by kondo Sun May 01, 2022 9:58 am
pa što se kola tiče srbija je trenutno bliža vulgariji a na momente i rumuniji gde su svi na kreditima i voze pristojnija kola nego grci. naročito van atine pa i soluna, kod mene na ostrvu nisam video novo lokalno avto ne pamtim otkada, iako imamo čak i 1 suzukijev salon. swift kao najjeftiniji suzuki - najsvežiji komadi su prethodna verzija, minimum 3-5 godina stari. generalno prosek starosti kola ovde je oko 20 godina najmanje.
grcko drustvo bez obzira koliko se žale i kenjaju je itekako očuvano u vitalnim vrednostima, što se posebno videlo tokom korone. na ostrvu su antivakseri kojih je bukvalno bilo u tragovima (kod mene u selu 1 porodica) bili prokuženi. ljudi nose maske i dan danas kada više nema zakona i prisile, ne samo zbog lične bezbednosti. mi smo gola kurčina u poređenju. sem po kvalitetu puteva, ali će i ovo početi da se raspada jednog dana, isto kao što se već raspalo po greciji.
ali im je administracija i uterivanje zakona apsolutno grozno u poređenju sa našim. tri dana u banci smo potrošili dok žena nije otvorila najobičniji račun. to je nemoguće u srbiji, kad je otvarala isto to u rajfajzenu u roku od sat vremena je imala sve, zaključno za karticom.
bizarno je koliko grci vole srbiju, ne samo na banalnom nivou pravoslavne braće. vole beograd, vole život u srbiji - mislim da im negde budi nostalgičnu žicu kakvu su ultimativnu anarhijsku slobodu imali pre nego im je angela zavukla, slomili kičmu ciprasu i dobili micotakisa da ih dodatno jebe. imam ovde lika koji svaki put kad me vidi priča da je najbolje u životu jeo u lorencu i kakalambi, i šta ja tu da mu kažem.