Блиски исток
- Post n°77
Re: Блиски исток
ma ko to zna...
_____
alt-lib
- Guest
- Post n°78
evo citam da rekordni dilovi sa oruzjem sa i uk/usa sigurno nisu samo da se opaljuje po jemenu
- Guest
- Post n°79
kad bih mogao da biram protiv koga ću ratovati to bi bila saudijska vojska.
edit: ne iz ideoloških, čisto iz vojnih razloga.
edit: ne iz ideoloških, čisto iz vojnih razloga.
- Post n°80
diktotar wrote:pa jel moguce da arabija udari na iran?
Ko ce ga znati, taj MBS je nepredvidiv.
My guess: nema od toga nista, u trenutku kad S. Arabija produbljuje privrednu saradnju sa Rusijom i Kinom nije logicno da krene u sukob sa njihovim saveznikom. Nego je MBS-u ovaj napad iz Jemena dosao zgodno da bukom skrene paznju sa "drzavnog udara" koji je upravo izveo.
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.
My Moon Che Gavara.
- Post n°81
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°83
Taj rat moze da dovede do treceg svetskog rata bez ikakvih problema. "Mapa puta" je prilicno jasna.
_____
alt-lib
- Guest
- Post n°84
Ointagru Unartan wrote:diktotar wrote:pa jel moguce da arabija udari na iran?
My guess: nema od toga nista, u trenutku kad S. Arabija produbljuje privrednu saradnju sa Rusijom i Kinom nije logicno da krene u sukob sa njihovim saveznikom. Nego je MBS-u ovaj napad iz Jemena dosao zgodno da bukom skrene paznju sa "drzavnog udara" koji je upravo izveo.
I ja tako mislim posto je alternativa vrlo neugodna
- Guest
- Post n°85
pitanje je ko bi ušao u rat zbog njih.
cena nafte je jedna stvar ali opet....
- Post n°86
Kinder Lad wrote:Taj rat moze da dovede do treceg svetskog rata bez ikakvih problema. "Mapa puta" je prilicno jasna.
dejvid ajk proreko jos pre 15 godina taj scenario .
_____
I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds.
- Guest
- Post n°87
Ointagru Unartan wrote:diktotar wrote:pa jel moguce da arabija udari na iran?
a koliko ih je on razjurio sad, i ko je od koga sta preuzeo?
- Post n°88
Kinder Lad wrote:Taj rat moze da dovede do treceg svetskog rata bez ikakvih problema. "Mapa puta" je prilicno jasna.
Pa i nije bas. Saudijska Arabija je pre dve godine postala najveci strani investitor u Rusiji. Pre mesec dana je MBS dogovorio sa Rusijom kupovinu vojne opreme, ukljucujuci famozni S-400, u vrednosti od nekoliko milijardi evra. Sta se za mesec dana promenilo u odnosima dve drzave? Nista. Sta se promenilo u odnosima sa Iranom? Nista. Da li je prvi put da Saudijci presrecu raketu iz Jemena? Jok. Jedina bitna promena tice se odnosa snaga u samoj S. Arabiji.
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
My Moon Che Gavara.
- Post n°89
Ointagru Unartan wrote:Kinder Lad wrote:Taj rat moze da dovede do treceg svetskog rata bez ikakvih problema. "Mapa puta" je prilicno jasna.
Pa i nije bas. Saudijska Arabija je pre dve godine postala najveci strani investitor u Rusiji. Pre mesec dana je MBS dogovorio sa Rusijom kupovinu vojne opreme, ukljucujuci famozni S-400, u vrednosti od nekoliko milijardi evra. Sta se za mesec dana promenilo u odnosima dve drzave? Nista. Sta se promenilo u odnosima sa Iranom? Nista. Da li je prvi put da Saudijci presrecu raketu iz Jemena? Jok. Jedina bitna promena tice se odnosa snaga u samoj S. Arabiji.
Napisao sam to u slucaju full scale rata KSA vs Iran.
_____
alt-lib
- Guest
- Post n°90
Saudi billionaire investor Prince Alwaleed Bin Talal on Monday floated the idea that the kingdom could publicly list an increasing portion of its state oil giant Saudi Aramco in the coming years.
citam sad da je i ovaj u holu hotela na patosu sa ostalim uhapsenim, a ovo rece pre dve nedelje.
