Znaći "Ubistvo u orijent Ekspresu" u Takvudu pre godinu i po-dve, i na laptopu "Prudence And A Pill", "Arabesque" "Walk, Don't Run" "Avanti" i slične stvari iz 960-ih, a juče Tarantinov "Bilo jednom..."
i to je prvi njegov film koji sam poželeo da vidim opet. (Branine filmove ne želim da gledam opet.)
Uvek kasnim na žurke, evo on najvljuje kraj. Pa, dobro.
Rodžer Ebert je pred smrt napisao nešto što me uvek tera na suze (i užasava u isto vreme)
Rodžer Ebert wrote:I know it is coming, and I do not fear it, because I believe there is nothing on the other side of death to fear. I hope to be spared as much pain as possible on the approach path. I was perfectly content before I was born, and I think of death as the same state. What I am grateful for is the gift of intelligence, and for life, love, wonder, and laughter. You can't say it wasn't interesting. My lifetime's memories are what I have brought home from the trip. I will require them for eternity no more than that little souvenir of the Eiffel Tower I brought home from Paris.
I mislim da je ovaj film upravo taj "suvenir" "figurica Ajfelove kule", koju je Ebert doneo iz Pariza, ovaj film je tok svesti koji će proći Tarantinu kroz glavu u trenutku umiranja (kako glasi popularna medicinska legenda, a onda čak ne u ovim divnim bojama, jebi ga), ovo je lična Tarantinova "super osmica" i komično je kako će mnogi neostvareni reditelji (a u obliku "kritičara" i "analitičara") iz njegovih filmova, pa i ovog, izvlačiti dalekosežne zaključke o konzervativizmu/liberalizmu/"prevrednovanju" i ovome i onome, a čovek je naprosto baja iz kraja koji je mnogo voleo bioskop i videoteke, a potrefilo mu se da je skupio lovu da svoje maštarije i ostvari. Blažen mu je bio život zemaljski.
Sada, kada već troši vreme za farbanje i obuzdavanje uvećane prostate i stomaka (kao i Oliver Stoun, koji polako prelazi na "prirodnu sedinu", što je posle nekolikih transplatacija jedino rešenje a da ne izgleda kao babac posle hemoterapije), sada je tu i emocija, brale, i ovo je zapravo ispovest Tarantina, veroatno tako lična da samo on razume sve što je izmontirao.
Otud ću i ja biti samo ličan - Brede oženi me! - jer mogu samo da zavidim tom laki bastardu, i njemu i Bredu i Dikapriju, imali su se rašta i roditi, a nama, pardon, meni su ovde u pripizdini, omogućili nekoliko sati radosti sve skupa, meni - nikome i ničemu, i zasigurno neću upošljavati dekonstruktivizam i poststrukturalizam i tirnanićevizam u "analizi", već ću se prepustiti uživanju i samosažaljenju, istome onome što rade i likovi iz filma i reditelj sam, ali ja na mnogo sirotijem i nižem nivou, biću kao sakupljač kartona koji uz flašu pive pord tafike komentariše svetsku situaciju i raduje se što je Putin zajebao Trampa.
Zavidim vam, bre, laki bastardi, pička vam materina, dobar ste film napravili.
Last edited by kud_genijalci on Sat Aug 17, 2019 2:15 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : ispravio 929202091919191 miliona fipterela)