Opasno zanimljiva tema. Meni se cini, na prvu loptu, da su kompanije na spektru kad je u pitanju ideja da "happy worker je productive worker" - od onih koje to pokusavaju zaista da primene, ne iz altruizma vec zato sto se pokazalo kao tacno, do onih koje svesno operisu sa izrabljivanjem. Ovaj tvoj opis je jos i gore: izrabljivanje plus vredjanje inteligencije (ljudi koji su po definiciji jako inteligentni).
Slave to the Grind
- Post n°376
Re: Slave to the Grind
Hvala za preporuku!
Opasno zanimljiva tema. Meni se cini, na prvu loptu, da su kompanije na spektru kad je u pitanju ideja da "happy worker je productive worker" - od onih koje to pokusavaju zaista da primene, ne iz altruizma vec zato sto se pokazalo kao tacno, do onih koje svesno operisu sa izrabljivanjem. Ovaj tvoj opis je jos i gore: izrabljivanje plus vredjanje inteligencije (ljudi koji su po definiciji jako inteligentni).
_____
you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
- Post n°377
uz dodatni nivo da dolazi od psihologa, i to od nekih od najpoznatijih istrazivaca na svetu, pa se zapitas da li mozda znaju nesto o mentalnom zdravlju sto ti ne znas. ali ne, sve su to sitni menadzercici, prosto ih zabole za nas podredjene koje redovno eksploatisu.
mislim da vam nisam spominjala svoju situaciju na poslu? sefica mi je odjednom dala otkaz u decembru, i onda mi se otvorila da je harrassuju neprestano iz menadzmenta, i da ne moze vise. ostavila neku kintu da i ja dalje imam platu, ostatak laboratorije nestao, sad sedim sama za kompjuterom veci deo vremena.
no nema to veze, ne smeta mi da budem sama sa svojim mislima (i podacima), nego sam pocela da pricam s ljudima na tu temu. i brate, pandorina kutija. svako ima neku odvratnu pricu, pola zaposlenih je ocajno i besno i ogorceno. od stalnog sitnog i krupnog otimanja para, blokiranja fundinga, nepustanja ljudi da se potpisu na stvari koje su sami napisali/stvorili, potpuno netransparentno funkcionisanje finansija, postojanja neke klike koja odlucuje ko moze za sta da aplicira, ali niko ne zna ko su clanovi (osim head of department, koji je na celu). katastrofa. polako sam saznala za razne ljude da nisu slucajno otisli na druga mesta nego su bili izgurani. i onda na sve to, ne mozes da popijes kafu s kolegama a da se to ne zabelezi kao uspeh za wellbeing wednesdays.
mislim da vam nisam spominjala svoju situaciju na poslu? sefica mi je odjednom dala otkaz u decembru, i onda mi se otvorila da je harrassuju neprestano iz menadzmenta, i da ne moze vise. ostavila neku kintu da i ja dalje imam platu, ostatak laboratorije nestao, sad sedim sama za kompjuterom veci deo vremena.
no nema to veze, ne smeta mi da budem sama sa svojim mislima (i podacima), nego sam pocela da pricam s ljudima na tu temu. i brate, pandorina kutija. svako ima neku odvratnu pricu, pola zaposlenih je ocajno i besno i ogorceno. od stalnog sitnog i krupnog otimanja para, blokiranja fundinga, nepustanja ljudi da se potpisu na stvari koje su sami napisali/stvorili, potpuno netransparentno funkcionisanje finansija, postojanja neke klike koja odlucuje ko moze za sta da aplicira, ali niko ne zna ko su clanovi (osim head of department, koji je na celu). katastrofa. polako sam saznala za razne ljude da nisu slucajno otisli na druga mesta nego su bili izgurani. i onda na sve to, ne mozes da popijes kafu s kolegama a da se to ne zabelezi kao uspeh za wellbeing wednesdays.
_____
Warning: may contain irony.
- Post n°378
Dugočekivani #LidlSrbija thread.
— Radnica Iz Lidela (@lidelpropo) May 9, 2022
Sada ću podeliti do detalja šta se sve dešavalo iza zatvorenih vrata.
Problemi su počeli posle prve godine rada u toj kompaniji, odjednom su krenuli da smanjuju broj radnika, gde je odjednom od 20-tak ljudi u smeni, smanjeno na duplo manje.
- Post n°379
Germanska oholost zacinjena srpskim gazdovanjem.
