Srpska pravoslavna crkva
- Post n°226
Re: Srpska pravoslavna crkva
Uvek treba podsecati.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°227
Pa ni u NDH Srbi nisu bili proporcionalno zastupljeni u organima državne uprave...
- Post n°228
Kud Žvalavi okom, tu Bradonja skokom.
- Post n°229
juče sam bila na nekoj sahrani u beloj crkvi, sahranjivan je čovek koji je bio jako bitan zajednici,
sekularnoj, ne crkvenoj, ali je crkva osetila da će tu biti mnogo ljudi i umesto jednog sveštenika
bila su tri, i opelo je trajalo skoro sat vremena (svima nam je bilo loše, jedan lik se onesvestio,
no oni nisu marili).
posle zvaničnog dela, jedan od sveštenika je držao kraću propoved, uobičajene stvari valjda,
no, ono što je mene iznenadilo je završetak propovedi:
'vi što ste danas ovde, budite srećni jer nećete doživeti zlo koje su srbi i srbija zaslužili,
a veliko zlo su zaslužili, vi pojedinačno i možete u bogu naći spasenje, ali srbi kao narod ne'.
mene zanima na šta je pop mislio, da misli na mantru o odricanju od boga, bio bi eksplicitniji,
verovatno ne bi imao problem i da očekivano 'odricanje od kosova' pomene jasno.
ima li neka struja u crkvi koja je za suočavanje sa zločinima iz ratova 90?
inače, opelo je služeno na srpskom ne na crkveno slovenskom.
sekularnoj, ne crkvenoj, ali je crkva osetila da će tu biti mnogo ljudi i umesto jednog sveštenika
bila su tri, i opelo je trajalo skoro sat vremena (svima nam je bilo loše, jedan lik se onesvestio,
no oni nisu marili).
posle zvaničnog dela, jedan od sveštenika je držao kraću propoved, uobičajene stvari valjda,
'vi što ste danas ovde, budite srećni jer nećete doživeti zlo koje su srbi i srbija zaslužili,
a veliko zlo su zaslužili, vi pojedinačno i možete u bogu naći spasenje, ali srbi kao narod ne'.
mene zanima na šta je pop mislio, da misli na mantru o odricanju od boga, bio bi eksplicitniji,
- Post n°230
Desibe, Plačkice, nema te sto godine!
Fala SPC-u što te vratio na forum!
Fala SPC-u što te vratio na forum!
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°231
ma tu sam, pratim redovno, neki čudan rl period...
- Guest
- Post n°232
plachkica wrote:juče sam bila na nekoj sahrani u beloj crkvi, sahranjivan je čovek koji je bio jako bitan zajednici,
no oni nisu marili).
Nema u SPC takve struje. Najverovatniji prevod ovoga je, kao što si lepo prevela, "Srbija će izgubiti Kosovo ali to je zaslužila svojim odricanjem od Boga", samo neće popa da ide u detalje.
- Guest
- Post n°234
Umro Jerotic, blaga, pastirska dusa, vecito zabrinut sa homoseksualce i druge bolesnike koje je putem psihoanalize zeleo da vrati na saborni put svetih otaca.
- Guest
- Post n°235
William Murderface wrote:Uvek treba podsecati.
Sa time se ne slažem.
Kragujevac, gde je Nemcima bio zabranjen ulaz prvih godina posle 2. Svetskog rata, to više nema, odavno, decenijama. Nemačka je najvažniji ekonomski partner Srbije.
Vietnam, kome su Amerikanci bili zakleti neprijatelji danas ima Ameriku kao najvažnijeg ekonomskog partera.
Između Japana i Kine, na svakih 20 (dvadeset) sekundi poleću i sleću putnički avioni između dve zemlje.
To vas neko naplašava o napetostima širom sveta, pa i da se Srbija kao kvočka, po njima, usedi i ćuti.
- Post n°236
Sa čime se ne slažeš? Mislim da nisi razumeo smisao mog posta.
_____
- Guest
- Post n°237
William Murderface wrote:Sa čime se ne slažeš? Mislim da nisi razumeo smisao mog posta.
Možda i nisam razumeo, a post je bio "Uvek se treba posećati".
Na to sam odgovorio.
- Post n°238
Ne, post glasi "Uvek treba podsećati".
Na šta? Da li si razumeo? Pogledaj kontekst u kojem se post pojavljuje, koji post mu prethodi.
Na šta? Da li si razumeo? Pogledaj kontekst u kojem se post pojavljuje, koji post mu prethodi.
_____
- Post n°239
William Murderface wrote:Ne, post glasi "Uvek treba podsećati".
Мислим да је писало подсецати, без објекта, а ни тип маказа није био прецизиран... Ал добро де.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°240
Ma mislim da te znam odnekud, jezička preciznost. Ne znam što je ovde toliko bitno, bar za ovaj post.
- Post n°241
Pa i nije bitno, ali ako odgovaraš na moj post, onda bi bilo okej da odgovaraš na ono što sam zaista rekao, a ne na ono što nisam rekao. Npr, niti sam rekao, niti mislim da Srbija treba da se "kao kvočka, usedi i ućuti". Nisam pominjao ni Nemce, ni Japance, ni Kineze, ne znam kakve to veze ima sa onim što sam napisao.
