https://www.facebook.com/dragoslav.bokan/posts/10152012218434144
POZIV SVIM GLEDAOCIMA RAVNE GORE!
- Post n°251
Re: POZIV SVIM GLEDAOCIMA RAVNE GORE!
Jao, drudari, kakvo blago! Bokan o Ravnoj Gori, Dragojeviću, itd, a učestvuje i mufti!
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Guest
- Post n°252
Dragoslav Bokan Eh, da, recimo, preziveli ljoticevci imaju trunku s(a)vesti i omoguce mi da ja napisem i izreziram nesto i iz te (istorijske) tacke gledista.
Ali ni za to nema skoro nikakvih sansi, na trajnu zalost istine, mrtvih pripadnika "Srpskog dobrovoljackog korpusa" i Srpske drzavne straze, te upotpunjavanja celovite istine o Drugom svetskom ratu.
Najveći problem sa savešću ljotićevaca je što ne daju Bokanu da režira.
Ali ni za to nema skoro nikakvih sansi, na trajnu zalost istine, mrtvih pripadnika "Srpskog dobrovoljackog korpusa" i Srpske drzavne straze, te upotpunjavanja celovite istine o Drugom svetskom ratu.
Najveći problem sa savešću ljotićevaca je što ne daju Bokanu da režira.
- Guest
- Post n°253
Eto, Mufty i Biković pored teatralne duboke religioznosti imaju još nešto zajedničko - obojica smatraju da psovkama i vulgarnim ekscesima ni pod kojim uslovima nije mesto u umetničkim ostvarenjima. Ko hoće da psuje, neka ide u pakao... ili još gore, u komuniste.
- Post n°254
Ali ta muftijeva intervencija je genijalna!
A pazi kako Bokan titra Dragojeviću. FYI, pisao mu je pogovor sad za novu knjigu.
FDU FTW!
A pazi kako Bokan titra Dragojeviću. FYI, pisao mu je pogovor sad za novu knjigu.
FDU FTW!
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Guest
- Post n°255
http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2015/03/10/6729383/TEKST%20KONKURS_%20ZA%20DRAMSKO%20IGRANU%20TV%20SERIJU%20NEMANJICI%20%20PRVA%20KRALJEVINA.pdf
- Post n°256
Ko li će da pobedi? Kakva neizvesnost!
_____
- Post n°257
Hoće li Burundi ispratiti ekranizaciju Čizmaša?
Počinje 17.10.
Počinje 17.10.
- Post n°258
Što da ne? Šuvar već kaparisao.
A ko je to režirao, ne znam ništa.
A ko je to režirao, ne znam ništa.
_____
- Post n°259
story wrote:
Čizmaši predstavljaju jezički biser srpske literature, koji je scenaristički za potrebe televizije adaptirao Đorđe Milosavljević, jedan od najboljih i najnagrađivanijih domaćih pisaca i scenarista. Reditelj ovog ambicioznog projekta je Dejan Zečević, nagrađivani filmski i televizijski autor.
- Post n°260
Ok, Zečević je imao svojih ok trenutaka, možda ispadne i pristojno.
_____
- Post n°261
Uloge tumače:
1. Žika - Miodrag Dragičević
2. Ćora - Mladen Sovilj
3. Stevica - Miodrag Radonjić
4. Major Čiča - Aleksandar Berček
5. Poručnik Zdravko Zec - Miloš Timotijević
6. Kapetan Perkić - Nebojša Milovanović
7. Poručnik Nenković - Aleksandar Đurica
8. Sofija - Sloboda Mićalović
9. Kapetan Pavlović - Goran Šušljik
10. Upravnik Milinčić - Ljubomir Bandović
11. Major Softić - Dragan Bjelogrlić
12. General Paligorić - Bogdan Diklić
13. Potpukovnik Tijanić - Dragan Petrović Pele
14. Dafina - Dara Džokić
15. General Pantić - Marko Nikolić
16. Podnarednik Spasoje - Slobodan Tešić
17. Milena - Danica Ristovski
18. Dara Prdara - Hristina Popović
19. Potpukovnik Stošić - Miodrag Miki Krstović
20. Milenko - Radoje Čupić
21. Draga - Milica Mihajlović
Pisac scenarija - Đorđe Milosavljević
Reditelj - Dejan Zečević
Direktor fotografije - Miladin Čolaković
Scenograf - Zorana Petrov
Kostimograf - Jelena Đorđević
Montažer - Lazar Predojev
http://www.story.rs/koktel/tv/51715-uskoro-poinje-nova-serija-izmai-.html
Skoro svi su tu. (U prilogu na RTS je pomenut i Miki Manojlović u ne znam kom svojstvu.)
