Serije kao takve
- Post n°451
Re: Serije kao takve
ima dobar txt mase gesen u nyt o tome sta je serija lose uhvatila. kripi daj linak ja sam na telefonu.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Guest
- Post n°452
Evo
https://www.newyorker.com/news/our-columnists/what-hbos-chernobyl-got-right-and-what-it-got-terribly-wrong
https://www.newyorker.com/news/our-columnists/what-hbos-chernobyl-got-right-and-what-it-got-terribly-wrong
- Post n°453
fala
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°454
uskok i ajduk wrote:Мене изненадило да су научници, инжињери (директор пре свега) погазили све сигурносне процедуре да би задовољили бирократске процедуре. Научни тест коме је сврха да обезбеди електрану у ствари је уништи. То је нпр. као када би лекар ризиковао да изазове срчани удар здравом пацијенту само да би могао да упише у картон да је нешто радио тог дана.
Sa tako pouzdanim ucenjem istorije iz filmova verovatno si se cudio i kako je drzava Srbija jednog Batu Zivojinovica koji je pobio tolike hiljade Nemaca terala da glumi u Srecnim ljudima umesto da mu poveri komandu nad vojskom.
- Post n°455
Сигуран сам да ће неке јутјуберске звезде у успону да нам објасне да је Чернобиљ експлодирао због саботаже непријатеља совјетских људи. Извињавам се што сам излетео са закључцима
_____
"Mogu li ja da kažem ili ćete Vi da vodite intervju sami sa sobom? Samo kad bih mogla da kažem nešto… Prvo, uvek smo govorili našim građanima da ne možemo i nećemo da gledamo na EU kao na ćup sa novcem. Da bolji kvalitet života, radna mesta i bolje plate moraju doći od nas samih i snage naše ekonomije. Želimo da budemo deo EU jer je to mirovni projekat i jer delimo vrednosti sa EU." - Ana Brnabić
- Post n°456
Vaistinu si glup. Da imas zrno mozga, shvatio bi da ne trebas da zakljucujes o istoriji na osnovu necega sto vidis u filmu ili seriji. Umesto toga, sada ti imputiras da cu ja da branim cernobiljsku katastrofu, i to iz pozicije nekoga ko uci o istoriji iz filmova i serija. Sasvim logicno, jer je to tvoj nivo razmisljanja, i ti tako zakljucujes kao "slobodni mislilac". Neka te ne remeti cinjenica da su tri coveka koji su u seriji dali zivot da spasu stotine hiljada gradjana u realnosti svi preziveli, te je jedan umro u medjuvremenu od srca, a jedan pre neki dan dobio ukrajinski orden. Jebes cinjenice, jebes predavanja, jebes struku, ti si video nesto u seriji i iznenadjen si time jer je to nepobitna istina
- Post n°457
Svađaš se sa banovanim forumašem.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°458
idu dani...
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Post n°459
William Murderface wrote:Svađaš se sa banovanim forumašem.
Хамлет се саветовао са оцем...
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°460
Posto ste se toliko zalili na istorijske netacnosti u seriji, sad ce Rusi to da isprave i da objasne sta se zaista desilo...
Russia makes own version of Chernobyl disaster series, blaming CIA agent for nuclear explosion following success of Sky Original mini-series
https://www.standard.co.uk/news/world/furious-russia-makes-own-version-of-chernobyl-disaster-blaming-cia-agent-for-nuclear-disaster-a4161766.html
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.
My Moon Che Gavara.
- Post n°461
Ointagru Unartan wrote:Posto ste se toliko zalili na istorijske netacnosti u seriji, sad ce Rusi to da isprave i da objasne sta se zaista desilo...
