by Filipenko Tue Aug 06, 2019 6:48 pm
Creepy Uncle wrote: Zuper wrote:
Slab juan ne znaci jak dolar.
FED moze da obori $ ako hoce danas.
Slab juan znaci eliminacije taksi i carina jer koliko navedene mere poskupe kineske prozivode sa slabljenjem juana to moze da "izbrise" i da cena ostane ista.
Ali to ima negativne posledice tipa vece inflacije, manjeg uvoza u Kinu, skuplji uvoz...moze da se desi da Kinezi pocnu da iznose novac da im inflacije ne bi "pojela" vrednost..zato imas skokove na kritpo valutama...takodje znaci manji ulazak stranog novca u finansijki sektor Kine jer znacaj npr. obveznica u juanu gube na vrednosti ako si ulagac iz inostranstva ili u drugu imovinu, najvise berzu tj. kineska rpeduzeca...
Slabeljenje juana ce imati vece posledice za neke druge zemlje u odnosu na SAD.
I ovo je sve tačno i nije u koliziji sa ovim što sam napisao. Što se ravnoteže juana i dolara tiče, Tramp može da formalno poništi politiku jakog dolara koju je još Klinton uveo, i da naloži prodaju dolara radi obaranje cene. Ali to je politički opasna mera jer smanjuje kupovnu moć glasača.
Tramp je dosao na vlast sa tezom da je jak dolar dobar za Amerikance i privredu, a savetnici koje je posle uzimao, ukljucujuci i Lerija Kadloua su pobornici upravo te teze. Nece biti obaranja dolara, makar ne planiranog. A oni ionako ne mogu da naprodaju dolara da mu oslabe vrednost, to je jos jedan trip rezervne svetske valute, taj mehanizam je potpuno politicki i ne funkcionise kao sto funkcionise za sve druge valute sveta.
Sto se tice "currency manipulator" odrednice, ona sama po sebi ne mora da znaci nista, ali je pitanje sta ce dalje uslediti. To otvara prostor da administracija moze da naredjuje drugim entitetima sta da rade u poslovanju sa Kinom. Najpre mi pada na pamet da mogu da ih rokaju preko banaka i da im zamrzavaju imovinu i onemogucavaju poslovanje na zapadnim trzistima.
Mnogo je interesantnije pitanje, barem meni, sta devalvacija juana znaci za kinesko trziste, jer je Kina ta koja je lider slobodnog sveta i pobornik slobodne trgovine. Ovo bi, bojim se, moglo da dramaticno ugrozi politiku transformacije sa izvoznicke na privredu interne potrosnje, koju je KP Kine zelela da izvede. Kina se i dalje ponasa civilizovano, sto mislim da nije najbolji nacin kada je rec o ophodjenjima sa prljavim kaubojima.