Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

НОБ за понављаче

ficfiric

НОБ за понављаче - Page 3 Empty Re: НОБ за понављаче

Post by ficfiric Sun Oct 02, 2016 11:01 am

Videh na tw-u.

1945. Autor: Šantić, Štampa: NOPOK Beograd 1945.

НОБ за понављаче - Page 3 Ctv8GtvWYAAqRVn

НОБ за понављаче - Page 3 Ctv8GtxWcAAzIZV

НОБ за понављаче - Page 3 Ctv8GtvXYAAT3Pq

_____

Uprava napolje!

Veletin

Post by Veletin Sun Oct 02, 2016 11:10 am

где су им балисти, вмроовци и ханџаровци.
    али зато, три србина. НОБ за понављаче - Page 3 3405963423
    Mr.Pink

Post by Mr.Pink Sun Oct 02, 2016 11:12 am

pa zar ne vidis da je na ćirilici ispisano?

_____
    radikalni patrijarhalni feminista

smrk kod dijane hrk
    Veletin

Post by Veletin Sun Oct 02, 2016 11:15 am

по два њемца, талијана и угарина, али три србина, а срби убедљиво највише страдали.
    bela maca

Post by bela maca Sun Oct 02, 2016 12:00 pm

jadni mali nevini srbi НОБ за понављаче - Page 3 1949538119

_____
    most of us probably not getting better
    but not getting better together
    Filipenko

Post by Filipenko Sun Oct 02, 2016 12:30 pm

Veletin wrote:по два њемца, талијана и угарина, али три србина, а срби убедљиво највише страдали.

Tako je, zato i jesu u slikovnici detaljno ilustrovani pomagači u uništavanju Srba.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Oct 02, 2016 12:46 pm

sa jedne strane sam zgrožen onim što predstavlja đb, dok sa druge mislim da vam i treba tako neko, mada će uvek da najebu nevini koje je bm pomenula ironično, tako da je obrni okreni svejedno
    Veletin

Post by Veletin Sun Oct 02, 2016 12:48 pm

А шта му дође ово НОПОК? Ново покољење?. Прешалтане усташе, домобрани. Мало им је било клања по НДХ па дошли у Београд да се још напоје.

НОБ за понављаче - Page 3 F6c9f310
    Filipenko

Post by Filipenko Sun Oct 02, 2016 1:45 pm

Ima li neki spisak ustaških generala i pukovnika koje su pobili četnici? Ima li neka misa da se drži za te velikomučenike? Postoji li neki spomenik za ljotićevce koji su postradali u fajtu sa crnom legijom? Imamo li negde epiku o Nedićevim trupama koje uleću na teritoriju NDH da spašavaju Srbe™ i nejač od ustaškog terora?

НОБ за понављаче - Page 3 14469601_1751953981723313_8601576755607649681_n
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sun Oct 02, 2016 1:56 pm

Lev Abalkin wrote:sa jedne strane sam zgrožen onim što predstavlja đb, dok sa druge mislim da vam i treba tako neko, mada će uvek da najebu nevini koje je bm pomenula ironično, tako da je obrni okreni svejedno
    Ko su đb i bm?

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Sun Oct 02, 2016 2:53 pm

ĐostajeBilo i bela maca?

Nego pustite se ostrašćene propagande i dajte pravu mudrost sa izvora, primarne dokumente, depeše i pisma.
    Kakva je situacija bila sa Kosovskim Albancima? Šta je Tempo radio u Makedoniji?

Da dodam: pročitao sam celu Koren, Stablo, Pavetinu. Jako interesantni memoari, mnogo toga je rečeno, ali me kopka i šta je sve prećutano?
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sun Oct 02, 2016 3:31 pm

Kakve sad veze ima Radulović s ovom temom?

_____
    Veletin

Post by Veletin Sun Oct 02, 2016 3:53 pm

Utvara wrote:ĐostajeBilo i bela maca?

Nego pustite se ostrašćene propagande i dajte pravu mudrost sa izvora, primarne dokumente, depeše i pisma.
    Kakva je situacija bila sa Kosovskim Albancima? Šta je Tempo radio u Makedoniji?

