Direktor programa / Program Director
Radio B92
RDP "B92" a.d.
Autoput 22
11000 Beograd
Srbija
(inace ja licno protiv nemanje nemam nista.)
Kondo wrote:malo si pao s marsa u ovu diskusiju, ali nema veze.
БлогКрај Б92- оде музика
Миша Ђурковић, Београд
Миша ЂурковићМлађе генерације које су постале свесне света око себе после 2000, Радио и Телевизију Б92 перципирају махом кроз информативу, Инсајдере, Пешчанике и остала квазиполитичка срања. И то с пуним правом јер за ових петнаест година оставили су иза себе толико токсичних трагова да се то више не може ни побројати. Но шта очекивати од система који је у власништву Џорџа Сороша, а сад прелази у руке бившег шефа ЦИА? После 2000, овај систем је постао главни инструмент за 1) контролу и друкање власти ако скрену са рђавог пута и за 2) преумљење српске јавности у правцу који су страни окупатори поставили.Но, историја Радија, а затим и Радио-телевизије Б92 знатно је сложенија. Почетком деведесетих, пре него што је овај радио у потпуности прешао у руке преумљеног Верана и Саше Мирковића, односно странаца који су га финансирали, био је носилац озбиљних монархистичких па и разних других десних идеја (сећамо се Цанета који у легендарном џинглу чита Владимира Велмар Јанковића, „Поглед са Калемегдана“). Но кад су почели да стижу озбиљни новци, идеолошки и информативни профил куће се потпуно променио па су дошле синдикалне, антиратне и остале лукративне емисије и програми. Међутим, Б92 није био само политика. Штавише, у том сегменту он је изгубио било какву вредност, али је имао много тога другог што је било изузетно занимљиво, корисно, вредно и углавном јединствено на нашим радио таласима. Било је ту најпре невероватног хумора, фантастично духовитих и иновативних емисија, људи који су ни од чега правили сате урнебесног зезања и развијали мождане вијуге и себи и другима. Негде од 1992, најкасније 1993. већ сам пажљиво почео да избегавам једнострано пропагандне политичке емисије, али сам током комплетног преосталог времена радио углавном држао на фреквенцији 92,5. То су иначе срећне године кад сам живео без телевизије у кући па ми је радио био основни медиј..На радију биле су то године Милана Петровића Тице, Мјехура, Мишка Билбије. Нешто касније дошли су и Дућа и Дућа, па затим и Бракус, Зоза, Спортски ритам срца итд („Роберте Роберте, осто си без м... Роберте“ – тако су хорски почели емисију после легендарне утакмице на Максимиру кад је Батица Мирковић искључен због знате већ чега... Иначе спортска редакција је увек била изразито националистичка). После сјајних музичких емисија које су ишле између 10 и поноћи долазио би невероватан ноћни програм. Било је ту свачега, од Флеке преко жанровских музичких програма (Гордан Пауновић и Тома Грујић) све до урнебесних контакт програма и ток шоуа. Овога пута подсетио бих на две емисије које су ми се посебно урезале у сећање.Мислим да је био уторак ноћу, од 12 до 2, када су тада још ловом и моћи непокварени будући саветници председника државе имали потпуно лудачку емисију у којој су се зезали са свим и свачим. Елем, Крстић и Шапер на пејотлу , довољни себи самима, а често појачани разноразним лудацима из градског живота. Ратна 1991. и 1992. Тек сам почео своје студирање и ко за инат у среду ујутру Жуњић је вежбе из античке филозофије поставио баш за осам ујутру. То је значило максимум пет сати спавања, али упркос томе ретко коју емисију сам пропустио..Ипак, за мене врх те епохе је била „мама козица“. Легендарна Маја Маринковић, која је и касније имала неколико занимљивих доприноса, водила је веровато најбољу хумористичку емисију икада на радио теласима. Биле су то ванилице или у пуном називу „Дођи на ванилице а може и кафа“ У питању је био контакт програм у коме је Маја причала најпре са самом собом, а затим и са срећницима који би успели да се укључе. Повремено би јој се придружила и сестра и никад заборављени мушки лик сарадник на чувеним џингловима (Крле, кекс за коња, Ватај ванилице, заоколи...) Недеља поподне, рецимо од 3. Завалите се после ручка и уживате. Надам се да су макар службе негде сачувале те снимке и да ће се кад тад на интернету негде појавити бар сегменти ове епопеје која сведочи о изузетној духовитости овог народа.