Koliko porodica Ristovski ima filmskih radnika?
1. Žika - Miodrag Dragičević
2. Ćora - Mladen Sovilj
3. Stevica - Miodrag Radonjić
4. Major Čiča - Aleksandar Berček
5. Poručnik Zdravko Zec - Miloš Timotijević
6. Kapetan Perkić - Nebojša Milovanović
7. Poručnik Nenković - Aleksandar Đurica
8. Sofija - Sloboda Mićalović
9. Kapetan Pavlović - Goran Šušljik
10. Upravnik Milinčić - Ljubomir Bandović
11. Major Softić - Dragan Bjelogrlić
12. General Paligorić - Bogdan Diklić
13. Potpukovnik Tijanić - Dragan Petrović Pele
14. Dafina - Dara Džokić
15. General Pantić - Marko Nikolić
16. Podnarednik Spasoje - Slobodan Tešić
17. Milena - Danica Ristovski
18. Dara Prdara - Hristina Popović
19. Potpukovnik Stošić - Miodrag Miki Krstović
20. Milenko - Radoje Čupić
21. Draga - Milica Mihajlović
Pisac scenarija - Đorđe Milosavljević
Reditelj - Dejan Zečević
Direktor fotografije - Miladin Čolaković
Scenograf - Zorana Petrov
Kostimograf - Jelena Đorđević
Montažer - Lazar Predojev
http://www.story.rs/koktel/tv/51715-uskoro-poinje-nova-serija-izmai-.html
Skoro svi su tu. (U prilogu na RTS je pomenut i Miki Manojlović u ne znam kom svojstvu.)
Koliko porodica Ristovski ima filmskih radnika?
- Post n°263
Kojih?William Murderface wrote:Ok, Zečević je imao svojih ok trenutaka
- Post n°264
Hahaha, a vidi ovo!
Nemanjići za pet meseci
Slobodan Terzić
| 08. oktobar 2015. 15:08 | Komentara: 0
NOVO rukovodstvo RTS kao jedan od prvih koraka u pravljenju novog programa raspisalo je javni anonimni konkurs za scenario dramsko-igrane serije od dvanaest epizoda sa naslovom "Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina".
Reklo bi se, na prvi pogled, da je ovo hvale vredna inicijativa. Godine 2017. će biti osamsto godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog i to je verovatno povod za ovu inicijativu, RTS želi da tu godišnjicu obeleži velikom istorijskom serijom i pruži priliku piscima da se takmiče.
Pa šta je onda problem?
Konkurs je objavljen 5. septembra 2015. godine, a rok za predaju scenarija 31. 1. 2016. što znači da zainteresovani autori imaju nepunih pet meseci da napišu seriju od dvanaest epizoda o jednom davnom, složenom i istorijski izazovnom pitanju i problemu.
Da bi neko uopšte počeo da piše ovu priču, morao bi prvo da se upozna sa istorijskim izvorima, legendama, obimnom literaturom, možda bi trebalo da obiđe neke lokacije kao što su Konstantinopolj (Istanbul), Hilandar, Studenica i svakako da provede neko vreme u dubrovačkom arhivu u kome se nalazi najveći deo sačuvane istorijske građe tog vremena.
Za sve te pripremne poslove, zatim konsultacije sa istoričarima treba mnogo više vremena nego što je konkursom predviđeno. Tek tako pripremljen potencijalni autor bi mogao da počne da piše scenario, a svako ko se bavi ovim poslom zna, uz normalne razlike među ljudima, neko piše brže neko sporije, da je potrebno vreme za pisanje jedne epizode oko mesec dana.
Ovde se nameću dva moguća zaključka o ovom pitanju: prvi da kreatori konkursa prosto ne znaju mnogo, da ne upotrebim težu reč, o stvaranju televizijske serije i drugo zašto bi se iole ozbiljniji pisac upuštao u ovu vrstu anonimnog takmičenja.
TV Beograd od svog osnivanja proizvodi, i to sa velikim uspehom, igrani program, a u sličnim slučajevima je pozivala poznate pisce koji su imali afiniteta prema nekoj temi da napišu seriju ili TV film. Zašto ovog puta nije tako postupljeno?
Bez namere da dajem savete, pada mi na pamet sjajni pisac Milovan Vitezović, autor više izuzetnih televizijskih serija koji se bavio srednjim vekom, ili recimo mladi pisac Dejan Stojiljković koji je napisao zanimljiv roman "Duge noći i crne zastave".
