Bazduljra, i kad je u pravu ne moeže da ne zasere.
Избор традиције
Нема те силе која може да помири Милана Недића и Слободу Трајковић, двадесетчетворогодишњу студенткињу и вереницу Иве Лоле Рибара, коју је Недићева полиција ухапсила и пребацила у Бањички логор где је заједно с родитељима, братом и сестром угушена у гасној комори
Аутор: Мухарем Баздуљчетвртак, 24.12.2015. у 08:15
Вози ме летос знанац кроз Праг па ми говори како се зове која улица и објашњава по коме или по чему је добила име, ако су ми личност или догађај непознати. Занимљиво ми је како Праг, рецимо, још увек има Улицу југословенских партизана. У тренутку док улазимо у једну широку улицу добацује како се она зове по 5. мају, односно датуму кад је у Прагу подигнут устанак против нацистичке окупације. Која је то година, питам: четрдесет прва или четрдесет друга? Он се смеје, мисли да се шалим. Кажем да питам озбиљно, па он одговари да се то десило 1945. Чекај, прекидам га, хоћеш да кажеш да је Хитлер био већ данима мртав кад је у Прагу подигнут устанак против нациста, а он потврђује.
После сам мало истражио ствар. Испоставило се да је устанак заиста подигнут тек 5. маја 1945. У целој причи је можда најапсурдније то што су Немци и у време док су их савезници свуда немилосрдно газили успели да угуше тај устанак и то за само три дана. Устаници су поражени 8. маја, а већ сутрадан Црвена армија је ослободила Праг.
Не волим приче о националним карактерима и менталитетима и бизарни су ми стереотипи према којима су Срби, ето, листом слободарски настројене бунџије, док су Чеси облапорни хедонисти којима је само до пива. Историјски контексти су увек одвише различити да би се могле повлачити директне аналогије. Уосталом, не треба никад заборавити на атентат на Хајдриха који су починили чехословачки антифашисти Јозеф Габчик и Јан Кубиш, а након чега су нацисти у одмазди починили масакр у Лидицама.
У историји сваког народа постоје различите тенденције, а сваки народ у сваком тренутку бира на коју од тих тенденција ће да калеми своју будућност. Зато је Ренан и рекао како је нација „свакодневни референдум“. Без обзира што су се на устанак против нациста дигли тек четири дана пре коначног пораза Трећег рајха, Чеси свој идентитет темеље на борби за слободу и на антифашизму. Уосталом, из захвалности на доприносу оствареној слободи чешког народа, војник Франтишек Лебл је запамтио место тајног гроба Гаврила Принципа. Из исте захвалности су његови посмртни остаци уз све почасти враћени у Југославију. Из исте захвалности је Масарик поклонио прелепу зграду уз сам Карлов мост за амбасаду Краљевине Југославије. Успут, у тој згради је данас амбасада Републике Србије.
Кад Љубиша Ристић ових дана коментаришући најаву рехабилитације Милана Недића огорчено каже како је „једини стварни континуитет у историји Србије била и остала сарадња са окупатором“ то се још увек може читати као уметничка хипербола. Ристић је, међутим, сасвим у праву када каже да разлог за рехабилитацију није ревизија историје већ оправдавање данашњих квислинга и њихове сарадње са окупатором додавши: „Устанак и борба за независност у нашој историји је само инцидент који ћемо касније окривљавати за наше невоље и чиме ћемо оправдавати оне који стрељају ђаке у Крагујевцу или бомбама убијају новинаре РТС.“
Евентуална рехабилитација Милана Недића била би коначан печат на истинитост Ристићевих речи. Јер колико год да је погрешна и рехабилитација Драже Михаиловића, она се не може изједначити са рехабилитацијом Недића. Михаиловић никада идеолошки није био антифашиста, али се његове снаге барем неко време јесу бориле против окупатора. Његове снаге јесу починиле ратне злочине, али он се никад није клањао пред Хитлером као Недић.
Рехабилитацијом Недића Србија би изабрала традицију сарадње са окупатором. И није да се за избор те традиције последњих година ударнички не агитује у медијима и јавности. Труби се о томе како је Гаврило Принцип скупо коштао Србе и Србију, како је 27. март био злочиначка британска ујдурма, како је Аустро-Угарска била баш супер, како не може шут с рогатим, и тако даље, и томе слично.
Међу јужнословенским тоталитаристима постоји тај култ каудиља Франка који је измешао кости републиканаца и ројалиста у сврху помирења шпанског народа. На тај начин је и Туђман хтео да мири хрватске партизане са усташама. Нема, међутим, те силе која може да помири Милана Недића и Слободу Трајковић, двадесетчетворогодишњу студенткињу и вереницу Иве Лоле Рибара, коју је Недићева полиција ухапсила и пребацила у Бањички логор где је заједно с родитељима, братом и сестром угушена у гасној комори. Био је 9. мај 1942, тачно три године пре Дана победе.
Не може, Србијо, и Недић и Слобода. Бирај.
Писац и новинар