- Post n°380
Ma sve je ovo uobicajeno u Srbiji. Cede te dok se ne opametis i ne pobegnes, a u medjuvremenu ti masu ispred nosa menadzerskim pozicijama, koje satro samo tebe cekaju, a u stvari su popunjene rodjacima i naprednjacima.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°381
sure babe keep telling yourself that pic.twitter.com/4Ad5UnlQfG
— Vivian (@muchnerve) May 23, 2022
- Post n°382
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°383
Ukoliko ode, otici ce jer nije imao sto za ping-pong i ortak da opika sa njim partiju tokom radnog (ne)vremena.
HR logika.
HR logika.
- Post n°384
HR su samo ponizne dobro placene sluge. Nemaju oni svoju logiku
- Post n°385
Istini za volju, višak para na računu ne možeš da razbiješ o glavu svom HR officer-u na exit interview-u, dočim reket za ping-pong možeš, tako da ipak ime neke logike.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Korisnik
- Post n°386
“Being in a job actually reduces the capacity for millions of people to develop their humanity.”
“We’ve been valourizing the wrong kinds of work”
“We’ve been valourizing the wrong kinds of work”
- Post n°387
https://www.cnbc.com/2022/09/23/google-ceo-pichai-fields-questions-on-cost-cuts-at-all-hands-meeting-.html
"Prvo su dosli po praznicne zabave, ja sam cutao jer jos uvek primam top 5% platu..."
Nekad od entitlementa ne moze da se zivi...
"Prvo su dosli po praznicne zabave, ja sam cutao jer jos uvek primam top 5% platu..."
Nekad od entitlementa ne moze da se zivi...
_____
you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
- Post n°388
Nepalci spašavaju istarske maslinare: ‘Bio sam skeptičan, ali odlični su - i jeftini. Naši traže previše i fušaju‘
Posljednjih nekoliko godina u Istri nije samo problem pronaći radnu snagu u turizmu. Problem je sve veći i u berbi maslina koja je trenutno na poluotoku u punom jeku pa će ona potrajati zbog manjka radnika dulje nego što je to uobičajeno.
Baš zato ove godine prvi put u istarskim maslinicima, koji daju najbolje ekstra djevičansko ulje na svijetu, masline bere i radna snaga iz Nepala. Grupa Nepalaca bere po maslinicima na sjeveru Istre, a stigli su uz pomoć agencija i posrednika. Maslinari koji su se odlučili za njih kažu da su odlični. Znaju posao, vrijedni su i korektni, a kako čujemo, cijena rada im je tri kune po kilogramu ubranih maslina.
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°389
Apropo Nepalaca ali i novog Zakona o radu
https://www.portalnovosti.com/potplaceni-i-izopceni
https://www.portalnovosti.com/potplaceni-i-izopceni
Donedavno svedeni isključivo na golu statistiku, sve brojniji radnici azijskog porijekla polako dobivaju svoje lice u hrvatskom medijskom prostoru. Pritom nismo sigurni bi li ijedan od oko 10.000 njih, koliko ih je, kako se procjenjuje, ove godine za vrijeme ljetne sezone obavljalo ili još uvijek obavlja najteže fizičke poslove, osobno prihvatio pripisane im i dozlaboga pojednostavljene portrete. Mediji ih zasad iscrtavaju u dva smjera, i to u pravilu bez navođenja stvarnih potreba ili problema s kojima se radnici, mahom iz Nepala, Filipina i Indije, susreću u Hrvatskoj. Prvi i daleko zastupljeniji smjer podrazumijeva doslovnu presliku fantazmagorije poslodavaca temeljenu na pokušaju antagoniziranju stranih, migrantskih radnika i onih domaćih, pri čemu su prvi predstavljeni kao antipod potonjima. Za razliku od preostalih hrvatskih pohlepnih i izbirljivih ljenjivaca, pridošlice s Dalekog istoka spremni su puno više raditi za manju plaću i kao takvi, uvjeravaju nas mainstream mediji, doslovno predstavljaju slamku spasa. Najprije su nam spasili turističku sezonu, a sada, čitamo, i istarske maslinare.
"Bio sam skeptičan, ali radnici iz Nepala su odlični i jeftini. Naši traže previše i fušaju", poručuje tako jedan vlasnik OPG-a sa stranica Jutarnjeg lista, uz konstataciju da su stranci spremi raditi za tri kune po ubranom kilogramu oporih plodova, dok domaća radna snaga traži nadnicu od 50 do 60 kuna po satu. "Kod domaćih nisam bio zadovoljan količinom ubranih maslina. I sada bi mi dobro došla strana radna snaga, no nažalost su trenutno zauzeti", žali se maslinar u tekstu u kojem o Nepalcima govore svi osim njih samih. Jer njihove autentične izjave zasad su rezervirane za tzv. feel good novinarske priloge u kojima ih se, u rasističkoj maniri, navodi da pred mikrofonima govore lošim hrvatskim, pozdravljaju svoje daleke familije i hvale "naš" zrak, hranu i žene. Takav pristup svojevrstan je uvod u drugu vrstu portretiranja, u kojoj hvale ubrzano ustupaju mjesto ksenofobnoj paranoji.
