Creepy Uncle wrote:Svuda na Balkanu. Tri hiljade MHE širom Balkana, od kojih je jedna trećina na zaštićenim vodotokovima.Kondo wrote:Zar nije to svuda na Balkanu sada?
Što se nas tiče, mi moramo da dostignemo ciljni nivo energije iz obnovljivih izvora, pošto je Briselu svejedno kako se do tog cilja stiže...može vetropark na zaštićenoj planini, mogu Grza ili, naopako, Gradac da se nabiju u cev, svejedno.
Ludačka, monstruozna simbioza birokratije i energetske mafije, sa kataklizmičnim rezultatima.
To je tacno,
Naredba iz Brsela koja u simbioziji sa lokalnom mafijom preko subvencija.
Ali ce taj problem tek da se postavi, narocito pred Srbiju, ako hoce u EU.
Moracemo da gasimo TE iako Srbija ima jos dosta rezervi relativno jeftinog ugllja i mi dobijamo oko 66% el. energije iz uglja.
A nama je jeftina el. energija jedna od retkih komparativnih prednosti.
Trebalo bi poraditi na modernizaciji TE zbog efikansnosti i zagadjenja a ne njihovo gasenje.
Ali ce traziti od nas da ih gasimo ako hocemo u EU.
Poljaci nas jos nekako vade jer se oni u EU jako pritve gasenje TE jer im industrijski razvoj dosta zavisi od njihovog uglja.
Radi se o ogromnim gubicima za Srbiju.
O tome se cuti od strani lokalne napredno-zute mafije jer su usemljeni na fondove.
Tome oni i sluze.
Samo ne znam zasto je ova prica temi "Srbija mimo Vucica" kada je direktno povezana sa vlastima...