Poslednji film koji ste (ponovo) gledali
- Guest
sad vec imamo dovoljan uzorak da zamolimo harisona forda da ne snima vise nastavke i rimejkove filmova koji su ga proslavili, tj da se zahvali na pozivu producentima
pogledala.
Baš baš tanko. Odma pustila original pročišćenja radi
Baš baš tanko. Odma pustila original pročišćenja radi
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
BR.
- Spoiler:
„Blade Runner 2049“ jednostavni pati od megalomanstva. Film je sagrađen na pogrešnim osnovama i ništa što se u njemu dešava ga ne vraća u zasebni entitet. Preveliki je teret bio prvog dela, nasleđe je pojelo Villeneuva i njegovu viziju. Zapravo, čini se da on neko sopstveno gledište nije ni imao već kao da je nastojao da se nasloni i nadogradi na prvi deo, da ga transponuje u današnje vreme, a da nije znao šta će sa stvarnim vremenom koje se oko njega dešava, u okviru kojeg stvara.
Voleo bih da je film trajao četiri i po sata. Zašto? Tempo koji mu je nametnut je to zahtevao. Prve dve trećine filma su to tražile, posle je sve isuviše zbrzano. No, problem leži u tome što ovde sporost nije doprinela kvalitetu, i što bi tih dodatnih dva sata bila još veća tortura – naime, ovde se sporost izdvojila sama za sebe, kao kategorija tobožnjeg podrazumevanja, da će spora radnja bolje korespondirati sa pričom i na prijemčiviji način zadobiti gledaoca. No, sve je tu ispalo pogrešno. Sporost sa Goslingom je jedna zasebna kategorija. Sporost sa lošim ili nedovoljno razrađenim scenarijem je druga. I, kao da je sve i pisano da vrati ideje iz prvog dela iako se nije znalo šta sa pričom koja je te humanističke vizije u distopijskom svetu trebalo da uokviri i podari im smisleni kontekst. U suštini, nije se znalo čime popuniti svo to vreme koje je režiser zamislio da teče, pa se onda dobijaju po gledaoca ubistvene situacije kada je negodađanje samo sebi svrha i kada se priča zaglavljuje da bi se teško iz te rupe ikada i odverglala.
Drugi problem leži u nekim vrlo prostim rešenjima, već spomenutim, kada se čini da je najjednostavnija stvar na svetu ušetati i uzeti šta ti je potrebno iako, sa druge strane, znamo da svako svakog, u svakom trenutku i nadgleda, i zna šta radi. No, preko svega toga bi se dalo preći da nije osnovne premise, a to je mogućnost rađanja replikanata koja menja čitavu postavku stvari, ali ne vidimo gde se, zapravo taj sukob javlja kao ni zbog čega, jer i jedni – Leto i kompanija, i drugi – vrlo nespretno ubačeni „revolucionari“ žele, u osnovi, isto, samo imaju nešto drugačije metode i ishodišta svog cilja. Nedovoljna je distinkcija koja bi ostvarila dramski sukob i vrlo je stvar, naročito sa potonjima zbrzana, gde se ubacuje samo zrnce socijalne kritike u pokušaju koja će ostati, verovatno primećena (napomena: ništa od recenzija još nisam čitao), i koja će biti prava koska za određene ljude, a da se sa istom ništa neće niti reći, a kamoli postići. U ovom problemu se posebno ističe nekolika vređanja K-a gde se ne vidi nikakvo poreklo istoga, nikakva razrada i nikakva daljnja K-a vladanja prema tome, a moglo se fino otići sa tom pričom i nadograditi je na osnovnu postavku.
Filozofsko-društveni pogledi, nadanja i strepnje su vrlo rogobatno izvedeni, i zaista se ima utisak da sve to dobrano štrči, da je tu jer je tu naprosto moralo biti, i da se imalo nekoliko teza koje su se imale provući kroz film, po ovu ili onu cenu. Nešto slično je i problem sa Fordom kao likom. Doima se da je on trebalo da bude u toj poslednjoj trećini, i onda se sve činilo da se baš tako i namesti, bez neke sledstvene i posledične radnje koja će do toga dovesti. No, i takav, za mene preuzima primat u filmu jer je Gosling stvarno jednoobrazna faca koju ništa neće pomutiti da skine svoj jedini izraz lica koji zna da napravi, ma šta se dogodilo. Pored svega, to dosta oduzima filmu jer šta god mu se desilo, njegov lik gotovo da ne menja ponašanje, i stvarno su retki trenuci kada se to događa. Naravno da to nije do koncepcije radnje, ljudskih bića, replikanata i njihovih ponašanja već do njega samog. I to je šteta. I to njegovo prelaženje iz „K“-a u Joe-a, više je ostalo na verbalnosti, na izrečenom nego na viđenom. Posebna je priča poslednja scena u kojoj se pojavljuje Joi, i vrlo monotomni njen kraj, i gde se sa tim „Volim te“ svašta želelo postići i otvoriti neka nova poglavlja, ali je ispala na kraju samo još jedna otrcana fraza u filmu gde joj mesto nije i neslavan kraj jednog od glavnih, sporednih junaka. Sa Luv je drugi problem. Isuviše je u liku, preigrala se u svemu tome, preuzima radnju, a da se ne pita, i na previše mesta joj se daje glavni prostor. Isto tako, i njen je kraj takođe vrlo čudno izveden i prosto se ne uklapa u priču njenog karaktera. Zapravo, njen beg sa Deckardom kada ih K stiže je još jedna pojava koja je ulila nevericu da je moguće tako je uraditi, tako privesti kraju filmu koji pretenduje na... nešto, a potpuno ga izvitopereno ugasiti na užurbani i nimalo smisleni način gde se sve odvija po nečemu što nije ni napisano već smišljeno na setu.