Други страшно битан сегмент целе приче био је музика. Од тога сам у ствари хтео да кренем, јер наиме овај хумор и дух који је красио Б92 нестао је одавно. Али све до прошле недеље још увек се у солидној мери одржавала музичка концепција која је овај радио још од 1990, издвојила од конкуренције и која се одржала све до лета 2015. Наиме, и кад су после 2000. почели да се прилагођавају захтевима корпоративне безличности са Кока кола музичким листама, и даље су гро музичког програма градили на пристојној музици која осим повремено на Студију Б више не може да се чује било где код нас. Још увек је могло да се налети на пар сати без приче у којима би се ко у стара времена ређала имена на којима смо одрасли. Осим тога, за вечерње часове остављени су били ауторски хероји који су ми заиста живот чинили лепшим. Нема одавно Татомира и његовог Трансглобал андерграунда, али је Милић и његов Балансо остао оаза врхунског хипстерског звука, у распону од црначког диско андерграунда седамдесетих до савремених лаунџ експеримената. Преживео је до скоро и Кепа са својим рок и поп новитетима, а недеља је посебно била дан за музичко уживање. У шест Терзић и Оригинални соул речник који иде чини ми се од самих почетака радија. Затим Жикица и Доле на углу, а од једанаест Диско 3000 Бојана Ђорђевића са новитетима из светске етно музике. Што би рекли, лепота као таква..Е драги моји, свега тога од прошле недеље нема. То је заправо тренутак када је последњи остатак оног изворног духа који је некада красио Радио Б92 умро. Што се тиче саме фирме, баш ме брига. Но проблем је што ни приближно више не постоји могућност да осим понекад на Студију Б (а и то је питање до када пошто и њих ускоро продају) чујемо квалитетну популарну музику различитих жанрова. Дакле, ко сада укључи Б92 чуће иста она срања попут Ван Рипаблик или А-ха која може да чује на Градском радију, или било ком другом. Пре неки дан налетех на Лауру Браниган и чувено Ју тејк мај селф контрол!? Некад је то могло да се чује само код Бракуса када се најбруталније зезао са диско хитовима из осамдесетих.Наравно, данас имамо интернет и хиљаде фантастичних радио станица на којима можемо да чујемо шта год желимо. А ено и Милић најављује да ће наставити да емитује свој шоу на интернету. Но, то није исто. Добар радио водитељ је незаменљив, са њим се гради поверење годинама, њему се верује и од њега се учи. А што се тиче хумора, на радију царују тупави водитељи јутарњих програма и нападно шатро-духовити примитивци који воде разне „емисије“ преподневног или поподневног типа у којима углавном лупају на врло баналан начин. Одласком и овакве деведесет двојке по целом етру зацарило је исто корпоративно срање, само можете да бирате `оћете ли да буде домаће (Гранд, Пинк) или глобално (Ван рипаблик, Авићи, Бијонсе, итд). Општи ниво популарне културе наставља да се срозава. Тиме и народ постаје глупљи и примитивнији, а каква таква елита више нема ништа што би слушала.Аутор је научни сарадник на Институту за европске студије у Београду
Jordan Rivers wrote:Svakako, i zato se nikada ne treba slagati sa otkazima preko noci i ne isticati svoju ravnodusnost ovako vatreno kao sto ti radis.
Негде од 1992, најкасније 1993. већ сам пажљиво почео да избегавам једнострано пропагандне политичке емисије
Šuvar i varivo wrote:bio joj je potreban Vučić da shvati da se pere lukovići ovog sveta izbacuju iz kafana , a ne donose pred mikrofon..
