by Guest Fri Jan 11, 2019 10:01 pm
Prvu kupio kad sam za ZG busom putovao, tad je to trajalo puno sati. Drugu nakon što sam pročitao njegov intervju u kom je malo prozborio o temi romana. Tema me zainteresovala, jesen '91. u NS, junak je umalo uspjeli fudbaler, novosadski mangup koji vješto eskivira mobilizaciju ali mu se dobar drugar i poslovni partner oadaziva na poziv i nestaje negdje u okolini vukovara. Onda ga Batula Nikolčin (pazi ti samo imena glavnog junaka) pokušava da pronađe i vrati nazad. Obraća se i svom drugaru kriminalcu sa internacionalnom karijerom, tad već komandantom neke od paravojski, Dugi lainović npr.
Raskida stara prijateljstva zbog Vukovara i rata. Iz istih razloga se i sa roditeljima razilazi, dodatno se spore i zbog toga što mu je cura Mađarica i što će im ona roditi unuka.
Pročitao otprilike ovakvu najavu i zainteresovalo me. I kad sam počeo da čitam izgurao sam do kraja. Tak kasnije sam saznao za staronovsadizam, 365. nelepih dana, Steva Koprofagov i slične zajebancije kojima se sasvim fino mogu opisati i opisuju i njegovi romani. Posebno ovaj drugi.
Dvijehiljaditi mi je post, jubilarni. Uzmite mi to kao olakšavajuću okolnost što oftopičarim i što prizivam Garija.
Last edited by fikret selimbašić on Fri Jan 11, 2019 10:15 pm; edited 1 time in total