Da dodam: pročitao sam celu Koren, Stablo, Pavetinu. Jako interesantni memoari, mnogo toga je rečeno, ali me kopka i šta je sve prećutano?

bilo je svega i svačega
    НОБ за понављаче - Page 3 4159171962

НОБ за понављаче - Page 3 1520610

Kosta Pećanac i Džafer Deva sa nemačkim oficirom i saradnicima nakon potpisivanja ugovora u Podujevu
    Veletin

Post by Veletin Sun Oct 02, 2016 4:08 pm

otto katz wrote:Kakve sad veze ima Radulović s ovom temom?

2. oktobra 2016.

Još jedan primer oblikovanja politika pomoću principa i vrednosti je stav da je ljudski život neprikosnoven. Stoga ćemo jednako osuditi svako kršenje ovog principa, bilo da su to zločini nad Srbima u Drugom svetkom ratu, nad Bošnjacima u Srebrenici, komunistički zločini 1944 – 1946. u Srbiji, zločin nad Srbima u Kravici ili Hrvatima u Voćinu, na primer. I tu ne može biti kompromisa, iako bi mogli da govorimo samo o jednom delu priče. To ne samo da bi nam srozalo ljudskost, nego bi nam vezalo ruke da radimo na ključnoj stvari u našoj budućnosti, aktivnom pomirenju u regionu zasnovanom na istini.

Aleksandar Stevanović
    narodni poslanik
    potpredsednik pokreta „Dosta je bilo“

http://dostajebilo.rs/o-politici/
    Filipenko

Post by Filipenko Sun Oct 02, 2016 4:28 pm

Ja tako osuđujem nasilje svuda u svetu, bez obzira radilo se o zločinima nad crncima u Americi ili masovnim pokoljima Islamske Države.  НОБ за понављаче - Page 3 359476144
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Oct 02, 2016 4:33 pm

Има код помирења једна важнија ствар од истине, а то је жеља за помирењем.
    Filipenko

Post by Filipenko Sun Oct 02, 2016 11:27 pm

Nemci ne zaboravljaju, što se vidi iz pisanja nemačkog tabloida.

TADIJA IZ LALIĆEVE "SVADBE" Ko je Ljubiša Milačić, ratnik oženjen puškom
    ficfiric

Post by ficfiric Mon Oct 24, 2016 11:21 am

'Imam 101 godinu. Da sam samo malo mlađa, i danas bih se borila, pogledajte u što se to pretvaraju Europa i svijet oko nas'

http://www.jutarnji.hr/life/zivotne-price/imam-101-godinu.-da-sam-samo-malo-mlada-i-danas-bih-se-borila-pogledajte-u-sto-se-to-pretvaraju-europa-i-svijet-oko-nas/5172400/

НОБ за понављаче - Page 3 Www

Prošlog je srpnja napunila stotinu i jednu godinu. Najstarija je partizanka, nositeljica partizanske spomenice iz 1941., nekadašnja članica Predsjedništva SFR Jugoslavije i zastupnica u Skupštini Srbije, jedna od samo devet žena u to doba.

Ida Sabo dočekuje nas uređene frizure, dotjerana, iako vidno slaba, tijela utonula u sofu, ne pristaje rukovati se dok ne ustane, inzistira da pričekamo dok se drhtavim rukama hvata za hodalicu te odlučno kaže s dozom autoironije: “Ovdje se gosti dočekuju na nogama!”

Makar se u životu nije puno selila, ratovi i politički dogovori uredili su, kako je slučaj sa stogodišnjacima na ovim prostorima, da je često mijenjala dokumente, živjela u puno istih, a različitih zemalja. Rođena je u austrougarskom, Pečuhu 1915., veći dio života provela u Novom Sadu, tamo je i danas.

“Ovih mojih dosadašnjih stotinu i jedna nevjerojatno su brzo prošle”, kaže zamišljeno, kao da je to i samu čudi. “Bio je to, nemam tu što dvojiti, lijep i bogat život, ne materijalno bogat, ali to mi nikad nije ni bilo bitno. Važno je da sam se osjećala ispunjeno i da sam znala zašto živim. Uvijek mi se činilo da još imam puno toga bitnog napraviti. Doživjela sam da na svoje oči gledam raspadanje svijeta koji sam gradila, to nije lako promatrati, a to doba propadanja i društvene regresije već jako dugo traje. Nacionalizam je prvo oružje buržoazije, kapitala, kapitalu svako toliko treba rat. Nacionalizam nikome nije urođen, njemu se ljudi uče, a čovjek je podložan manipulaciji. Da sam samo malo mlađa i zdravija, i danas bih se borila, pogledajte u što se to pretvaraju Europa i svijet oko nas.”