No Country for Old Man wrote:Šuvar i varivo wrote:bio joj je potreban Vučić da shvati da se pere lukovići ovog sveta izbacuju iz kafana , a ne donose pred mikrofon..
E sad si na jako klizavom terenu. Prica o Peri Lukovicu ima taj svoj vrlo zajeban & specifican luk, a za koji Ceca Lukic ni na koji nacin nije odgovorna, niti je iole korektno ucitavati joj doticnu odgovornost.
Ili si ti i pre npr. deset godina tacno znao u sta ce se Perica pretvoriti?
Histerična nervoza Matijine ljubimice – primetna u sve većem m-m-m-ucanju čim je tema vrelija, uz trljanje butina i šuštavi zvuk čarapa – da pred sobom ima opuštenog, smirenog Jovanovića koji je hladnokrvno snimio dželata, ušla je fazu Web-Parapsihopatologije, kad je razgovor odjednom skrenut ka listu koji se zove Feral Tribune! The Killers bi rekli: Smile Like You Mean It!
moglo bi da izgleda kao vlastiti pesnički ego-trip da u pitanju nije klasična bećkovićkina budalaština; ne zbog poređenja Lukovića sa Šešeljom što izgleda da je nivo komičnog vica kojem se Matija smeje, već zbog neodbranjive odbrane njenih dragih, fašističkih prijatelja, svejedno zovu li se Gazza Paunović ili Titless Ugrica, od kojih svako na svoj način, kroz minimal-house-forum ili zločinačku Politiku
Teorija medijske likvidacije o žrtvi koju udaraju u glavu čim uđe u studio, ovde je doslovno primenjena zbog voditeljice Danice koja je zvučala kao da je u krvoždernoj, apstinencionalnoj krizi, predatorski gladna obračuna; od onog časa kad je nesrećni Jovanović seo u stolicu, žena je krenula da kidiše zubima i muškom frizurom; bez obzira na feministički hendikep da liči na muškobanjastu Ugricu i da muca još g-g-g-ore od Olje Bećković, krenula je da granatira Jovanovića iz dugih mikrofonskih cevi: "Kad ste bili s Legijom?", "Da li ste uzeli pet miliona maraka za otmicu Miškovića?", "Da li ste oteli Miškovića?", "Odakle vam ovako lepo odelo?", "Gde primate platu?", "Imam utisak da ste neiskreni", samo je falila optužba da Jovanović surašuje sa Bin Ladenom i da je on lično, srušio Kule Bliznakinje, pre nego što je snajperski likvidirao Đinđića.
Moze malo blize o boldovanom?William Murderface wrote:Naravno da tu ima puno pipanja po mraku, prestrojavanja u hodu, njuškanja potenicijalnih saveznika i traženja pozicija u jednom radikalno promenjenom političkom landscape-u
Sve sto pominjes moze 'ladno da se podvede pod takozvanu dnevnu politiku, promenjene medjunarodne okolnosti, itd, itd...William Murderface wrote:Ukratko, potpuno su se promenile strane i teme. EU - anti-EU više nije tema (mogla bi da postane sa aktiviranjem Sandinog DSS-a i Dveri), Kosovo- ne-Kosovo više uopšte nije tema. Tema su mere štednje, otpuštanja, socijala, sa jedne strane i sloboda govora, cenzura, tragična nstručnost SNS kadra sa druge.
A ja definitivno nisam davno sreo kurtoncinu poput tebe, jednorednog ne toliko u pisanju koliko u to malo mozga.Bluberi wrote:Jebeš mi sve, odavno nisam pročitao nešto apolitičnije.
Kako bre Vili da ne menja stvar?William Murderface wrote:Ne sporim da Vučić nastavlja mnoge trendove iz tadićizma, pa i ranije. Pitao si šta se promenilo u političkom lendskejpu, i ja ti rekoh šta. Tačno je da je to u dobroj meri pod desjtvom promene međunarodnih okolnosti, ali to ne menja stvar.