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°390
http://www.juznasrbija.info/drustvo/leskovac-uredba-o-koriscenju-wc-a.html
_____
ja se rukovodim logikom gvozdenih determinizama
- Post n°391
Na ovo zakačiti vest kako Leskovac ima 18 000 stanovnika manje nego pre 11 godina.
- Post n°392
[size=34]Da li je „tihi otkaz“ postao trend, ima li ga i u Srbiji?[/size]
Jedan termin, nastao na društvenim mrežama, ušao je u korporativan, ili možda pre privatni život ljudi, a to je tiho odustajanje ili tiho davanje otkaza. Ipak, "Quiet Quitting" ne znači da zaposleni zaista želi da napusti posao, već podrazumeva odbijanje bilo kakvog prekovremenog, dodatnog i neplaćenog rada. O čemu se zapravo radi? Direktorka ljudskih resursa Žaklina Teofilović kaže za N1 je taj trend vrlo prisutan i u Srbiji i da poslodavci treba da budu toga svesni i da pokušaju da motivišu radnike.
„Mislim da postoji i u Srbiji, to tiho napuštanje znači da su zaposleni i dalje tu, odrađuju neki minimum, ali nisu spremni da ulože dodatni napor da se poslovni ciljevi ostvare. Taj trend je vrlo prisutan i štetan je, jer kad imate jednog takvog člana u timu, to je nešto što se širi i na ostale i dovodi do narušene atmosfere i pada produktivnosti“, naglasila je Teofilović u emisiji Dan uživo.
Kako je rekla, pandemija koronavira jeste možda bila „impuls da se inicira taj trend“.
„Ljudi sada stavljaju svoje potrebe u fokus, nisu spremni da rade prekovremeno, da budu dostupni poslodavcima i posle radnog vremena. Ljudi su zainteresovani da rade za poslodavce koji razumeju njihove potrebe, i to je jedna promena na koju poslodavci moraju da odgovore“, kaže.
Rad od kuće je izbrisao granicu između privatnog i poslovnog života, a mlađe generacije su, smatra se, pokretači tog „tihog otkaza“. O tome da li je ovaj pojam generacijski vezan ili su i zreliji ljudi shvatili da „život nema cenu“, Teofilović je rekla da takvih ima među svim dobima.
„Jesu te nove generacije, iskustveno vidim, da su njihova očekivanja drugačija, ali mislim da nije prisutno samo u mlađim generacijama, nego u opštoj populaciji“, ocenila je.
A kako onda poslodavci treba da se ponašaju?
„Signal za poslodavce treba da bude da se zapitaju šta ti ljudi žele, koje su njihove potrebe, kako da na njih odgovore, kako da ih zadrže. Motivacija je vrlo važna, jer uspeh kompanije zavisi od ljudi… Ta želja da se naprave taj ekstra korak je vrlo povezana s motivacijom. Tu poslodavci mogu mnogo da urade, da ljudi ne odu u ‘kviting'“, naglasila je Teofilović.
Napuštanje posla je vezano i za prilike na tržištu rada, dodala je.
„Svakako da sve te prilike dovode do toga da ljudi nisu spremni da ostaju u kompanijama koji nisu fer prema njima. Ako me pitate da li je poštenije otići ili ostati u lošem okruženju, mislim da je fer otići, ali ljudi nekad ne naprave taj korak jer nemaju priliku gde da odu“, rekla je gošća N1.
Prema njenim rečima, regulatorni okvir je važan.
„Ali, negde će to samo doći, ljudi neće pristajati da odgovaraju na mejlove tokom noći ili posle radnog vremena“, kazala je.
Jedan termin, nastao na društvenim mrežama, ušao je u korporativan, ili možda pre privatni život ljudi, a to je tiho odustajanje ili tiho davanje otkaza. Ipak, "Quiet Quitting" ne znači da zaposleni zaista želi da napusti posao, već podrazumeva odbijanje bilo kakvog prekovremenog, dodatnog i neplaćenog rada. O čemu se zapravo radi? Direktorka ljudskih resursa Žaklina Teofilović kaže za N1 je taj trend vrlo prisutan i u Srbiji i da poslodavci treba da budu toga svesni i da pokušaju da motivišu radnike.