To, naravno, ne znači da televizija ne treba da raspisuje anonimne konkurse, ali ne za ovakve teme i sa tako kratkim rokovima.
Neko zlonameran bi možda rekao da je scenario za seriju naručen mnogo ranije, a konkurs je samo zabava za neobaveštene.
Novi glavni urednik Kulturno-umetničkog programa Televizije Beograd u velikom broju intervjua koje daje po domaćim medijima, nagoveštava, između ostalog, i oštru borbu za bolju, kulturniju Srbiju te verovatno nastavlja tamo gde je kao ministar stao. Prvi veliki korak u toj borbi je raspisivanje konkursa za seriju o Nemanjićima.
Visina nagrade za najbolji scenario na pomenutom konkursu iznosi petsto hiljada dinara ili četiri hiljade sto šezdeset šest evra, te je sama po sebi dokaz velike borbe za bolju i kulturniju Srbiju jer na onoj drugoj strani prva nagrada za pobednika "Farme" je pedeset hiljada evra, a pobednik "Velikog Brata" će dobiti čak sto hiljada.
U borbi između bolje i bogatije Srbije ishod se može unapred predvideti.
_____
- Post n°265
beatakeshi wrote:Kojih?William Murderface wrote:Ok, Zečević je imao svojih ok trenutaka
Pa meni je TT sindrom bio ok, a zapravo mi se svideo i Četvrti čovek.
_____
- Guest
- Post n°266
to je neka burzujska produkcija, pratim jednu zenu na instagramu koja je ponekad kacila slike odatle sa snimanja
- Post n°267
Joakim Interfest: Najbolji "Kainov ožiljak"
Tanjug | 15. 10. 2015. - 10:46h | Foto: Promo | Komentara: 0
Predstava "Kainov ožiljak" Šabačkog pozorišta, u režiji Juga Radivojevića, proglašena je za najbolju na 10. Međunarodnom pozorišnom festivalu "Joakim Interfest".
Predstava "Kainov ožiljak": Najbolja na jubilarnom "Joakim Interfestu"
Ova predstava, po tekstu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovica, a u dramatizaciji Spasoja Ž..Milovanovića, osvojila je i nagradu publike na festivalu koji je završen sinoć.
Odlukom stručnog žirija, nagrada za najbolju režiju dodeljena je Egonu Savinu za predstavu "Mrešćenje šarana" Narodnog pozorišta Republike Srpske.
Nagrada za najbolju glumicu pripala je Hani Selimović za ulogu Jule u predstavi "Palilulski roman" Beogradskog dramskog pozorišta, a nagrada za najboljeg glumca Slavenu Španoviću za ulogu Bilija u predstavi "Plemena" zagrebačkog Planet art i Exit teatra.
Nagrada za vizuelnost dodeljuje se predstavi Knjaževsko-srpskog teatra "Princip Superstar" (Mesečari), dok je predstava "Život stoji, život ide dalje" Bitef teatra osvojila specijalnu nagradu za novi pristup provokativnog tumačenja našeg vremena.
U čast nagrađenih večeras će na dodeli priznanja, biti izvedena predstava "Pidžama za šestoro" koju izvode glumci kraljevačkog pozorišta i Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.
Na jubilarnom "Joakim Intefestu", koji je počeo 7. oktobra, u takmičarskom programu izvedeno je sedam predstava iz Srbije i regiona, prema izboru selektora Željka Jovanovića.
O nagrada je odlučivao žiri kojim je predsedavala glumica i rediteljka iz Beogrda Dragana Varagić, a u čijem sastavu su bili i reditelj iz Nemačke Pjer Valter Polic, dramaturg iz Makedonije Trajče Kacarov.
_____
- Post n°268
Kakva pozorišna scena, takvi i festivali i nagrade. Zaboraviće se brzo, sutra je novi dan...
- Post n°269
Braćo i sestre, gledamo li Čizmaše u 21:00?
_____
- Guest
- Post n°270
William Murderface wrote:Braćo i sestre, gledamo li Čizmaše u 21:00?
To je sinoć bilo.
- Post n°271
Nisam pomerio sat. Još sam na ravnogorskom vremenu.
_____
- Post n°272
Nema veze. Link za prvu epizodu: https://vimeo.com/142795156
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.
My Moon Che Gavara.
- Post n°273
Ma gledo sam prvu
Kam je druga?
Kam je druga?
_____
- Post n°274
A, mislio sam da je sinoc pocelo emitovanje.
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.
My Moon Che Gavara.
- Post n°275
Gori si od mene! A priaterija manje ažurna nego tokom Ravne Gore. Prestaću da plaćeam pretplatu za jućub!
_____