Nema jedinstva

Iako se govoreći lako umara, povremeno je gotovo sasvim izdaju glasnice, važno joj je reći što ima, naglo se uspravi, pa iz sebe izvuče snažan, gotovo dramatičan ton kojim kaže: “Viktor Orbán je zvijer. Samo se životinja tako može ponašati prema ljudima kako se on ponaša prema izbjeglicama. Orbán, kad govori o opasnosti od izbjeglica, svjesno radi na tome da kod domaćih ljudi stvara osjećaj straha i ugroženosti, a mislim da bi se prvenstveno trebalo bojati posljedica svojih nedjela. Mi danas, općenito, živimo u svijetu koji je izgubio osjećaj za temeljna načela humanosti i pravednosti. U moje se vrijeme išlo i u španjolski građanski rat, boriti se protiv fašizma, odavde su odlazili članovi radničkog pokreta, neki od vodećih revolucionara, članova najužeg vodstva KP, jer smo osjećali da je to zajednička borba. No, danas u Europi kao da je povezana samo desnica, a ljevica je raštrkana, razjedinjena, jako slabo vidljiva. Opet urlaju fašisti. Ono što je najrazornije danas u Europi jest to što nema ni ljevice, ali ni jedinstva. I sasvim je realno bojati se rata kad pogledate kako izgleda ovaj svijet oko nas. Političari nemaju osjećaj odgovornosti. Evo, kako je moguće da se danas po Srbiji četnici izjednačuju s partizanima?”

Kao trinaestogodišnjakinja morala je, zbog neimaštine, napustiti nižu gimnaziju i zaposlila se u tvornici tekstila. Nije prošlo dugo da se priključila radničkom pokretu, a 1934. je primljena u SKOJ. Prelazi raditi u subotičku tiskaru, a pet godina kasnije bježi u Ljubljanu - nakon što su mađarski fašisti dobili podatke s imenima pripadnika sjevernobačkog radničkog pokreta, morala je napustiti Suboticu ne bi li izbjegla uhićenje. U Ljubljani je bila sekretar Okružnog komiteta SKOJ-a, 1941. bila je u grupi komunista koji su u Sloveniji pokrenuli ustanak.

Prvih godinu dana rata provodi u Ljubljani gdje je koordinirala gerilski pokret. I danas priča anegdote vezane uz akcije rasturanja letaka, ispisivanja antifašističkih parola po zidovima, dostavljanja poruka među komunistima... No, 1942. je uhićena i zatvorena. Nakon što su je talijanski fašisti pustili iz zatvora pridružila se partizanima, kraj rata dočekala je u Glavnom štabu partizanskih odreda Slovenije. “Još do prije dvije godine zvali su me iz Slovenije da dođem na proslavu Dana pobjede. Fizički sam tad bila puno jača i možda sam i mogla otići, no kad sam čula da sam jedina živa partizanka, odustala sam. To je račun koji čovjek plaća s ovako dubokom starošću, da gdje god ode, čuje da je ‘jedini preostao’, ‘zadnji preživjeli’.”

Borba

Na upit što ju je održalo u životu, malaksala i vidno umorna od razgovora, a svaki dulji je za nju veliki fizički napor, stisne malenu, mršavu šaku i bez razmišljanja, rezolutnim tonom kaže: “Borba. Ne znam je li bilo teže boriti se tijekom rata s puškom u ruci, u šumi, ili poslije oslobođenja voditi bitku za ravnopravnost žena i muškaraca. Nepismenost je tad, iz ove perspektive, bila frapantna, a najveći dio nepismenih bile su žene. Pokret za ravnopravnost žena bio je jak, a bitan temelj tome bilo je sudjelovanje brojnih žena u ratu. Žene su se na fronti izborile za svoj bolji društveni položaj jer ženu koja se bori ne može nitko ignorirati. Život po svojoj prirodi i jest stalna borba. Mojoj generaciji baš ništa nije bilo poklonjeno, u to se doba baš ništa nije podrazumijevalo. Sve smo morali stvoriti sami. Od najbanalnijih stvari pa dalje. Kad se rodiš usred Prvoga svjetskog rata, a tek što se zadjevojčiš već si u šumi, usred Drugoga svjetskog rata, u partizanima, pa dođe vrijeme mira i siromašne zemlje koju je trebalo graditi, život ti je stalna borba. Ni kasnije ta borba ne prestaje.”

