by Filipenko Sun Apr 09, 2017 8:29 pm
Utvara wrote:Karađorđeva Zvezda sa mačevima...
Istoričari, jel istina to što kažu da je Karđorđeva Zvezda sa mačevima imala posebnu ulogu u poratnom i ratnom društvu Srbije?
Čitao sam negde na internetima, navodno je ceo bataljon morao da se saglasi da bi se nekome dodelila Karađorđeva Zvezda, te i da su komunisti respektovali to zvanje i pokušavali na sve načine da pridobiju nosioce Zvezde za sebe, jer su takvi ljudi bili vrlo poštovani u društvu.
Koliko to odgovara istini?
Takođe važi i za crnogorsko odlikovanje, Medalju Obilića.
Postavljaš niz zajebanih pitanja, nadam se da će neko od istoričara da raspetlja taj gordijev čvor. S moj strane, ono što znam:
1) Imala je posebnu ulogu, naravno. Ali koliko mi je poznato, dobitnici nisu cvonjka videli dok nije došla SFRJ.
2) Za bataljon, zavisi. Imao si verziju sa mačevima i bez mačeva, kao i za oficira i podoficire i vojnike. Mislim da se morao saglasiti nadležni oficir i četa ako se dodeljuje varijanta sa mačevima, jebem li ga.
3) Komunisti su naravno respektovali te ljude maksimalno (dokle god se nije radilo o narodnim neprijateljima
) i koliko mi je poznato trudili su se da te ljude nekako namire, posebno ako su bili u teškoj materijalnoj situaciji. Penzija, mesto za život za one bez krova nad glavom itd.
4) Molim te da ne vređaš Srbe i Crnogorce dovođenjem Miloša Obilića u vezu sa tzv. crnogorskom državnošću.