William Murderface wrote:Pa nema sad želiš ne želiš, da me izvineš, ušo siVoz koji ne može da stane nije referenca. Inače mislim da na se na filmu može smatrati referencom nešto što je pripadalo samo nekom filmu, a ne književnosti ili filozofiji, jer film nije filozovska ili književna rasprava. Ali dobro, nije bitno, ne želim sad u to da ulazim.
Ne razumem na osnovu čega postavljaš ovu dogmu o tome šta se na filmu referencom ima smatrati, a šta ne, meni se čini sasvim arbitrarnim. Film postoji u u kulturi i kao deo kulture i na raspolaganju mu sve sve kulturne reference, kao i bilo kom drugom umetničkom delu. Ne znam zašto ne bi bile , osim zato što je Anđeo tako reko.
Npr
- Spoiler:
Film nije kniževna ili filozofska rasprava, ali može biti u dijalogu sa filozofijom, književnošću slikarstvom, etc.
Ako tako postavljaš stvari, onda može da bude i u dijalogu sa jungom i alhemijom.
WM wrote:
U, ovo ti je jači argument. "Teško". Baš jak argument. "Teško".
Odlično, ukrašću ga i upotrebljavati u raspravama. Kad treba da poentiram, samo ponovim protivničku tezu i kažem - teško!
Šalu na stranu, ne vidim zašto je "teško" da voz koji ne može da se zaustav bude spekulativa fikcija, a ljudi koji se koriste kao baterije za dobijanje energije dok pritom sanjaju da žive u Matriksu mogu "lako" da budu spekulativna fickija. Ili ljudi koji žive ispod kupole u svetu u kojem ubijaju svakog ko napuni 30 godina. Ili roboti kaubojci koji polude pa počnu da ubjaju turiste. Ili aparat koji može da ti ugradi sećanje da si tajni agent na Marsu.
Tim pre što film daje i nekakvo kvazi-naučno objašnjenje tog voza i njegovog ne-stajanja, svakako ništa gore od onog o ljudima-baterijama iz Matriksa.
Matriks ne mogu da prihvatim kao argument jer mi to i nije nikakav sf i uopšte, ni ne znam šta je to, kog đavola.
Pobuna robota je klasična SF tema - koliko se sanja o tome da će roboti da zamenjuju ljude u svemu i svačemu, tako se dolazi i do pobune. Sasvim moguće u sf ključu. Voz koji juri neprekidno sa čitavom preostalom civilizacijom prosto nije moguć, to se sigurno neće tako desiti, isto kao što se neće desiti da se ljudi u budućnosti pretvore u laste, pa će u jesen da se sele na jug. Mislim, uvek se zaboravlja da je Snowpiercer nastao po stripu i da takva alegorija, u stvari, stripu i pripada.
Okreni obrni, ako porediš Snowpiercer sa recimo, Blade Runnerom, na primer, najveća suštinska razlika je u tome da je Blade Runner film koji je zainteresovan za svoje likove i zainteresovan za čoveka, čak i kad su mu likovi androidi, bez obzira kolika je to fikcija. U Snowpierceru toga nema, postoji samo alegorijska ljuštura i "dijalog s filozofijom".