Unatoč tome, kaže, “iako je bilo teško, nama je možda bilo i lakše negoli je danas. Jer, mi smo bili puni vjere i jedinstveni. To povjerenje koje sam ja imala u svoje drugove, u to da niti jedan, ako padne u ruke Talijanima, neće odati nas druge, ne znam imaju li danas ljudi jedni u druge. A to međusobno povjerenje i vjera u ono za što sam se borila držali su me i u zatvoru Miklósa Horthya i u Mussolinijevu. Iz ove perspektive mi je jasno da smo mi preživjeli na zanosu, da je to bilo naše najjače oružje protiv fašizma, danas je možda nemoguće i razumjeti koliko smo mi apsolutno međusobno povjerenje imali, nas je nosila ta borba i znali smo da idemo samo prema boljem. Zato nam je bilo puno lakše. Taj optimizam je bio nepobjediv, zato smo i pobijedili mi, a ne oni, zato antifašizam nisu mogli razoriti”, kaže. “Kad se Matko Luković, pripadnik Crvene armije, vratio u Suboticu, uhitili su ga mađarski fašisti i mučeći ubili u zatvoru. O tome mi je pričala majka, sva u strahu, jer se bojala za mene nakon što sam se priključila pokretu. Opisivala mi je kako je izgledao Luković nakon tortura koje je prošao. Bojala se da ću i ja tako proći. Ubili su ga, ali nije progovorio. Takvi smo i mi bili. Ljudi su umirali, ali nisu izdali druge.”

Ženska prava

Borba za ženska prava, ističe, “nije završila, ali mi smo ostavili dobre temelje. Poslije rata veliki je zadatak bio raditi na opismenjavanju žena, nekad su i legislativno držane manje vrijednima, gotovo pa bile izjednačene s maloumnima. Pamtim slučaj da su djevojčicu od 12 godina roditelji prodali za suprugu. Dok taj dječak za kojeg su je vjenčali nije sazrio, iskorištavali su je njegov otac i starija braća. U 20. godini je uzela pušku u ruke i sve ih poubijala. Osudili su je na smrt, a potom kaznu smanjili na 40 godina.”

Udavala se dvaput, oba supruga bili su partizani. Prvi, Janoš Kovač, ubijen je nekoliko dana prije samog kraja rata, zajedno su se borili u Sloveniji.

Drugi suprug, Filo Kozmidis, umro je prije 12 godina. Kozmidis je bio Grk koji je zbog sukoba s nekadašnjim kolegama iz tamošnje Komunističke partije morao napustiti zemlju i u Grčku se nikad više nije vratio. S Filom Kozmidisom Ida Sabo ima dvije kćeri, brojne unuke i praunuke. Kćeri su obje u 60-ima, profesorice s doktoratima iz fizike, starija joj, kaže, i danas zna reći, zamjerajući joj, da se u mladosti više bavila mijenjanjem društva, negoli odgajanjem vlastite djece. “Moja djeca bila su dobro i izrasla su u odlične ljude, a ja sam tad bila potrebna i drugima. I sad me obilaze djeca mojih pokojnih suradnika. Nisu me zaboravili ni prijatelji iz Slovenije, kćerka Edvarda Kardelja me obilazi.”

Od svega u životu danas je, priča, najviše raduje “onaj tamo mali”. Mahne glavom prema polici na kojoj stoji fotografija dječaka od nekoliko mjeseci. “To je moj praunuk, Vid, sad će u prosincu imati godinu dana. Cijeli je stan u stanju propuzati, i jako je brz u tome. I samo se smije i smije”, razdragano govori. S lijeve strane, tik do Vidove fotografije, manja je skulptura, odljev Tita. U kuhinji na zidu stoji kalendar za aktualnu godinu s dvanaest velikih Titovih fotografija što ga je izdala udruga komunista Subotice. Sa stranice listopada 2016. Tito nas gleda iz radionice, uhvaćen pokraj stroja za brušenje.

