Ех, а ми измишљали стевку и целу причу о њој скроз за џабе...
Pekare
- Post n°126
Re: Pekare
_____
with modem on UPS, I will have wife even when power goes down.
нама је потребно да ви будете на робији.
- Post n°127
Rowley Birkin QC wrote:imaju Amerikanci odličnu frazu, "please, don't make it weird".
prvi put sam u ovom tekstu Dejana Stojiljkovića čuo da postoji dilema, tj, rivalstvo između beogradskog i niškog bureka. ne samo da je iskonstruisao to rivalstvo, već ga je učinio osornim, zlobnim i istinski uvredljivim, umesto da to rivalstvo bude šaljivo i u drugarskom duhu, kakva već izmaštana rivalstva i treba da budu. iz teksta izbija suspregnuta agresivnost i nejasno mi je kako je to uspeo da postigne u članku o pecivu.
i naravno lenjo je preneo izmišljotinu da je nekakav istanbulski pekar Mehmed Oglu (prvo Osmani nisu imali prezimena, a drugo Oglu ne bi ni moglo da bude prezime jer znači "sin") došao u Niš 1498 godine i predstavio recept za burek umirem od krindža jbt, to je bukvalno izmislio neki lokalni novinar ili turistički poslenik, izmislio tursko ime i napravio pričicu koja se naravno raširila. čini mi se da je Stojiljković dodao novi sloj izmišljotine, pošto ovo za ferman kojim se određuje sastav bureka nalazim samo kod njega. zanimljivo je videti da standardizacija hrane postaje opšte mesto, iako je kao fenomen stara tipa nekoliko decenija.
[size=35]Prvi burek na ovim prostorima napravljen je po receptu propisanom za celo tadašnje Osmansko carstvo upravo u gradu na Nišavi. Prvi burek u Nišu je 1498. godine napravio čuveni istambulski pekar Mehmed Oglu, sastojci i njihova količina bili su određeni fermanom, a mogao se praviti samo burek sa sirom, spanaćem, zeljem i voćem (trešnje, višnje i jabuke)[/size]
https://velikeprice.com/kultura/da-beogradjani-znaju-sta-je-burek-ne-bi-ga-prodavali-na-grami-i-jeli-ga-s-noz-i-viljusku/
Da dodam malo na ovu tvoju tezu o iskonstruisanom rivalstvu.
Kada smo svojevremeno za RTS snimali dokumentarnu seriju „Istorija Nišaˮ čiji sam bio scenarista, naratora, čuvenog glumca i Nišliju Tasu Uzunovića doveli smo u pekaru „Antonˮ, koja po skromnom mišljenju pravi najbolji burek u Nišu i tamo smo snimili taj segment epizode. Ta pekara se nalazi na Crvenom pevcu i vlasnik je, naravno, potomak jedne od tih poznatih niških pekarskih porodica. Beogradske burekdžinice su nekako više – jugoslovenske. Znate ono: bele pločice, kabasta vitrina, brkata prodavačica i Titova slika iznad. Samim tim, niški i beogradski burek se toliko razlikuju da može opravdano da se zapitamo da li se radi o istom proizvodu?
Anton je moja omiljena buregdzinica, u kojoj kupujem burek od osnovne skole. Ona izgleda upravo ovako kako je opisao "jugoslovenske pekare" (sto je i logicno, jer upravo to i jeste): bele plocice, kabasta vitrina, Titova slika (ne danas, ali sam prilicno siguran da je bila kad smo bili klinci), brkove ne bih komentarisao. Dakle, potpuno iskonstruisana suprotnost.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°128
Burek, Srbija, nikad Jugoslavija!
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°129
Blasfemija i u Tuzli. pic.twitter.com/y90Vb7N4UR
— Admir Čavalić (@AdmirCavalic) December 27, 2023
Milenko Ivanovic
@IvanoMilBABG
·
1h
Ovo je skrnavljenje istorije ishrane kod NAS BOSANACA, ko kad bih rekao da su Stećci dobri za pritisnuti kupus,samo da napravimo dovoljno veliku http://kacu.Kršenje prava NARODNE INTELEKTUALNE SVOJINE.Ovo je "svijača malograđanis".Živio car,Burek
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°133
Nektivni Ugnelj wrote:Burek je samo slan!
Самосталан самослан самостан!
_____
- Post n°134
e da ti bosanci znaju nesto znali bi da je burek(borek,boregi..) naziv za najrazlicitije pite sa najrazlicitijim punjenjima i oblicima..pa cak i slatke..
- Post n°135
plavaivy wrote:e da ti bosanci znaju nesto znali bi da je burek(borek,boregi..) naziv za najrazlicitije pite sa najrazlicitijim punjenjima i oblicima..pa cak i slatke..
Проблем је што кад они нешто знају, то је тако и никако другачије, ствар је заварена и не да се померити никаквим доказима, позивањима на логику итд. „Мушка имена на -а не постоје у српском!“ - и не вреди што сам га питао за св. Савоа и за (тада још популарног) Мићоа Орловића, а ја, не чује, само понавља да не постоје.
_____
- Post n°136
I Cgorcima to Mića, Peca, Žika zvuče ko ženska imena/nadimci.
A Sava i nije srpsko ime
A Sava i nije srpsko ime
- Post n°137
To nije burek sa nutelom, to se tradicionalno zove nutelnjača.
_____
Gdje punac drži pive?
- Post n°138
У мом крају су увек говорили нутељара. Кажи ми како се то зове, па ћу ти рећи из ког си краја.
_____
- Post n°139
паће wrote:plavaivy wrote:e da ti bosanci znaju nesto znali bi da je burek(borek,boregi..) naziv za najrazlicitije pite sa najrazlicitijim punjenjima i oblicima..pa cak i slatke..
Проблем је што кад они нешто знају, то је тако и никако другачије, ствар је заварена и не да се померити никаквим доказима, позивањима на логику итд. „Мушка имена на -а не постоје у српском!“ - и не вреди што сам га питао за св. Савоа и за (тада још популарног) Мићоа Орловића, а ја, не чује, само понавља да не постоје.
паће, nisam znala da si iz bosne
- Post n°140
plachkica wrote:паће wrote:
паће, nisam znala da si iz bosne
...не баш, но мало поиздаље.
_____