To nije prosto pitanje jezičke preciznosti, nego potpunog izvrtanja smisla mojih reči. Mislim, neću da guram raspravu radi rasprave, u pravu si da sve to i nije naročito bitno, ono što je bitno jeste da bar pokušavamo u dobroj veri da čitamo ono što drugi pišu, a ne da im učitavamo stavove koje nisu izneli.
To nije prosto pitanje jezičke preciznosti, nego potpunog izvrtanja smisla mojih reči. Mislim, neću da guram raspravu radi rasprave, u pravu si da sve to i nije naročito bitno, ono što je bitno jeste da bar pokušavamo u dobroj veri da čitamo ono što drugi pišu, a ne da im učitavamo stavove koje nisu izneli.
_____
- Post n°242
yoyogi wrote:Ma mislim da te znam odnekud, jezička preciznost. Ne znam što je ovde toliko bitno, bar za ovaj post.
Једном недељно, отприлике, одреагујем у случајевима кад осисана латиница промени смисао написаног. Тј остави читаоцу прилику да прво прочита погрешно (тј у ненамераваном смислу), одлута на погрешну страну и, све скупа, омета комуникацију.
У већини осталих случајева, ако иоле може да створи збрку, утефтерим у збирку и готово.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°243
Turci su promenili svoje pismo od arapskog na latinicu. Turci, koji su vekovima bili ono što je Velika Britanija kolonijalizmom posle nastala.
Imaju li Turci neke žalosti za svojim prethodnim pismom? Kamo li da ga u Ustav stave.
Latinica je tamo decenijama zvanično pismo.
Imaju li Turci neke žalosti za svojim prethodnim pismom? Kamo li da ga u Ustav stave.
Latinica je tamo decenijama zvanično pismo.
- Post n°244
turci sa velikim prezirom gledaju na sve arapsko ima par vekova vec
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°245
Pa o čemu onda pričaš? Kako je moguće reći bilo šta, a da se ne pomenu ni Nijemci, ni Japanci, ni Kinezi?William Murderface wrote: Nisam pominjao ni Nemce, ni Japance, ni Kineze,
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°246
Kakve su ti misli zato i jesi takav.
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°247
_____
- Post n°248
otto katz wrote:Kakve su ti misli zato i jesi takav.
Мислиш богат и бахат, од силне лове коју мазне по крају избијајући људима Немце, Јапанце и Кинезе из главе?
_____
- Guest
- Post n°249
Ček da ovo vidiš.
U Turskoj sam radio, preko firme Burroughs. Američka firma. Posle se ujedinila sa Sperry pa postala Unisys. Onda sam otišao u Grčku.
Godinu dana u Turskoj na instalaciji Arcelik (white goods, bela tehnika) analiza kvarova, database.
Kada sam se sprijateljio sa Turcima, svi obrazovani, sviraju klavir i nose kravate i odela.
Na jednom prijemu, stojeći, uz "flute" šampanjca na poslužavniku, pitaju me kako je u Srbiji. Tucnem , mucnem, bilo je tada dobro (1984) u Srbiji.
Moj tadašnji šef, Turgut Oyzal (google that name) mi reče: zero downtime za kompjutere. Uvek su "up".
Taj isti, baš taj komjuter, mainframe, 100 kvadrata u računskom centru, došao je iz Arcelik u "BIP" srpsku firmu kao poslednja reč tehnike a koju su Turci odbacili kao zastarelu. To je bilo još tada.
Turci su morali da pišu izjave i da se pravdaju ako i zašto računar nije radio 24x7.
U Srbiji su ga gasili u 5 popodne.
Majko mila, to li je "pusto tursko"?
U Turskoj sam radio, preko firme Burroughs. Američka firma. Posle se ujedinila sa Sperry pa postala Unisys. Onda sam otišao u Grčku.
Godinu dana u Turskoj na instalaciji Arcelik (white goods, bela tehnika) analiza kvarova, database.
Kada sam se sprijateljio sa Turcima, svi obrazovani, sviraju klavir i nose kravate i odela.
Na jednom prijemu, stojeći, uz "flute" šampanjca na poslužavniku, pitaju me kako je u Srbiji. Tucnem , mucnem, bilo je tada dobro (1984) u Srbiji.
Moj tadašnji šef, Turgut Oyzal (google that name) mi reče: zero downtime za kompjutere. Uvek su "up".
Taj isti, baš taj komjuter, mainframe, 100 kvadrata u računskom centru, došao je iz Arcelik u "BIP" srpsku firmu kao poslednja reč tehnike a koju su Turci odbacili kao zastarelu. To je bilo još tada.
Turci su morali da pišu izjave i da se pravdaju ako i zašto računar nije radio 24x7.
U Srbiji su ga gasili u 5 popodne.
Majko mila, to li je "pusto tursko"?
- Post n°250
"Nema više fesovi, obuci ti odelo i kravatu, pa posle u odelu i kravati pričaj šta hoćeš..."
Yoyogi, primeti da smo na temi SPC.
Yoyogi, primeti da smo na temi SPC.
_____