Starost je teška

Ima tome samo nekoliko godina, već je bila duboko u devedesetima, kad je umalo ponovno završila u zatvoru, spominje, smijući se. U parku nedaleko od kuće hranila je pse i mačke, lutalice, kad je iz grmlja iskočio muškarac. Pomislila je da je riječ o lopovu, stala ga torbicom udarati po glavi. Pokazalo se da je čovjek komunalni inspektor. “Rekla sam mu da iz grmlja jedino iskaču partizani i lopovi, a kako partizana odavno nema, onda se valjda može očekivati da čovjek za njega pomisli da je - lopov”, tako Ida Sabo vidi današnji svijet. “I onda su me, zbog napada na službenu osobu, tužili sudu. Bilo je ili plati kaznu ili ideš u zatvor. Nije mi palo na pamet plaćati im, bila sam spremna ići i u Tadićev zatvor, pa ne bi mi bilo prvi put.” Novčanu je kaznu, krijući od majke, platila kći i tako slučaj stavila ad acta.

“Pustite priče o tome da je starost lijepa. Starost je teška. Do prije nekoliko godina bila sam aktivna, danas više ne mogu. Starost je samotna jer moja generacija više ne postoji. Svi moji drugovi su umrli, a čovjeku najteže pada ta samoća. Ali, u svemu treba tražiti nešto pozitivno. I u lošim danima. Čovjek mora gledati da ne pada u depresiju, da sam sebi olakša dobrim stavom u glavi”, kaže Ida Sabo.

_____

Uprava napolje!

Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Dec 06, 2016 6:12 pm

Umro je drug Jure Galić. Čitam tekst o njemu na Poskoku i ratni put druga Jure mi izgleda kao da mu je lično Filipenko naređenja izdavao. Mjesta gdje je ratovo, kome se zamjerio, baš sve.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Tue Dec 06, 2016 8:50 pm

fikret selimbašić wrote:Umro je drug Jure Galić. Čitam tekst o njemu na Poskoku i ratni put druga Jure mi izgleda kao da mu je lično Filipenko naređenja izdavao. Mjesta gdje je ratovo, kome se zamjerio, baš sve.
    Auh kakav text majkutibožju НОБ за понављаче - Page 3 1233199462 , i ustašluk i grebanje o ugled antifašizma. Pomo ustaše, ZDS model '91, "kultura sjećanja", ludilo.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Dec 06, 2016 8:53 pm

Odlično mi je to sa kulturom sjećanja i partizanskim spomenicima.

-Spomenik u Širokom je srušen doslovce smrvljen i odstranjen, umjesto da je kao svjedočanstvo vremena premješten-
    Filipenko

Post by Filipenko Tue Dec 06, 2016 10:44 pm

Nije fora što je spomenik smrvljen, to se lako obnovi, nego što su partizansko groblje pretvorili u deponiju. Uostalom, smatram da Tomislavgrad treba razoriti.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Dec 07, 2016 10:45 am

Dobro im je ovo da je najnormalnija stvar da se svjedočanstva vremena premiještaju a ne da ih se ruši. Ovi iz Lištice su malo nestrpljiviji i srčaniji pa im se nije dalo da rade kako red nalaže.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue May 02, 2017 5:21 pm

Đe je filipenko? Nestade bez traga u onoj skopskoj HOS noći.

Petar Matić Dule, intervju za Dane.

1.

2.
    Filipenko

Post by Filipenko Sat May 13, 2017 12:25 am

Da li je Jugoslavija imala zastavu pobede, i ako jeste da li je za to korišćena zastava 1. proleterske? Gledam snimak parade 1975. godine po ko zna koji put, ali tek sada sam obratio pažnju...najpre idu zastava države, republika i vojnih oblasti, veterani, i onda kako kreće standardna vojska ispred ide zastava prve proleterske brigade.

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 08, 2024 3:46 pm