Russia makes own version of Chernobyl disaster series, blaming CIA agent for nuclear explosion following success of Sky Original mini-series
https://www.standard.co.uk/news/world/furious-russia-makes-own-version-of-chernobyl-disaster-blaming-cia-agent-for-nuclear-disaster-a4161766.html
Јебо ти то, опет ми нуде иста стражња светла за кола каква сам већ купио, од исте те фирме. Нему појма. Ција, снајка, ција нема појма.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°462
fikret selimbašić wrote:Ja serije uglavnom gledam krajem decembra i početkom januara. Nekad repriziram omiljene, nekad one što su najviše hvaljene u prethodnom dijelu godine. Za Černobil se spremam otkako se onaj kratki trejler pojavio i bio sam spreman da vrijeme za pecanje potrošim na nju ali sad me Creepy ohladi. Potvrdio je moje slutnje, već poslije onog drugog, trominutnog trejlera, izgledalo mi je da će 1 takva tema da bude protraćena. Jazuk.
Hoću prije gledanja pete epizode da napišem da je hajp opravdan i da je serija odlična. Bila bi odlična i da se havarija nikad nije dogodila, čisto kao upozorenje. Ja je u stvari tako i gledam.
9,8.
Petu ću večeraa da izmerakam, žao mi što nema više ali stvarno nije potrebno.
Sad čekam tu rusku verziju, da vidim kako je CIA agent izazvao havariju.
- Post n°463
Gledljiv je, ali ima tu jednu izanđalu, establišmentsku poruku, o kojoj ću malo opširnije kada me ne bude mrzelo da kucam duži post.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Guest
- Post n°464
Dobro su rekonstruisali sovjetski vakat, čak i pepeljare i čaše. Puno se puši, pravo, nebitno da li glumci dumanajui pravu cigaretlu, junaci uglavnom krvnički povlače dim. Diatlov puši plavi BT, ukrajinska ili ruska verzija, originalni bugarski je bijeli. General iz epizode sa likvidatorima puši Sočanskie, crvene.
Volim kad vidim da se u igranom programu i do takvih detalja drži.
Mada će oni koji su u to vrijeme živjeli tamo sigurno imati primjedbi i na to.
- Post n°465
fikret selimbašić wrote:
Negde sam procitao da Rusi smatraju da je to najverniji prikaz zivota u SSSR-u do sada snimljen.
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.
My Moon Che Gavara.
- Guest
- Post n°466
da ja ovoj seriji dam još jednu šansu. ali prvo mora da prođe hajp.
- Guest
- Post n°467
Ointagru Unartan wrote:fikret selimbašić wrote:
Negde sam procitao da Rusi smatraju da je to najverniji prikaz zivota u SSSR-u do sada snimljen.
Eto, znači da su se zaista potrudili. Kiosk sa štampom i ondašnje novine i cigarete, pokraj njega oni limeni automati sa gaziranom vodom i sokovima. Kobasica kojui jedu ona trojica likvidatora i za kojom oni koji je pamte danas žale jer današna nema veze sa ondašnjom. Tehnika, vozila, helikopteri, kostimi su kod svih u najsitniji detalj udešeni, čak i značke koje nose na reverima. Gomila slika iz serije se može koristiti kao dokument. Napisah da ja volim takvu posvećenost detaljima.
@creepy
Ja sam bio u planu da odgledam svih pet u cugu, kad sam svojevremeno gledao "Žicu" uspio sam da za jedan dan odgledam devet episzoda. "Černobil" se nije dao, dvije vidio prvo veče, onda dvije večeri po jednu i sinoć dva puta petu epizodu. Daj mu još jednu šansu, vrijedi.
Ima podvala u scenariju, ima i zlih namjera ali to nije ni prvina ni nešto neočekivano. Meni lično vrijedi samo radi svjedočenja Legasova na sudu, prvi put imam makar kakvu predstavu kako je došlo do eksplozije reaktora. Fala mu na onom predavanju za nemače pojma.
- Post n°468
mislim da bi trebao. osim tupavih ispada u 4. epizodi serije je zaista uzivanje za gledati (ok, depresivno uzivanje...).Creepy Uncle wrote:da ja ovoj seriji dam još jednu šansu. ali prvo mora da prođe hajp.
ja sam se zeznula sto sam u isto vreme (zeznuto stopalo pa sedim kuci...) paralelno bingovala na The Terror. ove dve inace odlicne serije, ako ih gledas u kombinaciji ubiju volju za zivotom.
