trazim film
- Post n°76
Re: trazim film
njih dve mogu da se takmice po kategorijama. ono vampirski film deni vs bigelou. sf. ratni film. i to. bigelou doduse nema lep zenski film ko sto je let the sunshine in
_____
ova zemlja to je to
- Post n°77
mislim podji od ovoga. verovatno naj-francuskiji film ikada snimljen na svaki nacin i film koji povezuje pokretne slike sa tradicijom francuskog gradjanskog slikarstva, kako slikom tako i intimnim personalnim vezama.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°78
zvezda je zivot wrote:njih dve mogu da se takmice po kategorijama. ono vampirski film deni vs bigelou. sf. ratni film. i to. bigelou doduse nema lep zenski film ko sto je let the sunshine in
jel si gledao high life? eto mislim da cu to veceras.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°79
ovo ti je isto vazno (po godaru najbolji posleratni francuski film)
_____
ova zemlja to je to
- Post n°80
bruno sulak wrote:zvezda je zivot wrote:njih dve mogu da se takmice po kategorijama. ono vampirski film deni vs bigelou. sf. ratni film. i to. bigelou doduse nema lep zenski film ko sto je let the sunshine in
jel si gledao high life? eto mislim da cu to veceras.
jesam na fafu. taj film se vidno mucio sa skriptom. bile neke peripetije sa zajdi smit s kojom je pisala scenario i koja je htela hepiend misim izgleda ko standardan americki film velikog europskog autora.
_____
ova zemlja to je to
- Post n°81
e da, Kvinsi, posto volis vesa andersona, gledaj zaka tatija. to je 1 od ociglednijih andersonovih uzora (+ trifo iz recimo jules and jim i shoot the piano player). anderson je snimio i neku reklamu koja je omaz tatiju.
_____
ova zemlja to je to
- Post n°83
ah gledao sam Mon Oncle, to je bio jedan od omiljenih filmova mog ćaleta
- Guest
- Post n°84
Francuski film iz druge polovine osamdesetih. Emitovan je početkom devedesetih na tv par puta, čini mi se na tadašnjem 3K. U nekom francuskom VP domu štićenici naprave frku za vrijeme ručka, krene i tuča sa vaspitačima i onda njih desetak pobjegne iz doma. Ostatak fima je njihovo preživljavanje u tadašnjoj Francuskoj, napadaju ih domaćini rasisti jer ima i neki crni Arapin u grupi. Čini mi se i da siluju jednu od drugarica koja je sa njima pobjegla, jedan od njih biva ubijen na kraju... Zna li neko koji je ovo film?
- Post n°85
Au, brate... A čovek vam je samo tražio spisak dvadeset filmova koje je svaki Francuz pogledao. Dakle, neki najrelevantniji filmovi, koji su izrasli iz Francuza, i uz koje je Francuz porastao. Mislim, samo na Burundiju ti možeš da pitaš tako nešto, i da (posle gazilion arthouse naslova) dobješ zaključak da Francuzi nemaju film.
Recimo da me npr. neki Argentinac pitao isto pitanje za Srbiju. Druže, treba da živim u Srbiji, i hoću da znam šta Srbin gleda. Rekao bih mu sledeće:
Lepa sela lepo gore
Rane
Maratonci trče počasni krug
Ko to tamo peva
Balkanski Špijun
Tri karte za Holivud
Tito i ja
Underground
Marš na Drinu
Boj na Kosovu
Tesna Koža
Moj tata na određeno vreme
Kakav deda takav unuk
Davitelj protiv davitelja
Varljivo leto
Nacionalna klasa
Mi nismo anđeli
Munje
Balkan Ekspres
Lajanje na zvezde
Dakle to je to. Na to pitanje je takav odgovor. Da me neko pita npr. da mu preporučum filmove uz koje bi razumeo srpski politički diskurs, to bi već bilo mnogo drugačje. Npr. to ne može bez Balkanskih pravila, ma šta god ko mislio o tom filmu. Ili Nož npr.
Recimo da me npr. neki Argentinac pitao isto pitanje za Srbiju. Druže, treba da živim u Srbiji, i hoću da znam šta Srbin gleda. Rekao bih mu sledeće:
Lepa sela lepo gore
Rane
Ko to tamo peva
Balkanski Špijun
Tri karte za Holivud
Tito i ja
Underground
Marš na Drinu
Boj na Kosovu
Tesna Koža
Kakav deda takav unuk
Varljivo leto
Nacionalna klasa
Mi nismo anđeli
Munje
Balkan Ekspres
Lajanje na zvezde
Dakle to je to. Na to pitanje je takav odgovor. Da me neko pita npr. da mu preporučum filmove uz koje bi razumeo srpski politički diskurs, to bi već bilo mnogo drugačje. Npr. to ne može bez Balkanskih pravila, ma šta god ko mislio o tom filmu. Ili Nož npr.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°86
+1
Zanimljiv je vremenski okvir - skoro sve je između 1980 i 1998.
Zanimljiv je vremenski okvir - skoro sve je između 1980 i 1998.
- Post n°87
Чега ли је тад понестало?
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°88
Летећи Полип wrote:Au, brate... A čovek vam je samo tražio spisak dvadeset filmova koje je svaki Francuz pogledao. Dakle, neki najrelevantniji filmovi, koji su izrasli iz Francuza, i uz koje je Francuz porastao. Mislim, samo na Burundiju ti možeš da pitaš tako nešto, i da (posle gazilion arthouse naslova) dobješ zaključak da Francuzi nemaju film.