„Mislim da postoji i u Srbiji, to tiho napuštanje znači da su zaposleni i dalje tu, odrađuju neki minimum, ali nisu spremni da ulože dodatni napor da se poslovni ciljevi ostvare. Taj trend je vrlo prisutan i štetan je, jer kad imate jednog takvog člana u timu, to je nešto što se širi i na ostale i dovodi do narušene atmosfere i pada produktivnosti“, naglasila je Teofilović u emisiji Dan uživo.
Kako je rekla, pandemija koronavira jeste možda bila „impuls da se inicira taj trend“.
„Ljudi sada stavljaju svoje potrebe u fokus, nisu spremni da rade prekovremeno, da budu dostupni poslodavcima i posle radnog vremena. Ljudi su zainteresovani da rade za poslodavce koji razumeju njihove potrebe, i to je jedna promena na koju poslodavci moraju da odgovore“, kaže.
Rad od kuće je izbrisao granicu između privatnog i poslovnog života, a mlađe generacije su, smatra se, pokretači tog „tihog otkaza“. O tome da li je ovaj pojam generacijski vezan ili su i zreliji ljudi shvatili da „život nema cenu“, Teofilović je rekla da takvih ima među svim dobima.
„Jesu te nove generacije, iskustveno vidim, da su njihova očekivanja drugačija, ali mislim da nije prisutno samo u mlađim generacijama, nego u opštoj populaciji“, ocenila je.
A kako onda poslodavci treba da se ponašaju?
„Signal za poslodavce treba da bude da se zapitaju šta ti ljudi žele, koje su njihove potrebe, kako da na njih odgovore, kako da ih zadrže. Motivacija je vrlo važna, jer uspeh kompanije zavisi od ljudi… Ta želja da se naprave taj ekstra korak je vrlo povezana s motivacijom. Tu poslodavci mogu mnogo da urade, da ljudi ne odu u ‘kviting'“, naglasila je Teofilović.
Da li je novac glavni motivator?
„Novac jeste važan, ali važno je da ja kao zaposlena osećam da sam fer plaćena i da je moja zarada fer u odnosu na ostale. Kada je taj uslov zadovoljen, ta tema se sklanja sa stola, a onda sve ostalo dolazi u fokus: da li je to okruženje u kome mogu da se razvijam, da unapređujem znanje i veštine, ljudima je važno da kompanija im omogućava da se razvijaju, ‘tim bilding’ nam je važan, kako smo povezani s timom, da li je taj odnos dobar… Jako je puno aspekata koji utiču na motivaciju, a važno je da poslodavci to prepoznaju“, predočila je.
Napuštanje posla je vezano i za prilike na tržištu rada, dodala je.
„Svakako da sve te prilike dovode do toga da ljudi nisu spremni da ostaju u kompanijama koji nisu fer prema njima. Ako me pitate da li je poštenije otići ili ostati u lošem okruženju, mislim da je fer otići, ali ljudi nekad ne naprave taj korak jer nemaju priliku gde da odu“, rekla je gošća N1.
Prema njenim rečima, regulatorni okvir je važan.
„Ali, negde će to samo doći, ljudi neće pristajati da odgovaraju na mejlove tokom noći ili posle radnog vremena“, kazala je.
- Post n°393
Ако су лекари могли да буду плаћени за приправност...
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°394
ko bude objasnio sjw banditima da ne može radnik da ima 1000 ojro neto i sns da ukrade još 700 i da šišanje bude 100 din pljeska 70 i kafa 20 odma mu dajte 3 nobela
- Post n°396
beatakeshi wrote:Pa zar nema to u skupštini?
Три нобела? Тешко.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°397
Press Release from RWU:
— Railroad Workers United :fist: (@railroadworkers) December 2, 2022
“We suffered a one-two punch at the hands of, first, the Democratic Party; the second served up by the Republicans.”https://t.co/V1fsf3lv8W
https://www.newsweek.com/both-parties-have-abandoned-working-class-we-railroad-workers-are-just-latest-proof-opinion-1764782
Radnička suza nema roditelja, jebi ga.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°398
Jaki sindikati i RAF/Brigate Rosse svakih 10, 15 godina. Nema druge.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°399
Meta Mate
"Dobar je gazda, čak nam daje jesti i dan slobodno!"
Filozofija uspjeha: "Meta je sve ono iznad fizičkog, to su neograničeni resursi. Ako nemaš novca, imaš mete, pa će se novac stvoriti. Kako novac, tako i sve ostalo."
"Dobar je gazda, čak nam daje jesti i dan slobodno!"
Filozofija uspjeha: "Meta je sve ono iznad fizičkog, to su neograničeni resursi. Ako nemaš novca, imaš mete, pa će se novac stvoriti. Kako novac, tako i sve ostalo."
- Post n°400
Pušta nas da se kupamo, a kad smo dobri pusti nam i vodu