_____
you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
- Post n°469
meni je ideoloski bezveze skandinavski produkcioni strih. aj u vizuelnom domenu da i razumem, ali zasto su dali muziku hilduru gudnardotiru kada su ispred nosa imali recimo vlada dobrovoljskog na primer.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°470
Jest, pepeljare i čaše su pogodili, nemam zamjerke. Ali u svakoj sceni gdje se pojavljuju obični ljudi je tu i vojnik s kalašnjikovim. Redovi vojnika u paradnim unifromama obrazuju špalir stojeći s rukama na leđima po ulicima i javnim zgradama, potpuno besmisleno. Život CCCP je prikazan tako kao da su ljudi u biti sve vrijeme u logoru i pod neposrednom prijetnjom strijeljanja ili gulaga. Besmisleno i suvišno.fikret selimbašić wrote:Dobro su rekonstruisali sovjetski vakat, čak i pepeljare i čaše. Puno se puši, pravo, nebitno da li glumci dumanajui pravu cigaretlu, junaci uglavnom krvnički povlače dim. Diatlov puši plavi BT, ukrajinska ili ruska verzija, originalni bugarski je bijeli. General iz epizode sa likvidatorima puši Sočanskie, crvene.
Nervira me glavno zbog toga što vrijeđa žrtvu tih ljudi. U seriji su svi na žrtvu primorani puškom. Omalovažava se herojstvo ljudi koji su svjesno riskiriali, a mnogi i izgubili živote pri otklanjanju posljedica havarije.
Last edited by otto katz on Sat Jun 08, 2019 12:58 pm; edited 1 time in total
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°471
Meni to sjelo ko budali šamar. Dojmila me se paralela svedenosti sovjetske materijalne kulture sa skandinavskom racionalnošću. Socijalizam!Kondo wrote:meni je ideoloski bezveze skandinavski produkcioni strih. aj u vizuelnom domenu da i razumem, ali zasto su dali muziku hilduru gudnardotiru kada su ispred nosa imali recimo vlada dobrovoljskog na primer.
_____
- Post n°472
+1 na Otta, sve se slazem. Pored estetike ima stvarno sjajnih scena, recimo kako se Legasov sasrao kada je prvi put procitao izvestaj ili kada likvidatori bauljaju i saplicu se po onom krovu.
- Post n°473
Ma napravljaneo je majstorski, a sve služeći se predvidljivim žanrovskim postupcima. Sudska rekonstrukcija nastanka havarije s kombiniranjem izlaganja u sudnici s prikazom samog događaja je potpuno predvidljiva, ali ništa manje napeta.
_____
- Guest
- Post n°474
Quincy Endicott wrote:+1 na Otta, sve se slazem. Pored estetike ima stvarno sjajnih scena, recimo kako se Legasov sasrao kada je prvi put procitao izvestaj ili kada likvidatori bauljaju i saplicu se po onom krovu.
+1 i od mene, naravno.
Smeta i meni gomila detalja, možda ih je i više nego onih koji mi se dopadaju. Npr. pominjanje kako je ruska/sovjetska država počistila Poljake i nešto Jevreja koje nisu pomeli nacisti sa prostora Černobila. Nije mi toliko bilo bitno do scene kad KGB-ovac lomi Legasova u onoj šarenom keramikom obloženoj prostoriji. Kad mu pominje porijeklo, karijeru i kao potvrdu da je jedan od njih navodi to da je sa svoje direktorske pozicije sprečavao unapređenje Jevreja.
Pretjerana mi je kompletna epizoda sa likvidatorima, naboj kao da ubijaju ljude ili djecu,. posebno u onoj sceni sa štencima. Morali su avganistanskog veterana i ubicu da angažuju, oblokavanje votkom i patrola u stilu einsatzgruppen.
Drago mi je da je snimljena ali ja u njoj ne tražim niti očekujem istinu, gledam je kao Threads ili Dan poslije. I da ponovim, sviđa mi se rekonstrukcija havarije iznesena na suđenju, iako ni ona možda nije istinita. Vrijedi mi radi najpovršnijeg razumijevanja kako radi reaktor i kako dolazi do eksplozije.
Last edited by fikret selimbašić on Sat Jun 08, 2019 1:36 pm; edited 1 time in total