I koje su lokacije kontejnera za reciklažu? Koje sve firme se bave njome?
Testiranje vode i mesta za reciklažu
- Korisnik
- Post n°1
Testiranje vode i mesta za reciklažu
Gde u Beogradu može da se odnose pijaća voda na testiranje?
- Guest
ontheotherhand wrote:Gde u Beogradu može da se odnose pijaća voda na testiranje?
Koje testiranje, da li te zanima nešto konkretno?
- Korisnik
Pa ne znam, neka full analiza, fizičko-hemijska, mikrobateriološka i radiološka.
Hteo bi da uporedim sledeće uzorke:
1) vodu iz česme/vodovoda
2) česmovaču proćišćenu kroz filter bokala za vodu
3) vodu iz jednog izvora kojem imam pristup
4) izvorsku proćišćenu kroz filter aparata za vodu
5) kupovnu
Inače, jesi upoznat sa filterima koji se kače na česmu, tuš i dovod vode za veš mašinu? Aparati za reverznu osmozu? Šta valja tu a šta je prevara?
5) kupovnu
Inače, jesi upoznat sa filterima koji se kače na česmu, tuš i dovod vode za veš mašinu? Aparati za reverznu osmozu? Šta valja tu a šta je prevara?
- Guest
napisaću detaljno odgovor kasnije, ceo dan sam bio na probama, belu mačku ne vidim
podsetnik
podsetnik
zavod za javno zdravlje npr
ima negde spisaklaboratorijaakreditovanih
i razlika je kad licno uzimas uzorak i nosis od toga kad lab ljudi uzimaju
ima postupak valjda ispiranje, bese mazanje alkoholom, paljenje
afiltra ima dobrih a ima i prevara, neki stos sa strujom
a ako se dobro ne odrzavaju,postanu uzrok zagadjenja
ima negde spisaklaboratorijaakreditovanih
i razlika je kad licno uzimas uzorak i nosis od toga kad lab ljudi uzimaju
ima postupak valjda ispiranje, bese mazanje alkoholom, paljenje
afiltra ima dobrih a ima i prevara, neki stos sa strujom
a ako se dobro ne odrzavaju,postanu uzrok zagadjenja
iznenadio bi se da obican covek moze da natoci vodu iz cesme i odnese na analizu i dobije rezultat sa kojim moze da radi sta hoce
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Guest
može, što ne bi mogao, ispitao sam vodu n puta, gde je n veće od 1
kako objasnjavas to sto je voda na vracaru poslednjih meseci ekstremno jako hlorisana i pritom diskretno zuckaste boje
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Guest
- Post n°10
Re: Testiranje vode i mesta za reciklažu
nikako, morao bih da ispitam da bih nešto rekao
- Post n°11
Kondo wrote:kako objasnjavas to sto je voda na vracaru poslednjih meseci ekstremno jako hlorisana i pritom diskretno zuckaste boje
Више није дискретно, због ове твоје индискреције .
Данас и овде код мене нешто баш базди на хлор. Морао сам да проверим са госпојом, каже није користила ништа на бази хлора. А и нагло је престало кад сам затворио славину.
Да водоводима нису нешто рекли "долази ГИНА"'?
_____
electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°13
ne oseća se voda na hlor, čak ni na bazenima
miris bazenski je pre posledica popišivača
miris bazenski je pre posledica popišivača
- Post n°14
Сад сам се нешто туширао, изветрило. Ал' поподне, тачно као да се нешто чвари у лонцу с варикином, само што није било лонца.
_____
electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°15
OK, ako nije hlor, sta cini belo zamucenje vode prilikom tocenja, koje prodje nakon nekoliko minuta od sipanja.
_____
#FreeFacu
- Post n°17
dobro sledeci put cu da razmislim pre nego sto te nesto ozbiljno pitam
_____
#FreeFacu
- Guest
- Post n°18
belo je iz istog razloga iz kog je mleko belo
jako fine čestice u tečnosti koje rasejavaju svetlo
u tvom slučaju fino raspršen vazduh
jako fine čestice u tečnosti koje rasejavaju svetlo
u tvom slučaju fino raspršen vazduh
- Post n°19
to znaci da mi cevi strava sljakaju, vrse mi aeraciju vode za koju ne placam nista!
_____
#FreeFacu
- Korisnik
- Post n°20
Hvala Lev!
- Post n°21
Kondo wrote:to znaci da mi cevi strava sljakaju, vrse mi aeraciju vode za koju ne placam nista!
Не мора да значи да је баш сам ваздух, то су напросто гасови растворени у води, што под вишим притиском остаје растворено. Кад изађе из цеви нађе се у атмосферском притиску и почне да прелази у гасовито стање, молекули се групишу у мехуриће и то онда испливава - исто као кад отвориш флашу нечег газираног.
Е сад да ли је то баш ваздух, бемлига - ја сам својевремено држао прст на боци и чекао да се скроз избистри та литра воде и да се сав гас скупи у грлићу. И онда сам успео да запалим тај гас, видео се пламичак пар секунди. Можда је било и метана, откуд знам.
