Jeziva fotka sa solunskog trga, isto s linka s PPP, pdf istorija, drugi svjetski rat.sejlor wrote:Mislila sam na ovo iz Soluna, ali pogrešno sam razumela.
Fašizam i desni ekstremizam ante portas
- Guest
http://ww2today.com/11th-july-1942-black-sabbath-for-the-jews-of-salonika
Nije samo evropska. Tako je i ovde dole (koliko god da smo mi dole opcenito nebitni, ali jbg).otto katz wrote:
Inače Zeman je socijalni demokrat, hodajući dokaz toga u šta se evropska tradicija socijalne demokracije pretvorila.
Off topic - neki dan je umro Gough Whitlam, valjda poslednji pravi soc-dem down under. Sa 98 leta, pred sam kraj zivota.
Ne znam koliko je globalno poznat, mada je prica kako ga je skinula CIA s vlasti zbog protivljenja vijetnamskom ratu (izmedju ostalog), vredna dobrog filma (cak i ako nije sasvim istina). Elem, razlog zasto trollujem je govor koji je odrzala Cate Blanchett (wub) danas - u kome ce svako kome je srce na soc-dem strani naci ponesto za radost. Elem, govor je odrzan ispred raznih zvanica, ukljucujuci i trenutnog
otto katz wrote:Na PPP je relativno nedavno vođena opširna diskusija o sadržaju i obimu pojma fašizam.
Navođeni su taxativni kriteriji iz raznih izvora, onako pomalo kao iz diagnostičkog manuala medicinske asocijacije, ali ne sjećam se da je bio pomenut jedan kriterij, ponovno potvrđen ovih dana u pitomoj Češkoj Republici. Radi se o uvođenju obscenosti u javni prostor. Ne znam radi li se o mojoj neobaviještenosti, ali čini mi se da je ovaj simptom zanemarivan. Kad gledate snimke pogroma po istočnoj Evropi, sa sređenim židovskim gospođama, s urednim frizurama, nakitom, u kvalitetnom rublju koje svjetina razvlači, ponižava dok se sve uredno fotografira, sjećam se jednog jezivog snimka iz Soluna gdje je židovsko građanstvo izvedeno na trg da u svojim najboljim odijelima radi fiskulturu, ima baš jedna fotka gdje gospodin u bijelom odijelu očito vrlo prilježno radi čučnjeve kao sa željom da se dodvori dvojici Nijemaca u uniformama koji ga gledaju s izrazom nadmoći, zabavljenosti i prezira, ili one folksdojčerke što sa zanimanjem gledaju iz blizine svježe leševe pogubljenih u Pančevu; ta začuđujuća obscenost zločinačkog u prostoru običnog građanskog života, naša bitna nemogućnost da zbilja shvatimo kako je došlo do toga da zločin postane neupitan dio inventara svakodnevice, koji i kakav niz događaja dovodi dotle da nasilje na polugoloj pedesetogodišnjoj ženi, stvar u jasnoj suprotnosti sa svakim detaljem građnskog odgoja ljudi oko nje, postane samorazumljivo.
Prije par dana ćeški predsjednik, Miloš Zeman, dao intervju za nacionalni radio, i to u biblioteci TG Masaryka, u kojem je izjavio da je vlada "zkurvila" (zajebala) zakon o državnim službenicima, te da su članice Pussy riots "kurve"; prvo je pitao novinara zna li šta znači "pasi", na šta mu ovaj odgovorio da se izgovara "pusi", a ovaj će na to, "pizda, pizda to znači, pa i pjesme su im takve, sama pizda". Pikantno je da je razgovor emitiran kao dio tradicionalnih "razgovora iz Lan", radi se o zamku Lány koji se od TG Masaryka koristi kao predsjednička rezidencija.
Tradiciju razgovora iz Lan je otpočeo Havel u okviru svoje "nepolitičke politike" i demistificiranja vlasti.
