствар. Јер шта ако тело није само тело, него има ту још нечег, итд.
Ma ne, ali i to je nebitno. Mislim, sve i da postoji, dusa ne "razmislja", odnosno nije tu da "razmislja"