Solus_Rex wrote:Ne zamerite stvarno ali poslednji post malo je nadahnut edžlordovanjem.
Većina spisateljstva ponaša se gore od Hane Arent u Izvorima totalitarzma. Da je prepametna za pitanje razlika između američke i sovjetske revolucije - jeste! Jednako kao i za pitanje porekla konc logora u kolonijalnim naseobinama. Ali kad se Hana dohvati pitanja kulture, tu predrasude 19. veka potpuno uzimaju maha. U istoj knjizi, Selinova satira se tretira isključivo kao nešto što zahteva istrebljenje čitavog jevrejskog roda. Dakle gori slučaj i od Hamsuna, Ljubomira Micića i od Handkea. A da li je baš tako, naveo sam Vam Danila Kiša. Ni ja ne mogu da smislim Nemanju Kusturicu koji mlati lovu poslednjih 30 godina na ime svog Velikosrpstva. Ali da Nemanja dobije Oskara kao što nikad neće, ne bi mi palo na pamet da mu osporavam drugarstvo sa Slobom.
U takvim retkim prilikama, to se jednostvano mora ostaviti po strani.
Mora se samo da se umre. Meni licno zapuca kome je ove (ili bilo koje) godine ziri iz Stokholma dao 12 bodova, ali dopusti da tu moze biti razlicitih misljenja i da ovo tvoje rigidno odvajanje dela od autorovog javnog angazmana ne obavezuje nikog drugog. Jasno je da su te granice all kinds of muddled, narocito kada se radi o nagradi poput Nobelove. Ona prica - sta nas zanima perverzni Austrijanac kad su Nemci pustili Hajdegera da se slobodno secka po Crnoj sumi - je naprosto potpuni promasaj. Na znam ni zasto smo mi zanimali perverznog Austrijanca, ali kad smo ga vec zainteresovali, on je postao deo price o nama i jasno je zasto nas zanima.
Ukratko, vrlo si silovito zalegao za jednu vrlo tesko odbranjivu poziciju, a ne razumem ni zasto si toliko vatren u tome ni zasto ti je do nje uopste stalo.
Sta u celoj zbrci trazi sirota Arent zaista ne razumem.
Last edited by William Murderface on Sat Oct 12, 2019 4:38 pm; edited 2 times in total