Ovdje kolaju spekulacije da je Zeman namjerno napravio skandal da se malo zaboravi prošlotjedna posjeta Kini gdje je izjavio kako nije došao podučavati o ljudskim pravima, nego je dapače došao da se sam nauči kako se stabilizira društvo. Iz Kine se vratio privatnim avionom najjačeg češkog tajkuna, Kellnerom, pri čemu je jedan drugi tajkun, Babiš (nešto kao češki Todorić) u vladi, što po sveme naznačuje njegovu realnu slabost u odnosu na recimo Kellnera kad se morao prihvatiti političke moći za ojačavanje pozicija u biznisu. Uglavnom cijela kineska epizoda je djelovala prilično skandalozno i bilo kakva diverzija pažnje je bila dobrodošla.
Psovka u javnom prostoru, na državnom radiju koji je kao i svi državni mediji pod posebnom paskom vijeća za radio i tv s osobitim akcentom na cenzuru vulgarizama i sličnih neprihvatljivih sadržaja, je naravno odjeknula kao bomba. Pišem ovo tu na fašizmu, jer sam uvjeren da se radi o sličnom slijedu događaja koji dovodi dotle da vulgarno nasilje najtežeg kalibra postane običan dio javnog života. Uostalom, šta čitali, pa '90ih smo po tome hodali.
Inače Zeman je socijalni demokrat, hodajući dokaz toga u šta se evropska tradicija socijalne demokracije pretvorila.
Izvinjavam se na plahti. Za utjehu za trud uložen u čitanje kratki veselo tužni video Zemanovog nastupa na tradicionalnom godišnjem otključavanju krunskih dragulja na Praškom zamku. Na ceremoniju je bio došao nakon kratkog zadržavanja u ruskoj ambasadi gdje su ga ovi nalili k'o vola.
da li je to ona rasprava gde smo se radagast i bivsi ja kacili oko definicije fasizma? gde je on isao, prilicno racionalno ka jednoj istorijskoj i pomalo (po meni) redukcionistickoj definiciji dok sam ja poetski gravitirao ka badiouvoj 'sta koje picke materine fasizam'?
inace ta koncentracija na tzv. neoliberale zapravo pomlo abolira i soc-demokrate za danasnje stanje stvari.
Da, najvjerovatnije. U svakom slučaju ishod je bio podjela na poziciju historijske definicije fašizma (također s distinkcijom spram nacizma itd.) i poziciju koja iako ne zanemaruje historijska određenja, stavlja akcenat na suštinske elemente fašizacije.timur chevket wrote:
da li je to ona rasprava gde smo se radagast i bivsi ja kacili oko definicije fasizma? gde je on isao, prilicno racionalno ka jednoj istorijskoj i pomalo (po meni) redukcionistickoj definiciji dok sam ja poetski gravitirao ka badiouvoj 'sta koje picke materine fasizam'?
Ovoga Zemana sam i stavio, jer me najviše zanima ona faza kad liberalna demokracija udara u vlastita proturječja otvarajući prostor autoritarnoj vladavini niskih strasti.
Sad izgleda da zasipam fašizmom i vičem vuk, ali ovo su ljudi i događaji bez kojih dolazak fašizma nije moguć i na koje valja obratiti pažnju. Dakle umjesto na tupana dana, Siniša Golac, direktor predstavništva Employment Power za balkansku regiju ovdje, a u povodu odluke Royal Caribbean da zabrani rad na svojim kruzerima za građane BiH, Srbije, Makedonije, Turske, Slovačke, Albanije, Italije, Kazahstana i Afrike.
Riječ je o orijentaciji kompanije u jednoj vrhunskoj usluzi prema svojim gostima, a na osnovu istraživanja provedenih na svim svojim brodovima proteklih godina. Imaju neki razlog tamo da jedan određeni dio nacionalnosti koje rade na određenim pozicijama smanje ili povećaju i zato se to dogodilo", rekao je za Klix.ba Siniša Golac, direktor predstavništva Employment Powera za balkansku regiju.
Golac je istakao kako Employment Power agencija vrši istraživanje tržišta te je provjeravao kvalitetu svih kandidata koje su slali na brodove, tako da nezadovoljstvu nema mjesta.
Riječ je o orijentaciji kompanije u jednoj vrhunskoj usluzi prema svojim gostima, a na osnovu istraživanja provedenih na svim svojim brodovima proteklih godina. Imaju neki razlog tamo da jedan određeni dio nacionalnosti koje rade na određenim pozicijama smanje ili povećaju i zato se to dogodilo", rekao je za Klix.ba Siniša Golac, direktor predstavništva Employment Powera za balkansku regiju.