Dakako da vizuelna rešenja dominiraju. I to je još jedan od problema jer verujem da se želelo postići da ona budu samo štule za samu radnju, a ne da joj uzmu čitav ekran.
I čitav film se priča traži, traži je i K, traži je i Wallace, i Luv, i Joi, i Deckard, ali je nema. Nestala je u saobraznosti sa ambicijom koja ju je pojela.
Jes! Aj malo detaljnije utiske.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Guest
U današnjoj epizodi Remarkerovog podkasta “Zadovoljstvo u tekstu” pod nazivom “Blejdraner, između Lav i Džoj” Martinoli i Srbljanović razgovaraju o kultnom Istrebljivaču, značaju originalnog i kvalitetu novog filma, o kiborzima među nama, budućnosti seksualnog zadovoljstva, digitalizaciji sećanja i ko je bolji frajer - Rajan Gosling ili Harison Ford (Srbljanović, šapatom “Harison Ford”).
https://soundcloud.com/remarkermedia/zut-blejdraner
Slusao sam. Jezivo glupo. Ucitase sve i svasta cega u filmu nema.
_____
- Guest
Wind River. nije bez mana, al fino mi je lego. u iščekivanju ekranizacije Scalped-a, može i neo-noar/vestern u rezervatu u Vajomingu (fanovi Longmajera da obrate pažnju ).
Djamolidine Abdoujaparov wrote:Wind River. nije bez mana, al fino mi je lego. u iščekivanju ekranizacije Scalped-a, može i neo-noar/vestern u rezervatu u Vajomingu (fanovi Longmajera da obrate pažnju ).
Hvala na preporuci, odličan film. Poređenje sa Longmajerom takođe na mestu, zapravo zaplet baš liči na zaplet jedne epizode (oil rig workers, silovanje u rezervatu).
_____
Anđeo uništenja na HBO-u. Poslastica.
- Guest
koliko je samo glup film ali moro sam gledati kad glume karate kid djina gerson i onaj latino detektiv iz dekstera
http://www.imdb.com/title/tt4382376/
http://www.imdb.com/title/tt4382376/
Odlicno. Gledam na tv film o otetoj britanskoj princezi. Otmicari imaju zahtev da premijer jebe svinju pred nacionalnom tv uzivo i svi ga nagovaraju
- Guest
to je serija black mirror, prva epizoda.
posle se ispostavilo da je živi pm stvarno jebao mrtvu svinju (doduše u usta, ako je bitno)
posle se ispostavilo da je živi pm stvarno jebao mrtvu svinju (doduše u usta, ako je bitno)
ja sam baš skoro gledala film o liku što mu je ćale mafijaš a on kao neće time da se bavi
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
Gargantua wrote:to je serija black mirror, prva epizoda.
Al to nije bilo zbog ucene, nego iz ljubavi.
_____
- Guest
kapetanm wrote:Odlicno. Gledam na tv film o otetoj britanskoj princezi. Otmicari imaju zahtev da premijer jebe svinju pred nacionalnom tv uzivo i svi ga nagovaraju
Sve tri sezone su odlicne Kapetane, sa izuzetkom jedne, The Waldo Moment. Dakle, 12 vrlo dobrih do odlicnih epizoda serije koja se bavi nelagodom u susretu sa visokim tehnologijama.
Al na kraju epizode ostala mi je u glavi misao da je mozda pretnja bila laznjak
Blejdraner novi.
Zadovoljan skroz.
Zadovoljan skroz.
Pa ti si beznadežan slučaj.
_____
Sad sam hteo da napišem nešto u tom smislu.
_____
Imate opasan model komunikacije ovde, moram da primetim.
- Post n°100
Re: Poslednji film koji ste (ponovo) gledali
logan?
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started