otto katz wrote:@NCFOM, pa nisam ja potezao druga Titu, no ti. I dobro to za politnastavu u JNA, ali ono sa strijeljanjem domobranaca i četnika pokazuje da nemaš pojma o NOB, a to nije dobro. Osuđen si na ponavljanje povijesti kao farse.
Има ту подоста истине: историја НОБ коју су нам предавали се негде око шестог основне усталила у курикулум који се онда репродуковао, у потпуно неизмењеном облику, сваке следеће године, па тако до пред крај гимназије. Као парамецијум, простом деобом. Изазов је дабоме био - не научити нешто што ти са таквом булдожерском суптилношћу трпају у главу, у тим осетљивим годинама. And so I raised to it.
Утолико је било лакше поверовати у алтернативне изворе о НОБ - референце су биле "Заседа", "Делије", "Довиђења у следећем рату" - никад Булајић. И хоћеш ли ми веровати, никада до сада нисам ни помислио да сам заправо био пристрасан, па још идеолошки. Из мог свакодневног искуства су владајући комунисти били потпуно брутални ликови, од њих су у том погледу били знатно гори официри ЈНА, а авангарда насилништва као универзалног метода решавања проблема су били носиоци споменице.
Доста ми је тешко да поверујем да су четнике и домобране тек тако пустили да иду кући. А из оно мало што сам прочитао о Блајбургу - по свему судећи није ни било баш тако. Но човек се збиља учи док је жив, а неки ето уче мало теже...
(Вили, слободно пребаци на Ревизионизам WW2 ако оћеш. Допао ми се наслов, па зато.)