Lepa sela lepo gore
Rane
Ko to tamo peva
Balkanski Špijun
Tri karte za Holivud
Tito i ja
Underground
Marš na Drinu
Boj na Kosovu
Tesna Koža
Kakav deda takav unuk
Varljivo leto
Nacionalna klasa
Mi nismo anđeli
Munje
Balkan Ekspres
Lajanje na zvezde
Ne staviti Neretvu i Sutjesku, a ubaciti na spisak bljuvotine tipa Tito i ja zaradjuje besplatno letovanje tokom citave godine u cukotskim kolhozima
- Post n°89
Zar je moguće da nigde ne može da se pogleda Timočka buna?
_____
~~~~~
- Post n°90
Ajde, ajde, sta ce ti komunisticke lazi o nasoj lepoj kraljevini...
- Guest
- Post n°91
zvezda je zivot wrote:njih dve mogu da se takmice po kategorijama. ono vampirski film deni vs bigelou. sf. ratni film. i to. bigelou doduse nema lep zenski film ko sto je let the sunshine in
bruno sulak wrote:uh ja sam gledao beau travail da se ocistim od hurt lockera.
Pa njih dve ne mogu da se upoređüju, osim ak ose ne uzme nominalna oznaka "ženski sineasta" (a onda bi se mogla ubaciti i Soja Jovanović kao naša hičkokovka). Bigelou zbog količine muških hormona i mišića (vidljivo na ceremonijama) možda bi dobila zabranu da se takmiči u atletici, ali ono što njene filmove čini đubretom jeste - propaganda, kao da joj Edgar Džej Huver i današnja CIA pišu scenarije, to je posipanje šećerom američkog militarno-vanjskopolitičkog siledžijstva.
Kler, koja s godinama sve vše liči na Melinu Merkuri, ima gotovo autošovinsitički odnos prema francuskoj prošlosti, a ume i da se ne bavi njome ,već erotikom i/ili sajens fikšnom, ona je prava rediteljka u stili Anjes Varde, a ne uposlena u agitpropu Pentagona.
- Guest
- Post n°92
A kao odgovor na pitanje "šta pogledati da se upozna francuska duša?", ionako kasnim pa onda može i ovako:
Brzi odgvoor bi bio - pogledati sve filmove Kloda Šabrola. To bi bio pregled razvoja francuskog društva od 1960-ih do danas.
A poimence bi se moglo reći:
komedije Žana Žiroa o žandarmu iz Sen Tropea (meni najbolji "Žandarm se ženi" iz šezdesetih
i
komedije Andrea Hunebela o Fantomasu - u oba serijala/franšize igao je Lu jde Fines.
Pa onda izbor Šabrola. Pa Robert Breson "Mušet", pa Erik Romer serijal 4 godišnja doba.
Time se završava Moderna u francuskom filmu a istoriji, što se poklapa (slučajno ili ne) s trenutkom kada je Depardje pustio stomačinu o krenuo da krka i pije vino na dekalitre.
Fransoa Ozon je postmodernistički francuski film, plus produkcija Lika Besona koji pravi filmove u stilu japanske anime.
E, da, Alan Korno je veoma značajan za duh 1970-ih, snimio je nekolikoizvanrednih filmova s Ivom Montanom u tom periodu.
I ovo još nije sve: neki frik iz kinoteke bi dodao svašta još.
Brzi odgvoor bi bio - pogledati sve filmove Kloda Šabrola. To bi bio pregled razvoja francuskog društva od 1960-ih do danas.
A poimence bi se moglo reći:
komedije Žana Žiroa o žandarmu iz Sen Tropea (meni najbolji "Žandarm se ženi" iz šezdesetih
i
komedije Andrea Hunebela o Fantomasu - u oba serijala/franšize igao je Lu jde Fines.
Pa onda izbor Šabrola. Pa Robert Breson "Mušet", pa Erik Romer serijal 4 godišnja doba.
Time se završava Moderna u francuskom filmu a istoriji, što se poklapa (slučajno ili ne) s trenutkom kada je Depardje pustio stomačinu o krenuo da krka i pije vino na dekalitre.
Fransoa Ozon je postmodernistički francuski film, plus produkcija Lika Besona koji pravi filmove u stilu japanske anime.
E, da, Alan Korno je veoma značajan za duh 1970-ih, snimio je nekolikoizvanrednih filmova s Ivom Montanom u tom periodu.
I ovo još nije sve: neki frik iz kinoteke bi dodao svašta još.
- Post n°93
Jel postoji neki film poput olympus has fallen ali sa hepi endom?
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°94
Ozbiljno pitanje za filmofile burundija, dal postoje uopste antiamericki filmovi, i ako ne koji su po vama najbolji primeri anti happy end filmova?
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°95
Ћиминова "Капија раја" (Heaven's gate), те већина материјала са прва два-три Феста. Углавном америчке производње.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°96
Gde naći, kako pogledati?
_____
~~~~~
- Guest
- Post n°97
https://www.imvbox.com/watch-persian-movie-iranian-movies/pig-khook/play-film
- Post n°98
Engleski titlovi su za premium članove.
_____
~~~~~
- Post n°100
Gde naći, kako pogledati? ( sa titlom!)
_____
~~~~~