- Post n°91
ja sam pomenuo Buša i Obamu zajedno, dok Buš nije došao na vlast Iran nije bio ni blizu Libana kao što je danasWilliam Murderface wrote:Jes, sad je problem Obama, a ne ludi Tramp koji preti raskidom nuclear deal-a sa Iranom, flertuje sa Bibijem sve u 16 i postavlja čoveka s nadimkom Mad Dog na mesto sekretara za odbranu.
et MNE
ako uzmemo da je Iran tamo glavni neprijatelj USA (i Izraela) valjda ti je jasno šta hoću da kažem
da, to što ja vjerujem da ima pedofila među moćnim ljudima(od kojih dobar dio i ucijenjeno) jako ima veze sa situacijom na BIWilliam Murderface wrote:Nego ja sam budala što ulazim u raspravu s čovekom koji veruje u Picagejt.
bez USA teško, avionima da idu čeka ih S300 tako da jedino balistikom..imaju one kineske DF rakete(par desetina) kojima mogu da dokače Teheran, s tim što i ovi imaju da im vrate istom mjerom pa je pitanje šta bi postigli sa tim, a o nekoj kopnenoj invaziji bi se snimali dokumentarci koji bi istovremeno bili i komedijediktotar wrote:pa jel moguce da arabija udari na iran?
pa znaš kako u USA su sad na vlasti Tilerson i ekipa oko Exxona kojima bi jako pogodovala jaka cijena nafte, a ni kolege sa ruske strane se ne bi bunile..kad se USA i Rusiji interesi poklope obično na kraju tako i budeGargantua wrote:pitanje je ko bi ušao u rat zbog njih.
- Post n°92
situacija ce negde puci . nadam se ne tamo.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°93
hajde neka mi neko ukratko sumira ovaj coup u KSA
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°94
Kinder Lad wrote:
Mislim da bi u slucaju full scale rata Rusi ladno odjebali Iran i pokusali da ucvrste svoju poziciju u KSA. Njima ne bi odgovaralo da KSA okupira Iran, ali to u svakom slucaju nije moguce.
_____
My Moon Che Gavara.
- Post n°95
Ointagru Unartan wrote:Kinder Lad wrote:
Mislim da bi u slucaju full scale rata Rusi ladno odjebali Iran i pokusali da ucvrste svoju poziciju u KSA. Njima ne bi odgovaralo da KSA okupira Iran, ali to u svakom slucaju nije moguce.
Ali bi bilo moguce da Iran okupira naftom bogate delove KSA. I u tom slucaju bi se 100% umesali Ameri i Izrael. I pitanje je gde bi stali.
_____
alt-lib
- Guest
- Post n°96
ja bih volo da seici poduvaju jako, mada ne znam kako je to moguce a da ih ne zameni ista bagra.
- Post n°97
kako ste panično počeli večeras, mislila sam da je objavljena opšta mobilizacija,
u koju su uključene i žene, u ksa.
u koju su uključene i žene, u ksa.
- Guest
- Post n°98
Ma jok, ovo je samo prvi potez u sahu, ali je dosta dramatican i neocekivan.
- Post n°99
Kushner i još par njih iz administracije nenajavljeno došli u SA i obećali Salmanu nešto (pitanje je šta ali bi već moglo da se nasluti, npr. podrška u napadu na Iran) u zamjenu za to da pročisti malo redove(i eventualno proslijedi dokumenta o saradnji Sauda sa DNCom), epilog dosta njih pohapšeno i sprovedeno u Ritz Carlton (ne zjbvm se) ali su im data ćebad da spavaju na podu u holu restorana (isto se ne zjbvm), neki pokušali da zbrišu helikopterom pa oboreni, jednoga ubili jer se opirao hapšenju, par njih zatražilo azil ni manje ni više nego u Iranu(lol) i takoostap bender wrote:hajde neka mi neko ukratko sumira ovaj coup u KSA
- Guest
- Post n°100
a gari iz kraja otisao pre par nedelja u oman da trenira klince na nekoj kosarkaskoj akademiji