Srpska pravoslavna crkva
- Post n°851
Re: Srpska pravoslavna crkva
Wow, just wow je isto danas rekao da se referendum o Kosovu odigrao 1389. na Vidovdan.
- Post n°853
Koji je to "referendum" i koga tacno bio 1389? Jbt, ljudi, nisu oni isli na Kosovo da brane Kosovo, nego Srbiju. Da je rekao da je rwferendum bio izgradnja tih raznih manastira imalo bi 10 puta vise smisla i sa stanovista crkve i inace. Ovo je besmislica.
- Post n°855
ne, super je to radno mesto. jedva čekam da vidim kad će u srbiji organizovati onakve kružoke kakve je organizovao u zagrebu. da pozove feministice i autošov...pardon, liberale da ćakulaju malo o aktuelnim pitanjima društvenog trenutka.
- Post n°856
neželjena elita, ne zove ih patrijarh
_____
????
- Post n°857
Mór Thököly wrote:Wow, just wow je isto danas rekao da se referendum o Kosovu odigrao 1389. na Vidovdan.
Nisam slusao intervju, pa onda nemam pravi uvid, ali se ova izjava, ovako kako si je preneo, moze tumaciti na vise nacina. Izmedju ostalog i kao da je borbi za Kosovo mesto u mitu, a ne u stvarnosti.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°858
I ja sam samo citao. To je rekao na kraju, tipa: Uostalom, referendum o Kosovu...
- Post n°859
Ma ja mislim da je namerno dvosmislen. Čitano u kontekstu prethodnika i što kaže Talason, same institucije, ovo je zapravo hlađenje retorike.
Evo cele izjave.
Evo cele izjave.
Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије изјавио је да је Косово суштински део Србије, а да је „референдум о Косову одржан на Видовдан 1389. године”.
„Мислим да ту не постоји никаква дилема, физички у овом тренутку наша држава није присутна на Косову у пуном смислу те речи, а суштински Косово је део Србије. Оно што је доживљај и став цркве толико пута је изречено на Сабору да све што бих ја рекао било би сувишно”, казао је Порфирије за Радио-телевизију Србије (РТС), преноси Бета.
Порфирије је рекао да је сигуран да без обзира на „реалполитичке околности”, за које је оценио да нису „ни најмање наклоњене Србији”, држава ради све како би сачувала мир и учинила највише за српски народ на Косову.
„Косово није само колевка нашег народа, него је и кивот препун моштију светих. Косово није само геополитичко питање за нас, већ и тема нашег идентитета”, истакао је он.
Он је нагласио да треба разговарати о заједничком животу Срба и Албанаца, а да би све мимо тога било одрицање „од нашег бића” и оценио да је „Бог на страни Србије”.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Guest
- Post n°860
Izjava je ni riba ni meso, ali to je najbolje što možemo očekivati od SPC.
- Post n°861
rekao je u nekom trenutku, kad ga je pitala za istopolne zajednice i za tvrdi stav crkve o tom pitanju,
pa i njegov iz 2016:
'nisam znao da sam govorio o tome, vidite, treba malo više ćutati, svašta sam govorio'
pa i njegov iz 2016:
'nisam znao da sam govorio o tome, vidite, treba malo više ćutati, svašta sam govorio'
- Post n°862
https://pescanik.net/vrpca/
_____
- Post n°863
Nije problem što patrijarh odgovara na pitanja koja se tiču države.
Problem je što mu postavljaju takva pitanja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.
Znači: Crkva . . . (zid) . . . Država
btw. isto mislim i o mešanju države u crkvena pitanja. Vidi pod Milo ili Vučić
Problem je što mu postavljaju takva pitanja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.
Znači: Crkva . . . (zid) . . . Država
btw. isto mislim i o mešanju države u crkvena pitanja. Vidi pod Milo ili Vučić
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°864
moze se razdvojiti crkva od drzave, ali ne moze crkva od politike, bar ako se ostane dosledan slobodi izrazavanja, misljenja, okupljanja, udruzivanja, i generalno dakle demokratiji.
_____
????
- Guest
- Post n°865
mora da postoji neka religija, a dok postoji, biće i uticaja
- Post n°866
Neka crkva "utiče", ali preko Demohrišćanske stranke, Hrišćansko-demokratske unije i sličnih, a patrijarh i sveštenici neka se bave svojim članovima, a ne državom.
+ fiskalne kase za popove, advokate i taksiste.
+ fiskalne kase za popove, advokate i taksiste.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Guest
- Post n°867
ja hoću da ovde glavna bude spc, pored njih mogu i da se jebem u dupe ako mi dođe, zabole ih baš
a reket se uvek plaća, nikada nije bila sloboda besplatna
a reket se uvek plaća, nikada nije bila sloboda besplatna
- Post n°868
Jel to Porfirije reko da je gej okej?
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°869
Jeste, i odma ga strpali u karantin
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°870
I to sto kazes. Zavrsice ovaj kao papa Jovan Pavle prvi.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°871
Young Pope
_____
- Guest
- Post n°872
Ne bojte se vi za Porfirija, na nos će nam izaći u narednim godinama.
- Post n°873
Meni njegovo ime asocira na pomfrit. I tako citam "izaci ce nam pomfrit na nos".
_____
- Post n°875
Чекамо Јовану Јеремић да овери то уживо.Vilmos Tehenészfiú wrote:Meni njegovo ime asocira na pomfrit. I tako citam "izaci ce nam pomfrit na nos".