_____
- Guest
- Post n°22
Nikako ne bi smelo da bude metana, to bi značilo da nešto opasno ne valja.
- Guest
- Post n°23
ontheotherhand wrote:Pa ne znam, neka full analiza, fizičko-hemijska, mikrobateriološka i radiološka.
5) kupovnu
Što se tiče laboratorija, najbolje je da vidiš ovde:
http://www.rdvode.gov.rs/lat/ovlascenja-laboratorije.php
Tu imaš detaljno ko i šta radi.
Što se tiče poređenja koja hoćeš da vidiš ne znam koji te deo najviše interesuje, generalno, u Beogradu nemamo lošu vodu, mana joj je što je tvrda, a te mane smo svi svesni zbog kamenca koji se hvata gde god da ima zagrevanja vode.
Mikrobiološka ispravnost je bitna, ako ispituješ bilo koju vodu, u gradskom vodovodu se kontroliše stalno, a ako su u pitanju izvorske vode, svakako je potrebno proveriti.
Što se tiče filtera, ne znam ništa o njima, tj ne znam o komercijalnim proizvodima koji se nalaze na tržištu - tu je bitno dobro pogledati specifikaciju proizvođača.
Što se tiče filtracije - ukoliko je samo materijal sa određenim, definisanim otvorom sita, primitivnu varijantu imaš već u česmi - to je obično metalna mrežica koja zaustavlja krupnije čestice. Što je sito finije to manje čestice ostaju na njemu. Potpuno je beskorisno za rastvorene soli.
Ukoliko se radi sa filterima koji imaju i određenu aktivnu materiju unutra (na primer aktivni ugalj ili neke jonoizmenjivačke smole), onda takvi filteri uklanjaju poprilično toga što se može naći u vodi. Aktivni ugalj apsorbuje zahvaljujući velikoj specifičnoj površini, potpuno obezbojava vodu i tome slično. Jonoizmenjivačke smole vrše izmenu jona - tu je situacija komplikovanija - neke smole uklanjuje katjone, druge anjone, ali njih je moguće regenerisati, a voda koja je propuštena preko različitih tipova može biti sasvim demineralizovana. Pojednostavljeno objašnjenje - polimer na sebi ima dosta jona Na+, prelaskom vode preko polimera na njemu ostaju Ca2+ joni, a Na+ odlaze dalje sa vodom. Efikasne su po pitanju smanjivanja tvrdoće, uklanjanja različitih jona teških metala i tome slično.
Za tehničke primene (npr pranje u veš mašini) je dovoljno ukoliko se upotrebljavaju jedinjenja koja kompleksiraju jone Ca2+ i Mg2+ i sprečavaju stvaranje kamenca. Izkompleksirani joni ostaju u rastvoru i ne talože se, tako da kamenac ne ostaje na grejaču npr ili na opranom vešu, tako da je veš manje grub. Najčešće se za ovu svrhu koristi natrijumova so etiledimantetrasirćetne kiseline.
Ima puno priča o vodi, pokušavam da knjigu od hiljadu strana nekako sažmem u post, a ne može to. Mogu da odgovorim na konkretna pitanja, ako znam, ako ne, će da kažem da ne znam.
- Post n°24
Lev Abalkin wrote:Nikako ne bi smelo da bude metana, to bi značilo da nešto opasno ne valja.
Видео се танушан пламичак, плавичаст, тих две-три секунде. Нисам ни рекао да је метан, откуд знам шта је. Овде испод те воде, неколико слојева ниже, има и нафте и гаса. Можда негде мало пробија, шгјз.
_____
- Post n°25
ima metana ponegde, no ne u bgu kolkoznam
zuckasto i slicne boje od promena smera i brzine u cevovodima (zatvaranje zbog kvara na mrezi na ulici, u zgradi) pokrene se talog
hlor se ne oseca u vodi, bar ne ono koliko ga ima
belo jest vazduh ili sl
barkast miris ili sl kad zapnu sahlorom
bojler moze da zestoko zasmrdi toplu vodu, samo se dobro ispere
delovi mreze u kojima stoji voda mogu da prave problem, miris i boja, npr hidrantska je pod pritiskom a ne koristi se, tu se samo ispere
i vodomer ima sito, ili filter, moze da pravi probleme u kvalitetu i pritisku, samo se ocisti
zuckasto i slicne boje od promena smera i brzine u cevovodima (zatvaranje zbog kvara na mrezi na ulici, u zgradi) pokrene se talog
hlor se ne oseca u vodi, bar ne ono koliko ga ima
belo jest vazduh ili sl
barkast miris ili sl kad zapnu sahlorom
bojler moze da zestoko zasmrdi toplu vodu, samo se dobro ispere
delovi mreze u kojima stoji voda mogu da prave problem, miris i boja, npr hidrantska je pod pritiskom a ne koristi se, tu se samo ispere
i vodomer ima sito, ili filter, moze da pravi probleme u kvalitetu i pritisku, samo se ocisti