Golac je istakao kako Employment Power agencija vrši istraživanje tržišta te je provjeravao kvalitetu svih kandidata koje su slali na brodove, tako da nezadovoljstvu nema mjesta.
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
former informer wrote:Off topic - neki dan je umro Gough Whitlam, valjda poslednji pravi soc-dem down under. Sa 98 leta, pred sam kraj zivota.
Ne znam koliko je globalno poznat, mada je prica kako ga je skinula CIA s vlasti zbog protivljenja vijetnamskom ratu (izmedju ostalog), vredna dobrog filma (cak i ako nije sasvim istina). Elem, razlog zasto trollujem je govor koji je odrzala Cate Blanchett (wub) danas - u kome ce svako kome je srce na soc-dem strani naci ponesto za radost. Elem, govor je odrzan ispred raznih zvanica, ukljucujuci i trenutnogprotofasistickogekstremno desnog premijera Australije (nije tapsao).
ovo bas onako grandiozno i awe-inspiring deluje iz blanchett-inog govora.
za opscenost bi valjalo uzeti u razmatranje talijane (hebiga, oni su izmislili komediju del arte) i njihov javni prostor, i recimo onog internet klauna (da, on je komedijaš po struci) Bepea Grila, koji je preko interneta prikupio nemali broj pristalica. recimo da je poprilicno vulgaran u nastupima, ali "govori istinu", pa je to valjda ok. ne samo da je vulgaran, nego se ne libi da svakog ko se drzne da kaže koju protiv njega isključi iz "pokreta".
berluskoni je u poredjenju sa njim uistinu "vitez" (il cavaliere) okruglog stola.
klaun&vitez...kao da se vraćamo na srednjovekovni trg na kojem se pišu viteški romani i trubadurske pesme. pažnja raje se održava tako što se na najzanimljivijim delovima naracija prekida i ostavlja za sutra.
pisao je o tome pazolini davno.
berluskoni je u poredjenju sa njim uistinu "vitez" (il cavaliere) okruglog stola.
klaun&vitez...kao da se vraćamo na srednjovekovni trg na kojem se pišu viteški romani i trubadurske pesme. pažnja raje se održava tako što se na najzanimljivijim delovima naracija prekida i ostavlja za sutra.
pisao je o tome pazolini davno.
Prekinuli tribinu o marihuani, vredjali i pljuvali studente
pa to su oni kojima je aplaudirano na ff. mada da li neko zna ko su organizatori tribine? da li je to neki sukob na desnici? mislim radule vs. SA.
Pa naravno da jeste. Studenti za slobodu, mislim, helou
Svejedno, ovi iz SA su fašistički šljam.
Svejedno, ovi iz SA su fašistički šljam.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
ma bez dalje i ovako ili onako a i podrzavam konzumaciju opijata. nadam se da ce onda studenti za slobodu takodje poceti da konzumiraju i postati fini i obicni mladi ljudi.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
Konverzija SStudenata u toku
"Zabranjeno skretanje u desno"
To mi je omiljeni znak. Drzao sam ga godinama na zidu. Na raspustu nakon osmog razreda, nasao sam nov novcat znak pored nekog drveta i odneo ga kuci
[/offtopic]
To mi je omiljeni znak. Drzao sam ga godinama na zidu. Na raspustu nakon osmog razreda, nasao sam nov novcat znak pored nekog drveta i odneo ga kuci
[/offtopic]
_____
★
Uprava napolje!
Ima ih po gradu koliko hoćeš.
Garoviks wrote:u subotu u ns
Podrška
- Spoiler:
kažu da su sa telefona puštali snimke liturgije.
i posle zasto se zota nervira.
_____
I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds.
evo, pokazuju ti sipak! inace najbolji ovaj mini-ljoticevac koji pridrzava desni kraj a vidi mu se samo obris ruke.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Guest
custe li da obraz sutra u bg skuplja neke potpise za zabranu abortusa?
Sinoć u Novom Sadu - "Ulice protiv fašizma!"
(photos by AFA Novi Sad)
(photos by AFA Novi Sad)
srećan nam praznik
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
Neka je sa srećom!
- Guest
trecoj srbiji neko naruzio grafit pa ga prekrecili, zale se na neke "koji se kriju pod plastom antifasisticke organizacije"